A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?

2024. február 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?



 

Igen, a kutyáknál sem ritka a korpásodás, mértéke az enyhétől a súlyosig fokozódhat, csakúgy, mint a háttérben megbúvó okok. Gyakori tünet a viszketés, ami megkeserítheti a kutya mindennapjait, de a korpásodással járó egészségügyi problémáknak számos tünete lehet. Emiatt is fontos, hogy tudjunk az állapotról, így megkezdhessük a kezelést, és elejét vehessük a szövődményeknek, például a folyamatos vakarózás okozta másodlagos fertőzéseknek.

 

 

A korpásodás típusai

 

A bőr elhalt hámsejtjeit folyamatosan újak váltják fel, mindaddig, amíg a hámlás ritmusa normális marad, szinte észrevehetetlen. A túlzott sejtelhalás azonban már szemmel látható nyomokat hagy a kutya bőrén és szőrében, rendszerint fehér pöttyök, lemezkék formájában. Megjelenésük típustól függően változó, így beszélhetünk száraz és zsíros korpásodásról. Az érintett bőrfelület kipirosodhat, gyulladás és foltokban szőrhullás és felléphet.

 

  • Seborrhea sicca (száraz korpásodás): A korpa fehér lemezkék formájában jelentkezik, a bőr érdes, repedezett, száraz. A kutya szőre fénytelenné és töredezetté válhat, tapintásra matt hatást kelt.
     
  • Seborrhea oleosa (zsíros korpásodás): A kutya bőre tapintásra olajosnak hat, kellemetlen szagot áraszt.
     
  • "Walking dandruff": Létezik még egy típusa, az úgynevezett „sétáló vagy mozgó korpa”, mely valójában a Cheyletiella nevű atkát takarja, mely a kutya bőrén élősködik.

 

Korpásodás kutyáknál - Gyakori tünet a viszketés
Korpásodás kutyáknál - Gyakori tünet a viszketés
Fotó: wagwalking.com

 

 

Lehetséges okok

 

A korpásodás hátterében számos tényező állhat:

 

  • Allergia
  • Helytelen táplálkozás
  • A-vitamin hiány
  • B-vitamin hiány 
  • Omega zsírsavak hiánya
  • Bakteriális és gombás bőrfertőzések
  • Hormonális eltérés
  • Immunrendszert érintő betegségek
  • Stressz, szorongás, félelem
  • Genetika (bizonyos fajtáknál jellemzőbb, például Amerikai cocker spániel, Angol Springer spániel, Basset hound, West Highland White Terrier)
  • Vegyszerekkel történő érintkezés (ld. 10 vegyszer, ami viszketést okoz)
  • Alacsony páratartalom, melynek hatására csökken a bőr normális nedvességtartalma, így az kiszárad (pl. nyári hőség idején vagy télen, fűtési szezonban lásd: Kutyák és a fűtés – mennyire legyen meleg otthonunkban)
  • Különféle állapotok, például pajzsmirigy-alulműködés, autoimmun betegségek (pemphigus), cukorbetegség
  • Cheyletiellosis („sétáló korpa”), okozója egy szabad szemmel is látható, aprócska fehér rühatka. Petéit a kutya bőrébe rakja le, rettenetes viszketést okoz

 

 

Korpásodás kutyáknál - Több típusa is létezik
Korpásodás kutyáknál - Több típusa is létezik
Fotó: aniforte.co.uk

 

 

Hogyan lehet diagnosztizálni?

 

Állatorvosunk különböző vizsgálatokat végezhet el a kutyán, hogy megállapítja a korpásodás lehetséges okait. Egy alapos fizikális vizsgálat után mintát vehet a kutya bőréből (bőrkaparék) és szőréből – mikroszkópos vizsgálattal kideríthető, vannak-e benne élősködők.

 

Ha a kutya rázza, vakarja a füleit, onnan is mintát vehetnek bakteriális vagy gombás fertőzés nyomait kutatva. Ha felmerül a gyanú, hogy daganatos betegség okozza a bőrtüneteket, az érintett területről szövetmintát vehetnek (bőrbiopszia).

 

Laborvizsgálatokat is elvégezhetnek a háttérben megbúvó egészségügyi problémák felderítése miatt (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, Cushing-kór). Előfordulhat, hogy további vizsgálatokra is szükség lesz: ultrahang, röntgen, CT vagy MRI, hogy átfogó képet kaphassanak a kutya állapotáról, esetleges szervi elváltozásokról.

 

Fontos! Mondjuk el állatorvosunknak, milyen tüneteket tapasztalunk a kutyánkon, mikor jelentkeztek először a tünetek, változott-e a kutya viselkedése, mutatja-e diszkomfort jelét, mennyit vakarózik, mit eszik, mennyi vizet fogyaszt általában a nap folyamán.

 

 

Korpásodás kutyáknál - Speciális samponnal történő fürdetésre lehet szükség
Korpásodás kutyáknál - Speciális samponnal történő fürdetésre lehet szükség
Fotó: dailypaws.com

 

 

Mit tehetünk mi, gazdik?

 

  • A korpásodás legtöbbször megelőzhető azzal, ha kedvencünket minőségi eledellel tápláljuk és szőrének megfelelő ápolásban részesítjük, például rendszeresen átkeféljük a bundáját. A fésülés, kefélés átmasszírozza a bőrt, segít megelőzni a csomósodást, eloszlatja a kutya bőrén lévő természetes olajokat a bőrfelületen és szőrön. Ha szőrtípusa megkívánja, adott időközönként látogassunk el a kutyakozmetikushoz.
     
  • Ha étrendjébe szeretnénk táplálékkiegészítőt is bevonni, minden esetben kérjük ki állatorvosunk véleményét!
     
  • Ha már kialakult a probléma, ne használjunk emberek számára készített, korpásodás elleni termékeket kutyánkon fürdetésnél, mert csak még nagyobb gondot okozhatunk vele! Léteznek speciális samponok, melyek kifejezetten kutyáknak készültek, de itt is tudni kell, milyen bőr- és/vagy szőrproblémára alkalmazhatóak. Egyes bőrregeneráló, bőrtápláló készítmények kizárólag állatorvosi javaslatra, recept alapján kaphatóak.
     
  • Ha a vizsgálatok rühatkák jelenlétét mutatták ki, nem elég a kutyát kezelni, de fekhelyét, takaróját, játékait, és nagyjából minden felületet le kell kezelnünk otthonunkban, ahol kedvencünk megfordul. Az atkák ugyanis akár 10 napon át is életképesek maradhatnak a kutya környezetében lévő tárgyakon. A visszafertőződést megelőző teendőkkel kapcsolatosan kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2022. november 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Hírek - Címlapon
Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Együtt diplomázott le Artúr, a vakvezető kutya és gazdija, Brigi a Miskolci Egyetemen Hírek - Címlapon
Együtt diplomázott le Artúr, a vakvezető kutya és gazdija, Brigi a Miskolci Egyetemen