A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás

2024. február 24., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?



 

Főzve vagy nyersen?

 

Talán a legelső kérdés, amit érdemes tisztázni az az, hogy milyen formában adjuk kutyánknak? Az általános ajánlás szerint jobb, ha a tojás hőkezelésen esik át, mely elpusztítja a baktériumokat. Az egyszerűség kedvéért megfőzhetjük forró vízben vagy kevéske olívaolajon megsüthetjük rántottaként. Persze egy tükörtojásra sem mondanának nemet… Könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag, kiváló forrása a vitaminoknak, zsíroknak, ásványi anyagoknak és fehérjének is – mind a gazdi, mind kedvence számára.

 

A nyers tojás etetése mellett és ellen is szólnak vélemények, emiatt ebben a kérdésben célszerű állatorvosunk véleményét kikérni. Egészséges immunrendszerű kutyáknál elenyésző esetben fordulnak elő megbetegedések, ám bizonyos körülmények között fennáll a fertőzés (pl. E.coli, Szalmonella) veszélye, mely ránk, gazdikra is könnyedén átterjedhet. A nyers étrend részeként is adhatunk a kutyának nyers tojást, amire figyeljünk: ellenőrzött forrásból szerezzük be a tiszta tojást.

 

Tipp: a nyers tojást tároljuk 4°C-on. A főzéshez szobahőmérsékletű vízbe tegyük a tojásokat, majd forraljuk fel és kb. 8 percig hagyjuk főni. Ha egyszerre több tojást is főzünk, a maradékot tegyük egy dobozban a hűtőbe, ahol a már említett 4-5°C-os hőmérsékleten tároljuk a következő fogyasztás előtt.

 

 

Főtt tojás - megfelelő mennyiségben egészséges finomság a kutya számára
Főtt tojás - megfelelő mennyiségben egészséges finomság a kutya számára
Fotó: Shutterstock

 

 

Egy másik szempontból is megfontolandó a nyers tojás adása: a fehérjében lévő avidin nevű protein ugyanis megköti a B7 vitamint (biotin), mely nem tartozik a létfontosságú tápanyagok közé a kutyák számára. Nem szükséges, hogy étrendjük tartalmazza, mivel képesek önmaguktól szintetizálni. A nyers tojás fogyasztása viszont éppen biotinhiányhoz vezethet, mivel a szintetizált vitamint megköti az avidin, így a kutya nem képes hasznosítani azt.

 

 

Allergiás lehet a kutya a tojásra?

 

Ahogy nálunk, úgy kedvenceinknél is előfordulhatnak különféle allergiás reakciók az élelmiszerekben található bizonyos tápanyagokra. A fehérje is ezek közé tartozhat, így azok a kutyáknál, akik fehérje-allergiával küzdenek, a tojásfogyasztás is hasonló reakciókat válthat ki, például:

  • emésztőrendszeri panaszok (hányás, hasmenés, puffadás, stb.)
  • bőrproblémák (viszketés, kiütések, bőrpír a fülek környékén, hajlatokban, mancsokon, stb.)

Az ételekkel szembeni érzékenység, allergia formája az enyhétől a súlyosig fokozódhat, mely rendkívüli kellemetlenséggel járhat, megkeserítheti a kutya mindennapjait, és egészségére is káros hatással van. Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk kedvencünkön, forduljunk mielőbb állatorvoshoz!

 

 

Tojás - Értékes tápanyagforrás a kutya számára
Tojás - Értékes tápanyagforrás a kutya számára
Fotó: southernliving.com

 

 

A tojás, mint értékes tápanyagforrás

 

A tojás minden egyes része jótékonyan hat a kutya egészségére is. Lássuk, mi minden található a tojássárgájában, - fehérjében és a tojás héjában!

 

1. A tojássárgája értékes vitaminokat és zsírokat tartalmaz

 

A vitaminok a kutya étrendjének elengedhetetlen tápanyagai, kétféleképpen épülhetnek be a szervezetbe: vízben és zsírban oldódó formában. Az egészséges anyagcsere, immunműködés, növekedés és fejlődés legfőbb katalizátorai, építőkövei. A tojássárgájában alábbi vitaminok találhatók meg:

  • A vitamin
  • D vitamin
  • E vitamin
  • K vitamin
  • B1 vitamin
  • B6 vitamin
  • B12 vitamin
  • Riboflavin
  • Niacin
  • Folsav
  • Kolin

 

Tojásrántotta - olaj nélkül vagy kevés olívaolajon sütve olykor a kutya is ehet belőle
Tojásrántotta - olaj nélkül vagy kevés olívaolajon sütve olykor a kutya is ehet belőle
Fotó: greatpetcare.com

 

 

A sejtek egészséges működésében rendkívül fontos szerepet játszanak a zsírok is, nélkülük a szervezet nem tudná hasznosítani a zsíroldékony vitaminokat sem. Telített és telítetlen zsírsavakra egyaránt szüksége van kedvenceinknek is, melyek szintén az emésztőrendszerből szívódnak fel. Tőlünk eltérően a kutyáknál ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, mindazonáltal érdemes odafigyelni étrendjükben a zsírok arányára. A túlzásba vitt fogyasztás többek között emésztési problémákhoz (hasmenés), elhízáshoz és hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.

 

2. A tojásfehérje értékes aminosavakat tartalmaz

 

Az aminosavak állati és növényi fehérje fogyasztása útján kerülnek be a kutya szervezetébe. Ezek a fehérjék az emésztőrendszerből szívódnak fel a lebontást követően, és hozzájárulnak az egészséges, erőteljes izomzat felépítéséhez és megtartásához. A tojásfehérje a tojásban lévő proteinmennyiség nagyjából felét tartalmazza, esszenciális aminosavak mind-mind megtalálhatóak benne.

  • Arginin
  • Fenilalanin
  • Hisztidin
  • Izoleucin
  • Leucin
  • Lizin
  • Metionin
  • Treonin
  • Triptofán
  • Valin

 

Nyers tojás a kutyának? Inkább ne egyen belőle
Nyers tojást a kutyának? Inkább ne egyen belőle
Fotó: metamorphosis.com

 

 

3. Mi a helyzet a tojáshéjjal?

 

A szervezet egészséges működéséhez ásványi anyagokra is szükség van, legalább olyan fontos szerepet játszanak az anyagcsere, immunrendszer működése és a növekedés szempontjából, mint a vitaminok. A tojáshéj alábbiakat tartalmazza:

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálium
  • Klorid
  • Vas
  • Réz
  • Zink
  • Mangán
  • Szelén
  • Jód

A tojáshéj legfőbb építőköve a kálcium-karbonát, mely értelemszerűen kálciumban gazdag – fogyasztása megnövelheti a kutya étrendjében amúgy is jelen lévő kálcium arányát. Ez azon ásványi anyagok közé tartozik, melyek mennyiségére már kölyökkorban is érdemes odafigyelni. A szükségesnél több kálcium felboríthatja a kiegyensúlyozott táplálkozást, különösen a tojáshéj, mely kálciumban gazdag, ám foszforban szegény. Az ideális arányok eltolódása hatással lehet a D-vitamin felszívódásra, és a csontrendszer anyagcseréjére is. Kis mennyiségben adható inkább, porított formában. 

 

A vérben keringő kálciumot és foszfort a vesék szűrik meg. Idővel krónikus vesebetegséget okozhat, ha ezek az ásványi anyagok felhalmozódnak a vesékben.

 

 

A tojás héja kálciumban gazdag, kutya, tojás
A tojás héja kálciumban gazdag
Fotó: greatpetcare.com

 

 

Mennyi tojást ehet a kutya?

 

A főtt tojás különleges ínyencség lehet kedvencünk számára. Egy közepes méretű tojás nagyjából 60 kalóriát tartalmaz, és kb. 6 gramm fehérje, valamint 4 mg zsír található benne. Ahhoz, hogy meghatározhassuk a megfelelő mennyiséget, több szempontot is figyelembe kell vennünk (aktivitásszint, életkor, méret, fennálló egészségügyi problémák), ezért a legjobb, ha megkérdezzük állatorvosunkat.

 

A kölykök is ehetnek tojást?

 

Igen, mivel a tojásban lévő tápanyagok legalább olyan értékesek a kölykök, mint a felnőtt és idős kutyák számára. A mennyiséggel kapcsolatban kérjük állatorvosunk tanácsát!

 

 

 

Összegzés

 

A legbiztonságosabb mód az, ha keményre főzzük a tojást, mielőtt kedvencünk elfogyasztaná. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel. A legjobb, ha közvetlenül a főzést követően adjuk oda. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre és vigyázzunk kedvencünk egészségére!

 

 

Forrás: greatpetcare.com, petmd.com
Indexkép forrás: Shutterstock/southernliving.com
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Itt a tavasz – így védekezz a kullancsok ellen! Hírek - Címlapon
Itt a tavasz – így védekezz a kullancsok ellen!
Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust? Hírek - Címlapon
Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust?