A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai

2020. április 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Az óceánjáró első útja dicsőség helyett végzetes katasztrófába torkolott. Kevesen tudják azonban, hogy a hajón nemcsak emberek, hanem kutyák is utaztak. Rájuk emlékezünk.Akár történelemórákon, akár a mozifilmből hallottunk róla, aligha találni manapság olyan embert, aki ne ismerné a Titanic tragédiáját. A luxus óceánjáró 1912. április 15-re virradó éjjelen ütközött neki egy jéghegynek az Atlanti-óceán északi részén, New Yorkba tartó útján. Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott hajó és utasainak sorsa megpecsételődött. 714 túlélővel szemben 1522 áldozatot követelt, de nem csupán embereket: a hajón legalább 12 kutya is tartózkodott, közülük hárman élték túl a tragédiát.

 

Az első osztályon utazó emberek megengedhették maguknak, hogy kedvenceik is elkísérjék őket. A Titanic egy ötcsillagos felszereltségű kennelt biztosított a négylábú utasok számára, ahol külön személyzet ügyelt rájuk, és naponta több alkalommal is megsétáltatták őket a fedélzet egy elkerített részén. A kutyák nagy népszerűségnek örvendtek, sétáikat nézőközönség kísérte, és április 15-re egy "házi kutyakiállítást' is terveztek. Akadtak olyan vendégek is, akik nem voltak hajlandóak megválni imádott kisállatuktól, és titokban a szobájukban szállásolták el őket. A kutyabarát legénység csendben szemet hunyt e kihágás felett.

 

A Titanic kutyái - pomerániai törpespicc, német dog, airedale terrier, foxterrier, pekingi palotakutya
A Titanic kutyái - pomerániai törpespicc, német dog, airedale terrier, foxterrier, pekingi palotakutya
Fotó: Pinterest

 

A szerencsés túlélők

 

A három túlélőben több közös vonást is felfedezhetünk: a lakosztályokban tartották őket, és kis méretüknek köszönhetően a gazdáik oldalán – pokrócba csavarva vagy a kabátjuk alatt – rejtőzhettek el a mentőcsónakokban.

 

Lady: pomerániai törpespicc. Gazdája, Margaret Bechstein Hays Párizsban vásárolta meg a kutyát, a katasztrófakor a hetes számú mentőcsónakba kerültek. A kiskutya egy takaróba bújt.

 

Sun Yat Sen: a pekingi palotakutya tulajdonosai, Myra és Henry S. Harper a mai napig fennálló könyvkiadó mágnásai voltak. Kedvencükkel együtt a hármas számú mentőcsónakban foglaltak helyet. A korabeli feljegyzésekből annyit lehet tudni, hogy Mr. Harper szerint „Elég sok szabad hely volt és senki sem tiltakozott a kutya ellen.” – idézte a Titanic múzeumi tárlatának kurátora.

 

Egy másik pomerániai törpespicc is túlélte a tragédiát. Neve homályba vész, tulajdonosai, Martin és Elizabeth Jane Rothschild szintén titokban vitték magukkal. A hatos számú mentőcsónakon bújt meg Mrs. Rotschild mellett, míg felvette őket a Kárpátia hajó. A legénység először elutasította a kérést, de az asszony kitartott. Férje másik csónakban ült, de nem élte túl az éjszakát, így a kiskutya maradt az asszony egyetlen, hűséges társa.

 

A Titanic kutyái - két pomerániai törpespicce és egy pekingi palotakutya élet túl a tragédiát
A Titanic kutyái - két pomerániai törpespicce és egy pekingi palotakutya élet túl a tragédiát
Fotó: akc.org

 

Akik nem élték túl…

 

A feljegyzések alapján még legalább 9 kutyautas tartózkodott a Titanicon, de a hiányos naplók miatt számuk magasabb is lehetett. Többségük közepes vagy nagyobb testű kutya lehetett, a kennelben helyezték el őket. Azon a bizonyos éjszakán valaki - talán egy utas, talán a személyzet egy tagja - kinyitotta a kenneleket, ám ez nem segítette megmenekülésüket. Fel-alá szaladgáltak a fedélzeten, kétségbeesve keresték gazdájukat a káosz közepette. Bár nem készült róluk pontos lista, néhányukról sikerült kideríteni pár dolgot:

 

Egy philadelphiai szénmágnás, William Carter kutyái, egy Cavalier King Charles Spániel és Airedale Terrier is eltűnt a hajóról. A londoni székhelyű Lloyd's (biztosítótársaságok nemzetközi szövetsége) később kárpótolta a családot az őket ért veszteségekért. 

 

John Jacob Astor, a milliárdos is ekkor veszítette el kedvencét. Kitty, az airedale terrier mellett egy foxterrier, egy csau-csau, egy angol bulldog, egy orosz agár és más, ismeretlen fajtájú kutyák ragadtak a hajón. Az áldozatok között szerepelt egy díjnyertes francia bulldog is, aki az utazás előtt került új gazdájához Angliában. A katasztrófát követő héten megrendezésre kerülő fajtakiállításra már nem juthattak el New Yorkba. 

 

A Titanic kutyái külön kennelt kaptak a hajón, sétáik látványosságnak számítottak. Jobbra: Smith kapitány és Ben, az orosz agár
A Titanic kutyái külön kennelt kaptak a hajón, sétáik látványosságnak számítottak. Jobbra: Smith kapitány és Ben, az orosz agár.
Fotók: Pinterest

 

Lenyűgöző állhatatosság és vasakarat

 

Jónéhány történet kering a Titanic kutyáiról, élén egy bátor újfundlandival. Rigel, a hős óriás gazdája William Murdoch elsőtiszt volt, aki az utasok mentése közben tűnt el. A történet szerint, melyről később több napilap is megemlékezett, Rigel hősiesen küzdött az Atlanti-óceán jeges hullámai ellen, és kitartó ugatásával hívta fel a Kárpátia legénységének figyelmét egy elsodródott mentőcsónakra. A körülmények miatt sokáig vitatták a hír valódiságát, ám az újfundlandit arra tenyésztették, hogy a fagyos vízben is megállja a helyét: bundája a jegesmedvééhez hasonlóan védi a kihűlés ellen, ereje, termete és úszóhártyás mancsai pedig kitűnő úszóvá teszik. 

 

Rigel eleinte gazdáját keresve úszott körbe-körbe, majd a négyes számú mentőcsónak mellett állapodott meg. Hiába volt benne elég hely, az embereknek a túlélésért folytatott küzdelemben nem maradt erejük a kutya kihúzására. Órákkal később érkezett meg a Kárpátia, ám addigra ez a mentőcsónak távolabbra került a többitől, így félő volt, hogy nem veszik észre őket. Az újfundlandinak volt annyi lélekjelenléte, hogy ugasson tempózás közben, így menekülhettek meg mindnyájanÚjabb bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kutyát a Kárpátia csendőrtisztje, John Brown fogadta örökbe, aki magával vitte skóciai birtokára. Rigel nagy megbecsülésben élhette le hátralévő életét, és soha többet nem kellett jeges vízbe merítenie a mancsát. 

 

A Titanic kutyái - William McMaster Murdoch elsőtiszt és Rigel, az újfundlandi
A Titanic kutyái - William McMaster Murdoch elsőtiszt és Rigel, az újfundlandi
Fotó: williammurdoch.net

 

Örök hűség, feltétel nélküli szeretet

 

Fennmaradt egy történet, mely egyszerre szívmelengető és szívszaggató. Az egyik utas, Ann Elizabeth Isham egy német doggal szállt hajóra Cherbourg-ban. Hatalmas termete miatt nem engedték be a kutyát a mentőcsónakba a tragédia éjszakáján. Ms. Isham azonban annyira szerette kedvencét, hogy nem volt hajlandó elhagyni a süllyedő hajót nélküle, inkább visszamászott a mentőcsónakból a fedélzetre. Utolsó lélegzetvételéig mellette maradt. A feljegyzések szerint később jégbe fagyva találtak rájuk, ahogy a hölgy szorosan ölelte négylábú barátját.

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága
Mintha csak egy Disney mesébe csöppennénk a brit lány képeit látva: egy házikedvenc és egy vadállat különös barátságát dokumentálja fotóival. A két állatot a véletlen hozta össze, mára már azonban elválaszthatatlan barátok!

Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel Együtt temették el a kőkorban élt gazdit és kutyáját - 8400 éves leletet tártak fel
Ember és kutya 8400 éves közös nyughelyére bukkantak Dél-Svédországban. Egyelőre nem tudni, a kutya miért, vagy hogyan került a sírba, de valószínű, hogy a mellette nyugvó ember a gazdája volt.

Egy ötletes megoldásnak hála a kőkerítésen át is köszöntheti barátait a labrador Egy ötletes megoldásnak hála a kőkerítésen át is köszöntheti barátait a labrador
Van, hogy csak egy lépés választ el a célunktól. És olyankor nagyon jól tud jönni egy kis segítség.

Kutyák a mozivásznon – A filmtörténet 5 ikonikus szereplője Kutyák a mozivásznon – A filmtörténet 5 ikonikus szereplője
Toto, Lassie, Benji... Hűségesek, szeretetteljesek, és még a képernyőn keresztül is megannyi érzelmet ébresztenek bennünk. Évtizedek óta kedvenceink, de tudjuk, kik keltették életre az elképzelt négylábú hősöket?

Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott
„Bubu, segítségre van szükségem. Menj, hívj valakit!”

Egy kutyatréner történetei -  Kicsi tacsi és az utazási stressz Egy kutyatréner történetei - Kicsi tacsi és az utazási stressz
Hogyan utazzon a kutya autóban? Hordozóban? Kell a kutyának biztonsági öv? És ha hányni fog? Mit lehet tenni, ha folyton ugat, nyüszít, kapar? Mi az, hogy autóhoz szoktatás? Ennek is vannak lépései? Bizony! A jelenségnek pedig, amikor fenti tünetek jelentkeznek, külön neve is van a szakirodalomban: utazási stressz. Ez a hányingertől az erős ugatáson át a romboló magatartásig sok formában megmutatkozhat. Nem egyszer órákon át.

Te hogyan utazol kutyáddal? Mondd el tapasztalataidat és nyerj értékes nyereményeket! Te hogyan utazol kutyáddal? Mondd el tapasztalataidat és nyerj értékes nyereményeket!
Nem kérdés, ha útnak indulunk kutyánk jön velünk. De mégis, milyen igényeket állítunk a kutyabarát szállásokkal, vendéglátóhelyekkel szemben?

Kutyás barangolások: Balatoni kutyás nyaralás Kutyás barangolások: Balatoni kutyás nyaralás
Első 1 hetes kutyás nyaralásunk célpontja a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely. A városba utazó előtt hamar világossá válik, hogy Szinyei Merse Pál 1916-ban és 1917-ben miért festett kilenc képet a Balatonról és Fonyódról.

Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták
Sőt, felelős beosztást is kapott a gazdátlan kutya a kereskedésben. Gyorsan mindenki kedvencévé vált: a munkatársak mellett a vásárlók is odavannak a négylábúért!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Brimo partysátor Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Profi idegenvezetőként mutatja be ez a kutya az Alpok varázslatos helyeit Hírek - Címlapon
Profi idegenvezetőként mutatja be ez a kutya az Alpok varázslatos helyeit
Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged? Hírek - Címlapon
Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged?