A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti

2021. július 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!A kutyák elsődlegesen testbeszéd által kommunikálnak, melynek fontos részét képezi a farok is. Egészen apró mozdulatok segítségével üzeni, milyen hangulatban van a kutya, hogyan érzi magát, emellett az egyensúly megtartásához is elengedhetetlen járás, mozgás közben. Mindnyájan láthattunk már alvó ebet, ahogy maga elé tekeri bundás farkincáját, és a hegye mögé eldugja orrát – védi az érzékeny hasi részt, hűvös és hideg időjárás esetén pedig melegíti a testét.

 

Talán nem is gondolnánk, milyen veszélyek leselkednek eme testrészre, és mekkora galibát okozhat, ha megsérül a kutya farka. Kialakítása miatt nem könnyű rögzíteni, vagy rajta tartani a kötést, és „gazdája” is nehezen viselheti, ha kezelésre szorul e becses testrész. A farokkal kapcsolatos gondok nem sűrűn fordulnak elő, de érdemes tisztában lennünk velük, hogy baj esetén segíteni tudjunk kedvencünknek.

 

1. Harapás

 

Még a legártatlanabbnak tűnő játék is járhat kellemetlen következményekkel a kutyára nézve. Elhelyezkedése miatt a farkinca könnyen megsérülhet, például birkózásnál, ahogy egyikük a földre kerül, hempereg, és a másik véletlenül rálép. Ha kergetőzés közben próbálja meg az üldöző elkapni előtte futó társát, bajos lehet, ha a farkára fog rá, és megrántja. Bármennyire is finoman teszi, e mozdulatoknál megsérülhet a töve, s ha nem „játszásiból” harap rá, csúnya sebeket ejthet rajta.

Kutyás-cicás háztartásokban is jobb az elővigyázatosság, mert a macskák éles fogai és karmai is fájdalmas emléket hagyhatnak a farkincán. Ezért is fontos, hogyha bármilyen sérülést észlelünk kutyánk farkán, mielőbb mutassuk meg állatorvosnak!

 

Fájdalommal jár, ha megsérül a farok - a kutya kedvetlen
Fájdalommal jár, ha megsérül a farok - a kutya kedvetlen
Fotó: aarp.org

 

A sérülés kezelése mellett fontos a fájdalomcsillapítás is, hiszen anatómiai szempontból a farok nem csupán egy "ötödik végtag", hanem a gerinc meghosszabbítása – trauma, betegség esetén kiemelt figyelmet kell fordítani rá!

 

2. Bőrfertőzések

 

Allergia, sérülés (pl. karcolás, vágás), pszichés okok (pl. farokkergetés) okozta sebek rövid idő alatt elfertőződhetnek a kutya farkán is. Előbbi gyakran jár viszketéssel, melyet az eb rendszerint úgy igyekszik enyhíteni, hogy rágcsálja a farkincáját. Ezen a területen azonban a bőrréteg kevésbé vastag, és ha egyszer nyílt seb keletkezik rajta, nehéz és hosszadalmas lehet a folyamat, mire sikerül meggyógyítani.

 

Gyakran a kezelés is trükkös, hiszen a helyileg alkalmazandó kenőcsöket, krémeket könnyedén lenyalhatja a kutya, ha hozzáfér a sebhez, viszont a kötés rögzítése is szakértelmet kíván. Azt szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a kutya ne mozgassa sérült, bekötözött farkát, ez pedig irritálhatja a gyógyulófélben lévő sebet. A gallér/tölcsér viselése elengedhetetlen a gyógyulás idején, és folyamatos odafigyelést követelhet meg a gazditól az is, hogy csóválás közben ne sértse fel, ne üsse be a kutya újra és újra farkincáját.

 

Árulkodó jel, ha a kutya lógatja a farkát, nem vagy alig tudja mozgatni
Árulkodó jel, ha a kutya lógatja a farkát, nem vagy alig tudja mozgatni
Fotó: thesprucepets.com

 

3. Ficam, rándulás

 

E sérülések oka gyakran a túlzott igénybevétel. Például, ha a kutya imádja a vizet, nagyon szeret úszni, és a folyamatos mozgás közben mintegy kormánylapátként használja a farkát. Az izmok azonban egy idő után elfáradhatnak, a farok tövénél és a farokban lévő kicsiny ízületek és ínszalagok megerőltetése miatt pedig a farok elgyengül és elernyed. A kezelés lényeges pontja a pihentetés, fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők adása mellett.

 

4. Csóválásból eredő sérülések

 

Ha kedvenced előszeretettel csóvál, nagyjából bárhol és bármikor, lelkesedése minden bizonnyal megmosolyogtat. Ilyenkor azonban előfordulhat, hogy ha a farkinca túl közel kerül otthon a berendezési tárgyakhoz, bútorokhoz, ajtóhoz, de a fal mellett ácsorogva is sűrűn beütődhet, ha a kutya egyre csak csóvál és csóvál. Ha a szüntelen kopogás oka nem az eső, és a bejárat előtt sem várakozik senki, kedvencünk lehet a „ludas” – ám a sokadik picinyke trauma következtében felrepedhet a farkát borító bőr, megsérülhetnek az erek, mígnem egyszer csak vérfürdőre érünk haza…

 

Sajnos ez a helyzet újra és újra megismétlődhet, a gondos odafigyelés, kezelés ellenére is előfordul, hogy a kutya farka részleges amputációra szorul. Megelőzésként arrébb tolhatjuk a kutya útjából a bútorokat, és tegyünk róla, hogy energikus ebünk rendszeresen mozogjon a szabadban, hogy otthon békésen tölthessük együtt időnket.

 

Mozgás közben a kutyafarok segíti az egyensúlyozást
Mozgás közben a kutyafarok segíti az egyensúlyozást
Fotó: insider.com

 

5. Idegek sérülése, károsodása

 

Hátterében több tényező állhat: a kutya farkában lévő idegek ugyanis károsodhatnak trauma (pl. autóbaleset) következtében, de a csigolyák közötti porckorongoknál fennálló krónikus probléma is okozhatja. A helyéről elmozdult porckorong nyomást fejthet ki a gerincvelőre, emiatt a farok elveszítheti mozgásképességét. A kutya gerincének alsó szakaszát, hátsó végtagjait érintő neurológiai elváltozások, betegségek hasonló hatást válthatnak ki.  

 

Árulkodó jel, ha a kutya alig vagy egyáltalán nem tudja mozgatni a farkát. A kezelés minden esetben a kiváltó okot célozza meg, emellett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket írhatnak elő. Fizioterápia, hidroterápia, masszázs is jótékonyan elősegítheti a gyógyulást.

 

6. Ürülék a végbél környékén és a farkincán

 

Ha a kutya emésztési gondokkal küzd, netán végbele környékén hosszabb a szőr, előfordulhat, hogy a nem megfelelően távozó végtermék darabkái hozzátapadnak a bőrhöz és/vagy a szőrszálakhoz. Ezek a ragacsos csimbókok kidörzsölhetik a bőrt, ritkán ugyan, de a farkincán is, ami irritálja e területet. Kórokozók telepedhetnek meg rajta, mely fertőzés kialakulásához vezethet. 

 

Megelőzésként adjunk a kutyánk életkorának és egészségi állapotának megfelelő, tápanyagokban gazdag, minőségi eledelt, mozgassuk rendszeresen és ürítés után töröljük tisztára a hátsóját. Antibakteriális törlőkendők, kutyák számára kifejlesztett törlőkendők is megfelelőek e célra, s ha szőr fedi az érintett területet, érdemes rövidre nyírni, hogy szellőzhessen, és könnyen tisztán tudjuk tartani szennyeződésektől, idegentestektől is. Ha nem tudjuk, hogyan kezdjünk neki, kérjük kutyakozmetikus segítségét.  

 

Allergia, szennyeződés és egyéb tényezők is irritálhatják a kutya farkát, tartsuk tisztán környékét
Allergia, szennyeződés és egyéb tényezők is irritálhatják a kutya farkát, tartsuk tisztán környékét
Fotó: petplace.com

 

7. Törés, elmozdulás

 

E sérülések pillanatok alatt bekövetkezhetnek, ha a kutya farka beszorul valahova, rácsukódik az ajtó (akár a kocsiajtó), rálépnek vagy megragadják, megrántják. A törött vagy elmozdult farok rögzítése nehézségekbe ütközhet, szerencsés esetben pihentetés és kímélő mozgás mellett helyrejöhet. Súlyosabb esetben részleges vagy teljes amputációra lehet szükség. A műtétet állatorvos végzi, miközben a kutya altatásban van, a lábadozás 10-14 napot vehet igénybe. Gallér/tölcsér alkalmazása rendkívül fontos ebben az időszakban, csakúgy, mint a gondos felügyelet.

Előfordulhat, hogy a sérülés a gazdi távollétében történik, és azt észleli, hogy a kutya farka furcsa szögben áll, nem vagy alig mozog, érintésre fájdalmas. Ne habozzunk ellátogatni az állatorvoshoz!

 

8. Élősködők

 

A bolhák, kullancsok előszeretettel bújnak meg a kutya testének rejtettebb pontjain, így a faroktő környékén és a farok alsó részén. A bolha csípése viszketést okoz, melyet a kutya szüntelen vakarózással próbál enyhíteni, hátrakapkod, nyalogatja az érintett területet. A kullancs csípése megduzzadhat és fájdalmassá válhat. Mindkét esetben felléphet gyulladás, sebek keletkezhetnek a bőrön, utat engedve kórokozók megtelepedésének. Bélférgesség esetén is rágcsálhatja a kutya végbele és farka környékét, de bűzmirigy-probléma is állhat a „túlzott figyelem” hátterében. Fordítsunk gondot a külső-belső élősködők elleni folyamatos, hatékony védelemre!

 

Élősködők, bolhák, kullancsok is okozhatnak viszketést a kutya farkánál
Élősködők, bolhák, kullancsok is okozhatnak viszketést a kutya farkánál
Fotó: patchpuppy.com

 

Összegzés

 

A farkincát érintő problémák egy része könnyebben felismerhető, míg másokhoz komolyabb kivizsgálás szükséges. Előfordulhat, hogy a kutya unalmában rágcsálja, nyalogatja a farkát, szorongását szeretné enyhíteni vagy neurológiai rendellenességgel küzd, mely rögeszmés viselkedést okoz. Különböző okok állhatnak annak hátterében, ha a kutya kárt tesz magában, ezért az állatorvosi vizsgálatok mellett érdemes kikérni tapasztalt kutyatréner véleményét és tanácsát!

 

Ha kedvencünk hangulatjelzője furcsa szögben áll, a megszokottól eltérően mozog, vagy inkább kíméli e testrészét, látogassunk el a rendelőbe, hogy mielőbb segíthessenek rajta. Nem lehet minden sérülést megelőzni, de ha bekövetkezett a baj, ne tétovázzunk. Vigyázzunk négylábú barátunkra, meg fogja hálálni!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: petplace.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!

Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet! Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!
Kicsi a bors, de erős - akárcsak kedvencünk bűzmirigye, mely kellemetlen szagok és bajok forrása lehet. Mit kell tudnunk róla, és mit tehetünk betegsége esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyás barangolások – Pihenés egy ízig-vérig kutyabarát helyen Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások – Pihenés egy ízig-vérig kutyabarát helyen
Bravúros kölyökkutya-mentés: szűk kifolyócsőbe szorult kiskutyát mentettek a tűzoltók Hírek - Címlapon
Bravúros kölyökkutya-mentés: szűk kifolyócsőbe szorult kiskutyát mentettek a tűzoltók
fb-text