A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet

2023. november 05., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Cukorbetegség szinte bármely életkorban kialakulhat a kutyánál, de a korai felismerésnek és megfelelő kezelésnek köszönhetően szinte teljes életet élhet. Ismerjük fel a tüneteket, hogy segíthessünk neki!



Az rendszeres állatorvosi látogatás nem csak a kötelező oltások, hanem a kutya egészségét érintő változások miatt is fontos. Ha tisztában vagyunk a cukorbetegség jeleivel és tüneteivel, kedvencüknél idejekorán megkezdhetjük a szükséges kezelést.

 

Fontos tudni, hogy az alábbi tünetek más egészségügyi problémára is utalhatnak, például a fokozott vízfogyasztás és vizeletürítés vese- és májgondokra, míg a pajzsmirigy alulműködés és bizonyos daganatos elváltozások növelhetik az étvágyat. Minden esetben célszerű egy alapos kivizsgálást kérni állatorvosunktól a pontos diagnózis érdekében!  

 

Lássuk, melyek a cukorbetegség (diabetes mellitus) leggyakoribb tünetei kutyáknál!

 

1. A kutya gyakrabban vizel

 

Alig egy órája értünk haza a sétából, de kedvencünk megint szeretne kimenni? A szobatisztaság ellenére már rövid idő alatt is balesetek történnek otthon? A fokozott vizeletürítés (polyuria),  valamint a vizeletcsepegés (inkontinencia) az állatorvosi látogatások toplistáján szerepel – cukorbetegség esetén ennek oka, hogy a vérkeringésből cukor kerül a vizeletbe, melytől a szervezet mielőbb igyekszik megszabadulni. Az állapot előrehaladtával elérkezik az a pont, amikor a vesék már nem képesek elég gyorsan megszűrni a cukrot, ezért egyre nagyobb mennyiség jut a vizeletbe. A folyamat vizet von magával, ezért a kutya egyre többet és többet vizel.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Jellemző, hogy a kutya gyakran szomjas, egyre több vizet iszik
Cukorbetegség kutyáknál - Jellemző, hogy a kutya gyakran szomjas, egyre több vizet iszik
Fotó: dog4fun.com

 

2. A kutya a megszokottnál jóval többet iszik

 

A túlzott szomjúságérzet (polydipsia) szorosan összefügg a fokozott vizeletürítéssel, de nem abban az értelemben, ahogy elsőre gondolnánk. Logikusnak tűnik, hogy minél többet iszik a kutya, annál többet fog vizelni. Cukorbetegség esetén ez éppen fordítva van. Minél kevésbé képesek a vesék a cukrot megszűrni, annál több vizelet távozik, ez pedig szép lassan kiszáradáshoz vezetne, ha a kutya nem pótolná az elvesztett folyadékmennyiséget. Emiatt egyre többet és egyre nagyobb mennyiségben iszik, hogy vízháztartását egyensúlyban tarthassa.

 

3. A kutya étvágya rohamosan nő

 

Ami az evést illeti, a diabeteszes kutya egyre mohóbbnak és telhetetlenebbnek tűnhet (polyphagia). Ez a tünet az inzulinszint eltolódásához köthető. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, melynek feladata a vércukorszint szabályozása. Cukorbetegség esetén az inzulin mennyisége csökken, ezért a szervezet tévesen úgy észleli, mintha nem jutna elegendő glükózhoz*, éhezik, és ezt az állapotot igyekszik orvosolni a folyamatosan fenntartott éhségérzettel, mely evésre készteti a kutyát.

 

(* A glükóz (vércukor) a sejtek alapvető energiaforrása, mondhatnánk úgy is, hogy a sejtek egészséges működéséhez szükséges üzemanyag. A vérben keringő glükózt a sejtek csak inzulin jelenlétében tudják felvenni.)

 

Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet a fokozott étvágy, a kutya bármit megenne
Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet a fokozott étvágy, a kutya bármit megenne
Fotó: medium.com

 

4. A kutya testsúlya megfelelő táplálás mellett is csökken

 

Emésztőrendszeri betegségek, vese- és/vagy májproblémák, rák… Csupán néhány állapot, mely fogyáshoz vezethet. Cukorbetegségre akkor gyanakodhatunk, ha a kutya továbbra is jó étvággyal eszik, sőt, a növekvő éhségérzet miatt (ld. 3. pont) szinte bármiből bármennyit megenne. A testsúlycsökkenés bekövetkezhet hirtelen, vagy lassan és fokozatosan. Mivel a hasnyálmirigyben kevesebb inzulin termelődik, a cukorháztartás felborul, így az agy és a létfontosságú szervek is kevesebb glükózhoz jutnak. A szervezet egészséges működéséhez szükséges energia töredéke jön létre, ezért az izom- és zsírszövetekből vonja el a fehérjéket és zsírokat. Az izmok elkezdenek leépülni, a kutya testsúlya a minőségi táplálás ellenére is csökken.

