A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvászavar II. - Mozgáshiány és hormonok

2017. december 09., 13:45


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




A kutya alvását megzavaró dolgok listáján gyakori szereplő a lefárasztás és lemozgatás hiánya. Ez lehet szellemi és fizikai szintű probléma egyaránt.



Legegyszerűbb megoldása természetesen a kellő szellemi és fizikai terhelés, pl. nagy séták a friss levegőn, játékkal vagy némi munkával, feladatokkal fűszerezve.

Sajnos sok gazdi nem tud elég időt szánni ezekre a dolgokra. Némelyek azért, mert a mindennapok rohanásában képtelenek elég időt szakítani mozgékony kedvencükre. Esetenként az is előfordul, hogy egy kutya olyan magas energiaszinten áll, hogy a „lefáraszthatatlan” kategóriába tartozik. Utóbbi esetben a napi két óra intenzív testmozgás meg sem kottyan a kutyának, még akkor sem, ha közben volt játék és kihívás a számára. Ilyen kutya inkább munkakutyának való.

 

A ki nem mozgott feszültség hormonálisan is megnyilvánul a kutya szervezetében, ami megjelenik idővel az izmok feszülésében, kötöttségében. Ez aztán visszahat az idegrendszerre, mert kényelmetlen az állatnak: a felesleges feszülés akár fájdalmassá is válhat, ami többek között rontja a kutya alvásminőségét. Gyakran megfigyelhető az ilyen kutyáknál, hogy idegesek, ingerlékenyek, amit okozhat a nem elegendő mozgás, de akár a kialvatlanság (és fejfájás?) is.

 

A hétköznapi rohanásban kevesebb idő juthat a kutyára

 

A gyógynövényes kezelés csak kiegészítő eszköz ilyenkor, és célja ugyan nem a kutya „szedálása”, mégis hasznos olyan drogok használata, melyek a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagainak hatását blokkolják. Magyarul ez azt jelenti, hogy lassítják, némiképp gátolják az állat különféle ingerekre adott reakcióinak kialakulását. Ez a gyakorlatban csak a túlreagálást szünteti meg, azonban „lebutított” állapotot, ahol feltűnően késleltetett a kutya reakciója, nem okoz. Egy profi szakember olyan komplett receptet állít össze, melyben az izomlazító és görcsoldó herbák is helyet kapnak, hiszen a felesleges izomfeszülés oldása ilyenkor nagyon fontos. Ne feledjük, hogy állhat egészségügyi probléma is az alvászavar hátterében, ezért állatorvos tanácsát kérjük ki, mielőtt a fitoterápiához nyúlnánk!

 

A kutyák izomlazítására és megnyugtatására biztonságosan etethető herbákról a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A fiatal agrármérnök-állatorvos szerzőpáros könyve minden kutyatartó polcának értékes darabja lehet.

 

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett Hírek - Címlapon
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett
Idén a Mikulás kutyával érkezett Hírek - Címlapon
Idén a Mikulás kutyával érkezett