A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége

2023. július 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A rutin tesztek segítségével fontos információkat kaphatunk kedvencünk egészségi állapotáról. Melyeket ajánlatos elvégeztetni? 

Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része a rendszeres állapotfelmérés, melyről korábbi cikkünkben olvashattok < Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés > Ezúttal azt járjuk körül, milyen szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

 

A szűrővizsgálatok segítséget nyújtanak abban, hogy jobban megismerjük kedvencünk egészségi állapotának mérőit, gondolunk itt például a normál tartományon belül lévő laborértékekre. Ha az éves vizsgálaton eltérés mutatkozik, még azelőtt megkezdhetjük a kutya kezelését, mielőtt tovább fokozódna a baj (amiről talán nem is tudtunk). A rutin teszteknek tehát kiemelten fontos szerepe van a megelőzésben, emellett viszont olyan betegségre is rámutathatnak, melynek még nincsen látható tünete.

 

 

Kutya az állatorvosnál - Nemcsak idős korban fontosak a szűrővizsgálatok
Kutya az állatorvosnál - Nemcsak idős korban fontosak a szűrővizsgálatok
Fotó: patchpuppy.com

 

 

Bármely életkorban elvégezhetőek e vizsgálatok, fiatal kutyáknál például érdemes olyan tesztet is kérni, mely megmutatja, hogy az eb hordoz-e valamilyen örökletes betegséget. A tenyésztésre szánt egyedeknél az ún. fajtaspecifikus betegségekre történő szűrés minden esetben ajánlott. A családi kedvenceknél sem elhanyagolható e vizsgálatok fontossága, hiszen például egy örökletes könyök- vagy csípődiszplázia súlyos árnyékot vethet a kutya életminőségére.

 

 

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni?

 

 

1. Vérkép

 

Idősödő kutyák esetében gyakran javasolják egy alapos vérvizsgálat elvégzését, de már fiatalabb korban is érdemes legalább 1-2 évente kérni egy vérképet, hogy lássuk, minden rendben van kedvencünkkel. Nagyon sokszor éppen ennek köszönhető, hogy fény derül valamilyen rejtett betegségre, például fertőzés, vérszegénység, csontvelőbetegség, cukorbetegség, belső szervek rendellenes működése, stb. Számos állapot nem jár különösebb fájdalommal kezdetben, lehet, hogy a kutyán annyi látszik, hogy fáradékonyabb, többet alszik, vagy éppen izgágább, ingerlékenyebb. Bármi furcsát észlelünk kedvencünkön, mondjuk el állatorvosunknak, így eldöntheti, szükség van-e további vizsgálatokra a vérkép után.

 

 

Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége
Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége
Fotó: pumpkin.care

 

 

2. Szívféreg szűrés

 

A felmelegedésnek köszönhetően sajnos a szívférgesség ma már egyre elterjedtebb hazánkban. Szúnyogok hordozzák, elég egyetlen csípés, hogy kutyánk megfertőződjön. A betegség stádiumától függően a kezelés akár hónapokig is eltarthat, tetemes költséggel járhat, súlyos esetben viszont már a kutya élete a tét. Kiemelten fontos a megelőzés, mely rácseppentő oldatok, tabletta, nyakörv formájában elérhető – kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hogy a legmegfelelőbbet választhassuk kedvencünk számára. Korai felismerés esetén jól gyógyítható a betegség, ebben segít a szűrővizsgálat, melyet évente érdemes elvégeztetni.

 

 

3. Vizeletvizsgálat

 

A veséket és a húgyutakat érintő betegségek a kutyáknál is sokáig rejtve maradhatnak. Ám e létfontosságú szervek károsodása esetén komoly szövődményekkel lehet számolni, egy adott ponton túl nehezen regenerálódnak – márpedig egészséges élethez egészséges vesékre van szükség. A vérképből és a vizeletvizsgálatból nemcsak a vesék működéséről kaphatunk információt, de egy esetleges fertőzés, gyulladás, cukorbetegség, húgyhólyag- vagy vesekövesség jelenlétére is fény deríthetünk.

 

 

Kutya az állatorvosnál - Egy tabletta megelőzés gyanánt
Kutya az állatorvosnál - Egy tabletta megelőzés gyanánt
Fotó: Twitter

 

 

4. Bélsárvizsgálat

 

A bélparaziták megkeseríthetik a kutya életét, nem beszélve arról, hogy az emberre is átterjedhetnek. A gazdi felelőssége, hogy rendszeresen gondoskodjon kedvence féreghajtásáról - ez történhet tabletta formájában háromhavonta, vagy rácseppentő oldat segítségével, melyet hatóidejétől függően kell ismételni.

 

Az emésztőrendszerben megtelepedő férgek fontos tápanyagokat vonnak el a kutya szervezetéből, melynek eredményeként különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, súlyos fertőzöttség esetén pedig a férgek által kibocsátott mérgek az idegrendszert is terhelik. Rohamokban, viselkedési problémákban is megnyilvánulhat a probléma – a tünetek kezelése csak átmeneti megoldást nyújt, elsősorban a parazitákat kell eltávolítani, és újbóli elszaporodásukat megelőzni.

A megfelelő táplálás mellett már kölyökkorban is oda kell figyelni erre, hogy egészséges felnőtté cseperedhessen a kutya! Egy különösen alattomos egysejtű pedig igen komoly gondokat okozhat kutyánk számára < Giardiasis (giardiázis) - Kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség >

 


 

Figyelem! A kutyák rendszerint jól tűrik a fájdalmat, mesterien rejtik el szemünk elől, ha nem érzik jól magukat. Ne csak akkor látogassunk el állatorvoshoz, ha arra gyanakszunk, baj van! A kötelező oltásokon túlmenően fordítsunk gondot a rendszeres állapotfelmérésre és a szűrővizsgálatokra is kedvencünk egészsége érdekében!

 


 

Forrás: aaha.org
Indexkép forrás: pumpkin.care
Cikk első megjelenése: 2023. február 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet
A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a fertőzött. Az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség. A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatárs, PhD, állatorvos, parazitológus elmondta, hogyan védhetjük meg négylábú kedvenceinket: a prevenció a kulcs a harcban.

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Támadnak a kullancslegyek hazánkban is Hírek - Címlapon
Támadnak a kullancslegyek hazánkban is
Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni? Hírek - Címlapon
Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?