A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők

2024. május 19., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?



 

Kutyáink is reagálhatnak érzékenyen a rovarok csípésére, melyet a rovar nyálában vagy mérgében lévő fehérjék váltanak ki. Az érzékenység lehet veleszületett (öröklött) vagy szerzett gyakori kitettség esetén, vagyis ha a kutyát élete folyamán egy vagy több alkalommal érte már rovarcsípés, és az immunrendszere fokozottan reagál rá.

 

A rovarcsípés jellemző klinikai tünetei

  • a csípés helyén megjelenő duzzanat, a bőr kipirosodása
  • viszketés, vakarózás
  • fájdalom a csípés helyén
  • testszerte megjelenő piros dudorok, melyek kiemelkednek a bőrfelszínből
  • megduzzadt orr, pofa, szemhéj, mancs
  • súlyosabb reakció esetén légzési nehézség, fulladás, hányás, szédülés, zihálás

 

Rovarcsípések kutyáknál - Tünetek és teendők
Rovarcsípések kutyáknál - Tünetek és teendők
Fotó: metamorphosis.com

 

 

Allergiás reakció – Honnan tudom, hogy ez már vészhelyzet?

 

Rovarcsípést követően négy jellemző allergiás reakció jelenhet meg. Ezek közül kettő sajnos életveszélyes állapot kialakulásához vezethet, ám a tüneteket viszonylag könnyű beazonosítani.

 

  1. Anafilaxiás sokk – A legsúlyosabb allergiás reakció, kezelés nélkül már 30 percen belül halálos kimenetelű lehet.
     
  2. Ödéma – Jelentős duzzanat alakul ki a pofán vagy a torok tájékán, életveszélyessé akkor válik, ha a kutya légzését gátolja. Állatorvosi ellátást igényel.
     
  3. Csalánkiütés – A folytonos viszketés miatt rendkívül kellemetlen, de önmagában nem veszélyezteti a kutya életét. Célszerű állatorvos segítségét kérni a viszketés enyhítése érdekében, valamint a vakarózásból esetlegesen eredő másodlagos fertőzések megelőzésére.
     
  4. Allergiás dermatitisz – Az allergénnel való találkozást követően helyi gyulladás jelenik meg a bőrön. Jellemző a viszketés és a bőr hámlása. Ha nem javul, mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak. 

 

 

Rovarcsípés - Jellemző tünet a viszketés, melyet vakarózással igyekszik enyhíteni a kutya
Rovarcsípés - Jellemző tünet a viszketés, melyet vakarózással igyekszik enyhíteni a kutya
Fotó: petmd.com

 

 

Melyek a súlyos allergiás reakció klinikai tünetei?

 

Amennyiben a kutya érzékeny a rovar csípésére, vagy többszörös csípést szenvedett el, szervezete fokozottan is reagálhat rá. Az anafilaxiás sokk szisztémás, tehát az egész szervezetet érintő reakció, egyidejűleg több szervrendszerre hat. Kezelés nélkül károsodhatnak a belső szervek, a véráramlás akadályozottá válhat (agyi érintettség esetén rohamok jelenhetnek meg), valamint a légzést is egyre nehezebbé teheti. Ha az alábbi tüneteket észleljük kutyánkon, azonnal értesítsük állatorvosunkat:

  • jelentős duzzanat a csípés helye körül és/vagy csalánkiütés
  • hányás
  • hasmenés
  • hőemelkedés, láz
  • szédülés, dezorientáció
  • rohamok
  • erőteljes lihegés, zihálás
  • fokozott nyálzás

 

 

Honnan tudom, hogy a kutyám nem kap elegendő levegőt?

 

A pofán vagy a toroknál megjelenő ödéma komoly problémát okozhat, ha elzárja a levegő áramlásának útját. Tünetei:

  • légzés közben az orrcimpák kitágulnak, mintha fújtatna a kutya
  • nyitott szájon át igyekszik minél több levegőhöz jutni
  • könyökeit eltartja a mellkasától, hogy nagyobb teret engedjen a beáramló levegőnek
  • a normális légzéstől eltérően a has szélesebbre tágul, gyorsabban mozog
  • a légzés hangos, érdes

 

Rovarcsípés kutyáknál - Ödéma következtében légzési nehézség léphet fel
Rovarcsípés kutyáknál - Ödéma következtében légzési nehézség léphet fel
Fotó: dailymail.co.uk

 

 

Hogyan diagnosztizálják?

