A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szívmelengető hír a kutatóktól: kutyusaink főként velünk álmodnak!

2016. október 24., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A szívünknek lehető legkedvesebb tényt állapították meg a Harvard Egyetem kutatói: a kutyák legnagyobb valószínűséggel gazdáikról álmodnak!



Dr. Deirdre Barrett a Harvard pszichológusa évek óta tanulmányozza az alvási szokásokat és viselkedést az embereknél. A tudós elmondása szerint az emberek arról álmodnak, ami érdekli őket, amiket átéltek aznap - csak sokkal “színesebben”, és kevésbé logikusan. Szerinte nincs okunk azt feltételezni, hogy az állatok másképp álmodnak.

 

“Mivel a kutyák rendkívül szorosan kötődnek a gazdáikhoz, az emberekhez, valószínűleg azok arcával, illatával és a velük töltött időről álmodnak.” - mondta a tudós. Természetesen nem lehet megfigyelni, konkrétan mit lát az állat álom közben, az viszont tény, hogy a legtöbb emlős alvási ciklusa hasonlít az emberéhez - így a REM (a gyors szemmozgás) fázis is felfedezhető náluk is, melyben az agy a legaktívabb - ekkor látjuk, látják  az álmokat is.

 

Szorosan kötődnek az emberekhez a kutyák, ebből következtethető, hogy gyakran rólunk álmodnak
Szorosan kötődnek az emberekhez a kutyák, ebből következtethető, hogy gyakran rólunk álmodnak
Fotó: 7-themes.com

 

Érdekes, hogy ezzel szemben a macskák feltehetően inkább a vadászattal álmodnak. Ők ugyanis “csendben fekszenek, míg el nem érkezik az álomlátás szakasza - ekkor gyakran hirtelen felugranak, sziszegnek, mintha csak egeret vadásznának.”

 

Természetesen a kutyáknál is gyakori az “akció” az álmuk közben: gondoljunk csak arra, mikor mozognak a mancsai, lábai, mintha futna! A pszichológus azt is elárulta, tehetünk-e valamit azért, hogy  saját, és kutyánk álmai is biztosan szépek legyenek: “ha szépet szeretnénk álmodni, szerezzünk minél több boldog, vidám tapasztalatot, élményt nappal! Esténként kényelmes, biztonságot adó környezetben aludjunk - lehetőleg figyelve arra, hogy meglegyen az elegendő alvásidő.”

 

Ha még többet szeretnél olvasni a kutyák alvási szokásairól, álmairól, kattints ide!


 

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: thriving.childrenshospital.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiskutya találkozása a halloween tökkel Hírek - Címlapon
Kiskutya találkozása a halloween tökkel
Egészségesebb a kutyás család gyereke Hírek - Címlapon
Egészségesebb a kutyás család gyereke