A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya a medencében - mire figyeljünk?

2021. június 29., 13:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Mit vigyünk magunkkal? Szükséges-e a mentőmellény? Ártalmas a klór? - Minden, amit tudni kell a medencés fürdőzésről, a kutyák szemszögéből.



 

 

Elnyúlni a hűs medence partján vagy egy kényelmes gumimatracon ringatózni a vízen – nagyszerű módja a lazításnak a nyári hőségben. Még örömtelibb az élmény, ha kedvencünk is velünk tart! Nem árt azonban, ha észben tartunk néhány tippet, hogy számukra is élmény legyen a medencés party.

 

 

Mit vigyek magammal?

 

Fürdőruha, törölköző, naptej... Az elsőt leszámítva kutyánk részére is bepakolhatjuk a szükséges felszerelést. A vékonyszőrű és világos színű ebek könnyebben leéghetnek, ha hosszabb időn át a napon tartózkodnak, ezért ajánlatos beszerezni kifejezetten kutyák számára készített naptejet. Válasszunk bio terméket, mely kémiai helyett mechanikai védelmet ad, a vegyszerek ugyanis bőrirritációt okozhatnak az érzékenyebb kutyák esetében.

 

Kenjük be a kutyabarát krémmel az orrát, fülei végét és a pocakját, hogy megvédjük a káros UV-sugaraktól. Ha tartósan erős napfény éri ezeket az érzékeny testrészeit, hozzánk hasonlóan kedvencünknél is leégéssel számolhatunk, súlyosabb esetben pedig bőrrák is kialakulhat. Fordítsunk gondot a megelőzésre, ha melegebb napokon a strandolás mellett döntünk, biztosítsunk árnyékos helyet kutyánknak, ahová elbújhat a nap elől. Mindig legyen nálunk elegendő friss víz! Óvjuk a hőgutától a medence mellett is! 

 

 

Kutya a medencében - Ugrás a vízbe
Kutya a medencében - Ugrás a vízbe
Fotó: pawculture.com

 

 

Ártalmas a klór?

 

Enyhe bőrirritációt okozhatnak a medence vízének tisztántartására használt kemikáliák, így a klór is - ám ezek a szerek többnyire nagy mennyiségben ártalmasak. Gyakori pancsolás esetén kiszáradhat a kutya bőre és szőre, ezért ügyeljünk arra, hogy tiszta vízzel alaposan átöblítsük kedvencünk szőrét. A bőrére csepegtetett kullancs- és bolha elleni szer hatását csökkentheti a klór, használjunk inkább nyakörvet, melyet a fürdőzés idejére leveszünk, de alkalmazhatunk szájon át adható tablettát is az élősködők ellen.  

 

A fülproblémákra hajlamosabb kutyáknál fennállhat a fülgyulladás kialakulásának veszélye. A lógó fül ugyanis kellemesen meleg környezetet biztosít a baktériumok, gombák és egyéb kórokozók megtelepedéséhez és elszaporodásához, ezért fordítsunk gondot kedvencünk füleinek rendszeres tisztítására is. Vakarózás, kipirosodás, váladékozás felmerülésekor vizsgáltassuk meg állatorvosunkkal kutyánk fülét.

 

Nagyobb mennyiségű klóros víz lenyelése gyomorrontáshoz, hasmenéshez is vezethet, ugrándozós bolondozás közben pedig ne csodálkozzunk, ha visszaöklendezi a vizet.

 

 

Kutya a medencében - Tacskó a gumimatracon
Kutya a medencében - Tacskó a gumimatracon
Fotó: goldenstatelifeguard.com

 

 

Kell a kutyának úszómellény?

 

A kistestű, hosszúszőrű, rövidlábú és rövidorrú kutyusok esetében hasznosnak bizonyulhat a mentőmellény, így a mélyebb medencében ők is élvezhetik az úszás örömeit anélkül, hogy elsüllyednének vagy kifáradnának. Idős vagy sérülésből gyógyuló ebeknek kifejezetten ajánlott e felszerelés beszerzése.

 

A mentőmellény kezdő úszók számára is remek segítség a tanuláshoz, s a bátoralanabb négylábúak is nagyobb biztonságban érezhetik magukat a medence vízében azon a részeken, ahol már nem ér le a lábuk. Ma már számos kutyafelszerelés üzlet kínál mentőmellényt kutyáknak. Internetes rendelés esetén ügyeljünk a pontos méretek megadására.

 

A medence szélére egy speciális rámpát is betehetünk a könnyebb ki- és bemenetelhez, így kedvencünk kikerülheti a lépcső használatát, melynek széleibe beütheti lábát. 

 

 

A kutyák számára készített mentőmellény úszástanításhoz is hasznos lehet
A kutyák számára készített mentőmellény úszástanításhoz is hasznos lehet
Fotó: abovegroundpoolguru.com

 

 

Fürdessem meg úszás után?

 

Általában elegendő, ha a medencéből kijőve tiszta vízzel átöblítjük a kutya bundáját, és hagyjuk megszáradni a napon. Ha rendszeresen fürdik klóros vízben, célszerű a kutyák számára kifejlesztett - lehetőleg vegyszermentes - biosamponnal megfürdetni. A bőr és a szőr kiszáradása viszketést okozhat, a vakarózás pedig további problémákat, inkább előzzük meg a bajt.

 

Az Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat tartalmazó bőr- és szőrkondicionáló készítmények, étrendkiegészítők hozzájárulnak az egészséges bőr és szőr fenntartásához, segítik helyreállítani a bőrre és a szőrre jellemző természetes védekező mechanizmust. Válasszunk olyan sampont, mely ezen összetevőket is tartalmazza!

 

 

 

Szerezzünk közös élményeket!

 

Kutya és gazdi számára is örömteli program lehet a közös pancsolás! Az úszás a fizikai lefárasztás kiváló módja a mozgásigényes kutyusok számára, viszont nem minden kutya tud úszni. Vannak, akik ösztönösen ráéreznek, míg másoknak idő kell, míg kitapasztalják a tempózás mikéntjét. Akiket pedig semmi szín alatt sem lehet rávenni az úszásra, egy megfelelő méretű gumimatrac társaságában bocsáthatunk vízre. 

 

 

Kutya a medencében - a búvárkodás is izgalmas kihívás
Kutya a medencében - a búvárkodás is izgalmas kihívás
Fotó: splashyourpup.com

 

 

 

A kíváncsibb ebek könnyedén belevetik magukat a búvárkodás rejtelmeibe, a bátrabbakkal pedig izgalmas vízi sportokat is kipróbálhatunk. Néhány óvintézkedés mellett emlékezetessé tehetjük a medencés kutyabulit - ne felejtsük el megörökíteni a vidám pillanatokat is!

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: splashyourpup.com
Cikk első megjelenése: 2017. augusztus 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál JULIUS-K9 Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem, nem kell minden nap „lefárasztanod” a kutyádat! Hírek - Címlapon
Nem, nem kell minden nap „lefárasztanod” a kutyádat!
5 jel, hogy a kutyád néha még szeretteidnél is közelebb áll a szívedhez Hírek - Címlapon
5 jel, hogy a kutyád néha még szeretteidnél is közelebb áll a szívedhez