A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért kergeti a kutya a farkát?

Aranyos, vagy beteges?


2020. december 06., 08:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Kölyökkorban szórakoztató, és nem is szembetűnő, ha a négylábú gyakran lohol a farka után. Mozgásába beleszédülve elesik, nagyot gurul a földön, majd alszik egy kicsit. Hiszen a farok kergetés fárasztó móka. Gondoljuk, majd kinövi, nem lesz ilyen bolondos…



De mi a helyzet akkor, ha nem növi ki, ha komoly felnőtt kutyaként is szórakozottan kapkodja a farka végét? Ekkor már nem is olyan nevetséges a dolog. Inkább elborzasztja a gazdikat, hogy mi lehet a kedvenc baja, hol romlott el a nevelés, vagy miben hibádzik a tartás?

 

A farok kergetésének számos oka lehet. Fakadhat unalomból, figyelemhiányból, kényszerből, de lehet akár genetikai eredetű is. A legrosszabbra is gondolni kell, ugyanis az is előfordulhat, hogy betegség eredetű a probléma.

 

  • Gyakran előfordul, hogy a kutyák unalmukban kergetik a farkukat. Ez leköti őket egy időre, és valamennyi felesleges energiát is el tudnak égetni vele. Főleg a kölyköknél jellemző, akiknek még nem sikerült realizálni, hogy a farkuk is a testükhöz tartozik. Az esetek többségében a kor előrehaladtával eltűnik ez a fajta tevékenység a kutyák életéből.
Most megvagy! A kutya szórakozásból is kergetheti a farkát
Most megvagy! A kutya szórakozásból is kergetheti a farkát
Fotó: cesarsway.com

 

  • Akkor is forgásba kezdhet az eb, ha a gazdi figyelmére vágyik. De honnan ered a gondolat, hogy meg is kapja? Az emberek első reakciója arra, ha a kutya kergeti a farkát a magas hang, helyeslés, és a dicséret. Mindenki cukinak tartja a magát produkáló ebet, az okos négylábú pedig megjegyzi, hogy az bizony jó amit csinál, dicséretet kap érte, és figyelmet. Tehát miért ne tenné ezt bármikor, ha szükségét látja?
  • A genetika is közbeszól. Meglepő, de néhány kutyafajtánál gyakran tapasztalják, hogy nem növi ki a kölyökkori játékot, sőt felnőttként ugyanolyan odaadással űzi. Ilyen például a németjuhász, és a legtöbb terrier. Ez a fajta pótcselekvés főleg hosszú időt bezártságban, séta nélkül töltő ebeknél fordul elő.
  • Néhány kutya kényszeresen kergeti a farkát. Ez zavartságra, pszichés problémákra, szorongásra, vagy korábbi traumára utalhat, amit még nem sikerült feldolgoznia.
  • Ha az figyelhető meg, hogy a kutya idegesen igyekszik megragadni a farkát, ha eléri, rág még rajta néhányat, szőrt tép ki, vagy a falnak támaszkodva vakarja, akkor fel kell merülnie a betegség kérdésének. Gondolnunk kell az élősködők, férgek, legyek, vagy bolhák lehetőségére, valamint komolyabb idegrendszeri és hormonális problémákra is. A betegek többsége magas koleszterolszintet mutat, ami befolyást gyakorol a hormontermelésre, így közvetetten az agy működésére is. Ez hatással van az általános állapotra, hangulatra és viselkedésre.
Előzzük meg a bajt! Ismerjük fel időben, ha nem szórakozásból kergeti kutyánk a farkát!
Előzzük meg a bajt! Ismerjük fel időben, ha nem szórakozásból kergeti kutyánk a farkát!
Fotó: ohmelvin.com

 

Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk minél előbb állatorvoshoz. A magas koleszterolszint egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. Oka lehet cukorbetegség, hasnyálmirigy gyulladás, vagy pajzsmirigy rendellenesség. A megelőzésben segíthet, ha nem etetjük az ebet konyhai maradékkal, ugyanis ennek összetevői nem feltétlenül egyeznek meg a kutyák igényeivel. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy nincs energiánk a vacsora összeállításával foglalkozni, etessünk inkább prémium minőségű táppal. Ebben garantáltan minden a megfelelő arányban van jelen, így a helytelen táplálás nem okozhat gondot. Ne engedjük elhízni az ebet!

 

Ha betartjuk a diétát, és ügyelünk kedvencünk egészségére, akkor semmi nem szabhat gátat egy önfeledt farok kergetésnek. Ésszerű keretek között igen mulatságos elfoglaltság, és kutyánk is elfárad tőle.

 

Forrás: haziallat.hu, cesarsway.com
Indexkép forrás: cesarsway.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg Hírek - Címlapon
Újabb kutyaviadalon ütött rajta a rendőrség - 51 kutya menekült meg
3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele Hírek - Címlapon
3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele