A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Álmodnak a kutyák?

2020. október 24., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. De valóban igaz volna ez, vagy csupán feltételezés? Lássuk, mit mondanak a kutatások!



Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már: kutyánk egy kimerítő nap után mély álomba zuhan kényelmes fekhelyén, s az alvás órái közben vakkant egyet, lábai rángatózni kezdenek, fantomképek után kapkod. Ezek a mozdulatok mind azt a benyomást keltik, hogy kedvencünk éppen álmodik. De valóban jól látjuk?

 

Miről álmodik a kutya?
Miről álmodik a kutya?
Fotó: hdwallpapers.cat

 

Az alvással kapcsolatos tesztek során a kutatók elektroenkefalográf (EEG) készülékkel mérték a kutyák agytevékenységét alvás közben. Kiderült, hogy kedvenceink alvási mintái és agyuk elektromos impulzusai meglehetősen hasonlítanak a miénkhez, sőt, ugyanazokon az alvási fázisokon mennek át, mint mi. A kutya és az ember agya szerkezeti szinten hasonlóan épül fel, mindez arra enged következtetni, hogy négylábú barátaink is álmodnak.

 

Matthew Wilson és Kenway Louie, a Massachusetts Technológiai Intézet tudósai patkányokon is folytattak kísérleteket. Ébrenléti állapotban betették őket egy útvesztőbe, s míg az állat a kivezető utat kereste, a kutatók rögzítették hippokampuszuk elektromos tevékenységét. (Az agynak ez a része az emlékek képzésével és eltárolásával kapcsolatos.) Ezt követően alvás közben is méréseket végeztek rajtuk. Amikor a patkányok beléptek az alvás bizonyos fázisába, agyuk az emberekéhez hasonló agyhullámokat bocsátott ki, az EEG pedig álmodásra utaló aktivitást jelzett. Feltételezhető, hogy álmukban emlékeket hívtak elő olyan eseményekről, melyek ébrenléti állapotban történtek velük. A patkányok és emberek esetében hasonló eredményre jutottak, nincs ez másképpen a kutyák esetében sem.

 

 

Mikor álmodnak a kutyák?

 

Az alvásnak a kutyák esetében is két különböző szakasza van, fázisai meghatározott sorrendben követik egymást: 

 

  • R.E.M. (Rapid Eye Movement) - gyors szemmozgási fázis

Az alvásidő 20-30%-át teszi ki. Ebben a szakaszban az agyi tevékenység hasonló az ébrenlét folyamán mérhetőhöz. Tipikus a gyors szemmozgás, kutyáinknál emellett gyakori a hangadás és önkéntelen mozdulatok, pl. a végtagok rángása is követheti. Ekkor jelennek meg az álmok, melynek egyik legfőbb bizonyítéka, hogy a kutatásokban résztvevő emberek mesterséges ébresztést követően intenzív álomképekről számolnak be. Kutyáknál azonban ez az a szakasz, amikor szinte készenléti állapotban alszanak, így ha úgy érzékelik, azonnal átkapcsolnak ébrenléti állapotra, pl. egy váratlanul bekövetkező támadás esetén.

 

Édes a pihenés
Édes a pihenés
Fotó: zavstavki.com

 

  • non-R.E.M. (Non Rapid Eye Movement) - gyors szemmozgás nélküli fázis

Az alvásidő 70-80%-át teszi ki. Négy szakaszra osztható: szendergés (csökkenő izomtónus, lassuló szemmozgások), felületes alvás (nincs szemmozgás, ellazult izmok), középmély alvás és a mély alvás. Az agyi impulzusok csökkenése miatt nem mutathatók ki álmodásra utaló jelek. Fontos azonban az általános fizikai és mentális regenerálódáshoz. Mivel ez a fázis teszi ki az alvásidő nagy részét, a kutyák lassabban is térnek vissza belőle: nyújtózkodnak, ásítanak, megrázzák magukat, hemperegnek a szőnyegen, s olyanok is vannak, akik előszeretettel dörgölőznek a gazdi lábához vagy társaikhoz egy kis frissítő masszázsra.

 

EEG nélkül is könnyen megállapíthatjuk, mikor álmodik a kutya. Mindössze annyit kell tennünk, hogy figyelmesen várakozunk, miután kedvencünk elaludt. Ahogy egyre mélyebbre kerül, légzése rendszertelenebbé válik, s egy közepes méretű kutya esetében körülbelül 20 perc múlva már észrevehetjük az álmodás jeleit:

  • nyüszögés, halk morgás, apró vakkantások
  • orr és ajkak gyors összehúzása, bajusz mozgatása
  • szemmozgás (részben vagy teljesen lehunyt szemhéj mögött)
  • lábak rángása, mancsozás
  • farokcsóválás

 

Miről álmodnak a kutyák?

 

A kutatások alapján álmaik során újraélik a számukra meghatározó mindennapos tevékenységeket, ilyen például a játék, táplálkozás, váratlan öröm vagy támadás eseménye. Mivel a kutyák elsősorban orruk segítségével fedezik fel a világot, feltételezhetjük, hogy szaglásuk az álmodás során is fontos szerepet kap tapasztalataik feldolgozásában.

Kimutatták, hogy a kölyökkutyák gyakrabban álmodnak - ez valószínűleg annak köszönhető, hogy sokkal több új élmény éri őket a nap folyamán, melyeket több időbe telik feldolgozniuk.

 

Az idős kutyák több alvást igényelnek
Az idős kutyák több alvást igényelnek
Fotó: wallpaperup.com

 

Az emlősök agyában létezik egy specifikus szerkezet, az ún. Varol-híd (Pons, vagy pons Varolii), mely az agy utasításait továbbítja a kisagynak és a gerincvelőnek. Ez akadályozza meg az alvás közbeni cselekvést. Amikor a tudósok eltávolították vagy kikapcsolták a kutyák agyának ezt a részét, a R.E.M. alvási szakaszba belépve az állatok elkezdtek mozogni, annak ellenére, hogy az EEG mérései szerint mélyen aludtak. Egy-egy álomepizód szakasza alatt ezek a kutyák valóban végrehajtották azokat a cselekvéseket, amelyekről feltételezhetően álmodtak. Például egy vadászkutya álmában elkezdte keresni a vadat vagy képzeletbeli madarakat, macskákat kergetett, míg egy őrző-védő kutya álombéli támadókkal, rablókkal vette fel a harcot.

 

 

Felébresszük-e a kutyát, ha álmodik?

 

Egy egészséges felnőtt kutya alvásigénye kb. 10-12 óra. Munka- és sportkutyák esetében ez az időtartam hosszabb is lehet, hiszen szervezetük regenerálódásához, a szellemi frissességhez több pihenést igényelhetnek. 

Bármennyire is nagy a kísértés, próbáljunk meg ellenállni neki, és ne ébresszük fel kutyánkat álmodás közben! Kedvencünk mentális egészségéhez, valamint ahhoz, hogy a nap folyamán feladataira koncentrálni tudjon, elengedhetetlen a békés, nyugodt pihenés, lehetőleg megszakítások nélkül. Hagyjuk aludni, hogy a nap közben megélt eseményeket agya a saját tempójában dolgozhassa fel. S nem utolsósorban, nincs is aranyosabb látvány egy álmából ébredező, nyújtózkodó, félig még szendergő, dünnyögő kutyusnál.

 

 

A Te kutyád is szokott álmodni? Meséld el nekünk kommentben!

 

 

Forrás: cesarsway.com, pedigree.com, psychologytoday.com
Indexkép forrás: iceodogtimes.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 28.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Zöld bundájú kiskutya született Olaszországban Hírek - Címlapon
Zöld bundájú kiskutya született Olaszországban
Látványos 3D-modelleket alkottak a kutyák agyáról magyar kutatók Hírek - Címlapon
Látványos 3D-modelleket alkottak a kutyák agyáról magyar kutatók