A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csóválásból eredő balesetek, amire nem is gondolnál!

Veszélyesebb, mint gondolnánk!


2019. január 26., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Még a gondolata is fájdalmas egy-egy csapódásnak, koppanásnak, ami kutyánk farka és az ajtófélfa, padló, vagy ágykeret között történik. Ilyen ütéseknél óriási erőhatás éri a farkat, főként annak végét, ennek ellenére a négylábúak többsége meg se rezzen, hiszen az öröm fontosabb.



Egy csóváló farok nem feltétlenül azt jelenti, hogy az állat törődésre, figyelemre vágyik. Ha bemerevített izmokkal, rezdüléstelen arccal, kitágult pupillával, lesütött fülekkel, de csóválva közeledik felénk egy kutya, jobb, ha odébbállunk. Ő ugyanis cseppet sem barátságos, inkább bizonytalan, vagy territórium védő. Az ebek gyakran használják farkukat az erősebb érzelmek kifejezésére, így például az agresszió, bizonytalanság, idegesség, vagy boldogság jelzésére.

 

A farok eredeti feladata az egyensúlyozás, a stabil testhelyzet fenntartása. Ez vonatkozik a hirtelen fordulatokra, gyors irányváltásra, ugrásra, és az úszásra is. 

A farok tehát szinte mindenre jó, és a megbetegedésével, sérülésével, nem csak a kommunikáció hiányosságát, hanem sok mást is kockáztatunk.

 

A kutya farkának anatómiája
A kutya farkának anatómiája
Fotó: worldwideboxer.com

 

A farok a gerinc meghosszabbítása, de sokkal mozgékonyabb, rugalmasabb. A csontok egyre rövidülnek a farok hegye felé, közöttük apró porckorongok párnázzák az ízületek belsejét. Az izmok teszik lehetővé a mozgást, csóválást, és elősegítik a székletürítést. Az erek és idegek sűrű hálózata elősegíti a hibátlan működést.

Amikor a farok sérül, a kár lehet egy egyszerű felvonyítás, az ajtófélfával való találkozás után, vagy lehet egészen komoly, erős vérzéssel, vagy súlyos idegi sérüléssel járó probléma. Ügyelni kell rá, ugyanis állandó veszélynek van kitéve a folytonos mozgás, és a testtől való elkülönülése miatt.

 

Sérülések típusai:

 

Horzsolás: Bármikor előfordulhat. Járhat szőrvesztéssel, kisebb sebesedéssel, esetleg vérzéssel. Egy heves játék közben, vagy egy támadás során is kialakulhat, de eredményezheti, botlás, hempergés, vagy égés is. Ha hasonló történik, azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis az efféle sérülések óriási fájdalommal járnak. A hiányzó bőrdarab esetén a gyógyulás hosszú folyamat, érdemes tehát kötést kérni a károsult területre. Néhányszor a farok megrövidítése segíthet a probléma megoldásában.

 

Egy ellátott sérülés
Egy ellátott sérülés
Fotó: petful.supercopyeditors.netdna-cdn.com

 

„Happy tail”: A sérülés az igazán kicsapongó személyiségű, hosszú farkú kutyáknál szokott bekövetkezni, amikor néhány csapást mérnek egy kemény felületre, falra, betonra, vagy fára. Néhány nagyon boldog (golden retriver, cavalier), vagy vékony bőrrel rendelkező fajtára (agár) különösen jellemző, hogy farkuk végén véraláfutások, vérző fekélyek alakulnak ki. Krónikus esetben akár a farok végének amputálására is sor kerülhet.

 

Törés: Leggyakrabban autóval elütött négylábúaknál fordul elő, de jellemzőek az ajtó csukásakor, ágyról leeséskor, rálépéskor kialakult törések is. Ez a sérülés általában magtól meggyógyul, nincs szükség se kötésre, se rögzítésre. Az egyetlen akadályt az okozza a gyógyulási folyamatban, hogy a farkat nem lehet megállítani, állandóan csóvál, egyensúlyoz, dolgozik. Ha a farokcsontok szilánkosra törtek, vagy elváltak egymástól, itt is ajánlhatják az amputáció lehetőségét.

 

Idegi károsodás: Ez egy jó ok, hogy megtanítsuk gyerekeinknek, hogy ne húzzák a kutya farkát. Egy erősebb rántás a széklet, és vizelet ürítéséhez használatos izmok maradandó sérüléséhez vezethet. Az idegek könnyen megzavarhatók, károsíthatók, ami a farkat mozgásképtelenné teszi, lebénítja, esetleg még az ürülék távozását is ellehetetleníti. Az idegi alapú sérülések legtöbbször hosszabb idő elteltével meggyógyulnak, de sajnos a boldogság nélkül szaladó idő sokat változtat kedvencünk természetén.

 

 

Forrás: vetstreet.com
Indexkép forrás: i.huffpost.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. MTI Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók Hírek - Címlapon
Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók
Kutyákkal gondolta újra a Nat Geo az Oscarra jelölt filmek plakátjait Hírek - Címlapon
Kutyákkal gondolta újra a Nat Geo az Oscarra jelölt filmek plakátjait