A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés

2023. november 11., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?



 

Az állatorvosi látogatások elősegítik, hogy kutyánk hosszú, egészséges és boldog életet élhessen. Az évente vagy félévente elvégzett vizsgálatok felfedhetnek olyan egészségügyi problémákat, melyeknek még nincsen tünete, éppen ezért szerepük kulcsfontosságú abban, hogy még sok-sok évet eltölthessünk kedvencünk társaságában.

 

A korai felismerésnek és beavatkozásnak hála a betegség kezdeti szakaszában megkezdhetik a kezelést, s ha szükséges, gyógyszerekkel vagy egyszerű életmódbeli változtatásokkal szinten tarthatják az állapotot. Állatorvosainktól hasznos tanácsokat kaphatunk a megelőzéssel kapcsolatban, valamint arról is, hogyan segítsünk kedvencünknek, hogy a lehető legegészségesebb életet élje.

 

 

Mi történik az állapotfelmérés során?

 

Első látásra úgy tűnhet, egy alapos simogatásban részesül kedvencünk, ahogy állatorvosunk áttapogatja testét, de a vizsgálat rengeteg információt szolgáltatnak számára. Lássuk, mi mindenre derülhet fény a fizikális vizsgálatból!

 

 

Egészséges kutya, jó közérzet - Ezért is fontosak a rutin állatorvosi vizsgálatok
Egészséges kutya, jó közérzet - Ezért is fontosak a rutin állatorvosi vizsgálatok
Fotó: hearstapps.com

 

 

Fülek

A fülfertőzések sajnos kutyáknál és macskáknál is gyakoriak. Míg a cicáknál a fülrühesség kerül előtérbe, addig kutyáknál a bakteriális és élesztőgombás fertőzések a gyakoribban, bár e betegségek mindkét fajnál gondokat okozhatnak. Kezelés nélkül a fülfertőzés következtében az állat füleiben gyulladás alakul ki, ami rendkívül fájdalmas. A fül feldagadhat és megvastagodhat, ami jelentősen megnehezíti a fül tisztítását és kezelését. Az állatorvos azt is megnézi, van-e a kutya/macska fülében váladék, tumor vagy polip, melyet el kell távolítani.

 

Szemek

A szemproblémák különösen gyakran fordulnak elő a rövidorrú fajtáknál (pl. bulldog, mopsz, perzsamacska, stb.), de más fajtáknál és keverékeknél is kialakulhatnak. A rövidorrú kutyák és macskák esetében tipikus a szaruhártyafekély, amikor a kidülledő szemek felületét sérülés, karcolás éri. A schnauzereknél gyakori a szürkehályog, a cocker spánieleknél pedig szárazszem-szindróma jelentkezhet. Ha kedvencünknél glaukóma (zöldhályog) alakul ki, kezelés hiányában a megnövekedett szemnyomás komoly fájdalmat okoz számára; nemcsak a látását veszítheti el, de a beteg szem műtéti eltávolítása is szükségessé válhat. A könnyezés és csipásodás hátterében is számos ok állhat. 

 

 

Az állatorvosnál - Már kölyök korban is fontos a kutya állapotának felmérése
Az állatorvosnál - Már kölyök korban is fontos a kutya állapotának felmérése
Fotó: cvets.net

 

 

Száj és fogak

Fogainak állapota az állat egész testére kihatással van. Állatorvosunk meg fogja vizsgálni a kutya/macska száját, ajkait és fogait íngyulladás, ínysorvadás, fogkövesség, tumorok, kinövések nyomait kutatva. A fogak betegsége miatt bakteriális fertőzés alakulhat ki, mely a vérkeringéssel eljuthat a belső szervekbe, ahol súlyos károsodást okozhatnak. Többek között szívprobléma, vese- és májbetegség alakulhat ki.

 

Bőr és szőr

Száraz, viszkető bőr és szőrhullás számos egészségügyi problémát jelezhet, például allergia, bőrfertőzés, endokrin (hormonális) betegség, élősködők (bolhásság, rühesség, stb.), de hiányos táplálás is állhat a hátterében. Kedvencünk egészségi állapotáról rengeteg információt árulhat el bőrének és szőrzetének minősége.

 

 

A szőr és a bőr állapota is hasznos infomációkkal szolgál a kutya egészségéről
A szőr és a bőr állapota is hasznos infomációkkal szolgál a kutya egészségéről
Fotó: cdc.gov

 

 

Szív és tüdő

Idősebb korban fokozott a szívbetegség kialakulásának kockázata, de fiatal kutyáknál és macskáknál is jelentkezhetnek a szívritmust és a szívműködést érintő problémák. A legjobb, ha már az első tünetek észlelésekor megkezdik a kezelést, ám ezekre csak akkor derül fény, ha állatorvosunk alaposan meghallgatja a kisállat szívét és tüdejét. Gyanú esetén további diagnosztikai tesztekre lehet szükség. Nem ritka, hogy a szívbetegség sokáig felderítetlen marad, csupán annyi utal rá, hogy a kutya köhög és hamarabb elfárad mozgás közben. Ám egy beteg szív befolyásolja a tüdő működését is, ha folyadék gyülemlik fel benne, egyre nehezebbé válik a levegővétel, a mellkas felől ropogó hangokat is hallhatunk.

 

Alhas

Az alhas vizsgálata során oda nem illő szövetszaporulatok, kinövések, daganatok nyomait keresik. Tapintással az is felmérhető, normális-e a szervek mérete. Veseelégtelenségre utalhat például, ha a vesék megnagyobbodtak, a húgyhólyag keménysége krónikus húgyúti fertőzést vagy daganatot jelezhet, csakúgy, mint a megnagyobbodott lép.

 

 

A kutya szívének és tüdejének meghallgatása során fény derülhet arra, ha probléma van
A kutya szívének és tüdejének meghallgatása során fény derülhet arra, ha probléma van
Fotó: greatpetcare.com

 

 

Nemi szervek, végbél

A külső nemi szervek  áttekintése sem maradhat el. Szukáknál az emlők elváltozása betegségre utalhat, ivaros kanoknál a herék megnagyobbodása is kivizsgálandó; az is, ha a végbél vagy környéke eltér a normálistól.

 

Izmok, ízületek és csontok

A járás megváltozása, sántítás vagy izomvesztés legtöbbször kezelhető, ha idejekorán felismerik a baj okát. Idős korban szinte alig akad olyan kutya, cica, aki ne szenvedne az ízületi gyulladás valamely formájától. A merev ízületek állandó fájdalmat okoznak, ezért egyre kevesebbet mozog az állat, fokozatosan veszíti izomtömegéből. Egy másik gyakori váz-izomrendszeri probléma kutyáknál a keresztszalag-szakadás, mely főként a túlsúly, illetve a túlzásba vitt testmozgás, edzés miatt következik be. Csakúgy, mint az embereknél, ez igen komoly gondokat okozhat, ha későn derül rá fény vagy elmarad a megfelelő kezelés.

 


 

A fizikális vizsgálat során tehát állatorvosunk tetőtől-talpig átnézi, megtapogatja a kutyát, cicát, és ha valamilyen eltérést tapasztal, további diagnosztikai teszteket, vizsgálatokat javasolhat. A folytatásban pedig arról lesz szó, milyen rutintesztekkel találkozhatunk kedvencünk állapotának felmérése során.

 

Forrás: aaha.org
Indexkép forrás: cvets.net
Cikk első megjelenése: 2022. augusztus 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? Hírek - Címlapon
A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?
Segítség az árva állatoknak: a menhelyi négylábúakon segít a kutyabarát RepTár Repülőmúzeum Hírek - Címlapon
Segítség az árva állatoknak: a menhelyi négylábúakon segít a kutyabarát RepTár Repülőmúzeum