A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hangoskönyv a menhelyi kutyáknak?

2016. március 08., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Brit kutatók meglepő alternatívát találtak a menhelyeken élő kutyák megnyugtatására: hangoskönyvek lejátszásával csökkentenék az általuk érzett stresszt. Tényleg működik?



Nem nehéz elképzelni, hogyan érezhetik magukat a menhelyeken élő kutyák. Számodra érthetetlen okokból kiszakítanak megszokott környezetedből, otthonodtól távol egy vadidegen helyre bezárva töltöd el napjaidat. Társaid kétségbeesett kiáltásától nem tudsz pihenni, elviselhetetlen a folyamatos zaj. Mi hozhat megnyugvást?

 

Az emberi hang megnyugtathatja a szomorú és feszült kutyákat a menhelyen
Az emberi hang megnyugtathatja a szomorú és feszült kutyákat a menhelyen
Fotó: blog.dogbuddy.com

 

Clarissa Brayley és Tamara Montrose, a Hartpury Animal Behaviour College kutatói azt vizsgálták, hogy hangoskönyvek és különböző stílusú zeneszámok lejátszása megnyugtatja-e a kutyákat. A kísérletben négyféle hangot teszteltek a résztvevő alanyokon, míg a kontrollcsoportnak nem játszottak le sem hangot, sem zenét:

  • hangoskönyv (C.S. Lewis "Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény" c. könyve, melynek egy részletét Michael York, színész olvasta fel)
  • komolyzene (Beethoven Best Of)
  • popzene (Now 88)
  • kifejezetten kutyák számára készült “kutyabarát zene” (Through a Dog’s Ear)

Az angliai Blue Cross Burford kutyaotthon lakói közül 31 kutya vett részt a kísérletben. A 9 hónapos és 13 éves kor közötti kutyák átlagban 51 napja tartózkodtak a menhelyen. Mind a négy tesztnek alávetették őket. A kísérlet folyamán megszokott életterükben éltek tovább, reggelente kiengedték őket a kenneltakarítás idejére, délután további egy órát tölthettek a szabadban. Minden nap kivitték őket sétálni és naponta 2-3 alkalommal kaptak enni. A hangoskönyvet vagy zenét a reggeli, csendesebb időszakban játszották le nekik két órán át. A kutyák viselkedését videókamerákon monitorozták, 5 perces rögzítésekkel. 

 

“A menhely meglehetősen stresszes környezet a kutyák számára, és ha képesek lennénk e stresszt - akárcsak a legkisebb mértékben is - csökkenteni, javthatnánk a kutyák általános jóllétén.” - mondta el Dr. Tamara Montrose. "Tanulmányunkban azt találtuk, hogy a hangoskönyvek hatására a kutyák többet tudtak pihenni, amely az alacsonyabb stressz-szint egyértelmű jele. A kutyák szociális lények, fontos számukra az emberi kontaktus. Úgy véljük, a hangoskönyvek megközelítőleg úgy hatnak a kennelekbe zárt kutyákra, mintha emberekkel lépnének interakcióba. Az emberi hangok által keltett társaság illúziója jótékony hat rájuk, a hangoskönyv növeli komfortérzetüket."

 

A kutató hozzátette: "Ezzel a módszerrel indirekt módon is segíthetünk a kutyáknak. Stressz-szintjük csökkenésével az olyan viselkedésformák is ritkábbá válhatnak, mint a folyamatos ugatás vagy az örökbefogadás lehetőségét befolyásoló egyéb nemkívánatos tevékenységek. Elmondható, hogy a hangoskönyvek potenciálisan növelhetik a kutyák örökbefogadási esélyeit."

 

A túlzsúfolt menhelyeken a gazdikereső kutyák is stresszesek
A túlzsúfolt menhelyeken a gazdikereső kutyák is stresszesek
Fotó: ecorazzi.com

 

A kutyák hosszabban pihentek vagy többet aludtak, amikor a hangoskönyvet játszották le nekik, kevesebb időt töltöttek ülve vagy állva. Kiderült, hogy a vizsgált időszakban (24 nap) 15 napon pihentek vagy aludtak, míg a popzene hallgatása közben átlagban 7.7 volt ez a szám. Továbbá kevesebbet ugattak a hangoskönyv hatására, mint a zene mellett. Ugyanígy csökkent a vonyítás, morgás és nyüszítés mértéke is összehasonlítva a popzene hallgatása alatt, illetve a kontrollcsoportban. Megfigyelték azt is, hogy a kutyák kevesebbet járkáltak fel-alá kennelükben.

 

A klasszikus zene is jótékonyan hatott viselkedésükre, de hatása korántsem volt olyan erőteljes, mint a hangoskönyvé. A kutyák valamelyest nyugodtabbak lettek, kevesebbet mozogtak, csendesebbé váltak. Egy 2012-es tanulmányban is azt találták, hogy a komolyzene csökkenti az állatok stressz-szintjét, ezért igencsak meglepő, hogy a hangoskönyv jóval pozitívabb hatást váltott ki.

 

Néhány külföldi menhelyen már bevett gyakorlat, hogy önkéntesek olvasnak fel a kutyáknak. Sajnos azonban a jelentkezők száma véges, erre megfelelő alternatíva lehet a hangoskönyv.

 

A tesztalanyok feltehetően nem hallottak még hangoskönyvet azelőtt, s a kutatók véleménye szerint az emberi hang ilyen formában történő továbbítása érdekesebb is lehet számukra, mintha beszélgetésbe elegyednénk valakivel a közelükben. S habár a kutyák nem igazán értékelik a szépirodalmat és a mű tartalmát, úgy tűnik, örömmel hallgatják az emberi hangot.

 

Hatékony stresszoldó lehet, ha a menhelyi kutyák hangoskönyvet hallgathatnak
Hatékony stresszoldó lehet, ha a menhelyi kutyák hangoskönyvet hallgathatnak
Fotó: petful.com

 

Természetesen további tesztek szükségesek annak megállapításához, hogyan hatnak pontosak a kutyákra a különböző hangok. A Dr. Brayley és Dr. Monrose által folytatott kísérlet elsősorban a hangoskönyvek pozitív erejére vonatkozott, de érdekes lenne tudni, hogy a kutyák jobban kedvelik-e, ha ugyanazt a könyvet olvassák fel nekik újra és újra, vagy inkább az új, eddig még ismeretlen könyveket, hangokat részesítenék előnyben. 

 

Az eddigi eredmények igen ígéretesek, hiszen ez a felvetés egy egyszerű és viszonylag gazdaságos módot kínálhat a menhelyi kutyák stressz-szintjének csökkentésére.

Forrás: companionanimalpsychology.com
Indexkép forrás: playbuzz.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vissza a halálból, avagy Patrick, a kidobott kutya története Hírek - Címlapon
Vissza a halálból, avagy Patrick, a kidobott kutya története
Kutyával a vonaton Hírek - Címlapon
Kutyával a vonaton