A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit

2020. szeptember 09., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét? 

A kutyabarát helyek számának gyarapodásával szerencsére egyre több helyre vihetjük magunkkal kedvencünket, sok esetben mégis elkerülhetetlen, hogy rövidebb-hosszabb időszakokra magára hagyjuk otthon. Legyen szó bevásárlásról, orvosi vizsgálatról, hivatalos ügyintézésről, szabadidős programokról, és természetesen a munkavégzésről. Távollétünkben gyakran fordulhat meg fejünkben, vajon mivel is tölti idejét négylábúnk, jól érzi-e magát, hiányzunk-e neki egyáltalán?

 

Biztonságban van? Netán szorong vagy unatkozik? Talán ezek miatt aggódunk leginkább, ha kutyánk egyedül marad otthon. Könnyen bajba keveredhetnek felügyelet nélkül - néhány egyszerű tipp segítségével azonban elejét vehetjük a gondoknak, és boldogabbá tehetjük a szürke hétköznapokat kedvencünk számára.

 

Első a biztonság!

 

Otthonunk, kertünk legyen a kutya számára biztonságos – minden időben, nemcsak akkor, amikor egyedül marad. Tároljuk zárt helyen a veszélyes anyagokat (tisztítószerek, mérgek, vegyszerek, stb.), ahol nem férhet hozzá. Helyezzük a szemetest és a szennyes olyan helyre, ahol nem tudja kinyitni, mert kellemetlen következményekkel járhat, ha bármelyikben turkálni támad kedve.

 

Sok kutya nehezen viseli a magányt, folyton azt figyeli, mikor jön haza a gazdi
Sok kutya nehezen viseli a magányt, folyton azt figyeli, mikor jön haza a gazdi
Fotó: rd.com

 

Gondoskodjunk arról is, hogy mindig legyen előtte tiszta, friss víz, míg távol vagyunk. A vízimádó ebek, főleg a kölykök még az itatótálat is játéknak tekinthetik, amelyből rendkívül szórakoztató kipancsolni a vizet – legyen biztos helyen, ahol nem tudja felborítani, így elkerülhető az esetleges kiszáradás is. Érdemes feltölteni friss vízzel minden alkalommal, mielőtt elmegyünk otthonról, ha pedig szobaketrecbe vagy kennelbe zárjuk a kutyát, legyen lehetősége inni, ha megszomjazik.

 

Ha fennáll a veszélye, hogy a kutya kárt tesz önmagában (például bármit szétrág, felfal) vagy a berendezésben, felmerülhet a szobaketrec kérdése. Köztes megoldásként ideális lehet, ha gyerekráccsal elkerítünk számára egy biztonságos helyet, ahol etető- és itatótálja mellett néhány játéka és kényelmes fekhelye várja. Szobatisztasági gondok, vizeletvisszatartási probléma esetén – akár kölyök, akár idős ebről van szó - helyezzünk el az egyik sarokban egy pelenkát is, így remélhetőleg nem kell pisivel-kakival átitatott csatatérre hazaérnünk.

 

Kinti tartás esetén fontos, hogy a kerítés bombabiztos legyen: a beton alap vagy mélyre leásott és kellően magas kerítés és a zárt kapu (!) visszatarthatja, ha lófrálni szottyan kedve. Az időjárás viszontagságai elől pedig legyen hova elbújnia: széltől- és esőtől védett, minden oldalon szigetelt, a kutya méretének megfelelő kutyaház alkalmas erre a célra.

 

"Látod, gazdi? Ez a bolyhos izé már biztos nem jelent veszélyt" - kutyánkra annál inkább, ha szétrágja és megeszi a szőnyeget...
Fotó: simplypetsitting.com

 

Testmozgás, feladat, játék, pihenés - az együtt töltött idő is legyen örömteli

 

A testi-lelki nyugalom hozzájárul kedvencünk jó közérzetéhez, az egyedüllét időszakát megelőző fizikai-szellemi lefárasztás kiváló módja ennek eléréséhez. A reggeli egészségügyi sétát ki lehet bővíteni hosszabb körre, de egy-egy feladat, közös játék is nagy különbséget jelenthet a megszokott, kis mozgáshoz képest.

 

Ha az időjárás engedi, egy hosszabb séta délután, egy látogatás a kutyafuttatóra, bolondozás a pajtásokkal, labdázás – vagy bármilyen aktív tevékenység, amely segít levezetni a nap folyamán felgyülemlett energiákat – nemcsak a nyugalmas estét, hanem a másnap délelőtti sziesztát is elősegíti.

 

A kutyák általában véve szeretnek lustálkodni, önmaguktól nem feltétlen gyűjtik be a napi testmozgásadagot (ismerős, nemde?). A gazdival közös programokat viszont ők is élvezik, a rutint pedig kifejezetten szeretik, így ha kialakítottuk a napi rendszert, kedvencünk is tudni fogja, mikor érkezik el a pihenés és a tennivalók ideje.  Az otthoni egyedüllét is felhőtlenebb lehet, ha valóban pihenéssel, alvással tölti a stressz és rombolás helyett.

 

Ha távozásunk előtt lemozgatjuk a kutyát, jó eséllyel pihenéssel tölti majd a napját
Ha távozásunk előtt lemozgatjuk a kutyát, jó eséllyel pihenéssel tölti majd a napját
Fotó: Pinterest

 

Az unalom ellenszere: élményteli környezet otthon is

 

Ha a lemozgatás utáni pihenés csupán rövid ideig tart kedvencünknél, előfordulhat, hogy unalmában nemkívánatos dolgokon kezdi törni a fejét. Mi baj lehet abból, ha kicsit megrágcsálom az asztal lábát? Vagy beleolvasok a gazdi magazinjaiba, könyveibe? Elvégre egy kutyának sem árt némi művelődés… Ó, és vajon mit rejt a szemetes? Hát a szennyes? Majd a rosszalkodás után elszundít a kanapén, amiről később kiderül, hogy komoly kihívást jelent szétszedni, és persze a virágcserepek is megannyi kincset rejtenek…

 

A rombolás megelőzésének egyik remek módja, ha olyan dolgokkal látjuk el kutyánkat, amelyek elméjét is megdolgoztatják. Az élelemmel tölthető vagy szétrághatatlan játékok (pl. Kong) órákra lefoglalhatják, amit aztán szépen kipihenhet, mire a gazdi hazaér.

 

Nem ritka, hogy az egyedüllét idejére bekapcsolva hagyják a rádiót vagy a televíziót a kutya számára. Egy próbát megér, de ha az állandó zaj feszélyezi az ebet, inkább felejtsük el. Választhatunk természeti hangokat vagy nyugtató hatással bíró dallamokat lejátszó felvételt. Menhelyi kutyákkal végzett tesztek alapján még a hangoskönyvek elősegítették a tartalmasabb pihenést - miért ne működhetne otthon is? 

 

Az unalom és a szeparációs szorongás jele is lehet, ha a kutya rombol, amíg egyedül van otthon
Az unalom és a szeparációs szorongás jele is lehet, ha a kutya rombol, amíg egyedül van otthon
Fotó: Pinterest

 

Tartsuk szemmel a helyzetet

 

Kutyánk otthoni megfigyelésének remek eszköze lehet egy (vagy több) webkamera. Felszerelhető a nappaliban vagy az olyan kritikus területen, mint a konyha. Ha nem szeretnénk erre áldozni, felállíthatjuk tabletünket egy, a kutya által elérhetetlen pontra. Több órányi működéstől persze lemerülhet, de elkaphatunk néhány érdekes felvételt, s ha nem is látjuk, mit csinál, a zajokból sokmindenre lehet következtetni: sírás, vonyítás, ugatás vagy kaparászás, kotorászás is mind jelezheti, hogy kutyánk nem viseli jól a magányt.

 

Manapság már elérhető olyan beépített kamera is, amely képernyővel és állandó internetkapcsolattal rendelkezik, nem merül le, így ha éppen valami rosszaságon kapjuk kedvencünket, élő adásban „bejelentkezhetünk”, beszélhetünk hozzá. A távvezérléssel működtetett okoseszköz segítségével pedig még jutalomfalatot is adhatunk neki.

 

A szeparációs szorongásra hajlamos kutyáknál viszont az ellenkező hatást is kiválthatja a gazdi látványa vagy hangja, hiszen ott van, de még sincs, a kutya nem mehet a közelébe, nem bújhat hozzá. Fontoljuk meg e lehetőséget kedvencünk jellemétől függően. 

 

Okos megoldások - Távvezérléssel működő jutalomfalat-adagoló kutyák számára
Okos megoldások - Távvezérléssel működő jutalomfalat-adagoló kutyák számára
Fotó: dogsrecommend.com

 

Külső segítség igénybevétele - kutyaszitter, kutyasétáltató, napközi

 

Kutyánk életkora, temperamentuma, mozgásigénye és egészségi állapota alapján szükség lehet átmeneti, vagy teljes felügyeletre arra az időre, amit egyedül kell eltöltenie. Ha nehezen viseli a magányt, meglehetősen aktív, ideális megoldás lehet egy kutyanapközi felkeresése, ahol fajtársai között töltheti el a napot. Járjunk utána a lehetőségeknek, milyen feltételekkel fogadják az újonnan érkező ebeket, milyen körülmények között tartják őket (házban és/vagy udvarban), milyen elfoglaltságot biztosítanak számukra napközben (séta, játék, feladatozás, stb.).

 

Ha inkább az ember társaságát részesíti előnyben, rábízhatjuk olyan családtagra, rokonra vagy ismerősre, aki jól bánik a kutyákkal, és szeretettel vigyáz kedvencünkre, míg mi távol vagyunk.

 

Ha kedvencünk jól elvan egyedül is, de kora vagy betegsége miatt többször igényli az egészségügyi sétát, igénybe vehetjük megbízható, a kutyával kedvesen bánó kutyaszitter, vagy -sétáltató szolgáltatását, de megkérhetjük családtagunkat, barátunkat, hogy távollétünk ideje alatt vigye ki egy rövid sétára. Négylábúnk is örülni fog a lehetőségnek, hogy elvégezheti a dolgát, és nem kell amiatt szorongania, hogy kibírja-e, míg a gazdi órák múltán ér haza.

 

Hazaérkezés után pedig jöhet is a séta vagy egy kis kerti móka - kutyánk csillogó tekintete, öröme minden fáradtságot megér, egyetértünk?

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: simplypetsitting.com
Cikk első megjelenése: 2020. január 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás
A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?

“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok “Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok
Évek óta jótékonykodnak a kaposvári ovisok: állateledelt, felszerelést gyűjtenek a menhelyi állatok számára. Koronavírus ide, járvány oda, ez idén se maradhatott el: az állatok világnapja után nem sokkal össze is gyűlt az idei ellátmány a négylábúak számára!

3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog 3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Kutyánk elsődlegesen orra révén fedezi fel a világot, a szaglására alapozó feladatok pedig remekül megdolgoztatják elméjét is. Játékra fel!

Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat? Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat?
Lelkesen köszönt minket, mindig kapható egy kis játékra és akkor is mellettünk van, amikor vigaszt keresünk. Csillogó tekintetéből szeretet árad, megnyugtató jelenléte csodálatos támasz.

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?
Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Hírek - Címlapon
Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése