A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A pajzsmirigy rendellenességei kutyáknál

2015. július 30., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Sokak által kevésbé ismert, ám egyre gyakoribb, és sokrétűbb betegség a pajzsmirigy megnagyobbodása, a struma. Ha a kutya indokolatlanul fogy, vagy meghízik, érdemes figyelembe venni, hogy a háttérben nem biztos, hogy a táplálék mennyisége áll…



Pajzsmirigy, mint az endokrin szabályozás tagja

 

A hormonális, vagyis endokrin szabályozás információközlő anyagai a hormonok. Ezek többségét belső elválasztású mirigyek, kisebb részét neuronok termelik. A legtöbb hormon nem közvetlen hatású, a mirigyek a véráramba engedik tartalmukat, ez szállítja őket a célsejthez, ahol kifejthetik hatásukat. Ilyen belső elválasztású mirigy a pajzsmirigy is, hormontermelésének szabályozása bonyolult visszacsatolási rendszeren, és több hormon jelenlétén alapszik.

 

A hormonrendszer visszacsatolásai, összefüggések a szabályozásban
A hormonrendszer visszacsatolásai, összefüggések a szabályozásban
Forrás: http://www.lifelearn-cliented.com/

 

A pajzsmirigy szerepe

 

A pajzsmirigy legjelentősebb feladata az anyagcsere szabályozása. Tiroxint (T4), trijód-trionint, valamint egy ezekkel ellentétes hatású hormont (T3) termel. A tiroxin, és kisebb mennyiségben jelen lévő társa fokozza a sejtek glükóz lebontását, ezáltal az energiatermelést. Összességében a vércukor szintjét emeli, segíti a fehérjék sejtekbe történő beépülését, ezáltal elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez. A pajzsmirigy hormontermelését az agyalapi mirigyben termelődő TSH nevű hormon közvetlenül szabályozza, serkenti. Ennek nem megfelelő mennyiségben való jelenléte is okozhat problémát.

 

A pajzsmirigy működési rendellenességei

 

A mirigy állatoknál két lebenyből áll, a légcső két oldalán elkülönülve helyezkedik el.  Egészséges állapotban nem tapintható, megnagyobbodásakor a gége körüli duzzanatként jelenik meg, olykor nehézlégzést, nyelési zavart okozva.

 

A pajzsmirigy elhelyezkedése a légcső két oldalán
A pajzsmirigy elhelyezkedése a légcső két oldalán
Forrás: http://www.petful.com/

 

Alulműködés: Hypothyreoid struma lép fel, mely a csökkent hormontermelésre vezethető vissza. Leggyakrabban veleszületett rendellenesség, ritka esetben jódhiány okozta állapot. A jód hiánya adódhat jodidion mentes táplálkozásból, valamint olyan anyagok jelenlétéből a szervezetben, melyek gátolják a jód felvételét. Idősebb korban a pajzsmirigy alulműködése kialakulhat sorvadás, daganatos megbetegedés, vagy autoimmun betegség útján is. Fiatalkori tünete az aránytalan törpenövés, idősebb korban az elhízás, a szőr ritkulása, valamint a bőr szárazsága is utalhat bajra. Ezek mellett bágyadtság, kedvtelenség figyelhető meg. Kezelés nélkül emésztőrendszeri, vérkeringési és mozgásszervi panaszokhoz vezet.

 

Túlműködés: Kutyáknál viszonylag ritka megbetegedés, hátterében leggyakrabban daganatos megbetegedés, vagy hormontartalmú gyógyszerek szedése áll. Hatására fokozódik az anyagcsere, ezáltal a kutya még nagy mennyiségű étel fogyasztása mellett is fogy. Ebben az esetben fellépő tünet lehet a fokozott vízivás, fáradékonyság, izgatottság, szív és mozgásszervi rendellenesség is.

 

A szőrhiány utalhat a pajzsmirigy daganatos megbetegedésére is
A szőrhiány utalhat a pajzsmirigy daganatos megbetegedésére is
Forrás: http://www.boxerforums.com/

 

Kezelése

 

Alulműködés esetén a kezelés tiroxin tartalmú tablettákkal lehetséges. Ha a kiváltó ok a jódhiány, a legjobb gyógymód a jód mennyiségének pótlása akár konyhasóval, akár kálium-jodiddal. A túlműködés kezelhető gyógyszerrel, de előfordul, hogy műtéti beavatkozásra van szükség.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: http://www.aqbwater.hu/

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatvédő egyesületek, fajtamentők figyelem! Hírek - Címlapon
Állatvédő egyesületek, fajtamentők figyelem!
Vakvezető ABC - I, mint Időskor Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC - I, mint Időskor