A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szívmelengető hír a kutatóktól: kutyusaink főként velünk álmodnak!

2016. október 24., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A szívünknek lehető legkedvesebb tényt állapították meg a Harvard Egyetem kutatói: a kutyák legnagyobb valószínűséggel gazdáikról álmodnak!Dr. Deirdre Barrett a Harvard pszichológusa évek óta tanulmányozza az alvási szokásokat és viselkedést az embereknél. A tudós elmondása szerint az emberek arról álmodnak, ami érdekli őket, amiket átéltek aznap - csak sokkal “színesebben”, és kevésbé logikusan. Szerinte nincs okunk azt feltételezni, hogy az állatok másképp álmodnak.

 

“Mivel a kutyák rendkívül szorosan kötődnek a gazdáikhoz, az emberekhez, valószínűleg azok arcával, illatával és a velük töltött időről álmodnak.” - mondta a tudós. Természetesen nem lehet megfigyelni, konkrétan mit lát az állat álom közben, az viszont tény, hogy a legtöbb emlős alvási ciklusa hasonlít az emberéhez - így a REM (a gyors szemmozgás) fázis is felfedezhető náluk is, melyben az agy a legaktívabb - ekkor látjuk, látják  az álmokat is.

 

Szorosan kötődnek az emberekhez a kutyák, ebből következtethető, hogy gyakran rólunk álmodnak
Szorosan kötődnek az emberekhez a kutyák, ebből következtethető, hogy gyakran rólunk álmodnak
Fotó: 7-themes.com

 

Érdekes, hogy ezzel szemben a macskák feltehetően inkább a vadászattal álmodnak. Ők ugyanis “csendben fekszenek, míg el nem érkezik az álomlátás szakasza - ekkor gyakran hirtelen felugranak, sziszegnek, mintha csak egeret vadásznának.”

 

Természetesen a kutyáknál is gyakori az “akció” az álmuk közben: gondoljunk csak arra, mikor mozognak a mancsai, lábai, mintha futna! A pszichológus azt is elárulta, tehetünk-e valamit azért, hogy  saját, és kutyánk álmai is biztosan szépek legyenek: “ha szépet szeretnénk álmodni, szerezzünk minél több boldog, vidám tapasztalatot, élményt nappal! Esténként kényelmes, biztonságot adó környezetben aludjunk - lehetőleg figyelve arra, hogy meglegyen az elegendő alvásidő.”

 

Ha még többet szeretnél olvasni a kutyák alvási szokásairól, álmairól, kattints ide!


 

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: thriving.childrenshospital.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

Korlátozások a turistautakon – Tájékozódj indulás előtt! Korlátozások a turistautakon – Tájékozódj indulás előtt!
Az év utolsó hónapjában több korlátozása is számítani kell a Vas vármegyei turistautakon. Indulás előtt fontos tájékozódni, nehogy a helyszínre érve érjen minket meglepetés!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Rehabportál Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiskutya találkozása a halloween tökkel Hírek - Címlapon
Kiskutya találkozása a halloween tökkel
Egészségesebb a kutyás család gyereke Hírek - Címlapon
Egészségesebb a kutyás család gyereke