A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során

2019. október 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Gondoltad volna, hogy a kutyák agyfelépítése szoros összefüggésben áll azzal is, hogy milyen feladatokra tenyésztették ki a fajtát?



Kicsi, nagy, kopasz vagy bundás, családi kutya vagy munkavonal… Az emberi beavatkozás eredményeként ma már több mint 350 kutyafajtát különböztetünk meg a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique International, FCI) hivatalos listája alapján. Ám a tenyésztésbe bevont egyedek adott szempontok alapján történő kiválasztása nem pusztán a fajta megjelenésére, funkciójára és viselkedésére volt kihatással, hanem a kutyák agyának formájára is – derült ki a Harvard Egyetem kutatócsoportjának vizsgálatából.

 

A kísérlet folyamán 33 fajta képviseletében 63 kutya agyáról készített MRI-felvételeket hasonlítottak össze a tudósok. A legszembetűnőbb eltéréséket a szaglásban és az ízérzékelésben résztvevő agyi területeken fedezték fel. Rögzítették a szaglás segítségével történő vadászat, az őrző-védő ösztön és a társállat szerepével kapcsolatos agyi területek méretének különbségeit is.

 

A kutyák agyával kapcsolatos kutatások segíthetnek az emberi agy evolúciójának és az elme működésének megértésében
A kutyák agyával kapcsolatos kutatások segíthetnek az emberi agy evolúciójának és az elme működésének megértésében
Fotó: news.harvard.edu

 

E területek formája igen nagy változatosságot mutatott a kutyafajták tekintetében, mely nem csupán a fajtákra jellemző fejformának tulajdonítható be, és az agy mérete vagy a kutya testmérete sem befolyásolta. Azt találták, hogy a szelektív tenyésztés apránként formálta a kutyák agyát is. Bár a kutatás nem a kutyák viselkedését hivatott tanulmányozni, az eredmények bizonyos következtetéseket engednek levonni e téren is.

 

A szaglás és ízlelés agyi területeinek különbségei ugyanis kihatással lehetnek az adott fajtára jellemző viselkedésre, vagyis ha egy fajtát például vadászatra vagy őrző-védő feladatra tenyésztettek ki, netán kifejezetten társasági célból „hoztak létre”, agyának az adott funkcióval kapcsolatos területei fejlettebbek lehetnek, bonyolultabb szerkezetet mutathatnak. A kutatásban résztvevő kutyák elsődlegesen házikedvenc - tehát társállat, családtag - szerepét töltötték be, a feltevések szerint azonban a munkakutyák és a speciális feladatokra kiképzett kutyák (pl. segítőkutyák) agya még ennél is nagyobb eltéréséket takarhat.

 

A vizsgált kutyák agyának formája jelentős eltéréseket mutatott MRI-felvételeken
A vizsgált kutyák agyának formája jelentős eltéréseket mutatott MRI-felvételeken
Fotó: news.harvard.edu

 

Bizonyos neuroanatómiai jellemzők szoros összefüggésben állnak a fajtára jellemző viselkedéssel, melyet gyakran ösztönösnek minősítünk, pl. a terelés, vadászat. Azoknál a fajtáknál, melyek vadászat közben elsősorban látásukra hagyatkoznak, vagy feladatuk az elejtett vad behozása, tevékenységük a látással, szemmozgatással és a térbeli tájékozódással kapcsolatos agyi területek hálózatához kötődik, melyek a felvételek alapján kifinomultabbnak bizonyultak.    

 

„A border collie-k például kiváló terelőkutyák, de nem úgy jöttek a világra, hogy tudják, hogyan kell terelni. Meg kell ismertetni őket a nyájjal, és némi képzés is szükséges. A tanulás elengedhetetlen szerepet játszik a folyamatban, de nyilvánvaló az is, hogy agyukban már a születéskor is megtalálhatóak a tereléssel kapcsolatos bizonyos információk. Tehát a terelés nem veleszületett viselkedés, sokkal inkább egyfajta hajlamról, fogékonyságról van szó a viselkedés elsajátítására, fejlesztésére. Hasonló ahhoz, ami az embereknél végbemegy az anyanyelv tanulásakor. Nem úgy jövünk a világra, hogy tudunk beszélni, de fogékonyak vagyunk a nyelvre. Ha megtalálnánk, hogyan ültetett el az evolúció bizonyos készségeket a kutyák agyában, azt is segíthet megérteni, hogyan tettünk szert azokra a készségekre, melyek kiemelnek minket az állatvilágból.” – mondta el a kutatócsoport egyik tagja.

 

Dr. Erin Hecht évek óta tanulmányozza az emberi agyat, korábbi tanulmányában mintegy mellékes szálként fordult a kutyák anatómiája felé. Saját kedvencei is inspirálták e téren, hiszen ki ne szeretné tudni, mi járhat négylábú barátai fejében?

 

A kutatók szerint a terelőkutyák veleszületett fogékonysággal rendelkeznek a terelés elsajátítására, mint ez a border collie
A kutatók szerint a terelőkutyák veleszületett fogékonysággal rendelkeznek a terelés elsajátítására, mint ez a border collie
Fotó: warrenphotographic.co.uk

 

Meglepő eredményekkel is szembesültek a vizsgálat során: a szimat alapján történő vadászat készsége nem mutatott összefüggést az ún. szaglóhagyma (bulbus olfactorius) anatómiájával. Véleményük szerint ez a készség a szagok feldolgozásában résztvevő magasabb rendű agyi területekhez kapcsolódik. Magyarán nem pusztán arról van szó, hogy a kutyák agya képes felismerni a szagokat, hanem rendelkezik azzal a bonyolult idegi szerkezettel, mely segít nekik eldönteni, hogy mit kezdjenek a megszerzett információval.

 

Hecht és csapata jelenleg olyan kutyákat tanulmányoz, melyeket bizonyos feladatokra tenyésztettek ki, például a katonaságnál képzett németjuhászokat, terelőversenyeken brillírozó juhászkutyákat és retrievereket, akik a terepen hasznosítják tudásukat. Olyan kutyákat is szeretnének bevonni a kutatásba, akik ugyanabban a környezetben nevelkedtek, ám egyikük valamilyen okból kifolyólag kiemelkedett az alomból, míg a másik kiesett a rostán. Elképzelésük szerint eredményeik tisztább képet adhatnak arról, hogy a kutyák agyának ezirányú evolúciója miként alakította agyuk felépítését.

 

Az őrző-védő kutyafajták képviselői, mint ez a Rottweiler, megfelelő kézben remek családtaggá válhatnak
Az őrző-védő kutyafajták képviselői, mint ez a Rottweiler, megfelelő kézben remek családtaggá válhatnak
Fotó: rottweilerlife.com

 

Bár eleinte kétkedéssel fogadták a fenti felvetést, hiszen a kutyákkal kapcsolatos vizsgálatok javarésze a genetikára és a viselkedésre fókuszált, elenyésző esetben került szóba az idegtudomány (az idegrendszer anatómiájával, fiziológiájával és biokémiájával foglalkozó tudományág) és az agy neuroanatómiája. Mára már a kísérletek eredményei meggyőzték a tudósokat és abban is egyetértenek, hogy a kutyák agyával kapcsolatos kutatások ablakot nyithatnak az emberi agy evolúciójának és az elme működésének mélyebb megértésébe is.

Forrás: news.harvard.edu, sciencenewsforstudents.org
Indexkép forrás: news.harvard.edu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?

A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH MTI Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén Hírek - Címlapon
Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén
Napközibe megy a kutyám – mire figyelj kutyanapközi választásakor? Hírek - Címlapon
Napközibe megy a kutyám – mire figyelj kutyanapközi választásakor?