A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen a jó kutyaház?

2022. november 21., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kedvencünk kerti lakjának milyensége bizony nem mindegy. A jó kutyaház óv, véd az időjárás viszontagságaitól, melegen tart a hidegben.



 

Nem minden kutya él lakáson belül, és nincs is ezzel semmi baj, amennyiben a gazdi biztosítja kedvence számára mindazt, ami a teljes élethez szükséges. Ide értendő a megfelelő táplálás, és egészségének megőrzése (az oltásoktól a kullancsriasztókon át a szükséges állatorvosi vizsgálatokig), de a megfelelő mozgás biztosítása is - nem csak az udvaron belül! Kutyáinknak is szüksége van az új ingerekre, kalandokra a gazdival. Az udvari kutyák életének, jólétének egyik meghatározó tényezője pedig maga a kutyaház. 

 

A kutyaház az a hely, ahová elvonulhat az eb pihenni, aludni, vagy ha épp egy kis egyedüllétre vágyik, ha nyüzsgés van körülötte. A kutyaház véd az időjárás viszontagságai elől is. 

Éppen ezért a kutyaháznak olyannak kell lennie, hogy a kutya szívesen tartózkodjon benne, és védő szerepét is megfelelően betöltse. Nem az a lényeg, hogy kacsalábon forgó palotát építsünk kutyánknak! Sokkal inkább fontos a megfelelő méret, az elhelyezése, a bélelése.

 

 

Fontos a megfelelő méret kiválasztása: a kutyaház ne legyen se túl nagy, se túl kicsi
Fontos a megfelelő méret kiválasztása: a kutyaház ne legyen se túl nagy, se túl kicsi
Fotó: pinterest.com

 

 

Méret

A jó kutyaház nem túl szűkös, de nem is túl nagy. Férjen el kényelmesen benne kedvencünk, de ne is túlozzuk el a méretet! Minél nagyobb akár az alapterülete, akár a magassága a háznak, annál nehezebben tudja kutyánk befűteni házát saját testének melegével. Ezért érdemesebb lehet inkább laposabb tetős kutyaházat választani, mint egy meredek sátortetőset - utóbbiban jóval magasabb lehet a belmagasság, hacsak nincs elválasztva a “tetőtér”. 

 

 

Valamivel érdemes letakarni a kutyaház bejáratát, hogy ne szökjön ki a meleg
Valamivel érdemes letakarni a kutyaház bejáratát, hogy ne szökjön ki a meleg
Fotó: somerzby.com.au

 

 

Szigetelés

Fontos, hogy a kutyaház ne legyen huzatos - különösen télen! Ha szigetelve van a kutyaház, könnyebben megtartja a hőt, nem hűl ki olyan hamar, így a kutyának is kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy testével melegen tartsa kis kuckóját.

A kutyaház bejáratát is érdemes a hidegebb évszakokban befedni, hogy ott se szökjön ki a meleg. Egy darab pokróc, szőnyeg, linóleum vagy vastag műanyag fólia is tökéletes erre a célra. A kutya ezeken keresztül kényelmesen ki-be tud menni, de a helyére billenő “ajtó” nem engedi ki a meleget. 

A kutyaházat télen ne rongyokkal, takarókkal béleljük ki. Sokkal hatékonyabb a szalma, a forgács, vagy a papírcsíkok. Ezek, ellentétben a takarókkal, nem nedvesednek át a párától, tovább szárazak maradnak, így jobban melegítik a kutyát. Egy kisebb küszöbbel azt is megakadályozhatjuk, hogy kijáráskor ne hordja ki kedvencünk a szalmát. Az almot hetente cseréljük ki frissre! 

 

 

A béléshez, alomnak legjobb a szalma, a forgács vagy a papírcsíkok
A béléshez, alomnak legjobb a szalma, a forgács vagy a papírcsíkok
Fotó: amazon.com

 

 

Elhelyezés

A kutyaházat olyan helyre tegyük, ami viszonylag védettebb a széltől, csapadéktól. 

Készítsünk valamilyen alátámasztást: néhány téglát tegyünk a ház alá, de a raklap is tökéletes. A lényeg: legyen elemelve a ház a talajtól, minél stabilabban! Egy billegő kutyaházba nem szívesen fog bemenni kutyánk. Így megemelve kevésbé veszi majd át a hideget a földről, csapadékos időben pedig nem ázik fel alulról. 

 

 

A kutyaházat rendszeresen takarítsuk és ellenőrizzük, nem tapadtak-e meg rajt élősködők, kártevők!

 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. december 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget
Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben kényelmesebben átvészelhetik a hideg hónapokat, míg nem találnak gazdára.

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat! Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat!
A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!

Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására
300 állat ivartalanítását támogatja az Orpheus Állatvédő Egyesület. A támogatásra 2023 év első felében lehet jelentkezni, míg a támogatott helyek be nem telnek.

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni 10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni
Vigyázz, harapós kutya! - hirdeti a tábla a kertkapun. A következő pillanatban megpillantjuk a fenevadat. Akitől vagy nevetőgörcsöt kapunk, vagy a cukiságmérőnk akad ki. És sehogy sem rettenünk meg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Irodakutya.com Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Hírek - Címlapon
Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha Hírek - Címlapon
Így teheted biztonságossá otthonod a kutyád számára - A fürdőszoba és a mosókonyha