A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések

2024. január 27., 13:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?



 

Ahogy kisüt a nap, alig várjuk, hogy kimozdulhassunk a természetbe kedvenceinkkel. Legyen bár egy rövid kiruccanás vagy egy hosszabb túra, örömtől repes a szívünk, hogy magunk mögött hagyhatjuk a várost. Nagyszerű kikapcsolódásra számítunk kutyusunk társaságában, de arról sem feledkezhetünk meg, hogy egy kis figyelmetlenség is sérüléshez vezethet.

 

Melyek a leggyakoribb sérülések, és mit tehetünk, ha bekövetkezne a baj?

 

„Az egyik leggyakrabban érintett terület a csontok-ízületek-izmok hármasa” - mondta el a TheDodo által megkérdezett állatorvos. Dr. Fleur Jones, sürgősségi állatorvos hozzátette, hogy legelső tünet, amit észrevehetünk az, ha a kutya sántítani kezd.

 

 

Túrázás kutyával - Ezek a leggyakoribb sérülések
Túrázás kutyával - Varázslatos dolog, de megvannak a veszélyei is
Fotó: Unsplash/@nobleshots

 

 

A váz- és izomrendszeri sérülések között említhetjük a csontok (repedés, törés), az ízületek, izmok és a kapcsolódó idegek sérüléseit (részleges vagy teljes szakadás), melyek az intenzív mozgás okozta túlterhelés, vagy egy rossz mozdulat (pl. ugrás, hirtelen fordulás), akár esés miatt következnek be. Súlyos esetben a koponya és a gerinc is megsérülhet, ha a kutya magasról esik le, vagy olyan helyre kúszik be felfedezni, ahol rázuhanhat valami.

 

A sérülés súlyosságától függően életmentő lehet, ha mielőbb eljuttatjuk kedvencünket az állatorvoshoz!

 

A kisebb sérülések, karcolások gyakrabban fordulnak elő, például, ha a kutya szaladgálás közben nekiütközik egy faágnak, bekeveredik a bokrok közé vagy rálép egy kőre. Ezeket mi magunk is elláthatjuk a helyszínen: elsődleges a felületi sebek fertőtlenítése, s ha lehetséges, védelem alá helyezése (bekötés). A bőr szakadásával járó sérülések és a mélyebb vágások ellátásához azonban mindenképpen szakemberre van szükség.

 

 

Túrázás kutyával - Előfordulhat, hogy nekünk kell vinnünk, ha megsérült
Túrázás kutyával - Előfordulhat, hogy nekünk kell vinnünk, ha megsérült
Fotó: Unsplash/@jasonjsgardner

 

 

Milyen tünetek utalnak arra, hogy megsérült a kutya?

 

A már említett sántítás mellett előfordulhat hányás, ha olyasmit evett fel a kutya, amit nem kellett volna.

 

A bágyadtság, hirtelen fellépő gyengeség, mozgáskoordinációs problémák is fontos tünetek, melyek mellett nem szabad elmenni.

 

Ha a kutyának hirtelen elmegy a kedve a sétától, nem akar továbbmenni, és még a jutalomfalat felkínálására sem reagál, akkor feltehetően komoly fájdalma van. Nem arról van szó, hogy „makacskodik”, hanem olyan sérülés érhette (esetleg felevett valamilyen mérgező dolgot), melynek kívülről látható jele még nincs, azonban további terhelésre súlyosbodhat az állapota. Ilyenkor a legjobb, ha visszafordulunk, és ha megoldható, vegyük fel kutyánkat, és ölben vigyük vissza az autóhoz.

 

Hívjuk fel az állatorvost, hogy felkészülhessenek fogadásunkra, és induljunk a rendelőbe!

 

 

Túrázás kutyával - Tartsuk kedvencünket hosszú pórázon
Túrázás kutyával - Tartsuk kedvencünket hosszú pórázon
Fotó: Unsplash/@wadeaustinellis

 

 

Hogyan kerülhetjük el a sérüléseket?

 

Tartsuk pórázon a kutyát mindenhol, ahol előírás, illetve akkor is, ha ismeretlen terepre látogatunk. Ezzel megelőzhetjük, hogy az eszetlen rohangászás közben érje sérülés, mert hát valljuk be, a legtöbb kutya majd kiugrik a bőréből, ha erdőt-mezőt lát, és már szaladna is, amerre az orra viszi.

 

Egy 10-15 méteres pórázon azonban szabadabban tud mozogni, és nekünk is megmarad a biztonságérzetünk. Persze azért nagyon is hálás lesz, ha útközben találunk olyan tágas helyet, ahol elengedhetjük egy kis szaladgálásra.

 

Bármi is történjék, alapvető, naprakészek legyünk a kutyaelsősegély témájában, ha kirándulni indulunk kedvencünkkel!

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, thedodo.com
Indexkép forrás: Unsplash/@nobleshots
Cikk első megjelenése: 2024. január 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI JULIUS-K9 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Hírek - Címlapon
Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Hírek - Címlapon
Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?