A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?

2021. január 10., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Csipog, horkant, vakkant, sírdogál… Különféle hangokat adhat ki kedvencünk álmában, mi pedig úgy érezhetjük, mintha a világ egyik legédesebb jelenetének tanúi lennénk. De azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy biztos minden rendben van-e? Hagyjuk aludni, vagy inkább ébresszük fel?A kutyák meglehetősen aktívak lehetnek alvás közben (is): morgás, dünnyögés, dörmögés, "pöfékelés" (erőteljes kilégzések csukott szájjal), csipogásra emlékeztető vinnyogás mellett lábaikkal is rugdalózhatnak, mintha futnának. Ugatásra, vonyításra és sírásra emlékeztető hangok is szerepelhetnek a repertoárban. Ez legtöbbször természetes reakció, feltehetően a nap folyamán történt eseményeket dolgozza fel agyuk, ahogy a miénk is, miközben alszunk. Akadnak azonban kivételek is, így, ha kutyánk viselkedésében, alvási szokásaiban változást tapasztalunk, kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Az álmok birodalma

 

A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan működik alvás közben, hasonló elektromos tevékenységek zajlanak benne. Tanulmányok alapján arra következtetnek a kutatók, hogy bizony kedvenceink is képesek az álmodásra. Ha alaposan megfigyeljük kutyánkat, mikor elalszik, észrevehetjük, hogy légzése egy ponton lelassul és rendszertelenné válik. Rövidesen a szemhéjai intenzív mozgásba kezdenek, mintha képzeletbeli képek sora rohanna szemei előtt. Ez a gyors szemmozgás a REM-fázis alatt jelenik meg, akkor, amikor álmodunk. E fázis során gyakran láthatjuk, ahogy kutyánk hangokat ad ki és izmai meg-megrándulnak. (Lásd: Álmodnak a kutyák?)

 

Álmodás közben a kutya agya feldolgozhatja a nap folyamán átélt eseményeket
Álmodás közben a kutya agya feldolgozhatja a nap folyamán átélt eseményeket
Fotó: Pinterest

 

A napi események újraélése

 

Talán sohasem fogjuk pontosan megtudni, mi mindenről álmodnak a kutyák, de azért néhány feltételezéssel már előálltak a kutatók. Nagyon is lehetséges, hogy az alvást megelőző ébrenléti állapotban bekövetkező események emlékeit élik át újra. Ahogy teste időnként megremeg és lábaival kalimpál, elképzelhető, hogy éppen azzal a mókussal vagy macskával álmodik, amelyet a nap folyamán volt alkalma felkergetni egy fára. Vagy ismét elönti a kellemes érzés, ahogy szabadon száguldozhatott erdőn-mezőn. Ha nyüszög, talán azt a kellemetlen élményt éli újra, amikor magára hagytuk otthon, vagy „másodjára” is megkapja a védőoltást, levágjuk a karmait, esetleg olyan helyen „jár”, ahova ébren nem szívesen menne, mert az félelmet, szorongást vagy stresszt kelt benne. Fény derült egy szívmelengető dologra is: kutyusaink főként velünk álmodnak.

 

Feltöltődés

 

A mentális egészség megőrzésében, szellemi aktivitás elősegítésében fontos szerepe lehet az álmoknak és a pihentető alvásnak is. Érzékenyen is érinthet minket, amikor azt látjuk, hogy imádott kutyánk keservesen nyüszög alvás közben, mintha rémálmai lennének. Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, hogy felébresszük és megvigasztaljuk, inkább ne tegyük. Ahogy mi, úgy kedvencünk agya is ilyenkor dolgozza fel az átélt élményeket, ehhez pedig szüksége van a megszakítások nélküli alvásra. Ha úgy tűnik, éppen valami rosszat álmodik, mi pedig hirtelen kizökkentjük belőle, megijedhet és védekezően léphet fel. Várjuk meg, amíg magától ébredezni kezd, és ha igényli, legyünk mellette, hogy biztonságban érezhesse magát.

 

Álmodás - Miért nyüszög alvás közben a kutya
Miért nyüszög alvás közben a kutya:
Fotó: rd.com

 

Figyelj rám, Gazdi!

 

Bizonyosodjuk meg afelől, hogy kutyánk alszik, amikor nyüszög. Ha a helyén fekszik, de ébren van, talán éppen ezzel szeretné felhívni magára figyelmünket valami fontos dologra. Például ki kellene mennie elvégezni kis-/nagydolgát. Az is lehet, hogy unatkozik és szívesen játszana a gazdival, örülne egy szaglászással, felfedezéssel egybekötött sétának. Esetleg éhes (már megint), ami persze nem meglepő, hiszen a legtöbb kutya igazi haspók, és hamar megtanulják, hogy egy kis nyüszögéssel is elérhetik a vajszívű gazdiknál, amit szeretnének. Aligha tudunk ellenállni, ha bájos tekintet is kíséri. 

 

A pihenés vagy alvás közben észlelt nyüszögés, sírás jelezheti azt is, hogy a kutya nem érzi jól magát: fájdalma van, betegség gyötri, mentális vagy érzelmi gondokkal küzd (félelem, szorongás, stressz, PTSD, időskori demencia, stb.), ugyanakkor neurológiai probléma is állhat a hátterében, ezért mindenképpen érdemes kikérni állatorvosunk véleményét!

 

A kölyköknek és az idős kutyáknak több alvásra van szükségük
A kölyköket rengeteg új élmény éri, ahogy az aktív életmódot élő kutyákat is - intenzívebb álmaik lehetnek
Fotó: dogsbestlife.com

 

Még több érdekes cikk a témában:
 

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: rd.com
Cikk első megjelenése: 2020. szeptember 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba
Betegsége miatt nehézkesen jár a 14 éves spániel - szerető családjának tagjai felváltva mellette vannak, hogy egy pillanatig se érezze magát magányosnak.

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének egyik alappillére.

Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt? Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt?
Három-négy lerótt kör a kutyaágyon, vagy épp annak kaparása lefekvés előtt - sok kutyánál figyelhető meg ez, de vajon mi lehet ennek az oka?

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás
A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?

Álmodnak a kutyák? Álmodnak a kutyák?
A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. De valóban igaz volna ez, vagy csupán feltételezés? Lássuk, mit mondanak a kutatások!

12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden 12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden
Hűséges barát, szeretetteljes társ, lelkünk gyógyítója ő, a kutya. A maga módján pedig ő is tisztán tudtunkra adja, hogy számára mi vagyunk a legfontosabbak a világon.

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából? Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából?
Bármit megtennénk, hogy kedvencünk boldog, egészséges legyen – a pihentető alvás elengedhetetlen ehhez. De mit tehetünk alvásproblémák esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Hírek - Címlapon
Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Hírek - Címlapon
Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?