A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Baj, ha sokat tüsszög a kutya?

2024. június 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Időnként mindenki szokott hapcizni, így négylábú barátaink is. Mi van akkor, ha alig bírja abbahagyni? Honnan tudhatjuk, hogy mennyi „tüssz” számít soknak? 

Olykor-olykor bárkinél előfordul egy tüsszentés, és általában nem is szoktunk miatta aggódni. Ám ha kutyánk sűrűn tüsszög vagy egy ízben hosszabban, akkor érdemes lehet utánajárni annak, mi okozhatja.

 

Mitől tüsszöghet annyit a kutya?

 

Több dolog is állhat a hátterében, például:

 

 • irritáció az orrban
 • idegen test az orrcimpán, orrjáratokban vagy orrüregekben (pl. toklász)
 • allergia
 • légúti megbetegedés, fertőzés (pl. kennelköhögés)
 • daganatos elváltozás az orrban
 • felfokozott érzelmi állapot, pl. stressz, izgatottság
 • víz ment az orrába pl. úszás, fürdetés közben

 

Sokat tüsszög a kutya - Mi okozhatja?
Sokat tüsszög a kutya - Mi okozhatja?
Fotó: ellevetsciences.com

 

 

Miért tüsszögnek a kutyák játék közben?

 

Ha játék közben figyelünk fel arra, hogy kutyánk tüsszent párat, valószínűleg amiatt van, mert nagyon izgatottá teszi a közös mókázás. A kutyák ugyanis örömükben is elkezdhetnek prüszkölni – ezzel is jelezhetik fajtársaik (és az ember) felé, hogy viselkedésük tisztán játékos, szándékuk mögött nincs agresszió.

 

Itt jegyeznénk meg, hogy agresszív fellépés közben is prüszkölhet a kutya, de itt egészen más jeleket fog adni: tekintete kemény, szemét rajta tartja a veszélyesnek minősített dolgon (ember, másik kutya, stb.), nyakát előrenyújtja, egész testében megfeszül, felhúzza fogínyét, morog, időnként kidugja a nyelvét és megnyalja a száját/orrát, eközben pedig tüsszent egyet-egyet. Ez a tüsszentés önmagában is hangsúlyos, erőteljes és fenyegető.

 

Egészen távol áll attól, amikor a kutya jókedvű és boldog, vidáman ugrándozik és csóválja a farkát, mozgása könnyed, játékos, vagyis egész lényéből sugárzik a barátságosság.

 

 

Úszás, fürdetés, eső - Tüsszöghet a kutya, ha víz megy az orrába
Úszás, fürdetés, eső - Tüsszöghet a kutya, ha víz megy az orrába
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Aggódnunk kellene amiatt, ha a kutya sokat tüsszög?

 

Egy-egy tüsszentés még nem a világ vége, de ha rendszeresen előfordul vagy olykor-olykor alig tudja abbahagyni a kutya, akkor érdemes ellátogatni vele az állatorvoshoz egy alapos vizsgálatra.

 

A tavasztől-őszig terjedő időszakban a kíváncsi ebeknek igen kellemetlen élményben lehet részük, ha zümmögő bogarakat szeretnének levadászni. A kölykök főleg ki vannak téve a rovarcsípés veszélyének, ezért is fontos, hogy idejekorán megtanulják, jobb, ha elkerülik egymást. Sajnos van olyan, aki a saját kárán tanulja ezt meg. Egy csípés a pofin vagy az orron bizony igen fájdalmas lehet, és erőteljes tüsszögést is okozhat. Ilyenkor megfigyelhető, hogy a kutya mancsával piszkálja az orrát, vagy hozzádörgöli valamihez, például a fűbe vagy a gazdi lábához.

 

Ha a gyakori tüsszentés mellett alábbi jeleket is észleljük kutyánkon, mindenképpen kérjünk kivizsgálást:

 • levertség, bágyadtság
 • orrfolyás, orrvérzés - váladék az orrban, orrcimpákon
 • étvágycsökkenés, étvágytalanság
 • légzési nehézség, köhögés

 

 

Tüsszög, prüszköl a kutya - Számos dolog kiválthatja
Tüsszög, prüszköl a kutya - Számos dolog kiválthatja
Fotó: allpetsvh.com

 

 

Mi a helyzet a fordított tüsszentéssel?

 

Igen ijesztő tud lenni, főleg a hangja miatt, amikor a kutyánál ezt látjuk. Hasonló hangokat ad ki ilyenkor, mintha a torkán akadt volna valami, fulladozna, de tulajdonképpen az történik, hogy tüsszögés közben nem kifelé, hanem befelé áramlik nagyobb mennyiségű levegő. Hátterében leginkább az orrot érintő irritáció áll, melyet alábbiak okozhatják:

 • allergének (pollenek, tisztítószerek, vegyszerek, stb.)
 • füst (pl. dohányfüst, kerti sütögetés füstje, kipufogógáz, stb.)
 • idegentest az orrjáratban
 • erőteljes illatok (pl. füstölők, légfrissítők, parfümök, krémek, stb.)

 

A fordított tüsszentés gyakrabban fordul elő azoknál a kutyáknál, akiknél a lágy szájpadlás megnyúlt, vagy szűk orrjárattal rendelkeznek, például a nyomott orrú kutyák (angol bulldog, francia bulldog, mopsz, Cavalier King Charles Spániel, pekingi palotakutya, stb.). Erről bővebben itt írtunk:

 

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek a tüsszögésre
A rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek a tüsszögésre
(Pekingi palotakutya)
Fotó: Unsplash/@judy_beth_morris_idaho

 

 

Mi a különbség a tüsszentés és a horkantás között?

 

Nagyjából ugyanazon dolgok váltják ki mindkettőt (allergének, irritáció, fertőzés, idegen test, stb.), de a mechanizmusuk kicsit más. A horkantás inkább akaratlagos reakció a kutya részéről, amikor érzi, hogy van valami az orrában, és ily módon szeretne megszabadulni tőle. A tüsszögésnek is ez a célja, de önkéntelen reakció, vagyis a kutyának nincs felette kontrollja. Ha jön a hapci, akkor jön, és kész.

 

 

Összegzés

 

Teljesen normális dolog, ha a kutya alkalmanként tüsszent egyet-egyet, például, ha erős illat csapta meg az orrát vagy éppen játszik, és nagyon jól érzi magát. Ám ha sűrűn fordul elő, és esetleg egyéb tüneteket is észlelünk kedvencünkön, más is állhat a hátterében – itt az ideje időpontot foglalni az állatorvoshoz, hogy megtudjuk, mi okozza.

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: ellevetsciences.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Konténerbe zárt kutyára bukkant a partiőrség – kiderült, hogy kölyköket vár Hírek - Címlapon
Konténerbe zárt kutyára bukkant a partiőrség – kiderült, hogy kölyköket vár
Kölyökkutyákat kivégző férfi ellen ítélt a bíróság Hírek - Címlapon
Kölyökkutyákat kivégző férfi ellen ítélt a bíróság