A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szívmelengető hír a kutatóktól: kutyusaink főként velünk álmodnak!

2016. október 24., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A szívünknek lehető legkedvesebb tényt állapították meg a Harvard Egyetem kutatói: a kutyák legnagyobb valószínűséggel gazdáikról álmodnak!Dr. Deirdre Barrett a Harvard pszichológusa évek óta tanulmányozza az alvási szokásokat és viselkedést az embereknél. A tudós elmondása szerint az emberek arról álmodnak, ami érdekli őket, amiket átéltek aznap - csak sokkal “színesebben”, és kevésbé logikusan. Szerinte nincs okunk azt feltételezni, hogy az állatok másképp álmodnak.

 

“Mivel a kutyák rendkívül szorosan kötődnek a gazdáikhoz, az emberekhez, valószínűleg azok arcával, illatával és a velük töltött időről álmodnak.” - mondta a tudós. Természetesen nem lehet megfigyelni, konkrétan mit lát az állat álom közben, az viszont tény, hogy a legtöbb emlős alvási ciklusa hasonlít az emberéhez - így a REM (a gyors szemmozgás) fázis is felfedezhető náluk is, melyben az agy a legaktívabb - ekkor látjuk, látják  az álmokat is.

 

Szorosan kötődnek az emberekhez a kutyák, ebből következtethető, hogy gyakran rólunk álmodnak
Szorosan kötődnek az emberekhez a kutyák, ebből következtethető, hogy gyakran rólunk álmodnak
Fotó: 7-themes.com

 

Érdekes, hogy ezzel szemben a macskák feltehetően inkább a vadászattal álmodnak. Ők ugyanis “csendben fekszenek, míg el nem érkezik az álomlátás szakasza - ekkor gyakran hirtelen felugranak, sziszegnek, mintha csak egeret vadásznának.”

 

Természetesen a kutyáknál is gyakori az “akció” az álmuk közben: gondoljunk csak arra, mikor mozognak a mancsai, lábai, mintha futna! A pszichológus azt is elárulta, tehetünk-e valamit azért, hogy  saját, és kutyánk álmai is biztosan szépek legyenek: “ha szépet szeretnénk álmodni, szerezzünk minél több boldog, vidám tapasztalatot, élményt nappal! Esténként kényelmes, biztonságot adó környezetben aludjunk - lehetőleg figyelve arra, hogy meglegyen az elegendő alvásidő.”

 

Ha még többet szeretnél olvasni a kutyák alvási szokásairól, álmairól, kattints ide!


 

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: thriving.childrenshospital.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyasétáltatók, kirándulók figyelmébe: Több erdőben is látogatási korlátozás, vagy tilalom lesz! Kutyasétáltatók, kirándulók figyelmébe: Több erdőben is látogatási korlátozás, vagy tilalom lesz!
A kutyaséták, kutyás kirándulás, természetjárás tervezésekor vegyük figyelembe, hogy több helyen is erdőlátogatási tilalom lép érvénybe!

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba
Betegsége miatt nehézkesen jár a 14 éves spániel - szerető családjának tagjai felváltva mellette vannak, hogy egy pillanatig se érezze magát magányosnak.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Plüssjáték, koszos zokni, összenyálazott cipő, egy fél rágócsont… amit kedvencünk a legnagyobb örömmel hoz oda nekünk, mikor hazaérkezünk. Vagy csak úgy. A Tiéd is ajándékozós típus?

Egy kutyatréner vallomása - Kutyás karácsony és ami mögötte van Egy kutyatréner vallomása - Kutyás karácsony és ami mögötte van
Rendhagyó kutyás karácsonyt tartottunk. Ami sokat jelent nekem és fantasztikus, hogy megvalósulhatott! Nagyon büszke vagyok a gazdikra és kutyatársaikra. Több okból. Ismerem a történetüket. Tudom, honnét indultunk egykor, hogy közös munkával kedves vezetőivé váljanak kutyusaiknak. Ehhez ki kellett lépni komfortzónájukból, nagy adag bizalmat kellett nekem szavazni és megtanulni, mi az igazi kitartás, türelem, önfegyelem és önismeret.

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Jutalomfalatot hív vissza a forgalomból a Fressnapf Jutalomfalatot hív vissza a forgalomból a Fressnapf
Kutyáknak szánt jutalomfalatot hív vissza a Fressnapf - a terméket vissza lehet vinni az üzletekbe, ahol kicserélik, vagy visszatérítik annak vételárát.

Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását
Könnyebb lesz az idei szilveszter a kutyások számára - legalábbis kedvenceik tekintetében. Nem csak a kijárási tilalom marad életben ugyanis, de betiltják a tűzijátékok árusítását is.

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kiskutya találkozása a halloween tökkel Hírek - Címlapon
Kiskutya találkozása a halloween tökkel
Egészségesebb a kutyás család gyereke Hírek - Címlapon
Egészségesebb a kutyás család gyereke