A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Napközibe megy a kutyám – mire figyelj kutyanapközi választásakor?

2019. október 10., 12:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Jó tudni!




Bármikor úgy hozhatja a sors, hogy hirtelen kutyamegőrzőre szorulunk. Nem mindegy azonban, kire bízzuk kedvencünket. Milyen is a lelkiismeretes kutyanapközi? Mi mindenre kell odafigyelnie egy napközit üzemeltető szakembernek?



Minden gazdinál eljön a pillanat, amikor elszánja magát - életében talán legelőször -, hogy megváljon szeme fényétől egyetlen napra, átmenetileg. Váratlan vezetői látogatás az irodában, megbetegedett a gyerek, a macska és egész álló nap orvostól orvosig kell rohangászni… Mekkora segítség, ha egy megbízható személy mondjuk reggeltől estig vigyáz a kis/nagy/még nagyobb kedvencre! Lelkesen, szakértelemmel, elhivatottan. Ilyenkor szoktuk rohanvást körbetelefonálni a barátokat, tudnak-e ajánlani valakit. Hallottak-e normális kutyanapköziről, ahol lehetőleg nem elektromossággal és üvöltözéssel tartják kordában a létszám-limit nélkül egybeterelt állatokat…

 

 

Nem mindegy, kire bízzuk kedvenceinket
Nem mindegy, kire bízzuk kedvenceinket
Fotó: Vörös Renáta

 

 

Akinek valaha fordult meg kutyusa nem kifejezetten professzionális napköziben, hosszú perceken át tudna mesélni a tapasztalatokról. Félősen, remegve hazakerülő kutya, aki másnap minden szembejövő állatra borzolni kezd… A sűrű szőrzetből két-három nap múlva, fésülés közben előbukkanó sérülés-nyomok. Összerezzenés hangahatásra és még a mellékhelyiségbe is nyomunkban koslató kutyus, akinek minden vágya, hogy egy másodpercre ne kelljen tőlünk többé elszakadnia. Valljuk be, nem egyetlen kritériumnak kell eleget tennie a napköziben lévő kutyákra felügyelő személynek, a környezetnek és magának a tárgyi felszereltséggel bőven ellátott objektumnak sem, ahová beadjunk alkalomadtán szemünk fényét.

 

 

A sors úgy hozta, megkeresett minket egy fiatal lány, aki régi álmát valósítja meg egy kutyanapközi beindításával, vele beszélgettünk fentiekről.

-  A LeiKaland Kutyanapközibe a gazdik nem leadják kedvenceiket, nem megszabadulnak tőlük, letudják a gondot, mint egy sintértelepen. A napközi egy felelősségteljes szolgáltatás, mellyel a gazdik kutyusaik mindennapjait szeretnék színesebbé varázsolni, a mozgásigényüket kielégíteni.  Mi azt mondjuk a gazdiknak, nézzék meg az online ajánlásokat és fotókat, sok minden kiderülhet, például mekkora falkával dolgoznak adott napközik, milyen méretű kutyusokkal és mennyire elégedettek az ügyfelek.

Amikor megkeresünk egy szolgáltatót, minden kérdésünket tegyük fel, hogy később ne érjenek meglepetések. A beszélgetés során ki kell derülnie a napköziztető számára a kutya nemének, annak, hogy ivaros-e vagy sem, a habitusának, más kutyákkal való viselkedési jellemzőinek, például hajlamos-e bevédeni a játékát, behívható-e, van-e egészségügyi problémája, amire fokozottan figyelni kell. Ha van rá lehetőség, praktikus, ha tudunk találkozni a napköziztetővel, meg tudja nézni a kutyánk viselkedését, de ez nem könnyen kivitelezhető.

Általában a nem jól szocializált, agresszív egyedeket nem vállalják a napközikben, hiszen nem csak a mi kutyánk biztonságára, de mindenki kutyatársára is tekintettel kell lenni, ezért talán a legfontosabb a szakszerű és alapos szocializáció. Ez az alapja annak, hogy a kutyus egy napközis közösség tagja lehessen.

 

 

Nem a méret, vagy a fajta a lényeg, hanem a kutyák szocializáltsága
Nem a méret, vagy a fajta a lényeg, hanem a kutyák szocializáltsága
Fotó: Vörös Renáta

 

 

-  Miben más Renáta a te napközid, mint a piacon fellelhető egyéb megoldások?

-  A LeiKaland Kutyanapköziben fontosnak tartjuk, hogy különböző helyzetekben is jól kezelhetők legyenek a kutyusok, ezért a helyszíneinket is ennek megfelelően választjuk. Biztonságos, változatos ingerekben gazdag környezet az egyik, amire fókuszálunk. Limitált létszámmal dolgozunk, max. 10-12 kutyát vállalunk. Sok időt töltünk a szabadban, nagy távolságokat teszünk meg, alaposan lefárasztjuk a delikvenseket, azonban kiemelten figyelünk arra, mindegyik kutyus a saját mozgásigényének megfelelően mozogjon. Ha például idősebb kutyus is van a falkában, több pihenőt tartunk, a pörgősebbeknek ilyenkor intenzívebb az apport-munka. Szem előtt tartjuk az egyéni igényeket is. Ha a gazdik jelezik, kutyusuk lábát kímélnünk kell, akkor jelentős időt pórázon tölt a kedvencke, nehogy túlterhelődjön, sérüljön. A napközinek van állatorvosa, azonnal mehetünk soron kívül, ha váratlan egészségügyi kihívás adódik. Mivel a fotózás az egyik hobbim, nagyon sok jó minőségű, időben „elkapott” képet osztok meg a közösségi oldalakon, vannak egyéni és csoportképek, beállított és pillanatképek egyaránt.

 

 

A jó kutyanapköziben odafigyelnek a környezeti körülményekre is - nagy melegben például gondoskodnak a kutyák hűtéséről
A jó kutyanapköziben odafigyelnek a környezeti körülményekre is - nagy melegben például gondoskodnak a kutyák hűtéséről
Fotó: Vörös Renáta

 

 

-  Miért fontos a limitált létszám?

-  Magas szolgáltatási színvonalon működünk, ezt pedig tapasztalatunk szerint csak így lehet fenntartani. Ennél a létszámnál felügyelhetők biztonsággal a kutyusok.  Magasabb létszám esetén, minthogy a figyelem nem osztható végtelen irányba, értelemszerűen elveszne az egyéni igényekre való odafigyelés, az érdemim törődés.

 

 

-  Milyen kritériumok alapján történik a kutyusok összeszoktatása?

-  Kizárólag oltási könyvvel és érvényes oltásokkal rendelkező, egészséges, nem tüzelő, jól szocializált kutyákat fogadunk. Amennyiben a telefonos egyeztetést követően úgy ítéljük meg, egy kutyus a közölt információk alapján nem szocializált annyira, hogy falkába illeszthető legyen, úgy zárt napköziben, ellenőrzött körülmények között ismerem meg először, magamhoz szoktatom, megfigyelem a falkával való viszonyát, reakcióit. Előre egyeztetve van lehetőség arra is, a gazdi csatlakozzon kutyájával a már szabadon sétáló falkánkhoz – részben vagy teljes egészben a napközi ideje alatt, ahol szintén lehetőségem van, immár új aspektusból megfigyelni a leendő tag falkához való közeledését, behívhatóságát, s a többi. Összességében, egy átlagosan szocializált kutyának nem okoz nehézséget a falkába való illeszkedés.

 

 

A jól szocializált kutyák könnyedén csatlakoznak a falkához
A jól szocializált kutyák könnyedén csatlakoznak a falkához
Fotó: Vörös Renáta

 

 

-  Milyen szakmai pillérek mentén épül fel a napköziztetés?

-  Gyermekkorom óta foglalkozom kutyákkal, több tanfolyamon és tréningen vettem részt, mai napig segítek menhelyeknek, állatmentő- illetve állatvédő szervezeteknek. Névadó kutyánk, Leica is a Futrinkától, a német dog fajtamentéstől került hozzánk. A kutyanapközi 3 pillérre épült, ami mostanra kiegészült +1-el.

1) A biztonság. Csak szocializált kutyát vállalunk a falkába, mindannyiunk testi épsége miatt, továbbá csak olyan területre szervezzük kirándulásainkat, ahol háborítatlanul, önfeledten sétálhatunk, játszhatunk, nincs mondjuk vadászat a közelben. Nyáron kiemelten figyelünk rá, sekély víz partján legyünk, hogy a kutyusok bármikor tudják hűteni magukat. Fontos, a napközinek van saját állatorvosa.

2) A változatosság. Maximalisták vagyunk. Egy napközi alkalmával 8-10 kilométert sétálunk, több pihenővel, itatással, játékkal. Pajkosabb szőrös vendégeink a séta és a pihenő közben is játszanak egymással, labdáznak. Legalább 4-5 órát töltünk a szabadban. Ügyfeleink nagyon elégedettek, nap végén a border colliek és a magyar vizslák is olyan békésen szunyókálnak odahaza, hogy gazdik alig ismernek rájuk.

3) A szabadság és kontroll harmóniája. A falkával póráz nélkül sétálunk és túrázunk az összeszokott, „régi motoros” és kiismert, megbízható kutyákkal. Ez természetesen a gazdik tudtával, hozzájárulásával történik. Az újak eleinte hosszúvezetővel jönnek velünk!

+1) Zárt napközi. A szökős vagy nehezen behívható kutyusok, akik többnyire fiatalok vagy mentettek, még nem tartanak a szabadon sétáltatásnál tanulási folyamatukban. Igényeik kielégítésére hetente egy alkalommal zárt napközit is tartunk, ahol némi játékos tanulással segítem a kutyusokat. Ezeken a zárt napokon ismerkedünk az új falkatagokkal is.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait. Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait.
Dr. Piller Pálma állatorvosnak szívügye a felelős és tudatos állattartás terjesztése, és hiszi, hogy a betegségmegelőzést nem a rendelőben, hanem otthon kell elkezdeni. Célja hogy segítse az állattartókat felismerni a vészhelyzeteket, és megfelelően cselekedni a bajban.

„Hát ki ez a jó kutyus?” - Így örülnek a kutyák, amikor megdicsérik őket „Hát ki ez a jó kutyus?” - Így örülnek a kutyák, amikor megdicsérik őket
Tündéri előtte-utána fotók készültek egy kutyanapköziben, amikor elhangzottak a bűvös szavak. Nézzétek csak!

Kutyapanziókat ellenőrzött a Nébih: ilyen eredmények születtek Kutyapanziókat ellenőrzött a Nébih: ilyen eredmények születtek
Megnyugtató eredmények születtek a Pest vármegyei kutyapanziók ellenőrzésénél - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

„A türelem a lényeg” – Ilyen szépen ül a kamera előtt 30 kutya egy szülinapi parti fotón „A türelem a lényeg” – Ilyen szépen ül a kamera előtt 30 kutya egy szülinapi parti fotón
"Ül, ül szépen, leül, ügyes vagy!" - És már készülhetnek is a jobbnál-jobb képek kedvencünkről. Persze néha még egy kutyust sem olyan könnyű rávenni, hogy leüljön, és még úgy is maradjon egy-két percig. Na de harmincat?

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során Hírek - Címlapon
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során
A kutyatartás negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát Hírek - Címlapon
A kutyatartás negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát