A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során

2019. október 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Gondoltad volna, hogy a kutyák agyfelépítése szoros összefüggésben áll azzal is, hogy milyen feladatokra tenyésztették ki a fajtát?



Kicsi, nagy, kopasz vagy bundás, családi kutya vagy munkavonal… Az emberi beavatkozás eredményeként ma már több mint 350 kutyafajtát különböztetünk meg a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique International, FCI) hivatalos listája alapján. Ám a tenyésztésbe bevont egyedek adott szempontok alapján történő kiválasztása nem pusztán a fajta megjelenésére, funkciójára és viselkedésére volt kihatással, hanem a kutyák agyának formájára is – derült ki a Harvard Egyetem kutatócsoportjának vizsgálatából.

 

A kísérlet folyamán 33 fajta képviseletében 63 kutya agyáról készített MRI-felvételeket hasonlítottak össze a tudósok. A legszembetűnőbb eltéréséket a szaglásban és az ízérzékelésben résztvevő agyi területeken fedezték fel. Rögzítették a szaglás segítségével történő vadászat, az őrző-védő ösztön és a társállat szerepével kapcsolatos agyi területek méretének különbségeit is.

 

A kutyák agyával kapcsolatos kutatások segíthetnek az emberi agy evolúciójának és az elme működésének megértésében
A kutyák agyával kapcsolatos kutatások segíthetnek az emberi agy evolúciójának és az elme működésének megértésében
Fotó: news.harvard.edu

 

E területek formája igen nagy változatosságot mutatott a kutyafajták tekintetében, mely nem csupán a fajtákra jellemző fejformának tulajdonítható be, és az agy mérete vagy a kutya testmérete sem befolyásolta. Azt találták, hogy a szelektív tenyésztés apránként formálta a kutyák agyát is. Bár a kutatás nem a kutyák viselkedését hivatott tanulmányozni, az eredmények bizonyos következtetéseket engednek levonni e téren is.

 

A szaglás és ízlelés agyi területeinek különbségei ugyanis kihatással lehetnek az adott fajtára jellemző viselkedésre, vagyis ha egy fajtát például vadászatra vagy őrző-védő feladatra tenyésztettek ki, netán kifejezetten társasági célból „hoztak létre”, agyának az adott funkcióval kapcsolatos területei fejlettebbek lehetnek, bonyolultabb szerkezetet mutathatnak. A kutatásban résztvevő kutyák elsődlegesen házikedvenc - tehát társállat, családtag - szerepét töltötték be, a feltevések szerint azonban a munkakutyák és a speciális feladatokra kiképzett kutyák (pl. segítőkutyák) agya még ennél is nagyobb eltéréséket takarhat.

 

A vizsgált kutyák agyának formája jelentős eltéréseket mutatott MRI-felvételeken
A vizsgált kutyák agyának formája jelentős eltéréseket mutatott MRI-felvételeken
Fotó: news.harvard.edu

 

Bizonyos neuroanatómiai jellemzők szoros összefüggésben állnak a fajtára jellemző viselkedéssel, melyet gyakran ösztönösnek minősítünk, pl. a terelés, vadászat. Azoknál a fajtáknál, melyek vadászat közben elsősorban látásukra hagyatkoznak, vagy feladatuk az elejtett vad behozása, tevékenységük a látással, szemmozgatással és a térbeli tájékozódással kapcsolatos agyi területek hálózatához kötődik, melyek a felvételek alapján kifinomultabbnak bizonyultak.    

 

„A border collie-k például kiváló terelőkutyák, de nem úgy jöttek a világra, hogy tudják, hogyan kell terelni. Meg kell ismertetni őket a nyájjal, és némi képzés is szükséges. A tanulás elengedhetetlen szerepet játszik a folyamatban, de nyilvánvaló az is, hogy agyukban már a születéskor is megtalálhatóak a tereléssel kapcsolatos bizonyos információk. Tehát a terelés nem veleszületett viselkedés, sokkal inkább egyfajta hajlamról, fogékonyságról van szó a viselkedés elsajátítására, fejlesztésére. Hasonló ahhoz, ami az embereknél végbemegy az anyanyelv tanulásakor. Nem úgy jövünk a világra, hogy tudunk beszélni, de fogékonyak vagyunk a nyelvre. Ha megtalálnánk, hogyan ültetett el az evolúció bizonyos készségeket a kutyák agyában, azt is segíthet megérteni, hogyan tettünk szert azokra a készségekre, melyek kiemelnek minket az állatvilágból.” – mondta el a kutatócsoport egyik tagja.

 

Dr. Erin Hecht évek óta tanulmányozza az emberi agyat, korábbi tanulmányában mintegy mellékes szálként fordult a kutyák anatómiája felé. Saját kedvencei is inspirálták e téren, hiszen ki ne szeretné tudni, mi járhat négylábú barátai fejében?

 

A kutatók szerint a terelőkutyák veleszületett fogékonysággal rendelkeznek a terelés elsajátítására, mint ez a border collie
A kutatók szerint a terelőkutyák veleszületett fogékonysággal rendelkeznek a terelés elsajátítására, mint ez a border collie
Fotó: warrenphotographic.co.uk

 

Meglepő eredményekkel is szembesültek a vizsgálat során: a szimat alapján történő vadászat készsége nem mutatott összefüggést az ún. szaglóhagyma (bulbus olfactorius) anatómiájával. Véleményük szerint ez a készség a szagok feldolgozásában résztvevő magasabb rendű agyi területekhez kapcsolódik. Magyarán nem pusztán arról van szó, hogy a kutyák agya képes felismerni a szagokat, hanem rendelkezik azzal a bonyolult idegi szerkezettel, mely segít nekik eldönteni, hogy mit kezdjenek a megszerzett információval.

 

Hecht és csapata jelenleg olyan kutyákat tanulmányoz, melyeket bizonyos feladatokra tenyésztettek ki, például a katonaságnál képzett németjuhászokat, terelőversenyeken brillírozó juhászkutyákat és retrievereket, akik a terepen hasznosítják tudásukat. Olyan kutyákat is szeretnének bevonni a kutatásba, akik ugyanabban a környezetben nevelkedtek, ám egyikük valamilyen okból kifolyólag kiemelkedett az alomból, míg a másik kiesett a rostán. Elképzelésük szerint eredményeik tisztább képet adhatnak arról, hogy a kutyák agyának ezirányú evolúciója miként alakította agyuk felépítését.

 

Az őrző-védő kutyafajták képviselői, mint ez a Rottweiler, megfelelő kézben remek családtaggá válhatnak
Az őrző-védő kutyafajták képviselői, mint ez a Rottweiler, megfelelő kézben remek családtaggá válhatnak
Fotó: rottweilerlife.com

 

Bár eleinte kétkedéssel fogadták a fenti felvetést, hiszen a kutyákkal kapcsolatos vizsgálatok javarésze a genetikára és a viselkedésre fókuszált, elenyésző esetben került szóba az idegtudomány (az idegrendszer anatómiájával, fiziológiájával és biokémiájával foglalkozó tudományág) és az agy neuroanatómiája. Mára már a kísérletek eredményei meggyőzték a tudósokat és abban is egyetértenek, hogy a kutyák agyával kapcsolatos kutatások ablakot nyithatnak az emberi agy evolúciójának és az elme működésének mélyebb megértésébe is.

Forrás: news.harvard.edu, sciencenewsforstudents.org
Indexkép forrás: news.harvard.edu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén Hírek - Címlapon
Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén
Napközibe megy a kutyám – mire figyelj kutyanapközi választásakor? Hírek - Címlapon
Napközibe megy a kutyám – mire figyelj kutyanapközi választásakor?