A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után

2023. március 19., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ha szeretsz futni, és megtapasztaltad már azt az euforikus boldogságot, ami egy-egy kiadósabb edzés után elöntheti az embert, talán nem ér váratlanul, ha azt állítjuk, hogy négylábú barátainknál sem ritka a jelenség. Mi okozza és mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt futnánk?



 

Runner's high, a futók mámora, és még sokféleképpen lehetne jellemezni a kifejezést. Megjelenhet egy intenzívebb futás, aerob tréning, biciklizés, túrázás után, amikor a szervezet átlépi saját teljesítőképességének határát, és olyan vegyületek szabadulnak fel, melyek elősegíthetik, hogy legközelebb is vállalkozzunk egy-egy nehezebb edzésre. Egy kutatásnak köszönhetően pedig már azt is tudjuk, hogy az érzés nem csupán az emberekre jellemző. Kiderült, hogy egyes állatfajok, köztük a kutyák is megtapasztalhatják ezt a kellemes érzést kiadós testmozgás után.

 

A kutatók feltevése szerint azok az állatfajok, melyeknek úgymond vérében van a futás, hasonló érzést élhetnek át, így kiindulási alapnak az emberek, kutyák és vadászgörények reakcióit vizsgálták. Utóbbit azért választották be, mert ugyan mozgékonyak, de a futás nem tartozik kedvenc sportjaik közé.

 

 

Egy kiadós futás a kutyáknak is jól tud esni
Egy kiadós futás a kutyáknak is jól tud esni
Fotó: tractive.com

 

 

8 kutya, 8 görény és 10 ember vett részt a tanulmányban. 30 percen keresztül sétáltak és futottak egy futógépen, a testmozgás előtt és utána is vérmintákat vettek tőlük a kutatók. A kutyáknál és az embereknél az ún. endokannabionoidok megemelkedett értékét mutatták futást követően. Görényeknél ez az érték nem változott, és mindhárom fajnál változatlan maradt sétánál is. Az endokannabinoidok olyan molekulák, melyekre gyakran úgy hivatkoznak, mint a szervezet által előállított „marihuána-szerű” vegyületre, mivel hasonló receptorokat aktiválnak, mondta el a National Geographic-nak a tanulmány társszerzője, Gerg Gerdeman.

 

Enyhe és intenzív aerob tevékenység után sokan számolnak be a mozgás jótékony hatásairól, amely különböző neurobiológiai érzésekkel jár. Ilyen például a runner's high is. Funkciója talán éppen az, hogy arra ösztönözze az embert, rendszeresen végezzen aerob gyakorlatokat. Úgy tűnik, hogy ezek az endogén neurotranszmitterek fontos szerepet játszanak a pozitív élmények életre keltésében azáltal, hogy aktiválják a kannabinoid receptorokat az agy jutalomközpontjában testedzés közben, és a mozgást követően is.”

 

 

A legtöbb kutyának szüksége van a rendszeres testmozgásra
A legtöbb kutyának szüksége van a rendszeres testmozgásra
Fotó: ShutterStock

 

 

Majd hozzátette, hogy számos állatfaj végez rendszeresen olyan testmozgást, mely állóképességet követel meg tőlük, és mivel az emberek testfelépítése több ponton is hasonlít az övékéhez, elképzelhető, hogy a mozgás-kiváltotta endokannabionoid-jelek fokozottan motiválják a magas-intenzitású mozgással járó viselkedéseket a futásra termett emlősökben.

 

A feltevéseket bizonyítani látszik, hogy a kísérletben résztvevő emberek arról számoltak be, boldogabbnak érezték magukat a mozgás után. Pozitívabb hangulatba kerültek, ami összhangban állt az említett neurotranszmitterek emelkedett szintjével.

 

Ha belegondolunk, mennyi befektetett energiát kíván a futás, és milyen megterhelő lehet egy-egy edzés (nem beszélve a sérülés lehetőségéről), nagyon is érthető, hogy talán éppen amiatt folytatjuk e tevékenységet, mert belsőnket elárasztják e molekulák keltette jutalom érzése. Nincs ez másként kedvenceink esetében sem. Ez teszi igazán felemelővé a futás élményét.

 

 

Vannak kutyák, akiknek lételeme a futás
Vannak kutyák, akiknek lételeme a futás
Fotó: wallpaperaccess.com

 

 

Ha pedig négylábú barátunk is elkísér minket az edzésre, akár mindketten átélhetjük a runner's high érzését, és még kapcsolatunk is erősödik a közös tevékenység által. Egy tanulmány szerint azok a gazdik, akik rendszeresen edzenek együtt kedvencükkel, könnyebben érhetik el kitűzött fitnesz céljaikat (a szorzó 2.5).

 

A legtöbb kutya nagyon is igényli a mozgást; nemcsak fizikai egészségük megőrzésében, de a mentális jólét és érzelmi egyensúly szempontjából is szükségük van rá. Arról pedig, hogy mire figyeljünk futás előtt, közben és után, hogy kutyánk is profitáljon belőle, ajánljuk figyelmedbe kapcsolódó cikkeinket:

 

 

Futás kutyával - Gazdinak és kedvencének is remek közös program, edzés
Futás kutyával - Gazdinak és kedvencének is remek közös program, edzés
Fotó: pdsa.org.uk

 

 

Ha pedig még keresed leendő négylábú futópartnered, köztük megtalálhatod:

 

 

És igen, ezt a képet egyszerűen nem hagyhattuk ki. :)

 

 

Vizsla - A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
 A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Fotó: Twitter

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2022. június 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart JULIUS-K9 Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau Hírek - Címlapon
Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau
Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen Hírek - Címlapon
Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen