A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC - I, mint Időskor

A jól megérdemelt nyugdíj?


2015. július 29., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
Egy vakvezető kutya a hivatásának él. Kicsi korától kezdve tanul, fejlődik, majd a sikeres vizsgákat követően gazdája szeme fényeként segíti át őt a mindennapokon. De mi történik akkor, amikor egy bizonyos kort elérve lekerül róluk a segítőkutyát jelző hám?Amikor az ember elkezdi taposni nyugdíjas éveihez vezető útjának ösvényét sokszor mondogatja, hogy mennyire várja már a jól megérdemelt éveket. De vajon mit gondolhatnak a vakvezető kutyák? Számukra a munka az élet, vagy az valóban csak egy hivatás, amit majd idővel letesznek, hogy „egyszerű” ebként pihenhessenek?

 

Idős labrador
Egy vakvezető kutya idős korban sem felejti el feladatát
Forrás: www.wikipedia.org

 

Sajnos a fenti kérdésekre nem tudnak nekünk választ adni a hivatással élő kutyák. De szerintem, látva Lili hétköznapjait nekik a munka valójában nem teher, nem valami plusz sózsák, amit cipelniük kell. Sokkal inkább fűszer, amivel megízesíthetik az életüket. A gazdájuk érdekében cselekedhetnek, szeretetért, háláért, jutalomért cserébe. Amelyik segítő ilyen körülmények között él biztosan nem várja, hogy letehesse a „rabigát”, hiszen feladatát nem érzi annak. Ettől függetlenül az idő hamar elszalad, és a kedvenceket sem kíméli. Eljön az a kor, az a mentális, vagy fizikai állapot, amikor le kell tenni a vakvezető hámot. Ezt általában a gazdi megérzi. Aki hosszú évekig szimbiózisban él egy kutyával az pontosan tudja mikor érkezik el az a pillanat, amikor megálljt kell inteni. Amikor már a hű segítő szellemileg, vagy testileg képességei felett kellene, hogy teljesítsen. A döntést meghozni kegyetlenül nehéz. – Mindenki ezt mesélte, aki átesett rajta. Én bele sem merek gondolni a percbe, amikor végleg lekerül a hám Liliről. Egyet tudok: a nyugdíjas korát is, úgy ahogy egész életét velünk fogja tölteni, szerető gondoskodásban.

 

Több út is választható a nyugdíjazás után. A megszolgált eb visszakerülhet a kutyaiskolára, ahol aztán gazdit keresnek neki, egy gondoskodó, szerető közeget, ahol békében élheti le hátralevő éveit. A gazdi határozhat úgy is, hogy megtartja a nyugalmazott kedvencét, és együtt vágnak bele az aktív idős korba. Előfordulhat az is, hogy a régi segítő mellé beköltözik az új, fiatal vezető, s így hárman élik tovább az életüket. Ahol hely, vagy más hiánya miatt ez nem lehetséges, ott a gazdi is kereshet új környezetet szeretett ebének. A lényeg, hogy az egy életen át szolgált eb boldog lehessen, hiszen kiérdemelte áldozatkész munkájával, hű tetteivel.

 

Labrador testvérek
Labrador - családi kutyaként 
Forrás: www.winwallpapers.net

 

Bár a témához szorosan nem kapcsolódik, de a képzésre alkalmatlan kutyusok sorsa is fontos kérdés. Ők engedelmességi vizsgával rendelkeznek, de vakvezetésre valamiért alkalmatlanná válnak. Ez akár a tanítás végén is bekövetkezhet. Az ilyen, egyébként értelmes, jól szocializált ebek is gazdákat keresnek, általában a kutyaiskola segítségével. Nem egy leendő tanoncról tudok, aki bár vakvezetőként nem állta meg a helyét, de mint „egyszerű” házi kedvenc minden nap boldog pillanatokkal ajándékozza meg új családját.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: http://www.guidedogs.blogspot.com

Témába vág

Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak
„Olyanok ők ketten, mint a borsó meg a héja.”

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette! Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette!
Egy mentett őszpofi hálája egy életen át elkísér. Szívmelengető érzés tudni, hogy annyi nehézség után hátralévő éveit nyugalomban és szeretetben élheti le melletted. Annyi mindennel gazdagodhat életünk, ha egy kisöreget választunk!

31 éves korában szenderült örök álomra Bobi, a világ legidősebb kutyája 31 éves korában szenderült örök álomra Bobi, a világ legidősebb kutyája
Nemcsak hihetetlenül magas életkora, de kedvessége miatt is belopta magát az emberek szívébe. Bobira emlékezünk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A pajzsmirigy rendellenességei kutyáknál Hírek - Címlapon
A pajzsmirigy rendellenességei kutyáknál
Alattomos betegség - Lyme borreliosis Hírek - Címlapon
Alattomos betegség - Lyme borreliosis