A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?

2022. március 06., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Csipog, horkant, vakkant, sírdogál… Különféle hangokat adhat ki kedvencünk álmában, mi pedig úgy érezhetjük, mintha a világ egyik legédesebb jelenetének tanúi lennénk. De azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy biztos minden rendben van-e? Hagyjuk aludni, vagy inkább ébresszük fel?



A kutyák meglehetősen aktívak lehetnek alvás közben (is): morgás, dünnyögés, dörmögés, "pöfékelés" (erőteljes kilégzések csukott szájjal), csipogásra emlékeztető vinnyogás mellett lábaikkal is rugdalózhatnak, mintha futnának. Ugatásra, vonyításra és sírásra emlékeztető hangok is szerepelhetnek a repertoárban. Ez legtöbbször természetes reakció, feltehetően a nap folyamán történt eseményeket dolgozza fel agyuk, ahogy a miénk is, miközben alszunk. Akadnak azonban kivételek is, így, ha kutyánk viselkedésében, alvási szokásaiban változást tapasztalunk, kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Az álmok birodalma

 

A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan működik alvás közben, hasonló elektromos tevékenységek zajlanak benne. Tanulmányok alapján arra következtetnek a kutatók, hogy bizony kedvenceink is képesek az álmodásra. Ha alaposan megfigyeljük kutyánkat, mikor elalszik, észrevehetjük, hogy légzése egy ponton lelassul és rendszertelenné válik. Rövidesen a szemhéjai intenzív mozgásba kezdenek, mintha képzeletbeli képek sora rohanna szemei előtt. Ez a gyors szemmozgás a REM-fázis alatt jelenik meg, akkor, amikor álmodunk. E fázis során gyakran láthatjuk, ahogy kutyánk hangokat ad ki és izmai meg-megrándulnak. (Lásd: Álmodnak a kutyák?)

 

Álmodás közben a kutya agya feldolgozhatja a nap folyamán átélt eseményeket
Álmodás közben a kutya agya feldolgozhatja a nap folyamán átélt eseményeket
Fotó: Pinterest

 

A napi események újraélése

 

Talán sohasem fogjuk pontosan megtudni, mi mindenről álmodnak a kutyák, de azért néhány feltételezéssel már előálltak a kutatók. Nagyon is lehetséges, hogy az alvást megelőző ébrenléti állapotban bekövetkező események emlékeit élik át újra. Ahogy teste időnként megremeg és lábaival kalimpál, elképzelhető, hogy éppen azzal a mókussal vagy macskával álmodik, amelyet a nap folyamán volt alkalma felkergetni egy fára. Vagy ismét elönti a kellemes érzés, ahogy szabadon száguldozhatott erdőn-mezőn. Ha nyüszög, talán azt a kellemetlen élményt éli újra, amikor magára hagytuk otthon, vagy „másodjára” is megkapja a védőoltást, levágjuk a karmait, esetleg olyan helyen „jár”, ahova ébren nem szívesen menne, mert az félelmet, szorongást vagy stresszt kelt benne. Fény derült egy szívmelengető dologra is: kutyusaink főként velünk álmodnak.

 

Feltöltődés

 

A mentális egészség megőrzésében, szellemi aktivitás elősegítésében fontos szerepe lehet az álmoknak és a pihentető alvásnak is. Érzékenyen is érinthet minket, amikor azt látjuk, hogy imádott kutyánk keservesen nyüszög alvás közben, mintha rémálmai lennének. Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, hogy felébresszük és megvigasztaljuk, inkább ne tegyük. Ahogy mi, úgy kedvencünk agya is ilyenkor dolgozza fel az átélt élményeket, ehhez pedig szüksége van a megszakítások nélküli alvásra. Ha úgy tűnik, éppen valami rosszat álmodik, mi pedig hirtelen kizökkentjük belőle, megijedhet és védekezően léphet fel. Várjuk meg, amíg magától ébredezni kezd, és ha igényli, legyünk mellette, hogy biztonságban érezhesse magát.

 

Álmodás - Miért nyüszög alvás közben a kutya
Miért nyüszög alvás közben a kutya:
Fotó: rd.com

 

Figyelj rám, Gazdi!

 

Bizonyosodjuk meg afelől, hogy kutyánk alszik, amikor nyüszög. Ha a helyén fekszik, de ébren van, talán éppen ezzel szeretné felhívni magára figyelmünket valami fontos dologra. Például ki kellene mennie elvégezni kis-/nagydolgát. Az is lehet, hogy unatkozik és szívesen játszana a gazdival, örülne egy szaglászással, felfedezéssel egybekötött sétának. Esetleg éhes (már megint), ami persze nem meglepő, hiszen a legtöbb kutya igazi haspók, és hamar megtanulják, hogy egy kis nyüszögéssel is elérhetik a vajszívű gazdiknál, amit szeretnének. Aligha tudunk ellenállni, ha bájos tekintet is kíséri. 

 

A pihenés vagy alvás közben észlelt nyüszögés, sírás jelezheti azt is, hogy a kutya nem érzi jól magát: fájdalma van, betegség gyötri, mentális vagy érzelmi gondokkal küzd (félelem, szorongás, stressz, PTSD, időskori demencia, stb.), ugyanakkor neurológiai probléma is állhat a hátterében, ezért mindenképpen érdemes kikérni állatorvosunk véleményét!

 

A kölyköknek és az idős kutyáknak több alvásra van szükségük
A kölyköket rengeteg új élmény éri, ahogy az aktív életmódot élő kutyákat is - intenzívebb álmaik lehetnek
Fotó: dogsbestlife.com

 

Még több érdekes cikk a témában:
 

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: rd.com
Cikk első megjelenése: 2020. szeptember 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban? Hírek - Címlapon
Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban?
A NAV  is aláírta az Állatvédelmi Kódexet Hírek - Címlapon
A NAV is aláírta az Állatvédelmi Kódexet