A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya segíti a veszélyeztetett viperák védelmét

2020. december 04., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Szolgálatba állt egy viperakereső kutyás egység a Kiskunságon. Feladatuk a veszélyeztetett rákosi viperák felkutatása azok természetes élőhelyén, így segítve az állomány felmérését. 

A rákosi vipera kizárólag a Kárpát-medencében előforduló kígyófaj. Hazánk gerinces faunájának legveszélyeztetettebb faja, melynek fennmaradását elsősorban élőhelyeinek eltűnése veszélyezteti - olvashatjuk a rakosivipera.hu-n. A rákosi vipera kistermetű kígyó, így számos állat számára jelent zsákmányt. Életmódja így rejtőzködő, í magas fűben különösen nehéz felfedezni - ez azonban a védelmét is nehezíti, hiszen nehézkes felmérni az állományát. 

 

 

Mizsei Edvárd és Tomi terepi gyakorlat közben.
Mizsei Edvárd és Tomi terepi gyakorlat közben. 
Fotó: Schneider Viktor / knp.hu

 

 

Egy vipera megtalálása akár 10-12 órányi folyamatos keresést igényel a kutatást végző személyek részéről - mutat rá a Kiskunsági Nemzeti Park közleménye.

A problémára pedig négylábú barátaink jelenthetik a megoldást, méghozzá kitűnő szaglásuknak köszönhetően!

 

A rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projekt keretében állt szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Parkban a viperakereső kutyás egység. A remények szerint a keresőkutya segítségével gyorsabban és pontosabban mérhetik fel a kígyók állományát. 

 

 

 

 

 

Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt, melynek lezárultával alkalmasságukat a szolgálatikutya-kiképző bázison rendezett házivizsgán bizonyították - írja a közlemény. - „A kiképzés során Tomi megtanulta azonosítani különböző korú és nemű viperák és azok vedléseinek szagát. A jövőben feladatunk lesz a potenciálisan alkalmas élőhelyeken a rákosi vipera jelenlétének kimutatása, az előfordulások finomléptékű térképezése és az adatgyűjtés segítése a monitorozási tevékenységek során. Tomi már magabiztosan megtalál egy több ezer négyzetméteres élőhelyfoltban tesztelési célból elrejtett, levedlett viperabőr darabkát is és nem ad téves jelzést más fajra, például vízisiklóra vagy rézsiklóra sem” – számolt Mizsei Edvárd, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt és monitoring koordinátora, valamint kutyavezetője.

 

Bár a viperák most telelnek, a munka nem áll meg: a kutyás egység az ORFK Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjának alkalmassági és minősítő vizsgájára készül, melyre 2021 tavaszán kerül sor. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya
Több kitüntetést is kiosztottak a Rendőrségen az állami ünnep alkalmából: az elismerésben részesültek között négylábú rendőr is van!

Díjazták a NAV legeredményesebb szolgálati kutyáit Díjazták a NAV legeredményesebb szolgálati kutyáit
Az adóhatóság jól képzett szolgálati kutyái a felderítés hatékony és pontos eszközei, munkájuk nélkülözhetetlen - jelentette ki a pénzügyminiszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legeredményesebb szolgálati kutyáinak díjazásán kedden Budapesten.

Kutatás: károsítja a környezetet a kutyák vizelete és ürüléke a természetvédelmi területeken Kutatás: károsítja a környezetet a kutyák vizelete és ürüléke a természetvédelmi területeken
Olyan mennyiségű a kutyák ürüléke és vizelete a természetvédelmi területeken, hogy az már károsítja a vadvilágot - állapította meg egy új kutatás Belgiumban.

Új kutyák a NAV-nál: 44-re bővül a szolgálatot teljesítő keresőkutyák száma Új kutyák a NAV-nál: 44-re bővül a szolgálatot teljesítő keresőkutyák száma
A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) 38-ról 44-re bővül a szolgálatot teljesítő száma - közölte a pénzügyminiszter Facebook-oldalán szombaton.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Hírek - Címlapon
Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
Hősiesen megküzdött az aligátorral az idős bácsi, hogy megmentse kiskutyája életét Hírek - Címlapon
Hősiesen megküzdött az aligátorral az idős bácsi, hogy megmentse kiskutyája életét