A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért érintik össze orrukat a kutyák?

2023. április 30., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus? 

Nemrégiben szemtanúja voltam egy kutyacsalád rituáléjának. Egy alomnyi kölyköt közelített meg egy szuka (nem a mamakutya), és ahogy a négy apróság odaugrándozott hozzá, ő lehajtotta a fejét, majd orrával megérintette a kölykök orrát, szép sorban. Volt, amelyiknek megbökdöste pofiját, és testük más részeit is megszimatolta, ugyanakkor a kapcsolatot mindig az orrérintéssel kezdeményezte - írja Stanley Coren*, kanadai kutató, kutyaszakértő, a pszichológia professzora.

 

Az állatok kommunikációjának tanulmányozói számára úgy tűnik, a résztvevők gyakran érintik össze orrukat és pofájukat üdvözléskor. Valójában ez sokkal gyakoribb a macskáknál, mint a kutyáknál – előbbieknél megfigyelhető, ahogy az érintés után egymáshoz dörgölőznek vagy tovább folytatják a másik fejének és teste egyes részeinek szimatolását. Ezt az orrérintéses köszöntést szinte minden találkozásnál használják, amennyiben a másik macska fellépése barátságos, nem fenyegető.

 

 

Üdvözlés, információgyűjtés... Mi mindenben segítheti a kutyákat, ha összeérintik orrukat?
Üdvözlés, információgyűjtés... Mi mindenben segítheti a kutyákat, ha összeérintik orrukat?
Fotó: indianapublicmedia.com

 

 

A kutyák ezzel szemben jóval válogatósabbak e téren; olybá tűnik, nekik egyáltalán nem mindegy, kinek is érintik meg az orrát, pofáját. Nem minden üdvözlést kíséri ez a gesztus, ugyanakkor annál gyakoribb, hogy a felnőtt kutyák így köszöntik a kölyköket. Megszokott dolog akkor is, amikor egy másik faj barátságos képviselőjével találkoznak, ezért is láthatjuk, ahogy egy kutya megérinti egy macska, kiscica, ló, stb. orrát az ismerkedés során, majd később üdvözlés gyanánt. Akkor is folyamodhat ehhez a kutya, amikor egy kisgyermek közelíti meg, például ha egy csecsemő óvatosan odakúszik-mászik a család kedvencéhez.

 

Némi utánajárással arra jutottam, hogy az orrérintés a kölyökkutyák szocializációjának szerves részét képezheti. Azokban az esetekben, ahol az adott kutyafajtára jellemző a csipkedés, azt tanácsoltam a gazdiknak, hogy már kölyökkorban kezdjék el hozzászoktatni a kutyát az orrérintés gesztusához. Vonják be a családtagokat, barátokat, ismerősöket, hogy minél többektől, minél többféle helyzetben megtapasztalhassa a kiskutya, hogy az orrérintés nemcsak jó, de hasznos dolog is - folytatta Stanley Coren. 

 

 

A macskák előszeretettel szimatolják meg mások orrát
A macskák előszeretettel szimatolják meg mások orrát
Fotó: insideedition.com

 

 

Úgy tűnik, ez felgyorsíthatja a szocializáció folyamatát, és a későbbi életszakaszokban is csökkentheti csipkelődés okozta esetleges problémákat. Minden kutyafajtára érvényes, hogy az emberekkel szerzett korai orrérintéses élmények hatására a kutya kevésbé fog fenyegetésként tekinteni az ember közeledésére, valamint arra, ha az illető szemkontaktust kezdeményez vele, vagyis közvetlenül a kutya szemébe néz.

 

Míg a kutyaviselkedést kutatók többsége elismeri az orrérintéses üdvözlés rituális voltát, egy kutatás szerint ezen felül gyakorlati jelentőséggel is bír. Az Animal Behavior tudományos folyóiratban megjelent tanulmány mesterségesen előállított helyzetben vizsgálta a kutyák viselkedését. A zürichi egyetem zoológus kutatói egyszerre két kutyát engedtek be egy terembe, ám csak egyiküknek engedték meg, hogy felfedezze a helyiséget, míg a másik kutyának az volt a feladata, hogy társát figyelje. Nevezzük őt megfigyelőnek, míg a felfedező kutyát színésznek.

 

 

Mama és kicsinye - A felnőtt kutyák gyakrabban érintik össze orrukat a kölykökkel
Mama és kicsinye - A felnőtt kutyák gyakrabban érintik össze orrukat a kölykökkel
Fotó: dogsdiscoveries.com

 

 

A kísérlet a következőképpen zajlott: a színésznek először is tudnia kell, hogy a teremben elrejtettek egy jutalomfalatot. Ehhez beengedték a terembe, és megnézhette, hova rejtik el a kutatók a falatokat (négy kijelölt pont egyikében). Ezután mind a négy pont előtt felhúztak egy vásznat, és beengedték a megfigyelőt a terembe, majd szabadon engedték a színészt, aki magától értetődően azonnal odarohant a vászonhoz, amelyiknél látta, hogy mögé rejtették el a jutalomfalatot.

 

Eddig egyszerű: a megfigyelő kutya nem érti, miért szaladgál a színész a vászon mögé, mivel nem tudja, hogy ott jutalomfalat van elrejtve. Ám a kísérletvezetők igen cselesek, mivel a vásznak felállításakor titokban elvették a finomságot. Ily módon a színész kutya egyszer jutalomfalatot talál (és persze befalja), míg máskor ugyanúgy beszalad a vászon mögé, és meglepődve nézi a falatka hűlt helyét.

 

A kísérlet végeztével a kutyákat odaengedik egymáshoz, hagyják, hogy interakcióba lépjenek egymással. A várakozásoknak megfelelően gyakran megfigyelhető, ahogy összeérintik orrukat, az üdvözlési szertartás részeként. 

 

 

Mi finomat ettél? - Kutya és gazdi között is gyakori lehet az orrérintés
Mi finomat ettél? - Kutya és gazdi között is gyakori lehet az orrérintés
Fotó: rover.com

 

 

És itt jön a csattanó: ha a színész kutya sikerrel járt a tesztben (talált jutalomfalatot), az orrérintés után jóval nagyobb az esélye annak, hogy a megfigyelő kutya is odarohan ahhoz a vászonhoz, ahol társát előzőleg látta. Megvizsgálja a terepet, maradt-e még finomság a rejtekhelyen. Ám ha a színész nem talált falatkát, akkor a megfigyelő is kisebb eséllyel fog elindulni felfedezőútra. Ha mégis így tesz, sokkal több időt tölt el a vászonnal elfedett terület átvizsgálásával.

 

Mindezek alapján úgy vélik a kutatók, az orrérintéssel nem csupán egymást köszönthetik a kutyák, de magában foglalja az alábbi kérdést is: „Láttál erre valami finom harapnivalót?” A válasz a másik kutya leheletében rejlik, és az is lényeges, hogy abból az irányból lehet-e számítani a nasira, amerre a megfigyelő kutya a színészt látta járkálni.

 

Az eredmények igazolják, amit a kutyák ismerői már eddig is gyanítottak: kedvenceink természetükből fakadóan társas, barátságos lények, de még erősebben megmutatkozik ez az oldaluk akkor, amikor valami finomságra lehet számítani.

 


*Írásunk a Psychology Today magazin cikke alapján készült.

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: azanimals.com
Cikk első megjelenése: 2023. február 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Hírek - Címlapon
Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Hírek - Címlapon
Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla