A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Grillparti és a kutyák - erre figyelj!

2023. május 27., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A melegedő tavaszi napoktól megindul a grillszezon és abba se marad, míg ősz közepén rosszra nem fordul az időjárás. A kerti sütögetés a nyár elengedhetetlen programja, ám mint mindent, ezt is okosan és odafigyelve kell csinálnunk - főleg, ha négylábú barátunk is velünk tart!



 

Nincs is jobb egy szabadtéri sütögetésnél, grillezésnél. Minél több barátunk jön el, annál jobb buli, és természetes, hogy kutyáink sem maradhatnak ki az összejövetelből. 

 

Amint elkezdenek sülni a jobbnál jobb falatok, kedvenceink egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a tevékenységünk iránt, majd előveszik azt a bizonyos könyörgő tekintetet, ami mindenkit levesz a lábáról. Jobb azonban, ha erősek maradunk és ellenállunk a kunyerálásnak. 

 

A grillre kerülő ételek szinte kivétel nélkül erősen sózottak és fűszerezettek, ami bizony nem tesz jót kutyánknak. Hasmenést, hányást is okozhat a sok fűszer, egyes kutyák jobban, mások kevésbé érzékenyek rá. A túlzott sóbevitel nem csak erős szomjúságérzetet okoz, de gyakori vizelési ingert is kiválthat. Akár nátriumion mérgezés is bekövetkezhet. Utóbbi főbb jelei: hányás, hasmenés, kedvetlenség, görcsök, láz. 

 

 

Kutyánk könyörgő tekintetének a kerti sütögetéskor is álljunk ellen!
Kutyánk könyörgő tekintetének a kerti sütögetéskor is álljunk ellen!
Fotó: tails.com

 

 

Gyakran kerülnek fel a grillrácsra különböző zöldségfélék is. Különösen figyeljünk arra, hogy ne jusson kedvencünkhöz semmilyen hagymaféle, hiszen a bennük található N-propil-diszulfid nevű vegyület toxikus hatású. Ez a vegyület szapora szívverést, kapkodó lihegést, vesekárosodást, véres vizeletet okozhat. 

Sokan kukoricát is grilleznek, aminek csutkája jó rágókénak tűnhet kutyánk számára, azonban semmiképp se adjuk oda neki, mert a megemészthetetlen csutka-darabok bélelzáródást okozhatnak.

 

Tiltólistás az a maradék is, ami csontot tartalmaz. Sajnos még mindig túl sok gazdi ad kedvességből csontot kutyájának - és ez még mindig túl sok kutya életét követeli. A csont nem kutyának való étel, dobjuk inkább ki!

 

 

Jobb, ha se zöldséget, se grillhúst nem adunk kutyánknak
Jobb, ha se zöldséget, se grillhúst nem adunk kutyánknak
Fotó: goodhousekeeping.com

 

 

Figyeljünk arra is, hogy kedvencünk ne lophassa el egy óvatlan pillanatban azokat a csomagolásokat, amikben az előre pácolt húsok voltak! Az illatuk biztosan nagyon csábító a négylábú számára, ám egyrészt a benne maradt fűszeres lé sem egészséges, másrészt szorgalmában akár a csomagolásból is lenyelhet pár falatot… 

 

Ha mi vagyunk a sütögetés házigazdái, kérjük meg vendégeinket, hogy ezt a pár alapszabályt tartsák be kedvencünk egészsége érdekében. Az esetben pedig, ha mi megyünk vendégségbe, tartsuk tiszteletbe ezeket a szabályokat, így minden két- és négylábúnak élmény lesz az összejövetel!

 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. június 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek Kutyasüti DIY - 3 ötletes recept kedvencednek
Spenótos-cukkinis falatkák, áfonyás szív, almás-répás roppanós... Otthon elkészíthető, ínycsiklandó finomságok, melyektől kutyusodnak is garantáltan fülig ér majd a szája. Jó étvágyat kívánunk!

Ehet a kutyám brokkolit? Ehet a kutyám brokkolit?
Tápanyagokban és fitokemikáliákban rendkívül gazdag, és még finom is! Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb zöldségünk, mely méltán érdemelte ki az ún. superfood, vagyis szuperegészséges étel jelzőt. De vajon a kutyák is ehetik?

Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Ki tudna ellenállni egy mennyei fahéjas finomságnak? Ugye, hogy még kedvencünk sem? De milyen hatással van rájuk a fahéj?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Ebugatta MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért nem kedvelnek a kutyák bizonyos embereket? Hírek - Címlapon
Miért nem kedvelnek a kutyák bizonyos embereket?
10 humoros jelenet, ami minden gazdinak ismerős lesz Hírek - Címlapon
10 humoros jelenet, ami minden gazdinak ismerős lesz