A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán

2022. november 21., 16:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.



 

Sok-sok évvel ezelőtt gyönyörű napsütés ragyogta be a bostoni utcát, a két oldalt őrt álló fák lombja kellemes árnyékot vetett a sétálókra. Alice Fay már számtalanszor járt erre, ám ezen a napon valaki figyelte őt az egyik ház kertjéből. Szokatlan kinézete tűnt fel neki először, a legfurcsább viszont az volt, hogy meg sem moccant. Mikor közelebb ment hozzá, a hölgy szíve nagyot dobbant: egy kutya szobrával nézett szemtől-szembe.

 

„Éppen telefonáltam, mikor elsétáltam mellette. Átnéztem a vállam fölött, és egyből elakadt a szavam. Megfordultam, visszamentem hozzá, és önkéntelenül is elszóltam magam, mondván van itt egy szobor, a legtündéribb, amit valaha láttam!” - idézte fel a találkozás pillanatát Alice.

 

 

Piper szobra
Piper szobra
Fotó: wgbh.org

 

 

Elsőre úgy vélte, a labradort ábrázoló alkotás az ottlakók kedvencének állít emléket. A mozdulat, ahogy a kutya mereven néz egy pontot, talán a kerítésen kigurult teniszlabdáját, mélyen meghatotta a hölgyet. Könnyek gyűltek a szemébe. Elhatározta, hogy készít néhány fényképet, és megosztja közösségi oldalán, hátha valaki ismeri a szobrot. Bár szívesen bekopogott volna az ajtón, de valami visszatartotta attól. Rövidesen azonban fény derült a történetre: a bronzszobor egy házaspár szeretett kedvencét örökíti meg.

 

„Szerettük volna feldobni valamivel az előkertet. Olyasmire gondoltunk, ami egyedi és az arra járóknak is érdekes látványt nyújt. Mint egy váratlan kis meglepetés” - mondta el a gazdi, Anne Lovett egy interjúban.

 

 

Piper, a fekete labrador már életében is sokak kedvence volt
Piper, a fekete labrador már életében is sokak kedvence volt
Fotó: Anne Lovett/thedodo.com

 

 

Így hát 2006-ban megbíztak egy szobrászt azzal a feladattal, hogy készítse el kutyájuk, Piper élethű mását, amely méltó dísze lesz a kertnek. Amikor a művész először ellátogatott hozzájuk, és a fekete labrador üdvözlés gyanánt kiszaladt, majd kidugta a fejét a kerítésen, a férfi tudta, hogy ez a tökéletes pozíció, melyet kőbe kell vésnie:

 

„Fényképeket szerettem volna készíteni a kutyáról, és ahogy kiléptünk az előkertbe, az első dolog, amit Pipertől láttam, az volt, ahogy kíváncsian kikukucskál a kerítésen” - emlékezett vissza a szobrász Jim Sardonis. Az elmaradhatatlan teniszlabda pedig a gazdi ötlete volt:

 

„Piper mindig is imádott labdázni. Úgy éreztem, ez az apró különlegesség elsőre talán fel sem tűnik az embereknek, de ha jobban megnézik, látni fogják, hogy a labda is ott van.”

 

 

Piper szobra - a bronzba öntött labrador kíváncsian kukucskál ki a kerítésen
Piper szobra - a bronzba öntött labrador kíváncsian kukucskál ki a kerítésen
Fotó: Jim Sardonis/thedodo.com

 

 

Piper szobra 17 éve varázsolja el az embereket, és mindenki imádja. Nemcsak a szomszédokat köszönti, hanem az arra járóknak is egy csepp kedvességgel aranyozza be napját. Az utca ikonikus részévé vált, a gyerekek különösen odavannak érte: akárhányszor elmennek mellette, megsimogatják a buksiját, amitől a sötét fényezés is kezd lekopni, így az alatta lévő bronz szín is egyre inkább láthatóvá válik.

 

S talán az a legszebb e történetben, hogy a műalkotás már Piper életének első éveiben elkészült. A fekete labrador 2020-ban, 17 éves korában kelt át a Szivárványhídon. Kőbe vésett barátja hosszú évek óta mindenkinek mosolyt csal az arcára, távozása óta pedig méltó emléket állít egy olyan kutyának, akit családja és barátai is nagyon szerettek.

 

 

Forrás: thedodo.com, wgbh.org
Indexkép forrás: wgbh.org
Cikk első megjelenése: 2022. április 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya Hírek - Címlapon
Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya
Milyen a jó kutyaház? Hírek - Címlapon
Milyen a jó kutyaház?