A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!

2023. június 04., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?



Tavasszal kezdődően szinte minden füves területen találkozhatunk toklásszal, nemcsak a réteken és legelőkön, hanem a városokban is, ahol a gyep gondozása késedelmes vagy elmarad. A fű magvainak feladata, hogy a talajba fúródva gyökeret eresszenek és megtelepedjenek, azonban előszeretettel tapadnak rá bármire, amibe kampós kis végükkel bele tudnak kapaszkodni – és ez alól a kutyák sem kivételek. Nem számít, hogy szőre hosszú vagy rövid, hiszen utóbbiaknál is pár pillanat belefúródhat a toklász a tappancsba, de észrevétlenül bejuthat a fülekbe, szájba, orrba és még a szembe is!

 

Az, hogy kellemetlen, ha a bőrbe jut, nem kifejezés. Óriási fájdalmat képes okozni, ahogy átszúrja a bőr rétegeit, majd a szövetekben tör utat magának hegyes fejével, és akár napokig, hetekig is vándorolhat a kutya testében. Gyulladást, fertőzést, esetenként súlyos szövődményeket hátrahagyva...

 

 

Toklász és a kutyák - A magas fűben, száraz évszakban még nagyobb a veszély
Toklász és a kutyák - A magas fűben, száraz évszakban még nagyobb a veszély
Fotó: Pinterest

 

 

A toklász több téren támad: nemcsak a bőrön át kerülhet be a szervezetbe, de a kutya belélegezheti szaglászás közben, és le is nyelheti például legelészés vagy játék során. Sétálni viszont el kell vinni a kutyát, és nem mindig kerülhetjük el a toklászos területeket. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket a bajtól?

 

 

Mi az a toklász és hogyan néz ki?

 

A pázsitfűfélék családjába tartozó növényekkel szezonálisan találkozhatunk hazánkban. Tavasszal bújnak elő a földből, nyáron virágzanak, majd a hideg időjárás közeledtével ők is „nyugovóra térnek”. Virágzata több virágból, ún. füzérkéből áll, mely nagyon hasonlít a búzakalászra. Angol elnevezése a „foxtail” (rókafarok) is jellegzetes megjelenésére utal. A kalászban helyet foglaló magok végén apró horgok vannak, a toklász hegyes feje pedig lehetővé teszi, hogy könnyedén belefúródjon a talajba, és gyakorlatilag bármibe, például a kutya szőrébe, testébe is.

 

 

Toklász - Pázsitfűfélék füzérvirágzata, a kalász
Toklász - Pázsitfűfélék füzérvirágzata, a kalász
Fotó: pets.webmed.com

 

 

Hol találkozhatunk toklásszal?

 

Magyarország fűvel benőtt területein szinte bárhol, a belvárosi parkoktól, sétányoktól kezdve, a réteken és legelőkön át a nyílt mezőkön, füves síkságokon vezető kiránduló- és túraútvonalak mentén is. Ahogy az időjárás melegebbre vált, a pázsitfűfélék füzérvirágzata kiszárad, és a toklászok útra készen állva várják, hogy pici kampóikkal belekapaszkodhassanak bármibe és bárkibe, ami/aki elhalad mellettük. Szaporodásuk, terjedésük ily módon válik lehetségessé.

 

 

Miért veszélyes a kutyára?

 

Testének bármely részén megtapadhat a toklász, és egyirányú mozgásával bárhova befúródhat:

  • Szem

  • Szemhéj (a harmadik szemhéj is)

  • Fülek

  • Orrcimpák

  • Ajkak, szájüreg, fogíny

  • Talppárnák köze

  • Genitáliák és a végbélnyílás környéke

Nem ritka az sem, hogy a bőrfelületen átfúrva magát a test mélyebb szöveteibe is behatol, például a gerinccsatornába, mellkasüregbe, hasüregbe. S ha egyszer már bent van, tovább vándorol, magával cipelve szennyeződéseket és baktériumokat, mely súlyos következményekkel járhat. 

 

 

Fokozottan vigyázni kell azokra a kutyákra, melyek sok időt töltenek füves terepen
Fokozottan vigyázni kell azokra a kutyákra, melyek sok időt töltenek füves terepen
Fotó: tractive.com

 

 

Előfordul, hogy a kutyával valami nincs rendben, rosszul érzi magát, de csak a sokadik vizsgálat után derül ki, hogy valójában egyetlen fránya kis toklász a ludas. Röntgen nem mutatja ki, s ha a bőrön ejtett seb már begyógyul, a duzzanat leapadt, olykor csak feltáró műtéttel lehet a nyomára bukkanni. A toklász mindaddig veszélyes a kutya egészségére nézve, amíg nem távolítják el testéből - akár a halálát is okozhatja. 

 

 

Milyen tünetek alapján érdemes toklászra gyanakodni?

 

Ha a séták során megfordultunk olyan helyen, ahol toklász is van, alábbi jelek árulkodhatnak arról, hogy megtörtént a baj:

 

Mancsok

A legtöbbet e testrésze érintkezik a talajjal, a talppárnák közötti bőrbe pillanatok alatt befúródhat egy toklász. Tünetek: a kutya sűrűn nyalogatja, rágcsálja mancsát, talpát, duzzanatot, sebet látunk rajta vagy sántít, érintésre fájdalmat mutat.

 

Fülek

Ha a kutya meghempereg a fűben vagy magas fűben jár, fülének szőrébe is beleakadhat a toklász, de rövid szőr esetén is könnyedén megtalálhatja útját a füljáratba, ahol beljebb vándorolva még a dobhártyát is átszúrhatja. Talán nem is látjuk, ha belepillantunk a fülbe, de attól még ott lehet. Tünetek: a kutya gyakran rázza a fejét, oldalra billenti fejét a fájós fül felé, vakarja fülét.

 

 

Hosszú lelógó fülek és göndör szőr - Még könnyebben beleakad a toklász a kutyába
Hosszú lelógó fülek és göndör szőr - Még könnyebben beleakad a toklász a kutyába
Fotó: animalwised.com

 

 

Szemek

Pirosság, könnyezés, váladékozás, duzzadt szemhéj is utalhat toklász okozta sérülésre. További jelek: a kutya mancsával piszkálja a szemét, sűrűn pislog, hunyorog vagy nem tudja kinyitni a szemét, esetleg hozzádörgölő valamihez, például lábunkhoz, kanapéhoz, stb.

 

Orr

Rettentően kellemetlen, ha a toklász a kutya orrjáratába jut, mélyebbre fúródva komoly fájdalmat és károkat okozhat a koponyában. Tünetek: folyamatos tüsszögés, prüszkölés, váladékozás, vérzés, az orr dörzsölése, mancsolása.

 

Genitáliák

Sajnos ide is bejuthat a toklász, a nemi szervek és a végbélnyílás környékét is át kell nézni, ha a kutya nyalogatja, rágcsálja magát.

 

Órák vagy napok múltán pedig a következő tüneteket észlelhetjük:

  • Duzzanat, dudor megjelenése a testen

  • Nem gyógyuló seb a bőrön, melyből váladék szivárog (a toklász nyomán ejtett járatból)

  • Helyenként kipirosodott, érzékeny a bőr, melynek érintésére a kutya fájdalmat jelez

  • Gyulladás

  • Bágyadtság, elesettség, kedvetlenség, depresszió (a kutya elvonul, magába fordul, láthatóan rosszul érzi magát)

  • Csökkent étvágy

 

A kutya testébe fúródva hosszú időn át vándorolhat a toklász
A kutya testébe, például a mancsába fúródva hosszú időn át vándorolhat a toklász, komoly gyulladást és fájdalmat okoz
Fotó: Twitter

 

 

Legrosszabb esetben a toklász utat talál magának a belső szervekbe, beágyazódik a tüdőbe, gerincvelőbe, szívbe, agyba, alhasi szervekbe. Ilyenkor a tünetek az érintett szervnél mutatkoznak, melyre speciális vizsgálatokkal derülhet fény (pl. laborban eltérő értékek, szokatlan elváltozások ultrahangon, képi diagnosztikán, stb.). Előfordul, hogy ki kell operálni a toklászt, s az általa okozott fertőzést, betegséget is gyógyítani kell.

 

 

Hogyan szedjük ki a toklászt?

 

  • Ha szemfülesek vagyunk, és még azelőtt észrevettük, hogy belefúródott volna a kutyába, fogjuk meg a toklászt és egészben távolítsuk el.
     

  • Ha hegye épp egy pici lyukat vájt a bőrbe, szedjük ki egészben, majd fertőtlenítsük le alaposan a sebet. Ne hagyjuk, hogy kutyánk nyalogassa a nyílt sebet, mert ezzel elfertőzheti.
     

  • Ha a toklásznak csak a vége látszik ki, ne próbáljuk meg kiszedni, mert kampóival beleakadhatott a szövetekbe, és ha eltörjük, bent maradhat a sebben. Azonnal vigyük a kutyát állatorvoshoz, hogy szakszerűen megszabadíthassák a toklásztól!
     

  • Fokozottan érvényes ez akkor is, ha az orrába, szemébe, szájüregébe (pl. fogíny, nyelv), és fülébe fúródott a toklász. Csak így előzhetjük meg, hogy tovább vándoroljon és komoly bajt okozzon!

 

Toklász - A tavasz, nyár és ősz hónapjaiban is bajt okozhat a kutyának
Toklász - A tavasz, nyár és ősz hónapjaiban is bajt okozhat a kutyának
Fotó: Maurer Lilla/Kutyabarathelyek.hu

 

 

Hogyan előzzük meg, hogy toklász kerüljön a kutyába?

 

A sétákon nem szabad spórolni, és a tervezett kirándulást, tóparti kikapcsolódást szem érdemes elhalasztani amiatt, hogy esetleg toklásszal találkozunk. Egyik kutya sem védett ellene, ám a hosszú lelógó fülekbe és a göndör szőrbe még a többieknél is könnyebben beleakadhat a toklász. Na de akkor mit tegyünk?
 

  • Nézzük át kutyánkat tetőtől-talpig séta, kinti tartózkodás után, főleg, ha magas fűben szaladgált, játszott. Különös tekintettel alábbiakra: pofa, szemek, orr, ajkak, száj, fogíny, a fülek, mancsok, a talppárnák köze.
     

  • Ha a kutya szőrtípusa engedi, fontoljuk meg, hogy a nyári hónapokban rövidebbre nyíratjuk szőrét. Kérjük állatorvosunk és kutyakozmetikus tanácsát ezzel kapcsolatosan!
     

  • Fordítsunk gondot a megfelelő szőr- és bőrápolásra. Fésüljük át hetente több alkalommal kutyánk bundáját, távolítsuk el a rátapadt fűszálakat, fűmagokat, toklászt és bogáncsokat, tüskéket.
     

  • Azok a kutyák, melyek sok időt töltenek füves terepen, így a vadász- és munkakutyák számára előnyös lehet egy megfelelő mellény, mely védi mellkasukat és alhasukat a magas fűben.
     

  • Lehetőség szerint kerüljük el a toklászos területeket. Ha ez nem megoldható, tartsuk rövidebb pórázon a kutyát, hogy azonnal leszedhessük róla a toklászt.
     

  • Ha kertes házban élünk, fordítsunk gondot a rendszeres fűnyírásra.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmed.com, pets.webmed.com
Indexkép forrás: tractive.com/pets.webmed.com
Cikk első megjelenése: 2022. május 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják Hírek - Címlapon
Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják
Így gyakorlatoznak a mentő- és tűzvizsgáló kutyák Hírek - Címlapon
Így gyakorlatoznak a mentő- és tűzvizsgáló kutyák