 

A diagnózist a csípést elszenvedő kutya klinika tünetei és kórelőzménye alapján állítják fel. Bizonyos esetekben vérvizsgálatot is kérhetnek, mely az allergiás reakciókra utaló paramétereket mutatja. Jegyezzük fel, hol jártunk, mivel foglalatoskodott a kutya, mielőtt megjelentek a tünetek. Megfordultunk-e erdőben, mezőn? Sétáltunk-e városi parkban? Vagy éppen kint szaglászott, heverészett a kertben a kutya? Minden információ segíthet!

 

 

Hogyan kezelhető?

 

A kezelés függ a csípés típusától, a csípések számától és a klinikai tünetek súlyosságától. Rendszerint alábbiakból áll: a rovar vagy hátrahagyott testrészének (pl. fullánk) eltávolítását követően antihisztaminokat és gyulladáscsökkentőket adnak a kutyának, amennyiben szükségesnek ítélik meg.

 

Súlyos esetben, szisztémás reakció (pl. anafilaxiás sokk) jelentkezésekor további beavatkozásra lehet szükség: intravénás infúzió, kortikoszteroidos gyógyszerek, oxigénterápia a légzés könnyítésére, epinefrin adása. Emellett figyelemmel követik a kutya elektrolit-szintjeit, és vizeletvizsgálatot is végezhetnek a vesék működésének megállapításához.

 

Tipp: Állítsunk össze egy elsősegélydobozt kutyánk számára. Állatorvosunk útmutatásával szerezzünk be olyan gyógyhatású készítményeket, melyek enyhítik a csípés okozta fájdalmat, gyulladást addig is, amíg megérkezünk a rendelőbe.

 

 

Rovarcsípések kutyáknál - A szúnyogok többféle betegséget terjeszthetnek
Rovarcsípések kutyáknál - A szúnyogok többféle betegséget terjeszthetnek
Fotó: it.notizie.yahoo.com

 

 

Mi a prognózis rovarcsípés esetén?

 

A prognózis legtöbbször kiváló, teljes gyógyulás várható. Azokban az esetekben, amikor az allergiás reakció súlyosbodik (például a több száz méhcsípés után), fontos, hogy a kutya mielőbb szakszerű ellátást kapjon, különben életveszélyes állapotba kerülhet. Az anafilaxiás sokk vagy a légzést gátló ödéma magától nem fog elmúlni, kezelést bízzuk állatorvosunkra!

 

Egyes rovarok súlyos fertőzések és betegségek terjesztői, pl. a kullancsok a Lyme-kór és a Babézia kórokozóit adhatják át a kutyának, míg a szúnyogok a szívférgességet terjesztik. E betegségek hosszadalmas kezelést igényelhetnek, és a gyógyulás nem minden esetben teljes.

 

 

A megelőzés kulcsfontosságú!

 

Ha a kutya élete folyamán egyszer már előfordult hevesebb reakció rovarcsípést követően, igyekezzünk elkerülni, hogy újra megismétlődjön a baj. Szervezete ugyanis idővel egyre érzékenyebben reagálhat a csípésekre, ezért is érdemes tájékoztatni állatorvosunkat arról, ha a múltban tapasztaltunk már kedvencünknél allergiás reakciót. Ilyenkor kiemelt jelentőséggel bír a megelőzés, mert a fokozott érzékenység más rovarok csípésére, és egyéb környezeti hatásokra (pollen, penész, élelmiszerek, stb.) is érzékennyé teheti a kutyát. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát arról, mely termékeket alkalmazhatjuk biztonsággal a rovarcsípések hatékony megelőzésére!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: it.notizie.yahoo.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak. Ismerjük fel a leggyakoribb csípéseket!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Milyen gyakran szabad fürdetni a kutyát? Milyen gyakran szabad fürdetni a kutyát?
Több dolog is befolyásolhatja, mikor lesz szüksége a kutyának fürdésre. Nem mintha annyira nagy örömmel ugranának a kádba, de olykor sajnos ezt sem lehet megúszni... Tudj meg többet a témáról!

Ehet a kutya uborkát? Ehet a kutya uborkát?
Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Hírek - Címlapon
Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?