A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb kutya halt meg a Budai várban

2022. augusztus 01., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű




Gino, a lagotto kutyus csütörtökön a várban sétált gazdáival a kutyafuttatásra kijelölt területen, amikor máig érthetetlen okból felugrott a Tóth Árpád sétány külső falára, majd a mélybe zuhant. Súlyos sérülései következtében sajnos a gondos orvosi kezelés ellenére belehalt a balesetbe. Részvétünk a gazdinak!



 

Gino esete nem egyedi. A helyi kutyások évek óta hadakoznak az önkormányzattal. Céljuk nem a kutyafuttatásra kijelölt terület megszüntetése – mivel így is meglehetősen kevés olyan terület van, ahol póráz nélkül szabadon mozoghatnak az ebek – hanem a veszélyre felhívó táblák valóban figyelemfelkető kivitelezése és kihelyezése.
(Az Anjou bástya a Várban 0-24 hivatalos kutyafuttató hely. Ott történik a legtöbb baleset. A Tóth Árpád sétányt pedig idősávosan (minden nap sötétedéstől másnap reggel 9 óráig) használhatják a kutyások póráz nélkül kutyafuttatás céljára.)
A helyi lakosok nyilván tudnak a veszélyről, a várba kutyával látogatók azonban nem feltétlenül. A vendéglátóegységek forgalmának pedig egyre nagyobb részét teszik ki azok a turisták, kirándulók, akik négylábú társukat a lehető legtöbb helyre magukkal viszik.

 

Arról továbbra is csak a találgatás megy, hogy miért ugranak fel a kutyusok a várfalra. Egyesek szerint róka, menyét vagy egyéb vadon élő állat szagát érzik meg. Vannak, akik szerint a varjakat kergetik. Mások szerint megugrandó akadályként tekintenek rá, és mivel nem látnak keresztül rajta, nem látják, hogy utána 5-10 méteres mélység van. Megint mások úgy gondolják, hogy a kutyák meg akarják nézni, hogy mi van a fal túloldalán. De az tény, hogy az esővíz elvezetése miatt a fal teteje ráadásul kifelé lejt és a legkisebb pára, csapadék is csúszóssá teszi. Nincs lehetőség megkapaszkodni, csökkenteni a lendületet. Ha tehát egy kutya lendületből felugrik rá, onnan már nincs visszaút és borítékolható a baleset.
2017-ben így pusztult el egy megriadt ló is, a lovasának a zuhanás előtt még sikerült leugrania.

 

 

Anjou bástya sétány és a várfal a kutya perspektívájából
Anjou bástya sétány és a várfal a kutya perspektívájából
Fotó: varibalesetek.com

 

 

2020-ig nem igazán voltak dokumentálva a vári balesetek. Az év őszén azonban több kutya is bizonyíthatóan ott szenvedett sérülést. Így kezdeményező csoportok, hozzájuk csatlakozó kutyás szervezetek, valamint civilek a közösségi médiákban közzétett felhívások segítségével elkezdték gyűjteni az adatokat. Mostanra több tucatra tehető a beérkezett esetekről szóló leírások száma. Volt olyan szerveződés is, aki a környékbeli állatorvosi praxisokban kérdezősködött. Állításuk szerint rendelőnként átlagosan évi 3-4 esetről számoltak be a megkérdezett orvosok. Rejtély, hogy sem a gazdik döntő többsége, sem az állatorvosok miért nem fordultak már korábban a nyilvánossághoz.

 

Az önkormányzat képviselői szerint csupán elenyésző számú, egyedi esetről van szó. Ráadásul mivel a Budai vár teljes területe műemlékvédelem alá esik, nem könnyű a jelenlegi szabályozásoknak megfelelően figyelmeztető táblákat kihelyezni.
Ennek ellenére ők is érzik a helyzet súlyosságát, hiszen az elmúlt években már próbálkoztak matricák és táblák kihelyezésével is. Azonban mivel a balesetek tendenciája nem látszik csökkeni, úgy néz ki, hogy más – nagyobb figyelemfelhívó erejű – megjelenítésre van szükség.

 

Fontos kiemelni még, hogy a várfal nem csupán a kutyákra nézve veszélyes jelenleg. Rendszeresen látható, hogy az emberek szeretnek kiülni rá. Illetve szülők, akik félelmet nem ismerve maguk emelik fel gyermeküket, hogy a várfalon sétáljanak. Sajnálatos módon gyermek is zuhant már a mélybe a Budai Várról. 

 

A médiák egyre többet foglalkoznak az esetekkel. Azonban a hatékony megoldás továbbra is csak várat magára. Akik pedig valóban tudnának tenni az ügy megnyugtató megoldása érdekében azok még mindig az önkormányzat emberei.

 

Ha ti is a szerencsétlenül járt kutyások közé tartoztok, akik ott szenvedtek balesetet, írjátok meg – bármikor is történt - a [email protected] email címre vagy a Vári Balesetek Facebook oldalának küldött üzenetben! Fontos, hogy minél több eset kerüljön regisztrálásra! Csak úgy lehet előrelépést elérni a helyzet megoldására, ha minden érintett belátja, hogy milyen komoly problémáról van szó.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők
Segítsd a mentők munkáját: mire megérkeznek, zárd el biztonságos helyre kedvencedet!

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!
Legendák és rejtélyek nyomában járhatsz kedvenceddel ebben a lélegzetelállító kutyabarát hotelben. A Mystery Hotel Budapestben Te és kedvenced is megtapasztalhatjátok a luxust, a varázslatot és az élményt!

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya szállításához is vásárolható már bérlet a MÁV applikációban Hírek - Címlapon
Kutya szállításához is vásárolható már bérlet a MÁV applikációban
Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól Hírek - Címlapon
Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól