A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek

2023. november 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




A 2021-es erdőtüzeket követően újra életre kelt a növényzet, ami nemcsak a farmerek állatainak, de a vadon élő növényevőknek is paradicsomi körülményeket kínál. Ez pedig természetes módon odavonzza a ragadozókat is, köztük a farkasokat.



 

A Kalifornia déli részén található ún. „magas sivatag” a Mojave-sivatag nyugati területeit foglalja magában, mely a San Bernardino-hegység vonulatáig nyúlik. 55 ezer hektárnyi bozótos-erdős vidék ez, ahol manapság a szarvasmarhák száma még az emberét is meghaladja. Két évvel ezelőtt egy villámcsapás-okozta tűz szinte teljesen letarolta a vidéket: 97 ezer hektáron égett a talaj. Ám a pusztítás nyomán új élet sarjadt. Meglepő gyorsasággal kezdett el nőni a fű, és a zöldellő mezők bőséges táplálékkal látták el a marhákat.

 

A vadon élő állatok is visszatértek a virágzó területekre, és 150 év után a farkasok is betették mancsukat Dél-Kaliforniába. Idén júliusban egy négytagú szürkefarkas-falkát, anyát és három kölykét, észleltek a természetvédelem alatt álló Sequoia-erdőben. Míg az állatbarátok ujjongtak örömükben, a marhatartók kevésbé értékelték a fejleményeket.

 

 

A farkasok segítenek fenntartani a természet egyensúlyát
A farkasok segítenek fenntartani a természet egyensúlyát
Fotó: Unsplash/@cragaar

 

 

A farkasokat szövetségi törvények védik, ám ez nem volt mindig így. Valaha Észak-Amerika jelentős részén éltek populációik, ám a kíméletlen vadászat eredményeként alig maradtak vadon élő farkascsaládok. Kaliforniában az 1920-as években lőtték ki az utolsó példányt.

 

A konfliktus régre nyúlik vissza, sokan azzal érveltek már akkoriban is, hogy „túl kevés a hely” ahhoz, hogy a farkasok és az emberek békében élhessenek egymás mellett. A farkasok védelme és megőrzése érdekében tett erőfeszítések azonban sikeresnek bizonyultak: jelenleg úgy 6 ezer farkas él az Egyesült Államokban (leszámítva Alaszkát és Hawaiit).

 

Kalifornia északkeleti részein többször is megfordultak farkasok az elmúlt 12 évben, ám a most felfedezett falka igen messze vetette meg lábát. Az eddigi észlelésektől több mint 300 kilométerre, délen leltek otthonra, védett természeti területeken. Itt törvény tiltja a vadászatot, de figyelmük nem lankadhat, jobb az óvatosság.

 

 

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek
150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám sokan nem örülnek ennek
Fotó: Unsplash/@milowiler

 

 

1995-ben 41 farkast telepítettek a Yellowstone Nemzeti Parkba, és a rá következő 8 évben mindössze 256 juh és 41 szarvasmarha esett nekik áldozatul. Montana és Wyoming milliós haszonállat-állományát tekintve ez meglehetősen csekély szám. Ugyanakkor a farkasoknak köszönhetően e természet egyensúlya helyrebillenni látszott. Megjelenésük előtt az ott élő szarvasok túlságosan elszaporodtak, ami negatívan hatott a környezetre. A farkasok jelenléte azonban határt szabott ennek, a növényzet számos területen feléledt, fűzfák és nyárfák cseperedtek olyan helyeken is, ahol hosszú évek óta nem. Madarak és hódok is visszaköltöztek a parkba, utóbbiaknak hála a vizes élőhelyek is virágzásnak indultak.

 

Kalifornia élen jár a környezetvédelem területén, ami a szabályozást illeti, ám egy erélyes paradoxon is lappang a háttérben: a mezőgazdaság és állattenyésztés óriási méreteket ölt, mely nem kevés környezetszennyezéssel és földkárosítással jár. Most, hogy egy nagyragadozó hazatérésének küszöbén állnak, újabb vitákra lehet számítani. A népesség és a háziállatok száma is egyre nő. Vajon lesz-e elég hely, megfelelő élettér a farkasoknak? Lesz-e lehetőségük élni a természet adta jogukkal az élethez?

 

 


Forrás: https://www.theguardian.com/us-news/2023/nov/13/california-wildfire-wolves-ranchers-cattle 

 

Forrás: theguardian.com
Indexkép forrás: Unsplash/@milowiler

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi! Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Pontosan tudja, melyik polcon hova tettük le a finomságos dobozkát. De honnan ered ez a lenyűgöző képesség?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait. Hírek - Címlapon
Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait.
Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Hírek - Címlapon
Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?