A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal

Ha a te kutyusod barátságos, kiegyensúlyozott és jól szocializált, talán nem is érted, hogy miért probléma, ha odaengeded pórázon minden négylábúhoz, aki mellett elsétáltok.


2023. április 09., 14:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle. 

Valójában több dolog is lehet, ami esetleg nem jutott eszedbe és, ami miatt a szakemberek azt tanácsolják, hogy ne engedd oda kérdezés nélkül ismeretlen kutyákhoz a sajátodat még akkor se, ha mind a ketten pórázon vannak.

Íme 3 fontos ok, ami miatt mindig csak a gazdák közötti megfelelő kommunikáció után szabad engedni a négylábúakat ismerkedni:

 

 

#1 – Egyáltalán nem biztos, hogy minden kutyus igényli a fajtársaival való interakciót.

 

Egyszerűbben szólva, nem biztos, hogy a másik eb is szeretne barátkozni.

Csak azért, mert a te kutyád barátságos, soha ne tekintsd természetesnek, hogy a másik eb is az. Személyes tapasztalatból írom, hogy még akkor is célszerű fenntartásokkal engedni az ismerkedést, ha a másik gazdi azt mondja, hogy rendben van. Vannak olyan, - egyébként barátságos kutyák - akik feszültté válnak pórázon sétálva.

 

 

Reaktivitás 2
Nem biztos, hogy minden kutyus igényli a fajtársakkal való ismerkedést.
Forrás: www.australiandoglover.com

 


Egyes kutyák jól kijönnek a kistestű kutyákkal, de nem szeretik például a nagy kutyákat.
Más kutyák jól érzik magukat, ha lehetőségük van szabadon ismerkedni, de reaktívvá válnak, amikor egy kutya hívatlanul bejön a személyes terükbe, és úgy érzik, hogy nem tudják elkerülni a számukra nem kívánt találkozást mivel a póráz miatt erre nincs módjuk.
Az is lehet, hogy az idegen kutyus épp kiképzés alatt van, vagy viselkedési problémái vannak és ezért nagyobb térre van szüksége.
De lehet akár beteg vagy sérült is a másik eb, aki épp szembe jön az utcán sétálva.

 

 

#2 – Könnyen kínossá, problémássá válhat a helyzet

 

A kutyák ismerkedési szokásai alapján ők szívesebben közelítenek egymáshoz oldalról lehajtott fejjel, hogy megszagolják a másik kutya fenekét, gyakran egymás körül körözve. Ha mindkét kutya pórázon van, a pórázok – szinte biztos, hogy összegabalyodnak.

 

 

Gabalyodik
A hirtelen beszűkült mozgástér hatására még egy amúgy barátságos kutyus is támadóvá válhat.
Forrás:  i.dailymail.co.uk 

 

 

A hirtelen leszűkült mozgástér, amiből nincs kiút még egy barátságos kutyát is egyetlen pillanat alatt stresszessé tehet, és hirtelen nekitámadhat a másiknak, hogy szorult helyzetéből kikeveredhessen. Ráadásul a pórázok összefonódása miatt ilyenkor nincs gyors és kellőképpen hatékony módszer a kutyák szétválasztására. Így mind a kutyusok, mind a gazdik könnyen meg is sérülhetnek.

 

 

#3 – Ráerősíthet rossz szokásokra

 

Még ha mindkét kutya barátságos is, annyira izgatottak lehetnek egymás láttán, hogy hajlamosak elfelejteni a pórázon való viselkedés szabályait, amit korábban tanultak. Lehet, hogy ugatnak, húznak, és odarángatnak a másik kutyához. Ilyenkor jutalmazás nekik, ha elérik a céljukat és üdvözölhetnek minden kutyát, akit csak látnak. Ezzel automatikusan megerősítést nyer ez a húzó magatartás.

 

 

Dog pulling
Ha engeded, hogy odarángasson a másik kutyához a tied, azzal gyakorlatilag megjutalmazod a pórázhúzást.
Forrás: dogsnet.com

 

 

Megtanulják, hogy oda húzhatnak, ahova akarnak. A pórázon húzó kutya pedig ön- és közveszélyes lehet – nem csak kiránthatja a pórázát a kezedből, és elszaladhat, bajba sodorva ezzel önmagát és másokat – például lerohanhat a kocsik elé.
De te is megsérülhetsz, különösen, ha nagyobb testű kutyád van. Eleshetsz, megsérülhet a karod vagy a vállad, vagy bármilyen más sérülést szenvedhetsz.
A fojtó nyakörvek (A retriever póráz is csak fojtó nyakörv! Max. jobb a marketingje.), de akár a feszes pórázon való találkozás által a kutyában keletkezett stressz könnyen robbanhat egy másik négylábúval való ismerkedéskor és máris kész a verekedés.

 

 

Ezek után jogosan merül fel a kérdés: de akkor mégis hogyan tudnak a kutyusok biztonságosan találkozni és ismerkedni?

 

A futtatók, kutyaparkok és a kutyás napközik nagyszerű helyek lehetnek a kutyák számára, hogy természetesebb módon találkozhassanak egymással, de nem valók minden kutyának. Az sem biztos, hogy ott minden kutya barátságos lesz, akivel összefuttok. Vagy, hogy minden kutya kijön minden kutyával. (Számomra a mai napig fura, hogy miért gondolják azt egyesek, hogy azért, mert kutyák, ők minden fajtársukkal ki kell, hogy jöjjenek! Sőt vannak, akik szerint minden négylábúnak bandáznia is szeretni kéne. Legyünk már őszinték! Mi emberek vajon mindenkivel ugyanolyan jól kijövünk? Vagy mindenkivel ugyanolyan szívesen töltünk időt? Én nem hiszem!)
Ezért is fontos az ilyen helyeken mindig betartani, hogy csak kérdezés és a bent tartózkodók válasza után nyitod ki a kaput és léptek be a területre!

Az sem garantálható, hogy minden kutya egészséges lesz, akivel ezeken a helyeken találkoztok. Vannak, akik vagy nem is tudnak róla, hogy kedvencüknek egészségügyi gondja van vagy egyszerűen nem törődnek vele. 

 

 

Kutyapark
Ideális hely lehet az ismerkedésre a kutyapark, de itt is csak gondos felügyelet mellett!
Forrás: vcahospitals.com

 

 

A kutyák ismerkedésének egyik hatékony módja lehet, ha egy erre megfelelő területen tudnak szabadon találkozni úgy, hogy bármikor van lehetőségük kilépni a szituációból, ha úgy érzik, hogy az nekik elég, netán már sok. Ehhez persze olyan gazdik is kellenek, akik ismerik a kutyusaikat és figyelnek is rájuk.

Esetemben például, amikor a Bolognese ismerkedik a Yorkie-val, a Vizslát nem engedem, hogy lerohanja őket. Ha a másik gazdi azt mondja, hogy az ő kutyusának nem gond, ha egy nagy melák is bekapcsolódik, akkor mehet. De akkor is csak úgy, ha szép nyugodtan lép be a szituációba. És még ilyenkor is figyelem az összes résztvevő négylábú reakcióit. Ha azt látom, hogy az én kutyám sok a másiknak, azonnal elhívom. Igen, ilyenkor előfordul, hogy a kicsik szaladgálnak, játszanak együtt, a nagyok pedig csak a partvonalról nézik, mert a másik kutyusának testi- lelki épsége ugyanolyan fontos, mint a sajátjaimé.

Egy másik nagyszerű lehetőség, ha közös kirándulást szerveztek. Ilyenkor ugyanis miközben haladtok az ebeknek módjában áll ismerkedni. És a séta során van rá lehetőségük, hogy akár többször hosszabban-rövidebben interakcióba lépjenek egymással majd, amikor ebből valamelyik félnek elég volt, akkor a maguk útján folytassák és fedezzék fel a területet.

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: outwardhound.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!
Legendák és rejtélyek nyomában járhatsz kedvenceddel ebben a lélegzetelállító kutyabarát hotelben. A Mystery Hotel Budapestben Te és kedvenced is megtapasztalhatjátok a luxust, a varázslatot és az élményt!

Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják! Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják!
Lelkesen figyelgetnek ki az ablakon, és izgatottan várják, aznap vajon milyen csodás helyre látogatnak el.

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Hírek - Címlapon
Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Egy hajléktalan férfi mentette meg a lángokban álló menhely állatait Hírek - Címlapon
Egy hajléktalan férfi mentette meg a lángokban álló menhely állatait