A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai

2020. április 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Az óceánjáró első útja dicsőség helyett végzetes katasztrófába torkolott. Kevesen tudják azonban, hogy a hajón nemcsak emberek, hanem kutyák is utaztak. Rájuk emlékezünk.Akár történelemórákon, akár a mozifilmből hallottunk róla, aligha találni manapság olyan embert, aki ne ismerné a Titanic tragédiáját. A luxus óceánjáró 1912. április 15-re virradó éjjelen ütközött neki egy jéghegynek az Atlanti-óceán északi részén, New Yorkba tartó útján. Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott hajó és utasainak sorsa megpecsételődött. 714 túlélővel szemben 1522 áldozatot követelt, de nem csupán embereket: a hajón legalább 12 kutya is tartózkodott, közülük hárman élték túl a tragédiát.

 

Az első osztályon utazó emberek megengedhették maguknak, hogy kedvenceik is elkísérjék őket. A Titanic egy ötcsillagos felszereltségű kennelt biztosított a négylábú utasok számára, ahol külön személyzet ügyelt rájuk, és naponta több alkalommal is megsétáltatták őket a fedélzet egy elkerített részén. A kutyák nagy népszerűségnek örvendtek, sétáikat nézőközönség kísérte, és április 15-re egy "házi kutyakiállítást' is terveztek. Akadtak olyan vendégek is, akik nem voltak hajlandóak megválni imádott kisállatuktól, és titokban a szobájukban szállásolták el őket. A kutyabarát legénység csendben szemet hunyt e kihágás felett.

 

A Titanic kutyái - pomerániai törpespicc, német dog, airedale terrier, foxterrier, pekingi palotakutya
A Titanic kutyái - pomerániai törpespicc, német dog, airedale terrier, foxterrier, pekingi palotakutya
Fotó: Pinterest

 

A szerencsés túlélők

 

A három túlélőben több közös vonást is felfedezhetünk: a lakosztályokban tartották őket, és kis méretüknek köszönhetően a gazdáik oldalán – pokrócba csavarva vagy a kabátjuk alatt – rejtőzhettek el a mentőcsónakokban.

 

Lady: pomerániai törpespicc. Gazdája, Margaret Bechstein Hays Párizsban vásárolta meg a kutyát, a katasztrófakor a hetes számú mentőcsónakba kerültek. A kiskutya egy takaróba bújt.

 

Sun Yat Sen: a pekingi palotakutya tulajdonosai, Myra és Henry S. Harper a mai napig fennálló könyvkiadó mágnásai voltak. Kedvencükkel együtt a hármas számú mentőcsónakban foglaltak helyet. A korabeli feljegyzésekből annyit lehet tudni, hogy Mr. Harper szerint „Elég sok szabad hely volt és senki sem tiltakozott a kutya ellen.” – idézte a Titanic múzeumi tárlatának kurátora.

 

Egy másik pomerániai törpespicc is túlélte a tragédiát. Neve homályba vész, tulajdonosai, Martin és Elizabeth Jane Rothschild szintén titokban vitték magukkal. A hatos számú mentőcsónakon bújt meg Mrs. Rotschild mellett, míg felvette őket a Kárpátia hajó. A legénység először elutasította a kérést, de az asszony kitartott. Férje másik csónakban ült, de nem élte túl az éjszakát, így a kiskutya maradt az asszony egyetlen, hűséges társa.

 

A Titanic kutyái - két pomerániai törpespicce és egy pekingi palotakutya élet túl a tragédiát
A Titanic kutyái - két pomerániai törpespicce és egy pekingi palotakutya élet túl a tragédiát
Fotó: akc.org

 

Akik nem élték túl…

 

A feljegyzések alapján még legalább 9 kutyautas tartózkodott a Titanicon, de a hiányos naplók miatt számuk magasabb is lehetett. Többségük közepes vagy nagyobb testű kutya lehetett, a kennelben helyezték el őket. Azon a bizonyos éjszakán valaki - talán egy utas, talán a személyzet egy tagja - kinyitotta a kenneleket, ám ez nem segítette megmenekülésüket. Fel-alá szaladgáltak a fedélzeten, kétségbeesve keresték gazdájukat a káosz közepette. Bár nem készült róluk pontos lista, néhányukról sikerült kideríteni pár dolgot:

 

Egy philadelphiai szénmágnás, William Carter kutyái, egy Cavalier King Charles Spániel és Airedale Terrier is eltűnt a hajóról. A londoni székhelyű Lloyd's (biztosítótársaságok nemzetközi szövetsége) később kárpótolta a családot az őket ért veszteségekért. 

 

John Jacob Astor, a milliárdos is ekkor veszítette el kedvencét. Kitty, az airedale terrier mellett egy foxterrier, egy csau-csau, egy angol bulldog, egy orosz agár és más, ismeretlen fajtájú kutyák ragadtak a hajón. Az áldozatok között szerepelt egy díjnyertes francia bulldog is, aki az utazás előtt került új gazdájához Angliában. A katasztrófát követő héten megrendezésre kerülő fajtakiállításra már nem juthattak el New Yorkba. 

 

A Titanic kutyái külön kennelt kaptak a hajón, sétáik látványosságnak számítottak. Jobbra: Smith kapitány és Ben, az orosz agár
A Titanic kutyái külön kennelt kaptak a hajón, sétáik látványosságnak számítottak. Jobbra: Smith kapitány és Ben, az orosz agár.
Fotók: Pinterest

 

Lenyűgöző állhatatosság és vasakarat

 

Jónéhány történet kering a Titanic kutyáiról, élén egy bátor újfundlandival. Rigel, a hős óriás gazdája William Murdoch elsőtiszt volt, aki az utasok mentése közben tűnt el. A történet szerint, melyről később több napilap is megemlékezett, Rigel hősiesen küzdött az Atlanti-óceán jeges hullámai ellen, és kitartó ugatásával hívta fel a Kárpátia legénységének figyelmét egy elsodródott mentőcsónakra. A körülmények miatt sokáig vitatták a hír valódiságát, ám az újfundlandit arra tenyésztették, hogy a fagyos vízben is megállja a helyét: bundája a jegesmedvééhez hasonlóan védi a kihűlés ellen, ereje, termete és úszóhártyás mancsai pedig kitűnő úszóvá teszik. 

 

Rigel eleinte gazdáját keresve úszott körbe-körbe, majd a négyes számú mentőcsónak mellett állapodott meg. Hiába volt benne elég hely, az embereknek a túlélésért folytatott küzdelemben nem maradt erejük a kutya kihúzására. Órákkal később érkezett meg a Kárpátia, ám addigra ez a mentőcsónak távolabbra került a többitől, így félő volt, hogy nem veszik észre őket. Az újfundlandinak volt annyi lélekjelenléte, hogy ugasson tempózás közben, így menekülhettek meg mindnyájanÚjabb bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kutyát a Kárpátia csendőrtisztje, John Brown fogadta örökbe, aki magával vitte skóciai birtokára. Rigel nagy megbecsülésben élhette le hátralévő életét, és soha többet nem kellett jeges vízbe merítenie a mancsát. 

 

A Titanic kutyái - William McMaster Murdoch elsőtiszt és Rigel, az újfundlandi
A Titanic kutyái - William McMaster Murdoch elsőtiszt és Rigel, az újfundlandi
Fotó: williammurdoch.net

 

Örök hűség, feltétel nélküli szeretet

 

Fennmaradt egy történet, mely egyszerre szívmelengető és szívszaggató. Az egyik utas, Ann Elizabeth Isham egy német doggal szállt hajóra Cherbourg-ban. Hatalmas termete miatt nem engedték be a kutyát a mentőcsónakba a tragédia éjszakáján. Ms. Isham azonban annyira szerette kedvencét, hogy nem volt hajlandó elhagyni a süllyedő hajót nélküle, inkább visszamászott a mentőcsónakból a fedélzetre. Utolsó lélegzetvételéig mellette maradt. A feljegyzések szerint később jégbe fagyva találtak rájuk, ahogy a hölgy szorosan ölelte négylábú barátját.

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták
Sőt, felelős beosztást is kapott a gazdátlan kutya a kereskedésben. Gyorsan mindenki kedvencévé vált: a munkatársak mellett a vásárlók is odavannak a négylábúért!

Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát
Szemem fénye - szoktuk mondani valakire, akit nagyon szeretünk. Amos esetében új értelmet nyernek a szavak, ő ugyanis születésétől fogva nem lát, de kis társa segít neki tájékozódni a világban. Felemelő történet!

Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra! Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra!
A kutya nem csak háziállatunk, hanem családtagunk! Következésképpen visszük magunkkal mindenhová, ahová csak lehet. Indulás előtt jó azonban utána nézni a különféle utazási módok szabályaival. Íme, egy kis segítség, hogyan utazz kedvenceddel autóval, tömegközlekedési eszközön, vagy akár repülőn!

Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát Kiakadt a tacskó, amikor meglátta a mosógépben szeretett játékát
Kérdőn nézett gazdájára, mintha azt mondta volna: „Szent Kolbászcsücsök! Ezt mégis hogy gondoltad? Ki kell szedned őt onnan! Most azonnal!"

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba! Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba!
Könnyebben utazhatunk Horvátországba június 12-től: immár hazatérve nem kell két hetes házi karanténba vonulnunk, és kiutazáshoz sem kell különösebb papírozás, sem tesztelés. A Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazáshoz, és hogy milyen szabályokat kell szem előtt tartanunk a kint tartózkodás ideje alatt.

Magyarország visszavár - újabb gyönyörű videóval üzen a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország visszavár - újabb gyönyörű videóval üzen a Magyar Turisztikai Ügynökség
A Magyar Turisztikai Ügynökség arra buzdít: aki teheti, induljon ismét útnak, barangoljon belföldön, keresse fel régen látott, kedvenc helyeit, vagy fedezzen fel eddig ismeretlen, csodás és izgalmas úti célokat. A kampány szlogenje „Együtt, itthon, szabadon – Magyarország visszavár” .

Kutyasétáltatás közben talált rá egy eddig ismeretlen őshüllő faj maradványára egy angol férfi Kutyasétáltatás közben talált rá egy eddig ismeretlen őshüllő faj maradványára egy angol férfi
Elindulsz kutyáddal egy nagyobb sétára a természetbe - majd egy rég letűnt korban élt őshüllő maradványával térsz haza, amiről aztán kiderül, hogy egy eddig ismeretlen faj egyede volt.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Hűség: 97 napig vándorolt a kutya, hogy visszatérhessen az állatmentőhöz, aki a szívéhez nőtt Hűség: 97 napig vándorolt a kutya, hogy visszatérhessen az állatmentőhöz, aki a szívéhez nőtt
Zelda rehabilitációja hónapokig tartott, mire készen állt arra, hogy végleges otthonába költözzön. Ő azonban nem értett ezzel egyet. Szíve visszahúzta ahhoz az emberhez, akinek új életét köszönhette. Egy csodálatos egymásra találás története.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Profi idegenvezetőként mutatja be ez a kutya az Alpok varázslatos helyeit Hírek - Címlapon
Profi idegenvezetőként mutatja be ez a kutya az Alpok varázslatos helyeit
Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged? Hírek - Címlapon
Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged?