A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők

2023. május 29., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?



 

Kutyáink is reagálhatnak érzékenyen a rovarok csípésére, melyet a rovar nyálában vagy mérgében lévő fehérjék váltanak ki. Az érzékenység lehet veleszületett (öröklött) vagy szerzett gyakori kitettség esetén, vagyis ha a kutyát élete folyamán egy vagy több alkalommal érte már rovarcsípés, és az immunrendszere fokozottan reagál rá.

 

A rovarcsípés jellemző klinikai tünetei

  • a csípés helyén megjelenő duzzanat, a bőr kipirosodása
  • viszketés, vakarózás
  • fájdalom a csípés helyén
  • testszerte megjelenő piros dudorok, melyek kiemelkednek a bőrfelszínből
  • megduzzadt orr, pofa, szemhéj, mancs
  • súlyosabb reakció esetén légzési nehézség, fulladás, hányás, szédülés, zihálás

 

Rovarcsípések kutyáknál - Tünetek és teendők
Rovarcsípések kutyáknál - Tünetek és teendők
Fotó: metamorphosis.com

 

 

Allergiás reakció – Honnan tudom, hogy ez már vészhelyzet?

 

Rovarcsípést követően négy jellemző allergiás reakció jelenhet meg. Ezek közül kettő sajnos életveszélyes állapot kialakulásához vezethet, ám a tüneteket viszonylag könnyű beazonosítani.

 

  1. Anafilaxiás sokk – A legsúlyosabb allergiás reakció, kezelés nélkül már 30 percen belül halálos kimenetelű lehet.
     
  2. Ödéma – Jelentős duzzanat alakul ki a pofán vagy a torok tájékán, életveszélyessé akkor válik, ha a kutya légzését gátolja. Állatorvosi ellátást igényel.
     
  3. Csalánkiütés – A folytonos viszketés miatt rendkívül kellemetlen, de önmagában nem veszélyezteti a kutya életét. Célszerű állatorvos segítségét kérni a viszketés enyhítése érdekében, valamint a vakarózásból esetlegesen eredő másodlagos fertőzések megelőzésére.
     
  4. Allergiás dermatitisz – Az allergénnel való találkozást követően helyi gyulladás jelenik meg a bőrön. Jellemző a viszketés és a bőr hámlása. Ha nem javul, mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak. 

 

 

Rovarcsípés - Jellemző tünet a viszketés, melyet vakarózással igyekszik enyhíteni a kutya
Rovarcsípés - Jellemző tünet a viszketés, melyet vakarózással igyekszik enyhíteni a kutya
Fotó: petmd.com

 

 

Melyek a súlyos allergiás reakció klinikai tünetei?

 

Amennyiben a kutya érzékeny a rovar csípésére, vagy többszörös csípést szenvedett el, szervezete fokozottan is reagálhat rá. Az anafilaxiás sokk szisztémás, tehát az egész szervezetet érintő reakció, egyidejűleg több szervrendszerre hat. Kezelés nélkül károsodhatnak a belső szervek, a véráramlás akadályozottá válhat (agyi érintettség esetén rohamok jelenhetnek meg), valamint a légzést is egyre nehezebbé teheti. Ha az alábbi tüneteket észleljük kutyánkon, azonnal értesítsük állatorvosunkat:

  • jelentős duzzanat a csípés helye körül és/vagy csalánkiütés
  • hányás
  • hasmenés
  • hőemelkedés, láz
  • szédülés, dezorientáció
  • rohamok
  • erőteljes lihegés, zihálás
  • fokozott nyálzás

 

 

Honnan tudom, hogy a kutyám nem kap elegendő levegőt?

 

A pofán vagy a toroknál megjelenő ödéma komoly problémát okozhat, ha elzárja a levegő áramlásának útját. Tünetei:

  • légzés közben az orrcimpák kitágulnak, mintha fújtatna a kutya
  • nyitott szájon át igyekszik minél több levegőhöz jutni
  • könyökeit eltartja a mellkasától, hogy nagyobb teret engedjen a beáramló levegőnek
  • a normális légzéstől eltérően a has szélesebbre tágul, gyorsabban mozog
  • a légzés hangos, érdes

 

Rovarcsípés kutyáknál - Ödéma következtében légzési nehézség léphet fel
Rovarcsípés kutyáknál - Ödéma következtében légzési nehézség léphet fel
Fotó: dailymail.co.uk

 

 

Hogyan diagnosztizálják?

 

A diagnózist a csípést elszenvedő kutya klinika tünetei és kórelőzménye alapján állítják fel. Bizonyos esetekben vérvizsgálatot is kérhetnek, mely az allergiás reakciókra utaló paramétereket mutatja. Jegyezzük fel, hol jártunk, mivel foglalatoskodott a kutya, mielőtt megjelentek a tünetek. Megfordultunk-e erdőben, mezőn? Sétáltunk-e városi parkban? Vagy éppen kint szaglászott, heverészett a kertben a kutya? Minden információ segíthet!

 

 

Hogyan kezelhető?

 

A kezelés függ a csípés típusától, a csípések számától és a klinikai tünetek súlyosságától. Rendszerint alábbiakból áll: a rovar vagy hátrahagyott testrészének (pl. fullánk) eltávolítását követően antihisztaminokat és gyulladáscsökkentőket adnak a kutyának, amennyiben szükségesnek ítélik meg.

 

Súlyos esetben, szisztémás reakció (pl. anafilaxiás sokk) jelentkezésekor további beavatkozásra lehet szükség: intravénás infúzió, kortikoszteroidos gyógyszerek, oxigénterápia a légzés könnyítésére, epinefrin adása. Emellett figyelemmel követik a kutya elektrolit-szintjeit, és vizeletvizsgálatot is végezhetnek a vesék működésének megállapításához.

 

Tipp: Állítsunk össze egy elsősegélydobozt kutyánk számára. Állatorvosunk útmutatásával szerezzünk be olyan gyógyhatású készítményeket, melyek enyhítik a csípés okozta fájdalmat, gyulladást addig is, amíg megérkezünk a rendelőbe.

 

 

Rovarcsípések kutyáknál - A szúnyogok többféle betegséget terjeszthetnek
Rovarcsípések kutyáknál - A szúnyogok többféle betegséget terjeszthetnek
Fotó: it.notizie.yahoo.com

 

 

Mi a prognózis rovarcsípés esetén?

 

A prognózis legtöbbször kiváló, teljes gyógyulás várható. Azokban az esetekben, amikor az allergiás reakció súlyosbodik (például a több száz méhcsípés után), fontos, hogy a kutya mielőbb szakszerű ellátást kapjon, különben életveszélyes állapotba kerülhet. Az anafilaxiás sokk vagy a légzést gátló ödéma magától nem fog elmúlni, kezelést bízzuk állatorvosunkra!

 

Egyes rovarok súlyos fertőzések és betegségek terjesztői, pl. a kullancsok a Lyme-kór és a Babézia kórokozóit adhatják át a kutyának, míg a szúnyogok a szívférgességet terjesztik. E betegségek hosszadalmas kezelést igényelhetnek, és a gyógyulás nem minden esetben teljes.

 

 

A megelőzés kulcsfontosságú!

 

Ha a kutya élete folyamán egyszer már előfordult hevesebb reakció rovarcsípést követően, igyekezzünk elkerülni, hogy újra megismétlődjön a baj. Szervezete ugyanis idővel egyre érzékenyebben reagálhat a csípésekre, ezért is érdemes tájékoztatni állatorvosunkat arról, ha a múltban tapasztaltunk már kedvencünknél allergiás reakciót. Ilyenkor kiemelt jelentőséggel bír a megelőzés, mert a fokozott érzékenység más rovarok csípésére, és egyéb környezeti hatásokra (pollen, penész, élelmiszerek, stb.) is érzékennyé teheti a kutyát. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát arról, mely termékeket alkalmazhatjuk biztonsággal a rovarcsípések hatékony megelőzésére!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: it.notizie.yahoo.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás barangolások – Dunaföldvár Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások – Dunaföldvár
Így lopják a kutyákat Budapesten! Hírek - Címlapon
Így lopják a kutyákat Budapesten!