A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál

2019. október 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Az ősztől kora tavaszig tartó időszak a felfázások tipikus ideje, mely kedvenceinket is érintheti. A vizeletcsepegésnek azonban számos kiváltó oka lehet. Tudj meg többet arról is, hogyan segíthetsz kutyádnak inkontinencia esetén!Egy kiadós sétát követően kutyád fáradtan hajtja álomra fejét kedvenc helyén, Te pedig teljesen belefeledkezel a szívmelengető látványba, ahogy édesen szuszog álmában. Pár órával később, vagy a reggeli felkelésnél azonban gyanús folt díszeleg fekhelyén… Ismerős a helyzet?

 

A vizeletcsepegés meglehetősen gyakori probléma a kutyáknál: pihenés, alvás, bizonyos esetekben akár járás közben is megindulhat a vizelet. Felmerülhet a gondolat, hogy a hosszú évek óta tökéletesen szobatiszta kutya valamilyen módon „elfelejtette” a tanultakat vagy „direkt csinálja”, hogy „bosszút álljon” egy vélt vagy valós sérelemért, büntetésért. Bosszantó tud lenni, főleg, ha otthon történik meg, és nap-nap után moshatjuk ki takaróját, ágyát vagy – ha velünk együtt alszik – saját takarónkat, lepedőnket… Éppen ezért fontos leszögeznünk, hogy ez a folyamat nem tudatos! Kedvencünk nincsen tudatában annak, hogy akaratlanul távozik a vizelete, legtöbbször csupán akkor veszi észre, hogy valami nincs rendben, mikor a szőrén vagy a bőrén érzékeli a nedvességet. Tény, hogy koruk előre haladtával hajlamosak lehetnek a feledékenységre, ugyanakkor az érzékelés finomságának csökkenése miatt záróizmainak gyengülése is elkerülheti figyelmét.

 

Általánosságban véve elmondhatjuk, hogyha kedvencünk fekhelye (vagy a kanapé) vizelettel telik meg mialatt ő mit sem sejtve rajta pihen vagy séta közben szemmel láthatóan távoznak a cseppecskék, akkor inkontinenciával állunk szemben.

 

Inkontinencia esetén jó szolgálatot tehet a kutyapelenka
Inkontinencia esetén jó szolgálatot tehet a kutyapelenka
Fotó: thegalleria.eu

 

Az inkontinencia lehetséges okai

 

A vizeletcsepegésre elsődlegesen szervi okok jellemzőek – nem összetévesztendő az alázatos „becsurgatással”, melyet kölyköknél figyelhetünk meg, vagy éppen saját kutyánk esetében is, mikor hazaérve kitörő örömmel fogad minket. Lássuk tehát, mi állhat a háttérben:

 

1. Húgyúti fertőzés

A húgyhólyagban megtelepedő baktériumok irritálják a hólyag és a húgycső falát, ennek eredményeként sűrűbb vizelési inger lép fel, akár öntudatlanul is. A kezelés késedelmes megkezdése (vagy hiánya) miatt hamar igen fájdalmassá válhat, a vér megjelenése a vizeletben pedig az állapot fokozódó súlyosságára utal.

Rövidebb húgycsövük miatt a szukák hajlamosabbak lehetnek a bakteriális fertőzésekre. Ha hosszabb időt töltenek kint a hidegben, könnyen felfázhatnak, de a kórokozók a szennyezett felületről, koszos talajról is bejuthatnak húgycsőnyílásukba, ahonnan felvándorolnak a húgyhólyagba. Nem megfelelő tisztaságú tavakban, folyóban történő úszáskor, sőt mi több, sáros pocsolyában való fetrengés során is összeszedhetik a baktériumokat.

Állatorvosunk laborvizsgálatot és vizeletmintát is kérhet a megfelelő antibiotikumos kezelés kiválasztásához. Nehezítheti a gyógyulást, ha kedvencünk gyakran nyalogatja magát „odalent”, ezáltal ugyanis további baktériumok juthatnak be a húgycsőnyílásán keresztül, tetézve ezzel a meglévő fertőzést.

 

2. Megnövekedett folyadékbevitel

Ha azt vesszük észre, hogy kutyánk az átlagos napi tevékenységek mellett is többet iszik a megszokottnál, érdemes kivizsgáltatni. A fokozott vízfogyasztás következtében telítődhet a hólyag, míg a vizelet spontán megindul. Hátterében számos, kezelésre szoruló betegség állhat, például: cukorbetegség (diabetes mellitus), Cushing-kór, vesegyulladás, veseelégtelenség, ivaros szukáknál gennyes méhgyulladás, a már említett húgyúti fertőzés, de gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet.

 

3. Gerincbetegség

A gerinc sérülése, a csigolyák deformitása vagy porckorongsérv eredményeként is előfordulhat, hogy a húgyhólyag működését kontrolláló idegekre nehezedő nyomás megnő, és a kutya képtelen lesz tartani vizeletét. A fizikai állapotfelmérést mellett röntgen, CT vagy MRI segítségével állapítható meg a baj forrása és a szükséges kezelés.

 

4. Gyenge záróizom

Idős korban a húgyhólyag záróizmai fokozatosan elgyengülhetnek, az évek előre haladtával pedig már kisebb mennyiségű vizelet visszatartása is problémássá válhat. Sajnos fiatalabb korban is kialakulhat ez az állapot, ha a kutya túlsúllyal küzd. Konzultáljunk állatorvosunkkal a lehetséges kezelést illetően.

 

5. Húgykövesség, vesekövesség

Az ásványi anyagokból képződő apró kövecskék jellemzően a vesékben és a húgyhólyagban alakulnak ki. Gyakoribb vizelési ingert, fájdalmas – akár véres – vizelést okozhatnak, méretüktől függően akár el is zárhatják a húgyutakat, amely azonnali állatorvosi beavatkozást igényel!

 

5. Ivartalanítás

Egészséges, ivartalanított szukák egy részénél is megfigyelhető a vizeletcsepegés, gyakorlatilag bármely korban. Egyik oka a húgyhólyag bizonyos receptorainak fokozott érzékenysége, mely összefüggésben állhat az ösztrogén szintjének csökkenésével. Megoldást nyújthat a hormonpótláson alapuló komplex terápia.

 

A vizeletcsepegés gyakran pihenés, alvás közben jelentkezik kutyáknál
A vizeletcsepegés gyakran pihenés, alvás közben jelentkezik kutyáknál
Fotó: Pinterest

 

Az inkontinencia diagnózisa

 

Az általános állapotfelmérést és a gazdi által megfigyelt tünetek átbeszélését követően állatorvosunk az alábbi vizsgálatokat rendelheti el:

 

Vizelet-analízis: a vizelet laboratóriumi elemzésével meghatározható, milyen betegséggel állunk szemben. Azt is megtudhatjuk, a vizeletben jelen vannak-e (s ha igen, milyen koncentrációban) fehérvérsejtek, vörösvértestek, s a pontos kórokozók ismeretében a megfelelő kezelést is könnyebb kiválasztani.

 

Vizelet-tenyésztés: a vizeletből kimutatott baktériumokat petri-csészében tenyésztik tovább. Különböző hatóanyagok hozzáadásával megállapítható az adott gyógyszerre vonatkozó rezisztencia, valamint az is, mely antibiotikumok biztosíthatják a leghatékonyabb gyógymódot.

 

Vérkép: a vizelet-analízis alapján vagy azzal párhuzamosan is kérheti állatorvosunk. Ha a vizelet-analízis során szokatlan eltérések láthatók, kiterjedtebb vizsgálatra lehet szükség az inkontinencia hátterében megbúvó lehetséges okok feltárására. A vérképből fény derülhet például cukorbetegségre, amelynek tipikus jele, hogy a kutya többet iszik, és ezáltal többet is vizel, akár anélkül, hogy észrevenné.

 

Az inkontinencia kezelési módjai

 

Az első és legfontosabb a pontos diagnózis felállítása, mely magában hordozza a megfelelő kezelési módszert is. A húgyúti fertőzések antibiotikumokkal jól gyógyíthatók, míg a gerinc eredetű betegségek komplex kezelést igényelnek: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, kímélő mozgatás, sok pihenés, szakszerű fizioterápia és/vagy hidroterápia, szükség esetén pedig dekompressziós (idegfelszabadító) műtétre is sor kerülhet.

 

Ivartalanított szukáknál segíthet az ösztrogén-tabletta mindennapos adagolása; a hormontabletta hosszú távon történő alkalmazásának kellemetlen mellékhatása lehet a csontsűrűség fokozatos csökkenése, rendszeres kontrollal és gondos odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a gyengülő csontokból eredő problémákat.

Végső esetben az inkontinencia műtéti úton is orvosolható. Önmagában is eredményes lehet, ám előfordulhat, hogy a beavatkozást követően gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. Akár korábban alkalmazott tabletta adagolása, mely a műtét előtt nem vagy csak minimális mértékben járt sikerrel.

 

Mit ne tegyünk?

 

Bármennyire is zavaró kedvencünk vizelet-visszatartási problémája, soha ne büntessük meg érte! Nem fogja érteni, mivel ez egy szervi eredetű állapot, melyről ő maga nem tehet! Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy jól érezze magát, tartsuk tisztán fekhelyét és ügyeljünk arra, hogy minél többször vigyük ki, hogy kint végezhesse el a dolgát. Ő is kényelmesebben fogja magát érezni, ezerszeresen meghálálja majd a gondoskodást!

Soha ne adjunk neki olyan gyógyszert, melyet előzetesen nem beszéltünk meg állatorvosunkkal!

 

Inkontinencia idős kutyáknál - soha ne büntessük meg, nem tehet róla
Inkontinencia idős kutyáknál - soha ne büntessük meg, nem tehet róla
Fotó: petfinder.com

 

Hogyan javíthatunk a helyzeten otthon?

 

Fontos, hogy mindig tartsuk tisztán kutyánk pihenőhelyét. Ha vizeletével beszennyezte takaróját, cseréljük le, ha átáztatta fekhelyét, mossuk ki. Ha szőrére és a bőrére vizelet került, töröljük át egy kutyák számára is alkalmazható hipoallergén törlőkendővel, majd töröljük szárazra (megtörölhetjük húgycsőnyílását is). Ily módon megelőzhetjük a további fertőzéseket, a bőr irritációját, kipirosodását, a baktériumok ugyanis nagyon könnyen megtelepednek az érintett testfelületen, ahonnan visszajuthatnak szervezetébe, főleg, ha sűrűn nyalogatja magát.

 

Pelenka: számos típus közül választhatunk: padlóra helyezhető és a bugyiként felrögzíthető egyszerhasználatos vagy mosható változatok is rendelkezésre állnak. Fontos, hogy gyakran cseréljük, így elkerülhető a nedvességnek kitett bőr elfertőződése.

 

Vízhatlan lepedő: lakberendezési áruházakban, üzletekben kapható, mosható lepedő. Mivel ivartalanított szuka kutyáinknál is előfordul a bepisilés (egyikük 7, másik 10 éves), mi vízhatlan lepedővel takartuk le az ágyunkat, fekhelyeikre pedig egy gyermekágyra való méretű lepedőt szabtunk két részre. Így a komplett fekhely, párna vagy az ágy matracának szinte lehetetlen kitisztítása helyett csupán a takarót, lepedőt kell kimosni. Sokkal könnyebb az alkalmanként előforduló balesetek után feltakarítani.

 

Megelőzhető az inkontinencia kialakulása?

 

Sajnos nem tudjuk mindentől megóvni kedvenceinket minden fertőzéstől, balesettől. Viselkedésének megváltozása, a megszokottól gyakoribb (vagy éppen ritkább) vizelés, vízfogyasztás esetén mindenképpen forduljunk állatorvosunkhoz!

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: doghealth.com, dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: thegalleria.eu
Cikk első megjelenése: 2019. február 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából? Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából?
Bármit megtennénk, hogy kedvencünk boldog, egészséges legyen – a pihentető alvás elengedhetetlen ehhez. De mit tehetünk alvásproblémák esetén?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál 6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál
Idős kutyák: őszülő pofájukkal különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Van a tekintetükben valami végtelenül bölcs, méltóságteljes és szeretetreméltó.

Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés" Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés"
Izgatott? Fél? Szorong és stresszes? A fizikai tényezők mellett érzelmi okok is kiválthatják a remegést kedvenceinknél, melyre hatással lehet a testméret is. Tudj meg többet!

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének egyik alappillére.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com Vizslatúra Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Közel egy hónapot túlélt a romok alatt egy kutya a hurrikán után Hírek - Címlapon
Közel egy hónapot túlélt a romok alatt egy kutya a hurrikán után
Mit árul el a kutya farka? Hírek - Címlapon
Mit árul el a kutya farka?