A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvászavar II. - Mozgáshiány és hormonok

2017. december 09., 13:45


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség
A kutya alvását megzavaró dolgok listáján gyakori szereplő a lefárasztás és lemozgatás hiánya. Ez lehet szellemi és fizikai szintű probléma egyaránt.Legegyszerűbb megoldása természetesen a kellő szellemi és fizikai terhelés, pl. nagy séták a friss levegőn, játékkal vagy némi munkával, feladatokkal fűszerezve.

Sajnos sok gazdi nem tud elég időt szánni ezekre a dolgokra. Némelyek azért, mert a mindennapok rohanásában képtelenek elég időt szakítani mozgékony kedvencükre. Esetenként az is előfordul, hogy egy kutya olyan magas energiaszinten áll, hogy a „lefáraszthatatlan” kategóriába tartozik. Utóbbi esetben a napi két óra intenzív testmozgás meg sem kottyan a kutyának, még akkor sem, ha közben volt játék és kihívás a számára. Ilyen kutya inkább munkakutyának való.

 

A ki nem mozgott feszültség hormonálisan is megnyilvánul a kutya szervezetében, ami megjelenik idővel az izmok feszülésében, kötöttségében. Ez aztán visszahat az idegrendszerre, mert kényelmetlen az állatnak: a felesleges feszülés akár fájdalmassá is válhat, ami többek között rontja a kutya alvásminőségét. Gyakran megfigyelhető az ilyen kutyáknál, hogy idegesek, ingerlékenyek, amit okozhat a nem elegendő mozgás, de akár a kialvatlanság (és fejfájás?) is.

 

A hétköznapi rohanásban kevesebb idő juthat a kutyára

 

A gyógynövényes kezelés csak kiegészítő eszköz ilyenkor, és célja ugyan nem a kutya „szedálása”, mégis hasznos olyan drogok használata, melyek a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagainak hatását blokkolják. Magyarul ez azt jelenti, hogy lassítják, némiképp gátolják az állat különféle ingerekre adott reakcióinak kialakulását. Ez a gyakorlatban csak a túlreagálást szünteti meg, azonban „lebutított” állapotot, ahol feltűnően késleltetett a kutya reakciója, nem okoz. Egy profi szakember olyan komplett receptet állít össze, melyben az izomlazító és görcsoldó herbák is helyet kapnak, hiszen a felesleges izomfeszülés oldása ilyenkor nagyon fontos. Ne feledjük, hogy állhat egészségügyi probléma is az alvászavar hátterében, ezért állatorvos tanácsát kérjük ki, mielőtt a fitoterápiához nyúlnánk!

 

A kutyák izomlazítására és megnyugtatására biztonságosan etethető herbákról a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A fiatal agrármérnök-állatorvos szerzőpáros könyve minden kutyatartó polcának értékes darabja lehet.

 

 

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Borongós hangulat - kutyáknál is felléphet depresszió az őszi és téli hónapokban? Borongós hangulat - kutyáknál is felléphet depresszió az őszi és téli hónapokban?
Az évszakok változásai hatással vannak ránk: a borongós őszi, téli hónapokban kevesebb időt tölthetünk kint és a nappalok is rövidebbek. Vajon kutyáink is megérzik e változásokat?

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Mozgássérült kutyák: új esélyt kaphatnak az életre kerekeskocsi segítségével Mozgássérült kutyák: új esélyt kaphatnak az életre kerekeskocsi segítségével
Egy sérülés, vagy betegség miatt mozgáskorlátozott kutyára nagy eséllyel altatás vár, holott helyzete nem feltétlenül lenne reménytelen. Hasonlóan az emberi kerekesszékhez, ők is kaphatnak kerekeskocsit, mely újra megadhatja számukra a mozgás örömét - és egy esélyt a hosszú, boldog életre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett Hírek - Címlapon
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett
Idén a Mikulás kutyával érkezett Hírek - Címlapon
Idén a Mikulás kutyával érkezett