A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele

2020. december 05., 15:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Imádjuk őket, és mindent megtennénk értük - és a lehető legtöbb módon éreztetni is akarjuk ezt velük. Kutyáink azonban nem biztos, hogy ugyanúgy értelmezik a jeleket, mint mi - néhány ilyen szeretet-kimutatási módszerünkkel sokszor többet ártunk, mint használunk…



Nem kérdés, hogy minden gazdi teljes szívéből szereti kedvencét, annak összes jó és rossz tulajdonságával együtt. Az sem, hogy bármit megtennénk értük. De hogy tudjuk ezt a szeretetet kimutatni feléjük, hogy ők is érezzék azt? Rengeteg módja van, ám sok gazdi mégis a rossz utat választja. Ennek oka lehet az, hogy önkéntelenül is olyan gesztusokat teszünk kutyáink felé, mint embertársaink irányába - ám a két fajnak teljesen más a nyelve, így sajnos nem érünk célt vele. Sőt. Sokszor ártunk kutyánknak.

 

Nyugodj meg, semmi baj! Gyere, bújj a Gazdihoz! Megvédelek!

Tűzijáték, nyári vihar, mennydörgés, és még sok ijesztő dolog vesz körbe minket, ami kutyánkban félelmet kelthet. Egy rémült kutyus a legtöbb esetben odarohan a gazdihoz, a falkavezéréhez védelemért. És mit tesz a Gazdi? Ahogy embertársával, esetleg gyerekével tenné, átöleli, megsimogatja, csitítgatja, hogy nem lesz semmi baj, a Gazdi megvéd… Egy kétlábú ettől könnyen megnyugszik, már csak azért is, mert a szavaink értelmét elfogadja, megbízik szavainkban. Ám kedvencünk ebből azt fogja leszűrni, hogy a Gazdi is megerősíti  a gondolatát, hogy félni kell attól a bizonyos dologtól. Hiszen kapásból védelmére kelt. Legközelebb is félni fog tőle, legközelebb is rohan a Gazdihoz… Ne adjunk igazat neki, így megtanulja, nem kell azzal a “félelmetes” dologgal foglalkozni - hiszen a gazdi sem ijedezik tőle.

 

 

Ölelgetéssel csak rontunk egy félős kutya helyzetén
Ölelgetéssel csak rontunk egy félős kutya helyzetén
Fotó: barkpost.com

 

 

Egy falat szeretet kiskedvencemnek is

Szeretsz engem? Néz itt egy kis nasi - akár egy jó nagymama, igaz? Nehéz ellenállni a hatalmas, könyörgő szemeknek. Kutyáink mesterien képesek előadni az éhezőt, ám nem szabad bedőlnünk nekik. Nem éhesek állandóan, azonban pontosan tudják, mivel vehetik rá a Gazdit a finom falatokra. A mi feladatunk ellenállni a kunyizó pillantásoknak. Attól, hogy megtagadjuk tőle a plusz nasit, még ugyanúgy szeretni fog minket. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezzel az egészségüket is megkíméljük: túl sok kutya él a világban, aki gazdija gyengesége miatt küzd kóros elhízással, ami jelentősen csökkenti élettartamát.

 

 

Könyörgő szemek az étkezőasztal mellett. Ne dőljünk be neki!
Könyörgő szemek az étkezőasztal mellett. Ne dőljünk be neki!
Fotó: says.com

 

 

Ölben hordalak, így megvédelek és szeretgethetlek

Részben divatból, részben túlféltő gondoskodásból sok gazdi felkapkodja kutyáját és inkább ölben, a karjában, vagy hordozóban cipeli. Bármi is az oka a felvételnek, nem teszünk jót vele kutyánknak (tekintsünk most el a közvetlen veszélyhelyzettől, amikor esetleg indokolt lehet a felvétel). Ha folyton karban hordozzuk kutyánkat, megfosztjuk a szabad mozgás örömétől és jótékony hatásaitól. Karunkból nézelődve nem fog tudni találkozni, megismerkedni más kutyákkal. Jó ez neki? Nem igazán. Nem csak a mozgáshiány és az ebből eredő elhízás lesz a következmény, hosszú távon komoly viselkedési problémák is kialakulhatnak. Ez mindkettőnkre nagyon káros. Jobbat teszünk kutyusunknak, ha hagyjuk felfedezni a világot, ismerkedni más kutyákkal.

 

 

 

Rengeteg más mód van arra, hogy kimutassuk szeretetünket kutyáink felé. Találjuk meg az ő szeretetnyelvüket és ennek megfelelően viselkedjünk velük. Így biztosan tudni fogják, hogy érzünk irántuk.

 

 

 

 

Forrás: barkpost.com
Cikk első megjelenése: 2019. január 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért kergeti a kutya a farkát? Hírek - Címlapon
Miért kergeti a kutya a farkát?
Kutya segíti a veszélyeztetett viperák védelmét Hírek - Címlapon
Kutya segíti a veszélyeztetett viperák védelmét