A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya segíti a veszélyeztetett viperák védelmét

2020. december 04., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Szolgálatba állt egy viperakereső kutyás egység a Kiskunságon. Feladatuk a veszélyeztetett rákosi viperák felkutatása azok természetes élőhelyén, így segítve az állomány felmérését.



 

A rákosi vipera kizárólag a Kárpát-medencében előforduló kígyófaj. Hazánk gerinces faunájának legveszélyeztetettebb faja, melynek fennmaradását elsősorban élőhelyeinek eltűnése veszélyezteti - olvashatjuk a rakosivipera.hu-n. A rákosi vipera kistermetű kígyó, így számos állat számára jelent zsákmányt. Életmódja így rejtőzködő, í magas fűben különösen nehéz felfedezni - ez azonban a védelmét is nehezíti, hiszen nehézkes felmérni az állományát. 

 

 

Mizsei Edvárd és Tomi terepi gyakorlat közben.
Mizsei Edvárd és Tomi terepi gyakorlat közben. 
Fotó: Schneider Viktor / knp.hu

 

 

Egy vipera megtalálása akár 10-12 órányi folyamatos keresést igényel a kutatást végző személyek részéről - mutat rá a Kiskunsági Nemzeti Park közleménye.

A problémára pedig négylábú barátaink jelenthetik a megoldást, méghozzá kitűnő szaglásuknak köszönhetően!

 

A rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projekt keretében állt szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Parkban a viperakereső kutyás egység. A remények szerint a keresőkutya segítségével gyorsabban és pontosabban mérhetik fel a kígyók állományát. 

 

 

 

 

 

Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt, melynek lezárultával alkalmasságukat a szolgálatikutya-kiképző bázison rendezett házivizsgán bizonyították - írja a közlemény. - „A kiképzés során Tomi megtanulta azonosítani különböző korú és nemű viperák és azok vedléseinek szagát. A jövőben feladatunk lesz a potenciálisan alkalmas élőhelyeken a rákosi vipera jelenlétének kimutatása, az előfordulások finomléptékű térképezése és az adatgyűjtés segítése a monitorozási tevékenységek során. Tomi már magabiztosan megtalál egy több ezer négyzetméteres élőhelyfoltban tesztelési célból elrejtett, levedlett viperabőr darabkát is és nem ad téves jelzést más fajra, például vízisiklóra vagy rézsiklóra sem” – számolt Mizsei Edvárd, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt és monitoring koordinátora, valamint kutyavezetője.

 

Bár a viperák most telelnek, a munka nem áll meg: a kutyás egység az ORFK Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjának alkalmassági és minősítő vizsgájára készül, melyre 2021 tavaszán kerül sor. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek 150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek
A 2021-es erdőtüzeket követően újra életre kelt a növényzet, ami nemcsak a farmerek állatainak, de a vadon élő növényevőknek is paradicsomi körülményeket kínál. Ez pedig természetes módon odavonzza a ragadozókat is, köztük a farkasokat.

Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába
Megérkeztek Dernába és már meg is kezdték a munkát a katasztrófa sújtotta városban a magyar mentőcsapatok.

Nyugdíjba vonul Kabos, a katasztrófavédelem tűzvizsgáló kutyája Nyugdíjba vonul Kabos, a katasztrófavédelem tűzvizsgáló kutyája
Sorfallal és finomságokból álló tortával búcsúztatták Kabost, a tűzvizsgáló kutyát nyugdíjba vonulása alkalmából.

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele Hírek - Címlapon
3 dolog, amivel a legtöbb gazdi kedveskedni akar kutyájának, ám inkább árt vele
Hősiesen megküzdött az aligátorral az idős bácsi, hogy megmentse kiskutyája életét Hírek - Címlapon
Hősiesen megküzdött az aligátorral az idős bácsi, hogy megmentse kiskutyája életét