A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet

2023. november 05., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Cukorbetegség szinte bármely életkorban kialakulhat a kutyánál, de a korai felismerésnek és megfelelő kezelésnek köszönhetően szinte teljes életet élhet. Ismerjük fel a tüneteket, hogy segíthessünk neki!Az rendszeres állatorvosi látogatás nem csak a kötelező oltások, hanem a kutya egészségét érintő változások miatt is fontos. Ha tisztában vagyunk a cukorbetegség jeleivel és tüneteivel, kedvencüknél idejekorán megkezdhetjük a szükséges kezelést.

 

Fontos tudni, hogy az alábbi tünetek más egészségügyi problémára is utalhatnak, például a fokozott vízfogyasztás és vizeletürítés vese- és májgondokra, míg a pajzsmirigy alulműködés és bizonyos daganatos elváltozások növelhetik az étvágyat. Minden esetben célszerű egy alapos kivizsgálást kérni állatorvosunktól a pontos diagnózis érdekében!  

 

Lássuk, melyek a cukorbetegség (diabetes mellitus) leggyakoribb tünetei kutyáknál!

 

1. A kutya gyakrabban vizel

 

Alig egy órája értünk haza a sétából, de kedvencünk megint szeretne kimenni? A szobatisztaság ellenére már rövid idő alatt is balesetek történnek otthon? A fokozott vizeletürítés (polyuria),  valamint a vizeletcsepegés (inkontinencia) az állatorvosi látogatások toplistáján szerepel – cukorbetegség esetén ennek oka, hogy a vérkeringésből cukor kerül a vizeletbe, melytől a szervezet mielőbb igyekszik megszabadulni. Az állapot előrehaladtával elérkezik az a pont, amikor a vesék már nem képesek elég gyorsan megszűrni a cukrot, ezért egyre nagyobb mennyiség jut a vizeletbe. A folyamat vizet von magával, ezért a kutya egyre többet és többet vizel.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Jellemző, hogy a kutya gyakran szomjas, egyre több vizet iszik
Cukorbetegség kutyáknál - Jellemző, hogy a kutya gyakran szomjas, egyre több vizet iszik
Fotó: dog4fun.com

 

2. A kutya a megszokottnál jóval többet iszik

 

A túlzott szomjúságérzet (polydipsia) szorosan összefügg a fokozott vizeletürítéssel, de nem abban az értelemben, ahogy elsőre gondolnánk. Logikusnak tűnik, hogy minél többet iszik a kutya, annál többet fog vizelni. Cukorbetegség esetén ez éppen fordítva van. Minél kevésbé képesek a vesék a cukrot megszűrni, annál több vizelet távozik, ez pedig szép lassan kiszáradáshoz vezetne, ha a kutya nem pótolná az elvesztett folyadékmennyiséget. Emiatt egyre többet és egyre nagyobb mennyiségben iszik, hogy vízháztartását egyensúlyban tarthassa.

 

3. A kutya étvágya rohamosan nő

 

Ami az evést illeti, a diabeteszes kutya egyre mohóbbnak és telhetetlenebbnek tűnhet (polyphagia). Ez a tünet az inzulinszint eltolódásához köthető. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, melynek feladata a vércukorszint szabályozása. Cukorbetegség esetén az inzulin mennyisége csökken, ezért a szervezet tévesen úgy észleli, mintha nem jutna elegendő glükózhoz*, éhezik, és ezt az állapotot igyekszik orvosolni a folyamatosan fenntartott éhségérzettel, mely evésre készteti a kutyát.

 

(* A glükóz (vércukor) a sejtek alapvető energiaforrása, mondhatnánk úgy is, hogy a sejtek egészséges működéséhez szükséges üzemanyag. A vérben keringő glükózt a sejtek csak inzulin jelenlétében tudják felvenni.)

 

Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet a fokozott étvágy, a kutya bármit megenne
Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet a fokozott étvágy, a kutya bármit megenne
Fotó: medium.com

 

4. A kutya testsúlya megfelelő táplálás mellett is csökken

 

Emésztőrendszeri betegségek, vese- és/vagy májproblémák, rák… Csupán néhány állapot, mely fogyáshoz vezethet. Cukorbetegségre akkor gyanakodhatunk, ha a kutya továbbra is jó étvággyal eszik, sőt, a növekvő éhségérzet miatt (ld. 3. pont) szinte bármiből bármennyit megenne. A testsúlycsökkenés bekövetkezhet hirtelen, vagy lassan és fokozatosan. Mivel a hasnyálmirigyben kevesebb inzulin termelődik, a cukorháztartás felborul, így az agy és a létfontosságú szervek is kevesebb glükózhoz jutnak. A szervezet egészséges működéséhez szükséges energia töredéke jön létre, ezért az izom- és zsírszövetekből vonja el a fehérjéket és zsírokat. Az izmok elkezdenek leépülni, a kutya testsúlya a minőségi táplálás ellenére is csökken.

 

5. A kutya szemei homályossá válnak

 

A cukorbeteg kutyák közel 80%-ánál alakul ki szürkehályog a betegség előrehaladtával – ez az egyik leggyakoribb szövődmény hosszú távon. Egy egészséges kutyánál a szemlencsék a szem belső szöveteit tápláló folyadékból jutnak hozzá a glükózhoz. A fel nem használt glükózból szorbit keletkezik. A vércukorszint emelkedése a szorbit koncentrációra is hatással van: minél több a glükóz, annál nagyobb mennyiségben jön létre szorbit is. Ez a cukoralkohol magához vonzza a folyadékot, így a szemlencsék anyagcseréje módosul, az idegrostok torzulnak. Hibás működésük révén blokkolják a beáramló fény útját, a kutya szemét homály fedi, látása romlik.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Kezelés nélkül látásromlás jöhet létre, mely vaksághoz vezethet
Cukorbetegség kutyáknál - Kezelés nélkül látásromlás jöhet létre, mely vaksághoz vezethet
Fotó: Twitter

 

6. A kutya látása romlik

 

A cukorbeteg kutyák egy részénél fokozott látásromlás figyelhető meg, mely a kialakuló szürkehályog számlájára írható. Egyre kevesebb fény áramlik a retinához, fényérzékeny sejtjei (csapok és pálcikák) működésében zavar keletkezik. Kezelés hiányában a kutya teljesen elveszítheti látását. A folyamat bekövetkezhet néhány hét vagy hónap alatt, súlyosabb esetben akár egy nap leforgása alatt is a betegség későbbi szakaszában. A szemben kialakuló másodlagos gyulladás az esetek többségében jól kontrollálható, bizonyos esetekben a károsodott szemlencsék műtéti eltávolítása javíthat a kutya látásán.

 

Szerencsére a kutyák egész jól képesek alkalmazkodni a látás romlásával járó állapothoz, mivel elsődlegesen szaglásukra támaszkodnak a mindennapokban. Érzékeik (hallás, tapintás, ízlelés) és természetesen a gondos gazdi segítségével ügyesen ellavíroznak otthonukban és környezetükben.

 

7. A kutya szőre és bőre fakóvá válik

 

Kezelés nélkül a cukorbeteg kutyák szőrének és bőrének minősége is romlik. Amikor a test nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz az inzulin hibás működése miatt, és a fokozott folyadékveszteség miatt krónikus dehidratáció lép fel, a szőr elveszíti fényét, mattá válik. A szőrszálak elvékonyodnak, foltokban szőrhullás léphet fel, a kutya bőre pedig száraz, hámlik és korpásodik.

 

Az inzulinterápia hatására a szőr és bőr állapota is javul, mivel a szervezet már nem csupán a belső szervek működésének fenntartásával küzd, hanem a rendelkezésére álló megnövekedett energia- és tápanyagmennyiségből a szőr és bőr egészségének helyreállítására is tud fordítani.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Szőrhullás is kísérheti
Cukorbetegség kutyáknál - Szőrhullás is kísérheti
Fotó: yahoo.com

 

8. A kutya látszólag minden ok nélkül hány

 

A hányás a cukorbetegség súlyosbodásával jelenhet meg. Ha későn fedezik fel a betegséget, és elmarad a kezelés, diabetikus ketoacidózis (DKA) jöhet létre, melynek tipikus tünetei a hányás, letargia, gyengeség, lihegés és az étvágytalanság. Itt életveszélyes állapotról van szó, mely azonnali állatorvosi ellátást igényel!

A DKA akkor alakul ki, amikor a vércukor szintje túl magas, miközben az inzulin szintje csökken és minimálisan vagy egyáltalán nem képes glükózt juttatni a szövetekbe. A szervezet ekkor ketonokat kezd el termelni, hogy energiához juthasson, ám a folyamat csak átmeneti megoldást nyújt. Nem tartható fenn hosszabb ideig, a vér elsavasodik, az enzimek működése felborul.

A DKA mellett a kutya leheletének szaga is megváltozhat, acetonossá válik (mint a körömlakklemosó szaga), de ez kevésbé gyakori, és csak ritkán tűnik fel a gazdiknak.

 

9. A kutya gyakran fáradt, érdeklődése csökken

 

Cukorbetegség esetén a szervezet energiaszintje csökken, így a kutya is hamarabb elfárad a mindennapos tevékenységek közben. Egy rövidebb séta, játék is kimerítheti, és egyre kevésbé érdeklődik az otthoni történések iránt. Ennek magyarázata is egyszerű: amikor a cukor megreked a véráramban és nem képes bejutni a szövetekbe, a glükózból nyert energia szintje is csökken a szervezetben. Emellett a magas vércukorszint eredményeként felborulhat az elektrolit-háztartás egyensúlya, így a nátrium, kálium és foszfor alacsonyabb szintje miatt a sejtek kevésbé képesek ellátni feladatukat.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet, hogy a kutya hamar elfárad, sokat pihen
Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet, hogy a kutya hamar elfárad, sokat pihen
Fotó: dailypaws.com

 

10. A kutya elesettebb, gyengébb, mozgása merevnek tűnik

 

Járás közben a kutya botladozhat, mozgása darabossá válhat, nehézkesen megy a lefekvés, felkelés. A cukorbetegség következtében izomgyengeség alakulhat ki, mivel a szövetekbe egyre kevesebb glükóz áramlik. Kevésbé gyakori, de lehetséges szövődmény a diabéteszes neuropátia, mely a perifériás idegek károsodását takarja. Tünetei: a hátsó végtagok krónikus vagy fokozódó gyengesége, kattogó ízületek, izomsorvadás és általános gyengeség. 

Néhány esetben a kutya hátsó testtája annyira meggyengülhet, hogy nehezére esik megtartani magát, hátsó fele valamelyest közelebb kerül a talajhoz. Mozgásában és állásában is megfigyelhető e szokatlan jelenség, ha figyelünk e finom jelekre.

 

Összegzés

 

Általános szabály, hogyha a kutya viselkedésében bármilyen változást tapasztalunk, érdemes ellátogatni állatorvosunkhoz egy alapos kivizsgálásra, mert egészségügyi probléma is állhat a hátterében! Vigyázzunk kedvencünkre, hogy még sokáig élvezhessük egymás társaságát!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: dailypaws.com
Cikk első megjelenése: 2021. február 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Ehetnek a kutyák cseresznyét? Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Hírek - Címlapon
Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Hírek - Címlapon
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?