A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen a jó kutyaház?

2022. november 21., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kedvencünk kerti lakjának milyensége bizony nem mindegy. A jó kutyaház óv, véd az időjárás viszontagságaitól, melegen tart a hidegben.



 

Nem minden kutya él lakáson belül, és nincs is ezzel semmi baj, amennyiben a gazdi biztosítja kedvence számára mindazt, ami a teljes élethez szükséges. Ide értendő a megfelelő táplálás, és egészségének megőrzése (az oltásoktól a kullancsriasztókon át a szükséges állatorvosi vizsgálatokig), de a megfelelő mozgás biztosítása is - nem csak az udvaron belül! Kutyáinknak is szüksége van az új ingerekre, kalandokra a gazdival. Az udvari kutyák életének, jólétének egyik meghatározó tényezője pedig maga a kutyaház. 

 

A kutyaház az a hely, ahová elvonulhat az eb pihenni, aludni, vagy ha épp egy kis egyedüllétre vágyik, ha nyüzsgés van körülötte. A kutyaház véd az időjárás viszontagságai elől is. 

Éppen ezért a kutyaháznak olyannak kell lennie, hogy a kutya szívesen tartózkodjon benne, és védő szerepét is megfelelően betöltse. Nem az a lényeg, hogy kacsalábon forgó palotát építsünk kutyánknak! Sokkal inkább fontos a megfelelő méret, az elhelyezése, a bélelése.

 

 

Fontos a megfelelő méret kiválasztása: a kutyaház ne legyen se túl nagy, se túl kicsi
Fontos a megfelelő méret kiválasztása: a kutyaház ne legyen se túl nagy, se túl kicsi
Fotó: pinterest.com

 

 

Méret

A jó kutyaház nem túl szűkös, de nem is túl nagy. Férjen el kényelmesen benne kedvencünk, de ne is túlozzuk el a méretet! Minél nagyobb akár az alapterülete, akár a magassága a háznak, annál nehezebben tudja kutyánk befűteni házát saját testének melegével. Ezért érdemesebb lehet inkább laposabb tetős kutyaházat választani, mint egy meredek sátortetőset - utóbbiban jóval magasabb lehet a belmagasság, hacsak nincs elválasztva a “tetőtér”. 

 

 

Valamivel érdemes letakarni a kutyaház bejáratát, hogy ne szökjön ki a meleg
Valamivel érdemes letakarni a kutyaház bejáratát, hogy ne szökjön ki a meleg
Fotó: somerzby.com.au

 

 

Szigetelés

Fontos, hogy a kutyaház ne legyen huzatos - különösen télen! Ha szigetelve van a kutyaház, könnyebben megtartja a hőt, nem hűl ki olyan hamar, így a kutyának is kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy testével melegen tartsa kis kuckóját.

A kutyaház bejáratát is érdemes a hidegebb évszakokban befedni, hogy ott se szökjön ki a meleg. Egy darab pokróc, szőnyeg, linóleum vagy vastag műanyag fólia is tökéletes erre a célra. A kutya ezeken keresztül kényelmesen ki-be tud menni, de a helyére billenő “ajtó” nem engedi ki a meleget. 

A kutyaházat télen ne rongyokkal, takarókkal béleljük ki. Sokkal hatékonyabb a szalma, a forgács, vagy a papírcsíkok. Ezek, ellentétben a takarókkal, nem nedvesednek át a párától, tovább szárazak maradnak, így jobban melegítik a kutyát. Egy kisebb küszöbbel azt is megakadályozhatjuk, hogy kijáráskor ne hordja ki kedvencünk a szalmát. Az almot hetente cseréljük ki frissre! 

 

 

A béléshez, alomnak legjobb a szalma, a forgács vagy a papírcsíkok
A béléshez, alomnak legjobb a szalma, a forgács vagy a papírcsíkok
Fotó: amazon.com

 

 

Elhelyezés

A kutyaházat olyan helyre tegyük, ami viszonylag védettebb a széltől, csapadéktól. 

Készítsünk valamilyen alátámasztást: néhány téglát tegyünk a ház alá, de a raklap is tökéletes. A lényeg: legyen elemelve a ház a talajtól, minél stabilabban! Egy billegő kutyaházba nem szívesen fog bemenni kutyánk. Így megemelve kevésbé veszi majd át a hideget a földről, csapadékos időben pedig nem ázik fel alulról. 

 

 

A kutyaházat rendszeresen takarítsuk és ellenőrizzük, nem tapadtak-e meg rajt élősködők, kártevők!

 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. december 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat! Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat!
A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!

Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására
300 állat ivartalanítását támogatja az Orpheus Állatvédő Egyesület. A támogatásra 2023 év első felében lehet jelentkezni, míg a támogatott helyek be nem telnek.

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni 10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni
Vigyázz, harapós kutya! - hirdeti a tábla a kertkapun. A következő pillanatban megpillantjuk a fenevadat. Akitől vagy nevetőgörcsöt kapunk, vagy a cukiságmérőnk akad ki. És sehogy sem rettenünk meg.

Nagy teherbírású polcok és egyéb műhelyberendezések, amelyekre szükséged lehet Nagy teherbírású polcok és egyéb műhelyberendezések, amelyekre szükséged lehet
Az utóbbi időben az emberekben rohamosan fogalmazódik meg a gondolat, hogy milyen jó lenne a heti megszokott rutin mellett valamit alkotni, létrehozni, vagy legalább a meglévő eszközöket, bútorokat meghibásodás esetén helyrehozni. A „Do it yourself! (DIY)” azaz a “Csináld magad!” mozgalom és az interneten elérhető leírások, videók terjedésének köszönhetően ma már mi sem egyszerűbb ennél!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Hírek - Címlapon
Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha Hírek - Címlapon
Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha