A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvászavar II. - Mozgáshiány és hormonok

2017. december 09., 13:45


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség
A kutya alvását megzavaró dolgok listáján gyakori szereplő a lefárasztás és lemozgatás hiánya. Ez lehet szellemi és fizikai szintű probléma egyaránt.Legegyszerűbb megoldása természetesen a kellő szellemi és fizikai terhelés, pl. nagy séták a friss levegőn, játékkal vagy némi munkával, feladatokkal fűszerezve.

Sajnos sok gazdi nem tud elég időt szánni ezekre a dolgokra. Némelyek azért, mert a mindennapok rohanásában képtelenek elég időt szakítani mozgékony kedvencükre. Esetenként az is előfordul, hogy egy kutya olyan magas energiaszinten áll, hogy a „lefáraszthatatlan” kategóriába tartozik. Utóbbi esetben a napi két óra intenzív testmozgás meg sem kottyan a kutyának, még akkor sem, ha közben volt játék és kihívás a számára. Ilyen kutya inkább munkakutyának való.

 

A ki nem mozgott feszültség hormonálisan is megnyilvánul a kutya szervezetében, ami megjelenik idővel az izmok feszülésében, kötöttségében. Ez aztán visszahat az idegrendszerre, mert kényelmetlen az állatnak: a felesleges feszülés akár fájdalmassá is válhat, ami többek között rontja a kutya alvásminőségét. Gyakran megfigyelhető az ilyen kutyáknál, hogy idegesek, ingerlékenyek, amit okozhat a nem elegendő mozgás, de akár a kialvatlanság (és fejfájás?) is.

 

A hétköznapi rohanásban kevesebb idő juthat a kutyára

 

A gyógynövényes kezelés csak kiegészítő eszköz ilyenkor, és célja ugyan nem a kutya „szedálása”, mégis hasznos olyan drogok használata, melyek a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagainak hatását blokkolják. Magyarul ez azt jelenti, hogy lassítják, némiképp gátolják az állat különféle ingerekre adott reakcióinak kialakulását. Ez a gyakorlatban csak a túlreagálást szünteti meg, azonban „lebutított” állapotot, ahol feltűnően késleltetett a kutya reakciója, nem okoz. Egy profi szakember olyan komplett receptet állít össze, melyben az izomlazító és görcsoldó herbák is helyet kapnak, hiszen a felesleges izomfeszülés oldása ilyenkor nagyon fontos. Ne feledjük, hogy állhat egészségügyi probléma is az alvászavar hátterében, ezért állatorvos tanácsát kérjük ki, mielőtt a fitoterápiához nyúlnánk!

 

A kutyák izomlazítására és megnyugtatására biztonságosan etethető herbákról a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A fiatal agrármérnök-állatorvos szerzőpáros könyve minden kutyatartó polcának értékes darabja lehet.

 

 

Témába vág

Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez
Ha úgy döntöttünk, szeretnénk kedvencünkre hátizsákot adni, felmerülhet a kérdés, hogyan szoktassuk hozzá? Mi kerüljön bele? És mi ne? Ebben szeretnének most segíteni.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett Hírek - Címlapon
Híresség fogadta örökbe a fekete kölyköt, akin mindenki átnézett
Idén a Mikulás kutyával érkezett Hírek - Címlapon
Idén a Mikulás kutyával érkezett