A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvászavar II. - Mozgáshiány és hormonok

2017. december 09., 13:45


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség
A kutya alvását megzavaró dolgok listáján gyakori szereplő a lefárasztás és lemozgatás hiánya. Ez lehet szellemi és fizikai szintű probléma egyaránt.Legegyszerűbb megoldása természetesen a kellő szellemi és fizikai terhelés, pl. nagy séták a friss levegőn, játékkal vagy némi munkával, feladatokkal fűszerezve.

Sajnos sok gazdi nem tud elég időt szánni ezekre a dolgokra. Némelyek azért, mert a mindennapok rohanásában képtelenek elég időt szakítani mozgékony kedvencükre. Esetenként az is előfordul, hogy egy kutya olyan magas energiaszinten áll, hogy a „lefáraszthatatlan” kategóriába tartozik. Utóbbi esetben a napi két óra intenzív testmozgás meg sem kottyan a kutyának, még akkor sem, ha közben volt játék és kihívás a számára. Ilyen kutya inkább munkakutyának való.

 

A ki nem mozgott feszültség hormonálisan is megnyilvánul a kutya szervezetében, ami megjelenik idővel az izmok feszülésében, kötöttségében. Ez aztán visszahat az idegrendszerre, mert kényelmetlen az állatnak: a felesleges feszülés akár fájdalmassá is válhat, ami többek között rontja a kutya alvásminőségét. Gyakran megfigyelhető az ilyen kutyáknál, hogy idegesek, ingerlékenyek, amit okozhat a nem elegendő mozgás, de akár a kialvatlanság (és fejfájás?) is.

 

A hétköznapi rohanásban kevesebb idő juthat a kutyára

 

A gyógynövényes kezelés csak kiegészítő eszköz ilyenkor, és célja ugyan nem a kutya „szedálása”, mégis hasznos olyan drogok használata, melyek a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagainak hatását blokkolják. Magyarul ez azt jelenti, hogy lassítják, némiképp gátolják az állat különféle ingerekre adott reakcióinak kialakulását. Ez a gyakorlatban csak a túlreagálást szünteti meg, azonban „lebutított” állapotot, ahol feltűnően késleltetett a kutya reakciója, nem okoz. Egy profi szakember olyan komplett receptet állít össze, melyben az izomlazító és görcsoldó herbák is helyet kapnak, hiszen a felesleges izomfeszülés oldása ilyenkor nagyon fontos. Ne feledjük, hogy állhat egészségügyi probléma is az alvászavar hátterében, ezért állatorvos tanácsát kérjük ki, mielőtt a fitoterápiához nyúlnánk!

 

A kutyák izomlazítására és megnyugtatására biztonságosan etethető herbákról a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A fiatal agrármérnök-állatorvos szerzőpáros könyve minden kutyatartó polcának értékes darabja lehet.

 

 

Témába vág

Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez
Ha úgy döntöttünk, szeretnénk kedvencünkre hátizsákot adni, felmerülhet a kérdés, hogyan szoktassuk hozzá? Mi kerüljön bele? És mi ne? Ebben szeretnének most segíteni.

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat? Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?
Elég egyetlen csippanás, és kedvencünk teljesen odáig lesz a játéktól? Vajon mi lehet a titka?

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett Hírek - Címlapon
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett
Idén a Mikulás kutyával érkezett Hírek - Címlapon
Idén a Mikulás kutyával érkezett