 

5. A kutya szemei homályossá válnak

 

A cukorbeteg kutyák közel 80%-ánál alakul ki szürkehályog a betegség előrehaladtával – ez az egyik leggyakoribb szövődmény hosszú távon. Egy egészséges kutyánál a szemlencsék a szem belső szöveteit tápláló folyadékból jutnak hozzá a glükózhoz. A fel nem használt glükózból szorbit keletkezik. A vércukorszint emelkedése a szorbit koncentrációra is hatással van: minél több a glükóz, annál nagyobb mennyiségben jön létre szorbit is. Ez a cukoralkohol magához vonzza a folyadékot, így a szemlencsék anyagcseréje módosul, az idegrostok torzulnak. Hibás működésük révén blokkolják a beáramló fény útját, a kutya szemét homály fedi, látása romlik.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Kezelés nélkül látásromlás jöhet létre, mely vaksághoz vezethet
Cukorbetegség kutyáknál - Kezelés nélkül látásromlás jöhet létre, mely vaksághoz vezethet
Fotó: Twitter

 

6. A kutya látása romlik

 

A cukorbeteg kutyák egy részénél fokozott látásromlás figyelhető meg, mely a kialakuló szürkehályog számlájára írható. Egyre kevesebb fény áramlik a retinához, fényérzékeny sejtjei (csapok és pálcikák) működésében zavar keletkezik. Kezelés hiányában a kutya teljesen elveszítheti látását. A folyamat bekövetkezhet néhány hét vagy hónap alatt, súlyosabb esetben akár egy nap leforgása alatt is a betegség későbbi szakaszában. A szemben kialakuló másodlagos gyulladás az esetek többségében jól kontrollálható, bizonyos esetekben a károsodott szemlencsék műtéti eltávolítása javíthat a kutya látásán.

 

Szerencsére a kutyák egész jól képesek alkalmazkodni a látás romlásával járó állapothoz, mivel elsődlegesen szaglásukra támaszkodnak a mindennapokban. Érzékeik (hallás, tapintás, ízlelés) és természetesen a gondos gazdi segítségével ügyesen ellavíroznak otthonukban és környezetükben.

 

7. A kutya szőre és bőre fakóvá válik

 

Kezelés nélkül a cukorbeteg kutyák szőrének és bőrének minősége is romlik. Amikor a test nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz az inzulin hibás működése miatt, és a fokozott folyadékveszteség miatt krónikus dehidratáció lép fel, a szőr elveszíti fényét, mattá válik. A szőrszálak elvékonyodnak, foltokban szőrhullás léphet fel, a kutya bőre pedig száraz, hámlik és korpásodik.

 

Az inzulinterápia hatására a szőr és bőr állapota is javul, mivel a szervezet már nem csupán a belső szervek működésének fenntartásával küzd, hanem a rendelkezésére álló megnövekedett energia- és tápanyagmennyiségből a szőr és bőr egészségének helyreállítására is tud fordítani.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Szőrhullás is kísérheti
Cukorbetegség kutyáknál - Szőrhullás is kísérheti
Fotó: yahoo.com

 

8. A kutya látszólag minden ok nélkül hány

 

A hányás a cukorbetegség súlyosbodásával jelenhet meg. Ha későn fedezik fel a betegséget, és elmarad a kezelés, diabetikus ketoacidózis (DKA) jöhet létre, melynek tipikus tünetei a hányás, letargia, gyengeség, lihegés és az étvágytalanság. Itt életveszélyes állapotról van szó, mely azonnali állatorvosi ellátást igényel!

A DKA akkor alakul ki, amikor a vércukor szintje túl magas, miközben az inzulin szintje csökken és minimálisan vagy egyáltalán nem képes glükózt juttatni a szövetekbe. A szervezet ekkor ketonokat kezd el termelni, hogy energiához juthasson, ám a folyamat csak átmeneti megoldást nyújt. Nem tartható fenn hosszabb ideig, a vér elsavasodik, az enzimek működése felborul.

A DKA mellett a kutya leheletének szaga is megváltozhat, acetonossá válik (mint a körömlakklemosó szaga), de ez kevésbé gyakori, és csak ritkán tűnik fel a gazdiknak.

 

9. A kutya gyakran fáradt, érdeklődése csökken

 

Cukorbetegség esetén a szervezet energiaszintje csökken, így a kutya is hamarabb elfárad a mindennapos tevékenységek közben. Egy rövidebb séta, játék is kimerítheti, és egyre kevésbé érdeklődik az otthoni történések iránt. Ennek magyarázata is egyszerű: amikor a cukor megreked a véráramban és nem képes bejutni a szövetekbe, a glükózból nyert energia szintje is csökken a szervezetben. Emellett a magas vércukorszint eredményeként felborulhat az elektrolit-háztartás egyensúlya, így a nátrium, kálium és foszfor alacsonyabb szintje miatt a sejtek kevésbé képesek ellátni feladatukat.

 

Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet, hogy a kutya hamar elfárad, sokat pihen
Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet, hogy a kutya hamar elfárad, sokat pihen
Fotó: dailypaws.com

 

10. A kutya elesettebb, gyengébb, mozgása merevnek tűnik

 

Járás közben a kutya botladozhat, mozgása darabossá válhat, nehézkesen megy a lefekvés, felkelés. A cukorbetegség következtében izomgyengeség alakulhat ki, mivel a szövetekbe egyre kevesebb glükóz áramlik. Kevésbé gyakori, de lehetséges szövődmény a diabéteszes neuropátia, mely a perifériás idegek károsodását takarja. Tünetei: a hátsó végtagok krónikus vagy fokozódó gyengesége, kattogó ízületek, izomsorvadás és általános gyengeség. 

Néhány esetben a kutya hátsó testtája annyira meggyengülhet, hogy nehezére esik megtartani magát, hátsó fele valamelyest közelebb kerül a talajhoz. Mozgásában és állásában is megfigyelhető e szokatlan jelenség, ha figyelünk e finom jelekre.

 

Összegzés

 

Általános szabály, hogyha a kutya viselkedésében bármilyen változást tapasztalunk, érdemes ellátogatni állatorvosunkhoz egy alapos kivizsgálásra, mert egészségügyi probléma is állhat a hátterében! Vigyázzunk kedvencünkre, hogy még sokáig élvezhessük egymás társaságát!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: dailypaws.com
Cikk első megjelenése: 2021. február 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Hírek - Címlapon
Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Hírek - Címlapon
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?