A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak

2023. október 07., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.



Mikor beszélhetünk allergiáról?

 

Amikor az immunrendszer túlzott mértékben reagál egy bizonyos anyagra, melyet tekinthetünk egyfajta hiperérzékenységnek is. Az allergiát okozó anyagot allergénnek nevezzük (ld. következő pontban), s ha ezekkel sűrűn találkozik a kutya, fokozott immunválasz alakulhat ki. Normális esetben az immunrendszer védelmet nyújt a kutyának a fertőzések és betegségek ellen, de allergia esetén a túlzott reakció káros hatással bírhat a szervezetére.  

 

Mely anyagok okoznak legtöbbször allergiát?

 

Az allergiát okozó anyagot allergénnek nevezzük. Allergén szinte bármi lehet: rovarok, növények, más állatok, illetve ezek fehérjéi, de a kémiai molekulákat sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. A leggyakoribb allergének: pollen, penészgomba spórái, poratka, a bőrből leváló hámsejtek, rovarok szervezetében található fehérjék (pl. bolhanyál), és bizonyos gyógyszerek.

 

A fokozott immunválasz meglehetősen összetett téma, leegyszerűsítve: az allergén fehérjemolekulái egyesülnek a vérben keringő antitestekkel, majd hozzákapcsolódnak egy hízósejthez. Ezek a sejtek a szervezet egészében megtalálhatóak, és amikor egy allergén-antitest páros reakcióba lép velük, a hízósejtek speciális vegyületeket, ún. hisztaminokat bocsátanak ki. Ennek eredménye a helyileg fellépő gyulladás, melynek jelei: bőrpír, duzzanat, viszketés. Ez a gyulladás okozza az allergiás reakció néven emlegetett tünetegyüttest.

 

 

Allergia kutyáknál - A magas fű is irritálhatja a bőrt, allergiás reakciót okozhat
Allergia kutyáknál - A magas fű is irritálhatja a bőrt, allergiás reakciót okozhat
Fotó: Unsplash - Ryan Stone

 

 

Milyen tünetek utalhatnak allergiára kutyáknál?

 

A leggyakoribb tünet a viszketés, mely koncentrálódhat a kutya testének egy bizonyos pontjára (lokalizált) vagy a teljes bőrfelületre (generalizált). Előfordul, hogy az allergiás reakció a légzőszervet is érinti, így köhögés, tüsszögés és/vagy szapora lihegés, zihálás figyelhető meg. Olykor vizes állagú, híg váladék távozik a szemekből (könnyezés) és/vagy az orrjáratból. Mások pedig emésztőrendszeri panaszokat okoznak, melynek eredménye gyakran hányás, hasmenés.

 

Mennyire gyakori az allergia kutyáknál?

 

Manapság sajnos egyre több kutya szenved az allergia egy vagy több típusától. Bármely fajtánál és keverékeknél kialakulhat, szukákat és kanokat egyaránt érintheti. Ami az életkort illeti, rendszerint hat hónapos kort követően jelennek meg az első tünetek, az allergiás kutyák javarésze 1-2 éves feletti. A kérdésre pedig, hogy örökölhető-e az allergia, egyelőre annyit lehet mondani, hogy a feltevések szerint bizonyos fajtáinál előfordul öröklődés, például a pollenekre mutatott érzékenység. 

 

Az allergia különböző típusai

 

Többféleképpen is osztályozhatjuk a betegséget, például aszerint, hogy milyen anyaghoz köthető, hogyan jut be a szervezetbe, milyen tüneteket okoz:
 

  • Allergén alapján: pl. bolhanyál-allergia, ételallergia
     
  • Annak módja szerint, ahogyan az allergén bekerül a szervezetbe: ételallergia, környezeti allergia, kontaktallergia
     
  • Az immunreakció létrejöttének ideje szerint:
    • a) akut, vagyis azonnal fellépő reakció (anafilaxia), például rovarcsípés vagy védőoltás hatására
    • b) késleltetett, tehát bizonyos idő múltán kialakuló reakció
  • Klinikai tünetek szerint: allergiás bőrgyulladás (dermatitis), allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis), allergiás légcsőhurut (bronchitis)
     
  • Lehetséges öröklődés szerint: környzeti (atópiás) vagy szezonális allergiák

 

 

Allergia kutyáknál - Tavasztól-őszig kedvenceinket is érintheti a pollenallergia
Allergia kutyáknál - Tavasztól-őszig kedvenceinket is érintheti a pollenallergia
Fotó:  Unsplash - Timothy Gikas

 

 

1. Bolha vagy rovar csípése okozta allergia

 

A rovarcsípés allergia a csípés hatására létrejövő fokozott gyulladásos válasz. Érzékenységet válthat ki alábbiak csípése: bolha, kullancs, légy, szúnyog, hangya, méh, darázs, lódarázs, stb.

Ezek közül kiemelhető a bolha, melynek nyála sok kutya számára erőteljes allergénnek minősül. Megelőzés vagy korai beavatkozás hiányában allergiás bőrgyulladás alakulhat ki. A bolha csípése kisebb helyi irritációt okoz a legtöbb kutya bőrén, ám a betegségre hajlamos ebeknél már egyetlen csípés is elviselhetetlen viszketéssel járhat. Minél több csípés éri az érzékeny kutyát, annál jobban fog vakarózni, emiatt testének nagyobb területén is kikaparhatja, fogaival kitépkedheti a szőrt, főleg a farok tövének környékén, ahol előszeretettel bújnak meg az élősködők. A viszketést enyhítendő szüntelen vakarózás, a bőr harapdálása és rágcsálása viszont rövid idő alatt sebeket okozhat a bőrfelületen. E helyeken könnyedén megtelepednek a kórokozók, másodlagos bakteriális fertőzés alakulhat ki.

 

Bolhanyál-allergia esetén különösen fontos az élősködők elleni folyamatos védelem! Kérjük ki állatorvosunk véleményét annak kapcsán, milyen készítményt használjunk kedvencünkön, és pontosan tartsuk be az alkalmazásra vonatkozó előírásokat, mert csak így érhetünk célt. A megelőzés kulcsfontosságú, mert jóval nehezebb és költségesebb helyrehozni egy már kialakult problémát. A kezelés részeként felírhatnak gyógyszereket (antihisztaminok, kortikoszteroidok, stb.) az akut allergiás reakció ellen. Ha a bőr elfertőződött, gyulladáscsökkentőre is szükség lehet, valamint gyógysamponos fürdetésre a bőr és szőr regenerálása érdekében.

 

 

2. Ételallergia

 

Az ételallergia vagy ételérzékenység az élelmiszerekben található bizonyos fehérjékre és szénhidrátokra vezethető vissza: különféle hústermékek (csirke, bárány, marha), glutén, tejtermékek, tojás, szója kiemelt helyet foglalnak el a listán, de más összetevőkre is reagálhat érzékenyen a kutya. Bármely életkorban kialakulhat, a tünetek is széles skálán mozognak: viszketés, emésztőrendszeri panaszok, légzőszervi problémák.. A diagnózis felállítása kihívás elé állíthatja az állatorvost és gazdit is, időbe telhet, mire kiderül, mi okozza pontosan a fokozott immunválaszt. Nehezítheti a dolgot, ha a kutya egyidejűleg több allergiával is küzd: élelmiszer és pollen, élelmiszer és környezeti, stb.

 

A kezelés fontos része, hogy kiemeljük a kutya étrendjéből az allergéneket, ezért is gyakori az úgynevezett „eliminációs diéta” alkalmazása. A megszokott eledel helyett állatorvosunk hipoallergén tápot írhat elő kedvencünknek, mellé pedig jókora adag türelmet is érdemes magunkhoz venni. Mivel a táplálék során bevitt anyagoknak kb. 8 hétig is eltarthat, mire teljesen kiürülnek a szervezetből, ne várjunk gyors eredményt. Csak akkor működhet, ha a „tesztidőszakban” kizárólag az előírt eledelt fogyasztja a kutya, mert minden egyéb finomság (jutalomfalat, konyhai maradék, ízesített vitaminok, stb.) hátráltathatja a célt. Ha az étrendi változtatásra pozitívan reagál a kutya, tünetei enyhülnek, akkor jó úton vagyunk. További teendőink kapcsán természetesen forduljunk állatorvosunkhoz.

 

 

Allergia kutyáknál - Speciális samponnal történő fürdetés enyhítheti a bőrtüneteket
Allergia kutyáknál - Speciális samponnal történő fürdetés enyhítheti a bőrtüneteket
Fotó: Unsplash - benjamin lehman

 

 

3. Környezeti allergia

 

A legfőbb allergének a fafélék pollenjei (cédrus, kőris, tölgy, nyírfa, stb.), fűfélék pollenjei, gyomnövények pollenjei (pl. parlagfű), poratka (házi és környezeti is), a nedves felületeken megtelepedő penészgomba, valamint a romlott élelmiszereket, rothadó növényeket támadó penészgomba. Némelyikük egész éven át okozhat allergiás tüneteket.

Amikor mi belélegezzük ezeket az allergéneket, elsősorban felsőlégúti panaszokat tapasztalhatunk: orrfolyás, könnyezés, tüsszögés (szénanátha). A túlzott érzékenység miatt esetenként allergiás orrnyálkahártya-gyulladás vagy légcsőhurut is kialakulhat az érintett kutyáknál, ám a könyzeti allergia fő jellemzője a viszkető bőr. Árulkodó jelek, ha a kutya sűrűn vakarózik (nyakát, füleit, hónalját stb.), nyalogatja és rágcsálja a mancsait, különféle felületekhez (talaj, bútorok, stb.) dörgöli a pofáját. E területeken a bőr rendszerint kipirosodik, kezelés nélkül kisebesedhet, melynek következtében másodlagos bakteriális fertőzés alakulhat ki.

 

Életkor tekintetében a legtöbb kutyánál 1 és 3 éves kor között jelentkeznek az első tünetek. Gyakori, hogy egyidejűleg többféle allergia is megjelenik náluk, például az atópiás mellett a bolhanyál vagy bizonyos élelmiszerek is szerepelhetnek allergénként. A diagnózishoz elengedhetetlenek a laboratóriumi vizsgálatok (vérvétel, bőrkaparék, stb.), és ha beigazolódik a gyanú, célszerű az allergének kerülése. A megoldás azonban nem mindig ilyen egyszerű, hiszen a fák és fűfélék pollenjei a levegővel szállva ott vannak környezetünkben, akár otthonunkban, kertünkben is. Éppen ezért ennél az allergiatípusnál folyamatos odafigyelésre van szükség, de a megfelelő terápiával a tünetek is jól kontrollálhatók. Kombinált formában is elő szokták írni:

  • Gyógyszeres kezelés
  • Gyógysamponos fürdetés a viszketés és bőrgyulladás enyhítésére, a bőr és szőr regenerálására. Előnye, hogy lemossa a szőrszálakra tapadt allergéneket, melyek így már nem képesek behatolni a bőrön át a szervezetbe. Egyes samponok gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaznak
  • Immunterápia: az adott allergént juttatják be a szervezetbe, injekció formájában, melynek hatására az immunrendszer „átprogramozza magát”, vagyis hozzászokik ahhoz, amire korábban túlzott mértékben reagált. Egy tanulmányban a kutyák 50%-ánál jelentő javulás lépett fel, míg 25% esetében csökkenthették az előírt gyógyszerek mennyiségét.

 

Allergia kutyáknál - A viszketés gyakori tünet
Allergia kutyáknál - A viszketés gyakori tünet
Fotó: adobestock

 

 

4. Kontaktallergia

 

A legritkább típus kutyáknál, mindazonáltal létező jelenség. Akkor jön létre, amikor a kutya közvetlen érintkezésbe kerül egy bizonyos allergénnel. Okozói főként különféle vegyszerek lehetnek:

  • piretrin
  • gyomirtók
  • növényvédők
  • a veteményesre és gyümölcsfákra fújt permetszerek
  • gyapjú
  • szintetikus anyagok (takarók, szőnyegek, kárpit, stb.)
  • mosószerek, öblítők

A kontaktallergia gyakorlatilag bármilyen anyagra kialakulhat, nem függ az életkortól sem. Jellemző tünetei a bőrirritáció, az allergénnel érintkezésbe kerülő testfelület viszketése, főként a mancsokon, lábakon, a mellkas hasi oldalán és a hason. Nem mindig könnyű megtalálni a pontos kiváltó tényezőt, de ha ráleltünk, a végleges eltávolítás megoldhatja a problémát.

 

 


 

Figyelem! A tünetek más betegségre is utalhatnak, mely az allergiával párhuzamosan is felléphet. Ne próbáljuk meg otthon diagnosztizálni a bajt, mert nagyobb kárt is tehetünk vele! Az allergia pontos okának felderítését és a megfelelő kezelési terv összeállítását bízzuk állatorvosra! Kövessük az előírt terápiát, hogy mielőbb segíthessünk kedvencünknek, és jól érezhesse magát!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: Unsplash - Ryan Stone
Cikk első megjelenése: 2021. július 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Hírek - Címlapon
Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha
Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Hírek - Címlapon
Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell