A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik

2024. március 01., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Borzasztóan kellemetlen tud lenni, amikor „kellene, de nem megy”. Nemcsak a kutya egészsége láthatja kárát, de életét is veszélyeztetheti, ha elmarad a kezelés. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek? 

Egy kis anatómia

 

A vastagbél a bélrendszer nagyobb szakasza, a csípőbél és a végbél között található. Fő szerepe, hogy átmeneti tárolóvezetékként szolgáljon a salakanyagok számára. A hasznosítható vizet és sókat a vastagbél falán át szívja fel a szervezet. Székrekedés esetén a folyamat nehezített, a salakanyagok a normálisnál tovább maradnak a vastagbélben, ez pedig nemcsak az egészséges működést gátolja, de fájdalmas, feszítő érzést is okoz a kutya számára. Krónikus székrekedésről akkor beszélünk, ha az állapot hosszabb időn át fennáll, az ürülék és a gázok nem távoznak megfelelően (vagy egyáltalán nem távoznak), a vastagbél minimális aktivitást mutat.

 

A krónikus székrekedés (megacolon) lehet veleszületett vagy szerzett. Előbbi esetében a kutya úgy születik, hogy a vastagbél normális izomműködése hiányzik. Szerzett lehet akkor, ha valami miatt az ürülék megreked a vastagbélben, a víz teljes mértékben felszívódik, a szárazanyagok viszont megkötnek, így az ürülék egy kemény, agyagszerű anyaggá áll össze.

 

 

Krónikus székrekedés kutyáknál – Mit kell tudnunk róla?
Krónikus székrekedés kutyáknál - Rendkívül fájdalmas lehet a kutya számára
Fotó: petactivelife.com

 

 

Ha ez az anyag hosszabb időn át a vastagbélben marad, a vastagbél kitágul, mely orvosi beavatkozás nélkül visszafordíthatatlan elváltozásokhoz vezethet. Izmai már nem képesek ellátni feladatukat, megszűnik a perisztaltikus mozgás, az ürülék végleg megreked a bélben. Óriási fájdalommal jár a kutya számára, és az életét is veszélyzteti, ha nem kap szakszerű segítséget!

 

 

Tünetek

 

 • Rendszertelen ürítés
 • Erőlködés ürítés közben, eredményeként minimális vagy semennyi ürülék sem távozik
 • A hosszas erőlködés következtében kis mennyiségű hasmenés jelenik meg
 • Az erőlködés hatására kisebesedhet a végbél, vérzés jelentkezhet
 • Kemény, száraz ürülék
 • Alhasi vizsgálat során a vastagbél kitapintható, kemény
 • A kutya pocakja megnagyobbodik, feszül, puffad
 • Hasának érintésére a kutya fájdalmat jelez (erőteljes fájdalom esetén agresszívan is reagálhat)
 • Gumikesztyűvel végzett vizsgálat során a végbélben megrekedt ürülék tapintható
 • Alkalmankénti hányás, étvágytalanság és/vagy rosszkedv, depresszió
 • Fogyás
 • Dehidratáció (kiszáradás)
 • A kutya szőre ápolatlan hatást kelt, összegubancolódott, összetapadt

 

Étvágytalan a kutya - Lehet, hogy krónikus székrekedés áll a hátterében?
Étvágytalan a kutya - Lehet, hogy krónikus székrekedés áll a hátterében?
Fotó: k9ofmine.com

 

 

Lehetséges okok

 

 • Idiopátiás (ismeretlen)
 • Veleszületett (már a születéskor jelen van)
 • Az ürülék útjában mechanikai akadály halmozódott fel
 • Daganat a vastagbélben, végbélben vagy végbélnyílás környékén
 • Valamilyen trauma érte a testet, például végtagtörés (combcsonttörés) vagy medencetörés
 • Anyagcsere-rendellenességek, például alacsony káliumszint, súlyos dehidratáció
 • Neurológiai (idegrendszeri) vagy neuromuszkuláris (ideg-izom) betegségek: a gerincvelő betegsége, porckorongsérv, stb.
 • A végbél és/vagy a végbélnyílás betegsége
 • Gyógyszerek, például bizonyos kemoterápiás szerek, savlekötők, a röntgenfelvétel pontosításánál használt bárium, vagy fekélyek kezeléséhez használt készítmények, stb.

 

Krónikus székrekedés, megacolon - A kutya kínlódik ürítés közben vagy egyáltalán nem tud üríteni
Krónikus székrekedés, megacolon - A kutya kínlódik ürítés közben vagy egyáltalán nem tud üríteni
Fotó: flipboard.com

 

 

Diagnózis

 

Első körben egy alapos vizsgálatra lesz szükség az állatorvosnál, melynek részét képezi a vérkép és vizeletvizsgálat is. Megtapogatják a kutya hasát, megvizsgálják végbélét és a végbélnyílás környékét. Vigyük magunkkal a kutya meglévő leleteit, hogy kórtörténetét is áttekinthessék, és mondjunk el minden olyan tünetet, melyet az utóbbi időben észleltünk kedvencünkön (akkor is, ha úgy véljük, nem feltétlen van köze a betegséghez, ami miatt ellátogattunk vele az állatorvoshoz). Röntgenfelvételek segítségével megállapítható, mennyi ürülék található a vastagbélben, mely szakaszán rekedt meg, van-e valamilyen elváltozás vagy elzáródás a vastagbélben (pl. idegen anyag felhalmozódása miatt). Vastagbéltükrözésre (kolonoszkópia) is szükség lehet, ha a székrekedést okozó elváltozás nem zárható ki a vastagbélben vagy annak falán (pl. polip).

 

 

Kezelés

 

Ha az ürítés nem indul meg magától, infúziót adhatnak a kutyának, hogy ellássák a megfelelő folyadékmennyiséggel, és helyreállítsák az eltolódott elektrolit-háztartást. Bódítás mellett végzett beöntés lehet a következő lépés, ha a problémát csupán a megrekedt ürülék okozza.

 

 

Krónikus székrekedés esetén kutyáknál is fontos a rendszeres testmozgás
Krónikus székrekedés esetén kutyáknál is fontos a rendszeres testmozgás
Fotó: wallart.com

 

 

Abban az esetben, ha székrekedés gyakran visszatér, illetve az elzáródás hátterében idegen anyagok felhalmozódása (pl. játék vagy bot darabjait nyelte le a kutya), vagy szervi elváltozás (pl. daganat) áll, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

 

 

Életmód

 

 • A krónikus székrekedéssel küzdő kutyák számára különösen ajánlott a rendszeres testmozgás és a gyógytorna - speciális gyakorlatok segítségével erősíthetjük az emésztőrendszer és az alhas izmait.
   
 • Állatorvosunk segítségével állítsuk össze kedvencünk étrendjét, hiszen fontos, hogy jól hasznosuló eledelt kapjon, mely rostokban gazdag, és kevés, könnyen távozó végtermékkel jár. A szükséges rostmennyiséget és a bélműködést támogató anyagokat állatorvosunk által ajánlott táplálékkiegészítő formájában is biztosíthatjuk kedvencünk számára.
   
 • Kerüljük a csont adását! A csontszilánkok felsérthetik a kutya száját, és súlyos sérüléseket okozhatnak lenyelés esetén, továbbá felhalmozódhatnak a vastagbélben, mely krónikus székrekedés esetén csak tetézi a bajt, és komoly fájdalommal jár a kutya számára!

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: petactivelife.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál 7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál
Az allergia gyakori jelenség kutyáknál. Összetett dolog, változatos tünetekkel, melyek megkeseríthetik a kutya és családja életét is a mindennapokban.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kölyök vizslákat mentett ki egy égő házból Arnold Schwarzenegger új videójában Hírek - Címlapon
Kölyök vizslákat mentett ki egy égő házból Arnold Schwarzenegger új videójában
Jó hír a kutyával utazóknak! Hírek - Címlapon
Jó hír a kutyával utazóknak!