A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Napközibe megy a kutyám – mire figyelj kutyanapközi választásakor?

2019. október 10., 12:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Jó tudni!
Bármikor úgy hozhatja a sors, hogy hirtelen kutyamegőrzőre szorulunk. Nem mindegy azonban, kire bízzuk kedvencünket. Milyen is a lelkiismeretes kutyanapközi? Mi mindenre kell odafigyelnie egy napközit üzemeltető szakembernek?Minden gazdinál eljön a pillanat, amikor elszánja magát - életében talán legelőször -, hogy megváljon szeme fényétől egyetlen napra, átmenetileg. Váratlan vezetői látogatás az irodában, megbetegedett a gyerek, a macska és egész álló nap orvostól orvosig kell rohangászni… Mekkora segítség, ha egy megbízható személy mondjuk reggeltől estig vigyáz a kis/nagy/még nagyobb kedvencre! Lelkesen, szakértelemmel, elhivatottan. Ilyenkor szoktuk rohanvást körbetelefonálni a barátokat, tudnak-e ajánlani valakit. Hallottak-e normális kutyanapköziről, ahol lehetőleg nem elektromossággal és üvöltözéssel tartják kordában a létszám-limit nélkül egybeterelt állatokat…

 

 

Nem mindegy, kire bízzuk kedvenceinket
Nem mindegy, kire bízzuk kedvenceinket
Fotó: Vörös Renáta

 

 

Akinek valaha fordult meg kutyusa nem kifejezetten professzionális napköziben, hosszú perceken át tudna mesélni a tapasztalatokról. Félősen, remegve hazakerülő kutya, aki másnap minden szembejövő állatra borzolni kezd… A sűrű szőrzetből két-három nap múlva, fésülés közben előbukkanó sérülés-nyomok. Összerezzenés hangahatásra és még a mellékhelyiségbe is nyomunkban koslató kutyus, akinek minden vágya, hogy egy másodpercre ne kelljen tőlünk többé elszakadnia. Valljuk be, nem egyetlen kritériumnak kell eleget tennie a napköziben lévő kutyákra felügyelő személynek, a környezetnek és magának a tárgyi felszereltséggel bőven ellátott objektumnak sem, ahová beadjunk alkalomadtán szemünk fényét.

 

 

A sors úgy hozta, megkeresett minket egy fiatal lány, aki régi álmát valósítja meg egy kutyanapközi beindításával, vele beszélgettünk fentiekről.

-  A LeiKaland Kutyanapközibe a gazdik nem leadják kedvenceiket, nem megszabadulnak tőlük, letudják a gondot, mint egy sintértelepen. A napközi egy felelősségteljes szolgáltatás, mellyel a gazdik kutyusaik mindennapjait szeretnék színesebbé varázsolni, a mozgásigényüket kielégíteni.  Mi azt mondjuk a gazdiknak, nézzék meg az online ajánlásokat és fotókat, sok minden kiderülhet, például mekkora falkával dolgoznak adott napközik, milyen méretű kutyusokkal és mennyire elégedettek az ügyfelek.

Amikor megkeresünk egy szolgáltatót, minden kérdésünket tegyük fel, hogy később ne érjenek meglepetések. A beszélgetés során ki kell derülnie a napköziztető számára a kutya nemének, annak, hogy ivaros-e vagy sem, a habitusának, más kutyákkal való viselkedési jellemzőinek, például hajlamos-e bevédeni a játékát, behívható-e, van-e egészségügyi problémája, amire fokozottan figyelni kell. Ha van rá lehetőség, praktikus, ha tudunk találkozni a napköziztetővel, meg tudja nézni a kutyánk viselkedését, de ez nem könnyen kivitelezhető.

Általában a nem jól szocializált, agresszív egyedeket nem vállalják a napközikben, hiszen nem csak a mi kutyánk biztonságára, de mindenki kutyatársára is tekintettel kell lenni, ezért talán a legfontosabb a szakszerű és alapos szocializáció. Ez az alapja annak, hogy a kutyus egy napközis közösség tagja lehessen.

 

 

Nem a méret, vagy a fajta a lényeg, hanem a kutyák szocializáltsága
Nem a méret, vagy a fajta a lényeg, hanem a kutyák szocializáltsága
Fotó: Vörös Renáta

 

 

-  Miben más Renáta a te napközid, mint a piacon fellelhető egyéb megoldások?

-  A LeiKaland Kutyanapköziben fontosnak tartjuk, hogy különböző helyzetekben is jól kezelhetők legyenek a kutyusok, ezért a helyszíneinket is ennek megfelelően választjuk. Biztonságos, változatos ingerekben gazdag környezet az egyik, amire fókuszálunk. Limitált létszámmal dolgozunk, max. 10-12 kutyát vállalunk. Sok időt töltünk a szabadban, nagy távolságokat teszünk meg, alaposan lefárasztjuk a delikvenseket, azonban kiemelten figyelünk arra, mindegyik kutyus a saját mozgásigényének megfelelően mozogjon. Ha például idősebb kutyus is van a falkában, több pihenőt tartunk, a pörgősebbeknek ilyenkor intenzívebb az apport-munka. Szem előtt tartjuk az egyéni igényeket is. Ha a gazdik jelezik, kutyusuk lábát kímélnünk kell, akkor jelentős időt pórázon tölt a kedvencke, nehogy túlterhelődjön, sérüljön. A napközinek van állatorvosa, azonnal mehetünk soron kívül, ha váratlan egészségügyi kihívás adódik. Mivel a fotózás az egyik hobbim, nagyon sok jó minőségű, időben „elkapott” képet osztok meg a közösségi oldalakon, vannak egyéni és csoportképek, beállított és pillanatképek egyaránt.

 

 

A jó kutyanapköziben odafigyelnek a környezeti körülményekre is - nagy melegben például gondoskodnak a kutyák hűtéséről
A jó kutyanapköziben odafigyelnek a környezeti körülményekre is - nagy melegben például gondoskodnak a kutyák hűtéséről
Fotó: Vörös Renáta

 

 

-  Miért fontos a limitált létszám?

-  Magas szolgáltatási színvonalon működünk, ezt pedig tapasztalatunk szerint csak így lehet fenntartani. Ennél a létszámnál felügyelhetők biztonsággal a kutyusok.  Magasabb létszám esetén, minthogy a figyelem nem osztható végtelen irányba, értelemszerűen elveszne az egyéni igényekre való odafigyelés, az érdemim törődés.

 

 

-  Milyen kritériumok alapján történik a kutyusok összeszoktatása?

-  Kizárólag oltási könyvvel és érvényes oltásokkal rendelkező, egészséges, nem tüzelő, jól szocializált kutyákat fogadunk. Amennyiben a telefonos egyeztetést követően úgy ítéljük meg, egy kutyus a közölt információk alapján nem szocializált annyira, hogy falkába illeszthető legyen, úgy zárt napköziben, ellenőrzött körülmények között ismerem meg először, magamhoz szoktatom, megfigyelem a falkával való viszonyát, reakcióit. Előre egyeztetve van lehetőség arra is, a gazdi csatlakozzon kutyájával a már szabadon sétáló falkánkhoz – részben vagy teljes egészben a napközi ideje alatt, ahol szintén lehetőségem van, immár új aspektusból megfigyelni a leendő tag falkához való közeledését, behívhatóságát, s a többi. Összességében, egy átlagosan szocializált kutyának nem okoz nehézséget a falkába való illeszkedés.

 

 

A jól szocializált kutyák könnyedén csatlakoznak a falkához
A jól szocializált kutyák könnyedén csatlakoznak a falkához
Fotó: Vörös Renáta

 

 

-  Milyen szakmai pillérek mentén épül fel a napköziztetés?

-  Gyermekkorom óta foglalkozom kutyákkal, több tanfolyamon és tréningen vettem részt, mai napig segítek menhelyeknek, állatmentő- illetve állatvédő szervezeteknek. Névadó kutyánk, Leica is a Futrinkától, a német dog fajtamentéstől került hozzánk. A kutyanapközi 3 pillérre épült, ami mostanra kiegészült +1-el.

1) A biztonság. Csak szocializált kutyát vállalunk a falkába, mindannyiunk testi épsége miatt, továbbá csak olyan területre szervezzük kirándulásainkat, ahol háborítatlanul, önfeledten sétálhatunk, játszhatunk, nincs mondjuk vadászat a közelben. Nyáron kiemelten figyelünk rá, sekély víz partján legyünk, hogy a kutyusok bármikor tudják hűteni magukat. Fontos, a napközinek van saját állatorvosa.

2) A változatosság. Maximalisták vagyunk. Egy napközi alkalmával 8-10 kilométert sétálunk, több pihenővel, itatással, játékkal. Pajkosabb szőrös vendégeink a séta és a pihenő közben is játszanak egymással, labdáznak. Legalább 4-5 órát töltünk a szabadban. Ügyfeleink nagyon elégedettek, nap végén a border colliek és a magyar vizslák is olyan békésen szunyókálnak odahaza, hogy gazdik alig ismernek rájuk.

3) A szabadság és kontroll harmóniája. A falkával póráz nélkül sétálunk és túrázunk az összeszokott, „régi motoros” és kiismert, megbízható kutyákkal. Ez természetesen a gazdik tudtával, hozzájárulásával történik. Az újak eleinte hosszúvezetővel jönnek velünk!

+1) Zárt napközi. A szökős vagy nehezen behívható kutyusok, akik többnyire fiatalok vagy mentettek, még nem tartanak a szabadon sétáltatásnál tanulási folyamatukban. Igényeik kielégítésére hetente egy alkalommal zárt napközit is tartunk, ahol némi játékos tanulással segítem a kutyusokat. Ezeken a zárt napokon ismerkedünk az új falkatagokkal is.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyabarát panzióba nyerhetsz 3 napos hétvégét a Fotópályázatunkon Kutyabarát panzióba nyerhetsz 3 napos hétvégét a Fotópályázatunkon
A közönségkedvenc képek is értékes nyereményekkel gazdagonak az idei fotópályázatunkon. A legtöbb lájkot gyűjtő fotó gazdája (és természetesen a négylábú kedvence) is egy 3 napos hétvégét tölthet el egy minősített kutyabarát szálláshelyen!

Étel- és játékféltés - Mi a megoldás? Étel- és játékféltés - Mi a megoldás?
Nehéz az élet egy olyan kutyával, aki embertől és állattól félti az ételét, játékát, gazdáit, és társait. Ez nem egyszerű féltékenység, hátterében a természete, az elmaradt szocializáció, és a rossz falkasorrend is állhat.

Ki a főnök otthon? Így alakul a dominancia a kutya-kutya és a kutya-gazdi kapcsolatában Ki a főnök otthon? Így alakul a dominancia a kutya-kutya és a kutya-gazdi kapcsolatában
A kutyák közötti dominanciaviszonyt vizsgálták az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatói.

Falkában sétáltatnak kutyákat New Yorkban - minden séta után csoportkép készül a csapatról Falkában sétáltatnak kutyákat New Yorkban - minden séta után csoportkép készül a csapatról
Az internet népe pedig imádja a nem mindennapi kutyás csoportképeket! Nem csoda, hiszen nem túl gyakori, hogy 10-15 kutya egyszerre pózol, ráadásul szinte katonás fegyelemmel.

46 kutyával és cicával osztotta meg otthonát a pár a hurrikán idején 46 kutyával és cicával osztotta meg otthonát a pár a hurrikán idején
Duplájára nőtt a floridai kutyanapközi négylábú vendégeinek a száma: kutyák, macskák és még egy nyúl is tökéletes harmóniában várta, míg megérkezik családja.

Kutya-ember dominancia – Ki az úr a háznál? Kutya-ember dominancia – Ki az úr a háznál?
Engedetlen, ugat, harap, acsarog? Vagy egyszerűen csak félénk? Netalántán nem lehet egyedül otthon hagyni? A negatív viselkedés hátterében legtöbbször a dominancia áll, és esetünkben nem a gazda oldalán.

Tudd biztonságban kedvencedet, míg távol vagy - luxuskörülmények között! Tudd biztonságban kedvencedet, míg távol vagy - luxuskörülmények között!
Elfoglalt gazdiként vagy utazásaid alatt szeretnéd kutyádat biztonságos, családias, szeretettel teli helyen tudni? Megoldás a DoggydeLuxe Kutyapanzió és napközi! Megfizethető luxus kedvencednek!

Tényleg kutya az Északi-középhegység farkasa? Tényleg kutya az Északi-középhegység farkasa?
Régóta terjeng a pletyka az internet világában, miszerint az új territórium után járó farkasok megjelentek hazánkban is. Egyesek állításukkal azt akarták igazolni, hogy nem is farkasról, hanem egy kevésbé ismert, ám létező kutyafajtáról van szó. De vajon mi az igazság?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során Hírek - Címlapon
Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során
A kutyatartás negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát Hírek - Címlapon
A kutyatartás negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát