A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen a jó kutyaház?

2020. szeptember 08., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Kedvencünk kerti lakjának milyensége bizony nem mindegy. A jó kutyaház óv, véd az időjárás viszontagságaitól, melegen tart a hidegben.Nem minden kutya él lakáson belül, és nincs is ezzel semmi baj, amennyiben a gazdi biztosítja kedvence számára mindazt, ami a teljes élethez szükséges. Ide értendő a megfelelő táplálás, és egészségének megőrzése (az oltásoktól a kullancsriasztókon át a szükséges állatorvosi vizsgálatokig), de a megfelelő mozgás biztosítása is - nem csak az udvaron belül! Kutyáinknak is szüksége van az új ingerekre, kalandokra a gazdival. Az udvari kutyák életének, jólétének egyik meghatározó tényezője pedig maga a kutyaház. 

 

A kutyaház az a hely, ahová elvonulhat az eb pihenni, aludni, vagy ha épp egy kis egyedüllétre vágyik, ha nyüzsgés van körülötte. A kutyaház véd az időjárás viszontagságai elől is. 

Éppen ezért a kutyaháznak olyannak kell lennie, hogy a kutya szívesen tartózkodjon benne, és védő szerepét is megfelelően betöltse. Nem az a lényeg, hogy kacsalábon forgó palotát építsünk kutyánknak! Sokkal inkább fontos a megfelelő méret, az elhelyezése, a bélelése.

 

 

Fontos a megfelelő méret kiválasztása: a kutyaház ne legyen se túl nagy, se túl kicsi
Fontos a megfelelő méret kiválasztása: a kutyaház ne legyen se túl nagy, se túl kicsi
Fotó: pinterest.com

 

 

Méret

A jó kutyaház nem túl szűkös, de nem is túl nagy. Férjen el kényelmesen benne kedvencünk, de ne is túlozzuk el a méretet! Minél nagyobb akár az alapterülete, akár a magassága a háznak, annál nehezebben tudja kutyánk befűteni házát saját testének melegével. Ezért érdemesebb lehet inkább laposabb tetős kutyaházat választani, mint egy meredek sátortetőset - utóbbiban jóval magasabb lehet a belmagasság, hacsak nincs elválasztva a “tetőtér”. 

 

 

Valamivel érdemes letakarni a kutyaház bejáratát, hogy ne szökjön ki a meleg
Valamivel érdemes letakarni a kutyaház bejáratát, hogy ne szökjön ki a meleg
Fotó: somerzby.com.au

 

 

Szigetelés

Fontos, hogy a kutyaház ne legyen huzatos - különösen télen! Ha szigetelve van a kutyaház, könnyebben megtartja a hőt, nem hűl ki olyan hamar, így a kutyának is kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy testével melegen tartsa kis kuckóját.

A kutyaház bejáratát is érdemes a hidegebb évszakokban befedni, hogy ott se szökjön ki a meleg. Egy darab pokróc, szőnyeg, linóleum vagy vastag műanyag fólia is tökéletes erre a célra. A kutya ezeken keresztül kényelmesen ki-be tud menni, de a helyére billenő “ajtó” nem engedi ki a meleget. 

A kutyaházat télen ne rongyokkal, takarókkal béleljük ki. Sokkal hatékonyabb a szalma, a forgács, vagy a papírcsíkok. Ezek, ellentétben a takarókkal, nem nedvesednek át a párától, tovább szárazak maradnak, így jobban melegítik a kutyát. Egy kisebb küszöbbel azt is megakadályozhatjuk, hogy kijáráskor ne hordja ki kedvencünk a szalmát. Az almot hetente cseréljük ki frissre! 

 

 

A béléshez, alomnak legjobb a szalma, a forgács vagy a papírcsíkok
A béléshez, alomnak legjobb a szalma, a forgács vagy a papírcsíkok
Fotó: amazon.com

 

 

Elhelyezés

A kutyaházat olyan helyre tegyük, ami viszonylag védettebb a széltől, csapadéktól. 

Készítsünk valamilyen alátámasztást: néhány téglát tegyünk a ház alá, de a raklap is tökéletes. A lényeg: legyen elemelve a ház a talajtól, minél stabilabban! Egy billegő kutyaházba nem szívesen fog bemenni kutyánk. Így megemelve kevésbé veszi majd át a hideget a földről, csapadékos időben pedig nem ázik fel alulról. 

 

 

A kutyaházat rendszeresen takarítsuk és ellenőrizzük, nem tapadtak-e meg rajt élősködők, kártevők!

 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. december 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre! Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre!
Bár az ősz enyhe napjai egyre jobban kitolódnak, a fagyos telet nem ússzuk meg. Ez így is van jól, hiszen a hideg a barátunk: segít csökkenteni például az olyan élősködők számát, mint a kullancsok. Ám ha felkészületlenül ér bennünket, a tél az ellenségünkké válik. Előzzük meg a bajt!

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyád és a kutyaházat! Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyád és a kutyaházat!
A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!

Vádat emeltek a férfi ellen, aki súlyosan elhanyagolta kutyáját – felfüggesztett börtönbüntetést kaphat Vádat emeltek a férfi ellen, aki súlyosan elhanyagolta kutyáját – felfüggesztett börtönbüntetést kaphat
Az Esztergomi Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a férfival szemben, aki olyan súlyos fokban elhanyagolta a kutyáját, hogy annak életét a menhelyen biztosított ellátás mentette meg, anélkül elpusztult volna.

10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni 10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni
Vigyázz, harapós kutya! - hirdeti a tábla a kertkapun. A következő pillanatban megpillantjuk a fenevadat. Akitől vagy nevetőgörcsöt kapunk, vagy a cukiságmérőnk akad ki. És sehogy sem rettenünk meg.

Lappangó veszélyek az udvaron - tedd kutyabaráttá a kerted! Lappangó veszélyek az udvaron - tedd kutyabaráttá a kerted!
A kerted, vagy a hétvégi telked ideális terület a játékra a kutyáddal, azonban nagyon fontos, hogy ne legyen veszélyes kedvenced számára. Nem is gondolnád, milyen lappangó veszélyekre kell odafigyelni, amik apróságoknak tűnhetnek, mégis nagy baj okozói lehetnek!

Éles lőfegyverrel lőttek udvarban lévő kutyákra Pécs mellett Éles lőfegyverrel lőttek udvarban lévő kutyákra Pécs mellett
Felháborító eset történt a Pécs melletti Pogány faluban: fegyverrel oltották ki egy kistestű kutya életét, aki azonban zárt udvaron volt kutyatársaival. A rendőrség nyomozást indított.

A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla
Szilveszter óta kóborolt a vizsla Heves megyében, aki végül egy betlehemben lelt menedékre. Az aggódó állatbarátok gyors intézkedésének hála már otthon lehet gazdájánál.

Hangszigetelt kutyaházat tervezett a Ford, amiben a kutyák átvészelhetik a szilvesztert Hangszigetelt kutyaházat tervezett a Ford, amiben a kutyák átvészelhetik a szilvesztert
Az autógyártó cég egy kicsit más területre tévedt: kutyaházat tervezett. Nem is akármilyet! Az ultramodern kutyaház nem csak megjelenésével, hanem praktikusságával is azonnal meggyőzi a kutyásokat: a ház ugyanis kizárja a tűzijáték hangjait, így félős kutyánk is nyugodtan átvészelheti a szilvesztert

Június közepétől már Magyarországon is elérhető az IKEA kutyáknak és macskáknak tervezett kollekciója Június közepétől már Magyarországon is elérhető az IKEA kutyáknak és macskáknak tervezett kollekciója
Június 18-tól mindhárom IKEA áruházban elérhető lesz az IKEA kutyáknak, macskáknak és természetesen gazdáiknak tervezett kollekciója.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Hírstart MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyaúsztató nyílt Sopron mellett Hírek - Címlapon
Kutyaúsztató nyílt Sopron mellett
Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után Hírek - Címlapon
Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után