A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben

2024. április 20., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?



 

Utazási betegség – e szavak hallatán talán a tengeri betegségre asszociálunk elsőre, vagy arra a kényelmetlen érzésre, ami sokakat elfog, ha repülőre kell szállniuk. A szorongás és ijedtség mellett fizikai rosszullét is környékezheti az embert: hányinger, gyomorgörcs, gombóc-a-torokban, szédülés és még sorolhatnánk.

 

Szerencsére mindez ritkán fordul elő, amikor autóban utazunk, de akik megélik, azokat már előre rettegéssel töltheti el a gondolat, hogy autóba kell ülniük. Nincs ez másként kutyáinknál sem.

 

Lehet, hogy nem is kötnénk össze ezeket a tüneteket azzal, hogy kedvencünknek gondja van a kocsikázással. Éppen ezért fontos felismerni a jeleket, hiszen minél előbb utánajárunk, annál hamarabb tudunk segíteni a a kutyán. Az esetek java részében az utazási betegség okozója nem is annyira az autó mozgása, hanem a stressz.

 

 

Nem minden kutyának okoz gondot az autózás
Nem minden kutyának okoz gondot az autózás
Fotó: Unsplash/@gsgorilla

 

 

Pedig mindenhonnan azt hallani, mennyire fontos, hogy kutyusunkat minél több helyre elvigyük, minél több dologgal megismertessük, hogy szociális készségeit felszínre hozzuk, erősítsük. Ha látja, érzi, hogy minden rendben van, megfelelő szoktatással képessé válhat arra, hogy (viszonylag) nyugodt tudjon maradni a legkülönfélébb helyzetekben is. Nem beszélve arról, mennyire felemelő érzés kutyusunk társaságában kimozdulni a természetbe. Ehhez szinte elengedhetetlen az autó vagy egyéb közlekedési eszköz (busz, vonat, villamos, metró) – na de honnan tudhatjuk, ha pocsékul érzi magát benne?

 

 

Mi okozhatja?

 

Lehangoló lehet a felfedezés, amikor várva-várt utunkon kedvencünk nyáladzani kezd, nyüszög, szemei kikerekednek, akár még a gyomortartalmát is „kidobja” az ülésre, vagy kiszállás után. Az utazási betegség létező, valós dolog, és nem is kell hozzá messze menni: egy párperces autózás közben is találkozhatunk vele.

 

A kölykök és a fiatal kutyák esetében gyakoribb a probléma, ahogy gyerekeknél is sűrűbben fordul elő, mint felnőtteknél. Ennek egyik oka az lehet, hogy a belső fülben lévő egyensúlyszerv szerkezete még fejlődésben van. Legtöbbjük idővel kinövi az utazási betegséget, sajnos azonban akadnak olyan ebek is, akik egész életükben küszködnek az autózással.

 

 

Kutya az autóban - Az utazási betegség gyakoribb kölyköknél és fiatal kutyáknál
Kutya az autóban - Az utazási betegség gyakoribb kölyköknél és fiatal kutyáknál
Fotó: Unsplash/@stevebruce

 

 

Ha új kutyusunkra rájön a rosszullét első kocsikázásaink alkalmával, valószínűleg az autó mozgása a „bűnös”, hiszen újdonságként hat a kutya szervezetére. Néhány alkalom után azonban elmúlik a dolog, főleg, ha autózás közben és utána is pozitív élmények érik a kutyust (séta a parkban, játék a barátaival, stb.). Ha ez elmarad, mert például kiszállás után egyből az állatorvosi rendelőbe megyünk, és tízből kilencszer ez az úticél, akkor sejthető, miért is lesz rosszul már a kocsikázás gondolatától is.

 

 

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk erre?

 

Utazási betegséggel küzdhet a kutya, ha az autóban:

 

  • Gyakran ásít
  • Erősen liheg
  • Túlzottan nyáladzik
  • Nyüszög, sírdogál
  • Nyugtalan
  • Kedvetlen, passzív
  • Hányingere van, esetleg hány is

 

Ha ezeket tapasztaljuk kutyánkon, ne habozzunk segítséget kérni a témában tapasztalt kutyatrénertől és természetesen állatorvosunktól.

 

Forrás: barkandwhiskers.com
Indexkép forrás: Unsplash/@stevebruce
Cikk első megjelenése: 2023. november 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Praktiker MTI Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Costa Rica: ahol a menhelyi kutyák is boldogan élhetnek Hírek - Címlapon
Costa Rica: ahol a menhelyi kutyák is boldogan élhetnek
Kutyaápolás  - így csináld stresszmentesen Hírek - Címlapon
Kutyaápolás - így csináld stresszmentesen