A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán

2022. november 21., 16:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát. 

Sok-sok évvel ezelőtt gyönyörű napsütés ragyogta be a bostoni utcát, a két oldalt őrt álló fák lombja kellemes árnyékot vetett a sétálókra. Alice Fay már számtalanszor járt erre, ám ezen a napon valaki figyelte őt az egyik ház kertjéből. Szokatlan kinézete tűnt fel neki először, a legfurcsább viszont az volt, hogy meg sem moccant. Mikor közelebb ment hozzá, a hölgy szíve nagyot dobbant: egy kutya szobrával nézett szemtől-szembe.

 

„Éppen telefonáltam, mikor elsétáltam mellette. Átnéztem a vállam fölött, és egyből elakadt a szavam. Megfordultam, visszamentem hozzá, és önkéntelenül is elszóltam magam, mondván van itt egy szobor, a legtündéribb, amit valaha láttam!” - idézte fel a találkozás pillanatát Alice.

 

 

Piper szobra
Piper szobra
Fotó: wgbh.org

 

 

Elsőre úgy vélte, a labradort ábrázoló alkotás az ottlakók kedvencének állít emléket. A mozdulat, ahogy a kutya mereven néz egy pontot, talán a kerítésen kigurult teniszlabdáját, mélyen meghatotta a hölgyet. Könnyek gyűltek a szemébe. Elhatározta, hogy készít néhány fényképet, és megosztja közösségi oldalán, hátha valaki ismeri a szobrot. Bár szívesen bekopogott volna az ajtón, de valami visszatartotta attól. Rövidesen azonban fény derült a történetre: a bronzszobor egy házaspár szeretett kedvencét örökíti meg.

 

„Szerettük volna feldobni valamivel az előkertet. Olyasmire gondoltunk, ami egyedi és az arra járóknak is érdekes látványt nyújt. Mint egy váratlan kis meglepetés” - mondta el a gazdi, Anne Lovett egy interjúban.

 

 

Piper, a fekete labrador már életében is sokak kedvence volt
Piper, a fekete labrador már életében is sokak kedvence volt
Fotó: Anne Lovett/thedodo.com

 

 

Így hát 2006-ban megbíztak egy szobrászt azzal a feladattal, hogy készítse el kutyájuk, Piper élethű mását, amely méltó dísze lesz a kertnek. Amikor a művész először ellátogatott hozzájuk, és a fekete labrador üdvözlés gyanánt kiszaladt, majd kidugta a fejét a kerítésen, a férfi tudta, hogy ez a tökéletes pozíció, melyet kőbe kell vésnie:

 

„Fényképeket szerettem volna készíteni a kutyáról, és ahogy kiléptünk az előkertbe, az első dolog, amit Pipertől láttam, az volt, ahogy kíváncsian kikukucskál a kerítésen” - emlékezett vissza a szobrász Jim Sardonis. Az elmaradhatatlan teniszlabda pedig a gazdi ötlete volt:

 

„Piper mindig is imádott labdázni. Úgy éreztem, ez az apró különlegesség elsőre talán fel sem tűnik az embereknek, de ha jobban megnézik, látni fogják, hogy a labda is ott van.”

 

 

Piper szobra - a bronzba öntött labrador kíváncsian kukucskál ki a kerítésen
Piper szobra - a bronzba öntött labrador kíváncsian kukucskál ki a kerítésen
Fotó: Jim Sardonis/thedodo.com

 

 

Piper szobra 17 éve varázsolja el az embereket, és mindenki imádja. Nemcsak a szomszédokat köszönti, hanem az arra járóknak is egy csepp kedvességgel aranyozza be napját. Az utca ikonikus részévé vált, a gyerekek különösen odavannak érte: akárhányszor elmennek mellette, megsimogatják a buksiját, amitől a sötét fényezés is kezd lekopni, így az alatta lévő bronz szín is egyre inkább láthatóvá válik.

 

S talán az a legszebb e történetben, hogy a műalkotás már Piper életének első éveiben elkészült. A fekete labrador 2020-ban, 17 éves korában kelt át a Szivárványhídon. Kőbe vésett barátja hosszú évek óta mindenkinek mosolyt csal az arcára, távozása óta pedig méltó emléket állít egy olyan kutyának, akit családja és barátai is nagyon szerettek.

 

 

Forrás: thedodo.com, wgbh.org
Indexkép forrás: wgbh.org
Cikk első megjelenése: 2022. április 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk” Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk”
Ruby azonnal segítséget hívott, mikor gazdija eszméletét vesztette, és beleesett az árokba. Nélküle "ki tudja, mennyi ideig lettem volna odalent anélkül, hogy bárki a keresésemre indult volna."

Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját
Hétköznapi csodák: valamilyen módon megérzi a vak és süket kutyus, hogy gazdája közeleg. Kitörő örömét videóra vették, ami azóta meghódította az egész internetet!

"Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban "Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban
Hosszú ideig tartó kezelés, kemoterápia, rengeteg gyógyszer, rosszullétek és bizonytalanság – egy felnőtt ember is nehezen viselné a betegséggel járó megpróbáltatásokat. Na de egy 11 éves kislány? Szerencsére egy hatalmas szívű barát állt mellette még a legnehezebb időszakban is: egy kedves fekete labrador.

A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről
Három évtized után már csak a második legnépszerűbb fajtának számít a labrador az Egyesült Államokban. Nem más taszította le a „trónról”, mint a kis francia bulldog. A kistestű fajta népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt években – kérdés, hogy ez mennyire jó magának a fajtának és egyedeinek.

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya Hírek - Címlapon
Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya
Milyen a jó kutyaház? Hírek - Címlapon
Milyen a jó kutyaház?