A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!

2023. október 20., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kicsi a bors, de erős - akárcsak kedvencünk bűzmirigye, mely kellemetlen szagok és bajok forrása lehet. Mit kell tudnunk róla, és mit tehetünk betegsége esetén?



 

Nem sok téma hallatán emelkedik meg a szemöldökünk olyan gyorsan, mint a bűzmirigyek említésekor. Amennyire kicsik, akkora galibát tudnak okozni: elzáródhatnak és elfertőződhetnek, e fájdalmas állapot pedig mielőbbi kezelésre szorul. Lássuk, mit kell tudnunk róla!

 

 

Mi a bűzmirigy és mi a szerepe?

 

A bűzmirigy alatt valójában két, kisméretű zsákocskát értünk, melyek a végbél környékén lévő izmok között foglalnak helyet, nagyjából az óralap négyes és nyolcas számának irányában. Mindegyik zsákocskát bőséges, faggyúszerű anyag és izzadságmirigyek borítják, melyek együttesen olajos, barna folyadékot termelnek. Szaga erőteljes, átható, semmivel sem összetéveszthető – ha már egyszer találkoztunk vele, egy életre megjegyezzük. E váladék két rövid, szűk csatornán át jut ki a külvilágba, rendszerint az ürítések alkalmával lökődik ki, ahogy a végbél körüli záróizmok összehúzódnak, és összepréselik a bűzmirigyeket.

 

Szerepéről megoszlanak a vélemények, egyfelől az ősidőkre visszavezethető territoriális viselkedés részeként tekintenek rá, a terület határainak ürülékkel történő megjelölését szolgálja. Másfelől a kutya-kutya közötti kommunikációban játszik fontos szerepet: a hátrahagyott szag alapján a fajtársak be tudják azonosítani, mely kutya járt ott. Olyasmi, mintha megtekintenék személyigazolványát, „leolvasnák” az ürülék tulajdonosának nemét, egészségi állapotát, hozzávetőleges korát. (Ezért is szaglásszák egymás fenekét ismerkedéskor, találkozáskor.) Harmadrészt pedig elősegítheti a széklet zökkenőmentesebb távozását azáltal, hogy beolajozza azt. Vészhelyzetben, pl. támadás esetén pedig "bűzfegyverként" is szolgálhat: a váladék hirtelen kibocsatásával a kutya meghökkenti ellenségét, és időt nyerhet a menekülésre. Fokozott stresszhelyzetben találkozhattunk már e módszerrel, vélt/valós fenyegetés miatti félelem manifesztációjaként.

 

 

A bűzmirigyek a kutya végbélnyílásának jobb és bal oldalán helyezkednek el
A bűzmirigyek a kutya végbélnyílásának jobb és bal oldalán helyezkednek el
Fotó: thisvetsvoice.com/vcahospitals.com (Fordítás: kutyabarathelyek.hu)

 

 

Mitől lesz problémás a bűzmirigy?

 

Ha a kiválasztott folyadék nem ürül ki rendszeresen, idővel besűrűsödhet, és eltömíti a kivezető járatot. Ha a helyzet hosszabb időn át fennáll, a váladék pang, a mirigyek elzáródhatnak, melynek következtében gyulladás lép fel, és elfertőződhetnek. Kezelés hiányában a szervezet megpróbálja elzárni a fertőzött területet, védőburokkal veheti körbe azt (tályogot képez). Ám a tályog befogadóképessége is véges, így túltelítődés esetén felrepedhet, s a felgyülemlett bűzös, gennyes váladék pedig a bőrön át távozik. Ez rendkívül fájdalmas állapot a kutya számára, és további fertőzések alapját képezheti, ezért mielőbbi kezelésre szorul!

 

 

Honnan tudom, hogy baj van a kutyám bűzmirigyével?

 

Bűzmirigy-gondok esetén számos tünet segítheti az állapot felismerését. A legszembetűnőbb az ún. „szánkázás”, amikor a kutya leszorítja a földre a fenekét, hátsó lábait előre nyújtva a levegőbe mellső lábaival húzza magát előre, mintha „megtörölné” hátsóját. Bármennyire is szórakoztató látvány elsőre, egyértelműen jelzi, hogy valami nincs rendben, a kutya kényelmetlenséget érez „odalent”. További tünetek:

  • a végbéltájék nyalogatása, harapdálása
  • ürítés közben erőlködik
  • ürítés közben láthatóan fájdalma van, nyüszög, felsír, vonyít
  • nehezére esik leülni
  • vakarózás, a fülek és hajlatok bőrének kipirosodása
  • farokkergetés

Gyulladásra, fertőzésre utal a végbél környékén kialakuló duzzanat, a bőr kipirosodása, illetve ha a székleten véres és/vagy gennyes váladék látható, mely akár a kutya fekhelyén, a szőnyegen, kanapén is megfigyelhető - vagy ahol éppen ült, heverészett. Mivel ez a gazdi öle is lehet, az első ijedtség és torokba gombócot szorító undor lenyelése után nézzük meg kutyánk hátsóját a farka alatt, észreveszünk-e rajta bármilyen szokatlan eltérést, szagot.

 

A begyulladt, feltelt bűzmirigyek feszítő, kellemetlen érzést okoznak a kutyának, az érzékenyebbek a fájdalom miatt nehezen viselik a terület érintését, elkaphatják azt, vagy éppen oda is kaphatnak – jelezve, hogy gond van. Szidás, feddés helyett nyugtassuk meg, és kérjünk időpontot az állatorvosunktól. Fenti tünetek ugyanis a bűzmirigy-probléma mellett más állapotra (pl. daganatos megbetegedésre) is utalhatnak – mindenképpen érdemes megvizsgáltatni!

 

 

Szánkázás - Bűzmirigy-problémára utalhat, ha a kutya a földhöz dörzsöli a hátsóját
Szánkázás - Bűzmirigy-problémára utalhat, ha a kutya a földhöz dörzsöli a hátsóját
Fotó: Twitter

 

 

Életkor, betegségek - vannak hajlamosító tényezők?

 

Egy tanulmány szerint a bűzmirigy rendellenességek kb. a kutyák 12 %-át érintik. Érdekes, hogy egyes kutyáknál gyakrabban figyelhető meg, míg mások életük végéig mentesek tőle. Óriás fajtákban viszonylag ritkábban fordulnak elő a bűzmiriggyel kapcsolatos gondok. Leginkább a kistestű kutyák érintettek, de a közepes testűek közül is jópáran szerepelnek a listán. Bármely fajtánál, keveréknél megjelenthet, nemtől, életkortól függetlenül. Bizonyos állapotok azonban növelhetik a bűzmirigy problémák előfordulási esélyét, így:

  • krónikus bakteriális és/vagy élesztő bőrfertőzések
  • bőratka fertőzés (pl. Demodex, Sarcoptes)
  • ételérzékenység, - allergia
  • környezeti allergia
  • atópiás dermatitisz (gyulladásos bőrbetegség)
  • túlsúly, elhízás
  • pajzsmirigy-alulműködés.

A túlsúly hajlamosító tényező lehet, mert a végbél körüli extra zsírszövet csökkentheti a bűzmirigyekre nehezedő nyomást ürítéskor, így nem tudnak megfelelően kiürülni. Magasabb a kockázat azoknál az ebeknél, akiknek puhább, pépes állagú a széklete vagy gyakran küzdenek hasmenéssel. A krónikus vagy visszatérő bőrgyulladással küzdő kutyák gyakran szenvednek a krónikus vagy visszatérő bűzmirigy-problémával is. Néhány egyednél genetikai okokra vezethető vissza: túl szűk kivezető nyílással jönnek a világra, mely megakadályozza a váladék természetes távozását. A járatok szerzett károsodása is bűzmirigy-gondok alapjául szolgálhat trauma, allergia, gyulladás, a végbél környékét érintő sérülés, fertőzés következtében. A záróizmok működési rendellenessége, a bűzmirigyek abnormális tágulata, fokozott váladéktermelés is hozzájárulhat ehhez.

 

 

Hogyan kezelhető?

 

Ha időben felismerjük a problémát, rendszerint elegendő, ha állatorvosunk manuálisan kitisztítja a kutya bűzmirigyeit. Gyulladás, fertőzés esetén a tisztítást követően antibiotikumos kezelést írhat elő gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerekkel karöltve. Meleg borogatás is segíthet a duzzanat lelohasztásában, de mielőtt alkalmaznánk, kérjük ki állatorvosunk véleményét erről is. Ha már tályog formálódott a bűzmirigy körül, műtéti beavatkozásra lehet szükség a felgyülemlett váladék és a sérült, fertőzött szövetek eltávolítása érdekében.  

 

Krónikus vagy visszatérő bűzmirigy-betegség esetén szóba kerülhet a mirigyek végleges eltávolítása. Mivel meglehetősen kényes területen, szorosan az izmok között bújik meg, közel a végbélhez, érdemes átbeszélni az esetleges kockázatokat is: a záróizmok károsodása esetén pl. széklettartási zavar kialakulása, illetve a sebek elhelyezkedése miatti fertőzésveszély lehetősége okán (baktériumok kerülhetnek a sebbe a bélsárról vagy a talajról, ahova a kutya leül). Célszerű figyelmet fordítani a megelőzésre, hogy időben elkerülhessük a probléma súlyosbodását!

 

 

Bűzmirigy-betegség tünete, ha a kutya hátrakapkod, nyalogatja és harapdálja végbele tájékát
Bűzmirigy-betegség tünete, ha a kutya hátrakapkod, nyalogatja és harapdálja végbele tájékát 
Fotó: wagwalkingweb.com

 

 

Hogyan segítsünk kutyánknak gyakori bűzmirigy gondok esetén?

 

1. Étrend

 

Ügyeljünk a megfelelő, minőségi táplálásra, válasszunk kutyánk korának, egészségi állapotának megfelelő eledel. Az egészséges emésztéshez elengedhetetlenek a rostok, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a széklet kellő méretű és szilárdságú legyen, mely távozáskor kellő nyomást gyakorol a bélfalon át az izmok közt megbúvó bűzmirigyekre. Ám az alacsonyabb minőségű tápok rosstartalma gyakran nem éri el a szükséges szintet.  Állatorvosunk útmutatása alapján választhatunk magasabb rosstartalmú tápot vagy a már bevált eledel mellé adhatunk rostforrást (pl. sütőben sült sütőtök, gyógynövényes kiegészítők). Nyers etetés esetén is tartsuk be az előírt adagot, összetételt.

 

A halolajban található omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak, segíthetnek a bőr gyulladásos állapota és a bűzmirigy elzáródása esetén. Keverjük a kutya eledelébe, vagy adjuk be neki kapszulás formában, ha nem szereti az ízét. 

A prebiotikumok és probiotikumok hozzájárulnak az emésztés egészséges folyamatához, segíthetnek keményebbé tenni a székletet. Fermentált (erjesztett) termékek pl. kefír és zöldségek mellett pre- és probiotikus étrendkiegészítők is rendelkezésre állnak.

 

2. Egészséges testsúly

 

Ha a kutya túlsúlyos, elhízott, találjuk meg ennek okát és segítsünk neki visszanyerni méretének és alkatának megfelelő testsúlyát. Forduljunk állatorvoshoz a megfelelő diéta kapcsán, ügyeljünk a fokozatos, mérsékelt testmozgásra. Bár a túlsúly gyakran a túletetés és a mozgásszegény életmód következménye, hátterében betegség is állhat (pl. pajzsmirigy-alulműködés, Cushing-kór, rák, stb.), melyek speciális kezelést és étrendet kívánnak.

 

3. Testmozgás

 

Tegyünk róla, hogy kutyánk energiaszintjének és igényének megfelelő testmozgásban részesülhessen napi rendszerességgel. Szellemi és fizikai jólétének szerves része, a gazdi számára is remek kikapcsolódás. A testmozgás megedzi az alhasi és a rektális (végbélnyílás körüli) izmokat is, erőt ad, hogy ürítés közben a kutya nagyobb nyomást fejthessen ki a bűzmirigyekre, ezáltal könnyebben, természetes módon kiürülhessenek.

 

4. Allergia kezelése

 

Az ételérzékenység és -allergia kezelés nélkül állandó irritációt jelenthet a kutya szervezete számára, növelheti a bűzmirigy problémák kockázatát. A hipoallergén étrend bevezetése jótékony hatással bírhat krónikus gondok esetén. A gluténmentes jelzővel ellátott eledel nem feltétlen egyezik a valóban hipoallergén tápokkal, mert rendszerint a benne lévő fehérje típusa az, amelyik kiváltja az érzékenységet/allergiát. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát a megfelelő száraz-, nedvestáp kiválasztásához. Fontos megjegyezni, hogy a környezetben található allergének (vegyszerek, pollenek, stb.) is hozzáadódhatnak a problémához, igyekezzünk kiküszöbölni ezeket.

 

 

A legkisebb kutyák is igénylik a rendszeres testmozgást - segíthet a bűzmirigy-gondok megelőzésében
A legkisebb kutyák is igénylik a rendszeres testmozgást - segíthet a bűzmirigy-gondok megelőzésében
Fotó: photos.com

 

 

Milyen rendszerességgel érdemes kitisztítani?

 

A bűzmirigy normális esetben magától ki tud ürülni, ezért ha a kutyának nincsen problémája vele, akkor nem kell rutinszerűen nyomkodni. Ha a probléma visszatérő jellegű, a rendszeres tisztítás segíthet megelőzni az újabb elzáródást. Ugyanakkor a gyakori manuális tisztítással áteshetünk a ló túloldalára. Ilyenkor a váladék nem magától, ürítés közben távozik, mely az izmok természetes összepréselődésével jár; az ismételt és gyakori mesterséges tisztítás viszont gyulladást indíthat el, feldagadhat az érintett terület, sérülhetnek az érzékeny szövetek, hegszövetek kialakulásával tovább szűkülhet a kivezető járat. Külső segítség mellett a mirigyek sem fogják olyan jól ellátni a feladatukat. 

 

Kozmetikai kezeléseknél gyakran a szolgáltatás részét képezi a bűzmirigy kinyomása. Ha már szerepelt a kórtörténetben bűzmirigy-betegség, beszéljük át állatorvosunkkal, szükség van-e a tisztításra vagy inkább hagyjuk ki ezt a lépést. Ne felejtsük el jelezni a kozmetikus felé sem. Ha úgy veszi észre a szakember, hogy gond van a kutya bűzmirigyével, amúgy is az állatorvoshoz fog irányítani vele.  

 

Végezetül: ne próbálkozzunk a folyamattal otthon - gyakorlatlan, bizonytalan kézzel bajt is okozhatunk! Tünetek esetén ne habozzunk felkeresni a rendelőt kutyánk jólléte érdekében. Meg fogja hálálni, ha megszabadul a kellemetlenségtől.

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: petmd.com, preventivevet.com
Indexkép forrás: thisvetsvoice.com
Cikk első megjelenése: 2020. február 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik
Borzasztóan kellemetlen tud lenni, amikor „kellene, de nem megy”. Nemcsak a kutya egészsége láthatja kárát, de életét is veszélyeztetheti, ha elmarad a kezelés. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás barangolások – Kétnapos őszi kirándulás a Mátrában kutyával Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások – Kétnapos őszi kirándulás a Mátrában kutyával
107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek Hírek - Címlapon
107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek