A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Grillparti és a kutyák - erre figyelj!

2020. május 02., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A melegedő tavaszi napoktól megindul a grillszezon és abba se marad, míg ősz közepén rosszra nem fordul az időjárás. A kerti sütögetés a nyár elengedhetetlen programja, ám mint mindent, ezt is okosan és odafigyelve kell csinálnunk - főleg, ha négylábú barátunk is velünk tart!Nincs is jobb egy szabadtéri sütögetésnél, grillezésnél. Minél több barátunk jön el, annál jobb buli, és természetes, hogy kutyáink sem maradhatnak ki az összejövetelből. 

 

Amint elkezdenek sülni a jobbnál jobb falatok, kedvenceink egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a tevékenységünk iránt, majd előveszik azt a bizonyos könyörgő tekintetet, ami mindenkit levesz a lábáról. Jobb azonban, ha erősek maradunk és ellenállunk a kunyerálásnak. 

 

A grillre kerülő ételek szinte kivétel nélkül erősen sózottak és fűszerezettek, ami bizony nem tesz jót kutyánknak. Hasmenést, hányást is okozhat a sok fűszer, egyes kutyák jobban, mások kevésbé érzékenyek rá. A túlzott sóbevitel nem csak erős szomjúságérzetet okoz, de gyakori vizelési ingert is kiválthat. Akár nátriumion mérgezés is bekövetkezhet. Utóbbi főbb jelei: hányás, hasmenés, kedvetlenség, görcsök, láz. 

 

 

Kutyánk könyörgő tekintetének a kerti sütögetéskor is álljunk ellen!
Kutyánk könyörgő tekintetének a kerti sütögetéskor is álljunk ellen!
Fotó: tails.com

 

 

Gyakran kerülnek fel a grillrácsra különböző zöldségfélék is. Különösen figyeljünk arra, hogy ne jusson kedvencünkhöz semmilyen hagymaféle, hiszen a bennük található N-propil-diszulfid nevű vegyület toxikus hatású. Ez a vegyület szapora szívverést, kapkodó lihegést, vesekárosodást, véres vizeletet okozhat. 

Sokan kukoricát is grilleznek, aminek csutkája jó rágókénak tűnhet kutyánk számára, azonban semmiképp se adjuk oda neki, mert a megemészthetetlen csutka-darabok bélelzáródást okozhatnak.

 

Tiltólistás az a maradék is, ami csontot tartalmaz. Sajnos még mindig túl sok gazdi ad kedvességből csontot kutyájának - és ez még mindig túl sok kutya életét követeli. A csont nem kutyának való étel, dobjuk inkább ki!

 

 

Jobb, ha se zöldséget, se grillhúst nem adunk kutyánknak
Jobb, ha se zöldséget, se grillhúst nem adunk kutyánknak
Fotó: goodhousekeeping.com

 

 

Figyeljünk arra is, hogy kedvencünk ne lophassa el egy óvatlan pillanatban azokat a csomagolásokat, amikben az előre pácolt húsok voltak! Az illatuk biztosan nagyon csábító a négylábú számára, ám egyrészt a benne maradt fűszeres lé sem egészséges, másrészt szorgalmában akár a csomagolásból is lenyelhet pár falatot… 

 

Ha mi vagyunk a sütögetés házigazdái, kérjük meg vendégeinket, hogy ezt a pár alapszabályt tartsák be kedvencünk egészsége érdekében. Az esetben pedig, ha mi megyünk vendégségbe, tartsuk tiszteletbe ezeket a szabályokat, így minden két- és négylábúnak élmény lesz az összejövetel!

 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. június 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától
Élete során már négyszer is magára hagyták az angol vérebet szorongásos problémái miatt. Most azonban órákig élvezheti a békét és nyugalmat saját kis varázsbirodalmában.

10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni 10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni
Vigyázz, harapós kutya! - hirdeti a tábla a kertkapun. A következő pillanatban megpillantjuk a fenevadat. Akitől vagy nevetőgörcsöt kapunk, vagy a cukiságmérőnk akad ki. És sehogy sem rettenünk meg.

A kutyajólét egyik titka: az egészséges emésztőrendszer A kutyajólét egyik titka: az egészséges emésztőrendszer
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni az emésztőrendszerre, mintha egyetlen lényeges funkciója maga az emésztés lenne. Szerepe azonban szorosan összefonódik a kutya egészségével és szervezetének egyensúlyával.

Zöldséget és gyümölcsöt a kutyának? Zöldséget és gyümölcsöt a kutyának?
Igen! Bár a kutya elsődleges táplálékát nem a zöldségek és gyümölcsök teszik ki, sőt, némelyek kifejezetten veszélyesek rájuk nézve, mégis, odafigyeléssel, a mennyiségek és arányok helyes megválasztásával nagyon jót tehetünk kutyánk egészségének.

A rostok jelentősége kutyáink táplálásában A rostok jelentősége kutyáink táplálásában
Kedvencünk minőségi táplálásának lényeges részét képezik az élelmi rostok. Hogyan biztosíthatjuk számára a kellő mennyiségű rostot és mit okozhat annak hiánya?

Új kullancs jött délről Magyarországra Új kullancs jött délről Magyarországra
A rókakullancs eddig nem ismert alfaja új kérdéseket vet fel, például hogy milyen köz- vagy állat-egészségügyi problémákat fog okozni a közeli jövőben.

Miért is van szüksége a kutyának a kutyafuttatón kívüli sétára is? Miért is van szüksége a kutyának a kutyafuttatón kívüli sétára is?
Kutyafuttatók, parkok, város, természet… lehetőségek a mozgásra gazdinak és kutyának is. A legjobb, ha sétánk változatos, mindig más ingerek érnek minket. De miért is fontos ez a kutyánk szempontjából? Panyi Zita, okleveles kutyatréner írása.

Kutya védi a növényeket a kártevőktől Ohioban Kutya védi a növényeket a kártevőktől Ohioban
Nem, nem írtuk félre: valóban kutyával védekeznek egy zöldségkertészetben a kártevők ellen. A különleges munkakutya nap mint nap segíti a munkát a farmon.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Hírek - Címlapon
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez Hírek - Címlapon
10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez