A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért kergeti a kutya a farkát?

Aranyos, vagy beteges?


2020. december 06., 08:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Kölyökkorban szórakoztató, és nem is szembetűnő, ha a négylábú gyakran lohol a farka után. Mozgásába beleszédülve elesik, nagyot gurul a földön, majd alszik egy kicsit. Hiszen a farok kergetés fárasztó móka. Gondoljuk, majd kinövi, nem lesz ilyen bolondos…



De mi a helyzet akkor, ha nem növi ki, ha komoly felnőtt kutyaként is szórakozottan kapkodja a farka végét? Ekkor már nem is olyan nevetséges a dolog. Inkább elborzasztja a gazdikat, hogy mi lehet a kedvenc baja, hol romlott el a nevelés, vagy miben hibádzik a tartás?

 

A farok kergetésének számos oka lehet. Fakadhat unalomból, figyelemhiányból, kényszerből, de lehet akár genetikai eredetű is. A legrosszabbra is gondolni kell, ugyanis az is előfordulhat, hogy betegség eredetű a probléma.

 

  • Gyakran előfordul, hogy a kutyák unalmukban kergetik a farkukat. Ez leköti őket egy időre, és valamennyi felesleges energiát is el tudnak égetni vele. Főleg a kölyköknél jellemző, akiknek még nem sikerült realizálni, hogy a farkuk is a testükhöz tartozik. Az esetek többségében a kor előrehaladtával eltűnik ez a fajta tevékenység a kutyák életéből.
Most megvagy! A kutya szórakozásból is kergetheti a farkát
Most megvagy! A kutya szórakozásból is kergetheti a farkát
Fotó: cesarsway.com

 

  • Akkor is forgásba kezdhet az eb, ha a gazdi figyelmére vágyik. De honnan ered a gondolat, hogy meg is kapja? Az emberek első reakciója arra, ha a kutya kergeti a farkát a magas hang, helyeslés, és a dicséret. Mindenki cukinak tartja a magát produkáló ebet, az okos négylábú pedig megjegyzi, hogy az bizony jó amit csinál, dicséretet kap érte, és figyelmet. Tehát miért ne tenné ezt bármikor, ha szükségét látja?
  • A genetika is közbeszól. Meglepő, de néhány kutyafajtánál gyakran tapasztalják, hogy nem növi ki a kölyökkori játékot, sőt felnőttként ugyanolyan odaadással űzi. Ilyen például a németjuhász, és a legtöbb terrier. Ez a fajta pótcselekvés főleg hosszú időt bezártságban, séta nélkül töltő ebeknél fordul elő.
  • Néhány kutya kényszeresen kergeti a farkát. Ez zavartságra, pszichés problémákra, szorongásra, vagy korábbi traumára utalhat, amit még nem sikerült feldolgoznia.
  • Ha az figyelhető meg, hogy a kutya idegesen igyekszik megragadni a farkát, ha eléri, rág még rajta néhányat, szőrt tép ki, vagy a falnak támaszkodva vakarja, akkor fel kell merülnie a betegség kérdésének. Gondolnunk kell az élősködők, férgek, legyek, vagy bolhák lehetőségére, valamint komolyabb idegrendszeri és hormonális problémákra is. A betegek többsége magas koleszterolszintet mutat, ami befolyást gyakorol a hormontermelésre, így közvetetten az agy működésére is. Ez hatással van az általános állapotra, hangulatra és viselkedésre.
Előzzük meg a bajt! Ismerjük fel időben, ha nem szórakozásból kergeti kutyánk a farkát!
Előzzük meg a bajt! Ismerjük fel időben, ha nem szórakozásból kergeti kutyánk a farkát!
Fotó: ohmelvin.com

 

Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk minél előbb állatorvoshoz. A magas koleszterolszint egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. Oka lehet cukorbetegség, hasnyálmirigy gyulladás, vagy pajzsmirigy rendellenesség. A megelőzésben segíthet, ha nem etetjük az ebet konyhai maradékkal, ugyanis ennek összetevői nem feltétlenül egyeznek meg a kutyák igényeivel. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy nincs energiánk a vacsora összeállításával foglalkozni, etessünk inkább prémium minőségű táppal. Ebben garantáltan minden a megfelelő arányban van jelen, így a helytelen táplálás nem okozhat gondot. Ne engedjük elhízni az ebet!

 

Ha betartjuk a diétát, és ügyelünk kedvencünk egészségére, akkor semmi nem szabhat gátat egy önfeledt farok kergetésnek. Ésszerű keretek között igen mulatságos elfoglaltság, és kutyánk is elfárad tőle.

 

Forrás: haziallat.hu, cesarsway.com
Indexkép forrás: cesarsway.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg Hírek - Címlapon
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg
3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele Hírek - Címlapon
3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele