A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Kutyával a vonaton

A MÁV és GYSEV információi alapján


2016. március 07., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
BKK-s cikkünk folytatásaként kiegészítenénk a tömegközlekedés témáját a vonatozással kapcsolatos információkkal. Bár nem nagy a különbség, egy kis figyelmet mégis megérdemel a téma, nehogy pont az apróságok kerüljék el a figyelmünket...

Humac - huminsav - immunerősítő

hirdetés (X)- Mi az elsődleges szabály, ami mindenkire vonatkozik? Milyen feltételekkel szállítható bármely kutya a vonaton? Mi vonatkozik a vonatpótló autóbuszokra?

- Díjszabásunk értelmében a kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával az utas csomagban élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba. A csomagolásnak (kosár, ketrec, láda) biztosítania kell, hogy az állat abból az utazás során ne szabaduljon ki, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy az utasokat, azok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja a szennyeződéstől. Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is felvihető a vonatra. A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya papírok nélkül is utaztatható. Ha a gazda a szükséges igazolást nem tudja bemutatni a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja a további közlekedésből.

A kutyák szállítása a vonatpótló autóbuszokon is lehetséges, amennyiben a busz nem pót- és helyjegyköteles, vagy helyjegyköteles vonat pótlását szolgálja.

 

 

vonatozás kutyával
A kíváncsi utas
Forrás: deviantart.com

 

- Minden vonaton szállítható kutya, vagy számíthatunk olyanra, ahova nem lehet felvinni? Ha igen, mi ennek az oka?

- Nem vihető be élő állat: 1. kocsiosztályú kocsiba, étkezőkocsiba, a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles vonatba és kocsiba.*

Kutya csak a másodosztályú vagonokba vihető be.

 

-  Adott kocsiban egyszerre hány eb szállítható?

- Egy utas legfeljebb két ebet vihet magával. A fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A egy kabinba legfeljebb 2 ember vihet be kutyát.

 

- Van kivétel, vagy minden méretre és fajtára egyazon szabályok vonatkoznak?

- 20 kg-nál nehezebb, nagytestű négylábú csak a személykocsi peronján szállítható.  A segítő kutya az első és másodosztályú, valamint az étkezőkocsiba is bevihető az ott utazók egyetértésének kikérése nélkül. Az ülőhely-biztosítással közlekedő vonat fülkéjébe a segítő kutya is csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be.

 

A kabinban utazva igazán jól érzi magát kutya és gazdi egyaránt
A kabinban utazva igazán jól érzi magát kutya és gazdi egyaránt
Fotó: canwetakethedog.com

 

- Milyen címmel ellátott kutyáknak nem kell szájkosarat viselnie, esetleg jegyet venni neki? (Gondolok itt pl.: vakvezetőre, vagy munkakutyára)

- A segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet hatálya alá tartozó ebet a jogosult elszámolás nélkül, díjfizetés nélkül szállíthatja. Mindösze egy pórázt kell rátenni, és rendelkezni a kiképzését, valamint oltását igazoló papírokkal. Az igazolvánnyal rendelkező, rendőr által kísért rendőrségi kutya elszámolás nélkül, díjfizetés nélkül szállítható. A rendőrségi kutyával azonos elbírálás alá esnek más nyomozó hatóságok állományába tartozó személyek által szolgálati céllal szállított kutyák is.


 

- Milyen jegytípusokkal utaztathatunk kutyát? Csoportos jegy ugyanúgy használható, valamint van különbség emberre és kutyára váltott jegy között?

- A kutya részére élőállat jegyet kell váltani függetlenül attól, hogy az utas azt pórázon, szájkosárral ellátva tartja, vagy kosárban, ketrecben, ládában viszi be a kocsiba.

A vasúti társaság kizárólag a kutya szállításáért számít fel viteldíjat. A kilométer-távolságok összeadására vagy a viteldíj külön számítására az általános szabályok érvényesek.

Ha az ebnek az utas nem vett jegyet a pénztárban, akkor a kalauz pótdíj fizetésére kötelezheti.

 

- Létezik kutyabérlet? Ha igen, mennyibe kerül, és pontosan milyen utazásra jogosít fel?

- A bérlettel (Budapest-bérlettel) rendelkező utas kedvence részére kutya havibérlet kiszolgáltatását kérheti. 30 napos bérlet esetén az utas bérletén, illetve a kutyabérleten levő érvénytartam eltérhet. Az eb részére kiadott bérlet felhasználási szabályai megegyeznek az utas birtokában levő bérletre vonatkozó előírásokkal. Annyi a különbség, hogy a kutya részére váltott bérleten nem kell igazolványszámot feltüntetni. Egyes kedvezmények esetében külön meghirdetett feltételek mellett menetjegyhez is váltható kutyabérlet.

 

Ha az utas a fuvarozási korlátozásokat megszegi, a viteldíjon felül a Vasúti menetdíjtáblázatok I. kötetében megállapított pótdíjat kell megfizetnie és a korlátozásoknak eleget kell tennie. Ha az utas az előírt pótdíjat nem fizeti meg vagy a térítés után is megszegi a korlátozásokat, a vasúti társaság a négylábúval együtt az első alkalmas állomáson kizárhatja az utazásból.

 

 
A merész kutya még a vonat ablakán is kinéz
A merész kutya még a vonat ablakán is kinéz
Fotó: bestinshowdaily.com

 


A fentebb említett díjszabás megtalálható a http://static.mav.hu/sites/default/files/upload/page/mav-start_dijszabas_20130515.pdf linkre kattintva. 

 

Reméljük cikkünk segítséget nyújt a későbbiekben, és megválaszol néhány kérdést.

 

Köszönjük a segítséget a MÁV-GYSEV társaságoknak!

 


* Időközben elindult egy kísérleti kezdeményezés, melynek értelmében egyes Inter City járatokon megengedik a kutyák szállítását. Mindez köszönhető a gazdik összefogásának!

A kísérleti program folyamatban van, a Kutyával vonaton információ szerint hónapok kellenek a végső következtetések levonásáig.
A témával kapcsolatos információkat az alábbi cikkünkben olvashatjátok:


 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Cikk első megjelenése: 2015. április 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Kutya-mód érkezik a Teslákra: a funkció akár kutyaéleteket is menthet! Kutya-mód érkezik a Teslákra: a funkció akár kutyaéleteket is menthet!
Egy twitterező vetette fel a kutya-mód ötletét, ami nem süket fülekre talált: Elon Musk rábólintott a javaslatra!

Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor
Talán ennek a kutyának volt a legkalandosabb a szilvesztere! Kalandja szerencsére jó véget ért, története megmosolyogtató, ám ne felejtsük el, mi miatt kényszerült erre az útra, ami rosszul is elsülhetett volna…

Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről
Nem csak nyáron várják a két- és négylábú vendégeiket a kutyabarát helyek! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez az élménybeszámoló egy kutyás család tollából - a pihenésre “négylábú gyerekeiket” is magukkal vihették!

Őszi kutyaséta a festői Tokaj - Hegyalja történelmi borvidékén Őszi kutyaséta a festői Tokaj - Hegyalja történelmi borvidékén
Nincs is jobb dolog ősszel, mint a színesedő falevelek alatt sétálni a napsütötte erdőben, a vastag avart rugdosva… Az élmény azonban csak akkor teljes, ha kedvencünk is velünk tarthat a kirándulásra!

Sosem lesz vége - 107 kiskutya egy autóban Sosem lesz vége - 107 kiskutya egy autóban
Újabb szaporítót fogtak a határon, aki apró kölyökkutyákat próbált Olaszországba csempészni. A szaporítás és illegális kereskedelem súlyos probléma, miatta szinte szélmalomharc az állatvédelem...

Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra! Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra!
A kutya nem csak háziállatunk, hanem családtagunk! Következésképpen visszük magunkkal mindenhová, ahová csak lehet. Indulás előtt jó azonban utána nézni a különféle utazási módok szabályaival. Íme, egy kis segítség, hogyan utazz kedvenceddel autóval, tömegközlekedési eszközön, vagy akár repülőn!

Tudd biztonságban kutyusodat a külföldi utazáson is! Tudd biztonságban kutyusodat a külföldi utazáson is!
Mi tudjuk, milyen fontos neked, hogy kedvenced is biztonságban legyen, ha külföldre utazol városlátogatás vagy nyaralás céljából. Ahogy veled, úgy vele is bármi megtörténhet az utazásotok alatt. Természetesen magadra tudsz kötni utasbiztosítást, de mi a helyzet a kutyusoddal?

A kutyások jobban odafigyelnek az utasbiztosításra - de miért is? A kutyások jobban odafigyelnek az utasbiztosításra - de miért is?
Az utóbbi években egyre többen kötnek utasbiztosítást a külföldi utazásaikhoz, kiemelkedően a nyári időszakban. Köszönhető ez a folyamatosan erősödő tudatos gondolkodásnak és felelősségérzet javulásának. De mi köze ennek a kutyákhoz?

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Hangoskönyv a menhelyi kutyáknak? Hírek - Címlapon
Hangoskönyv a menhelyi kutyáknak?
Mindig van remény - egy 16 éves kutya története Hírek - Címlapon
Mindig van remény - egy 16 éves kutya története