A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Mudi

Mudi

A XVIII-XIX. században magyarországi ...

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

További fajták
Instagram

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Kutyával a vonaton

A MÁV és GYSEV információi alapján


2016. március 07., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!BKK-s cikkünk folytatásaként kiegészítenénk a tömegközlekedés témáját a vonatozással kapcsolatos információkkal. Bár nem nagy a különbség, egy kis figyelmet mégis megérdemel a téma, nehogy pont az apróságok kerüljék el a figyelmünket...

- Mi az elsődleges szabály, ami mindenkire vonatkozik? Milyen feltételekkel szállítható bármely kutya a vonaton? Mi vonatkozik a vonatpótló autóbuszokra?

- Díjszabásunk értelmében a kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával az utas csomagban élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba. A csomagolásnak (kosár, ketrec, láda) biztosítania kell, hogy az állat abból az utazás során ne szabaduljon ki, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy az utasokat, azok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja a szennyeződéstől. Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is felvihető a vonatra. A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya papírok nélkül is utaztatható. Ha a gazda a szükséges igazolást nem tudja bemutatni a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja a további közlekedésből.

A kutyák szállítása a vonatpótló autóbuszokon is lehetséges, amennyiben a busz nem pót- és helyjegyköteles, vagy helyjegyköteles vonat pótlását szolgálja.

 

 

vonatozás kutyával
A kíváncsi utas
Forrás: deviantart.com

 

- Minden vonaton szállítható kutya, vagy számíthatunk olyanra, ahova nem lehet felvinni? Ha igen, mi ennek az oka?

- Nem vihető be élő állat: 1. kocsiosztályú kocsiba, étkezőkocsiba, a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles vonatba és kocsiba.*

Kutya csak a másodosztályú vagonokba vihető be.

 

-  Adott kocsiban egyszerre hány eb szállítható?

- Egy utas legfeljebb két ebet vihet magával. A fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A egy kabinba legfeljebb 2 ember vihet be kutyát.

 

- Van kivétel, vagy minden méretre és fajtára egyazon szabályok vonatkoznak?

- 20 kg-nál nehezebb, nagytestű négylábú csak a személykocsi peronján szállítható.  A segítő kutya az első és másodosztályú, valamint az étkezőkocsiba is bevihető az ott utazók egyetértésének kikérése nélkül. Az ülőhely-biztosítással közlekedő vonat fülkéjébe a segítő kutya is csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be.

 

A kabinban utazva igazán jól érzi magát kutya és gazdi egyaránt
A kabinban utazva igazán jól érzi magát kutya és gazdi egyaránt
Fotó: canwetakethedog.com

 

- Milyen címmel ellátott kutyáknak nem kell szájkosarat viselnie, esetleg jegyet venni neki? (Gondolok itt pl.: vakvezetőre, vagy munkakutyára)

- A segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet hatálya alá tartozó ebet a jogosult elszámolás nélkül, díjfizetés nélkül szállíthatja. Mindösze egy pórázt kell rátenni, és rendelkezni a kiképzését, valamint oltását igazoló papírokkal. Az igazolvánnyal rendelkező, rendőr által kísért rendőrségi kutya elszámolás nélkül, díjfizetés nélkül szállítható. A rendőrségi kutyával azonos elbírálás alá esnek más nyomozó hatóságok állományába tartozó személyek által szolgálati céllal szállított kutyák is.


 

- Milyen jegytípusokkal utaztathatunk kutyát? Csoportos jegy ugyanúgy használható, valamint van különbség emberre és kutyára váltott jegy között?

- A kutya részére élőállat jegyet kell váltani függetlenül attól, hogy az utas azt pórázon, szájkosárral ellátva tartja, vagy kosárban, ketrecben, ládában viszi be a kocsiba.

A vasúti társaság kizárólag a kutya szállításáért számít fel viteldíjat. A kilométer-távolságok összeadására vagy a viteldíj külön számítására az általános szabályok érvényesek.

Ha az ebnek az utas nem vett jegyet a pénztárban, akkor a kalauz pótdíj fizetésére kötelezheti.

 

- Létezik kutyabérlet? Ha igen, mennyibe kerül, és pontosan milyen utazásra jogosít fel?

- A bérlettel (Budapest-bérlettel) rendelkező utas kedvence részére kutya havibérlet kiszolgáltatását kérheti. 30 napos bérlet esetén az utas bérletén, illetve a kutyabérleten levő érvénytartam eltérhet. Az eb részére kiadott bérlet felhasználási szabályai megegyeznek az utas birtokában levő bérletre vonatkozó előírásokkal. Annyi a különbség, hogy a kutya részére váltott bérleten nem kell igazolványszámot feltüntetni. Egyes kedvezmények esetében külön meghirdetett feltételek mellett menetjegyhez is váltható kutyabérlet.

 

Ha az utas a fuvarozási korlátozásokat megszegi, a viteldíjon felül a Vasúti menetdíjtáblázatok I. kötetében megállapított pótdíjat kell megfizetnie és a korlátozásoknak eleget kell tennie. Ha az utas az előírt pótdíjat nem fizeti meg vagy a térítés után is megszegi a korlátozásokat, a vasúti társaság a négylábúval együtt az első alkalmas állomáson kizárhatja az utazásból.

 

 
A merész kutya még a vonat ablakán is kinéz
A merész kutya még a vonat ablakán is kinéz
Fotó: bestinshowdaily.com

 


A fentebb említett díjszabás megtalálható a http://static.mav.hu/sites/default/files/upload/page/mav-start_dijszabas_20130515.pdf linkre kattintva. 

 

Reméljük cikkünk segítséget nyújt a későbbiekben, és megválaszol néhány kérdést.

 

Köszönjük a segítséget a MÁV-GYSEV társaságoknak!

 


* Időközben elindult egy kísérleti kezdeményezés, melynek értelmében egyes Inter City járatokon megengedik a kutyák szállítását. Mindez köszönhető a gazdik összefogásának!

A kísérleti program folyamatban van, a Kutyával vonaton információ szerint hónapok kellenek a végső következtetések levonásáig.
A témával kapcsolatos információkat az alábbi cikkünkben olvashatjátok:


 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Cikk első megjelenése: 2015. április 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Mudi

Mudi

A XVIII-XIX. században magyarországi ...

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

További fajták
Instagram

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Hangoskönyv a menhelyi kutyáknak? Hírek - Címlapon
Hangoskönyv a menhelyi kutyáknak?
Mindig van remény - egy 16 éves kutya története Hírek - Címlapon
Mindig van remény - egy 16 éves kutya története