A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával futnál? Ez a 12 fajta rövid távon is remek futópartner lehet

2020. április 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A futás remek kikapcsolódás mind a gazdi, mind kedvence számára. Ha szeretsz kocogni, rövidebb távokat teljesíteni, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!



Néhány kutyafajta, például a szibériai husky, eredendően jó futó, hiszen erre tenyésztették ki, de a munka- és sportkutyák zöme is örömét leli az aktív testmozgásban, kocogásban, futásban. Velük ellentétben a rövid orrú kutyák, így a bulldogok és mopszok számára – néhány kivétellel – nehézséget okozhat egy-egy táv lefutása, mivel fizikai felépítésük miatt hamar kimelegednek és kifulladnak. Cikkünk első részében olyan fajtákat mutatunk be, melyek jól bírják a rövidtávú, gyorsabb tempójú futást, szívesen elkísérik a gazdit a kalandra. Mielőtt ismertetnénk őket, felsorolunk néhány tippet, hogyan is álljunk neki a kutyás futásnak.

 

Futás kutyával – Tippek

 

Készítsünk egy tervet a közös edzéshez, letölthetünk egy többhetes tervet tartalmazó programot futás témájú oldalakról, melyet állatorvosunkkal és/vagy kutyakiképzőnkkel áttekintve személyre is szabhatunk kettősünk számára. A szükséges felszerelésről útikalauzunkban olvashattok bővebben.

 

Kezdhetjük kényelmes tempóval, ahol könnyen és tisztán kommunikálhatunk a kutyánkkal: heti 2-3 kilométer (séta és futás ötvözve), 2-3 alkalommal, attól függően, mennyire vagyunk edzésben. Ha már kényelmesen le tudjuk futni az adott távot, akkor pár hét múlva emelhetjük a távolságot, fél-egy kilométerrel vagy az időtartamot 5-10 perccel. Ha kutyánk jól bírja a fokozott terhelést, akkor megpróbálhatunk futás közben gyorsabb tempóra váltani vagy egyszer-egyszer beiktatni egy plusz edzést. A bemelegítő edzések, alapos felkészülés után már látni fogjuk, hogyan bírjuk, meddig bírjuk, és ettől függően maradhatunk az eredeti alaptervnél, de ha jobban megy, akkor fokozatosan növelhetjük is a kihívást. Két edzés között hagyjunk időt a regenerálódásra mind magunknak, mind kutyánknak, egy-két nap pihenő jót tesz az izommunka és terhelés után. Tartsuk szem előtt kutyánk egészségi állapotát, csak akkor vágjunk bele a futásba, ha fizikailag is érett és készen áll az edzésre! 

 

Kutyás futás - 12 fajta rövid távhoz
Futás kutyával - remek közös program
Fotó: thesprucepets.com

 

Agarak és Whippet

 

Ideális: rövid táv, gyors tempó; sprint.

 

Az agarak híresek elképesztő gyorsaságukról, száguldás közben mindent beleadnak, de ha kifuthatták magukat, nyugodtan elhevéresznek a kanapén, hiszen a lustálkodást és kényelmet is legalább annyira kedvelik. Szívesen futnak együtt a gazdival, de inkább rövidtávon. Néhányuk számára egy rövid, kiadós sprint is elegendő, mely felemészti energiatartalékaikat, de a laza ügetés a gazdi oldalán - pár kilométeren át - szintén jó alternatíva lehet.

 

Kutyafajták futáshoz - Agár és Whippet
Kutyafajták futáshoz - Agár és Whippet
Fotó: wiadomosci.wp.pl/Pinterest

 

Amerikai Staffordshire Terrier

 

Ideális: rövid táv, gyors tempó; közepes táv, egyenletes tempó.

 

A fajtát és a bull típusúakat övező kétes vélemények miatt aki ilyen fajtát választ, önkéntelenül is nagykövetévé válik. Határozott nevelés és a megfelelő szocializáció pici kortól nagyszerű családtaggá, szórakoztató társsá teszi, aki a szabadidős tevékenységekre, így futásra is örömmel elkíséri a gazdit. Sportos, izmos testalkatú kutyák, igénylik a mozgást, de hajlamosak a húzásra, ezért a közös futás is némi figyelmet igényelhet eleinte, míg összeszokott párossá válunk. Rövid távon képesek mindent beleadni, ezért ha több kilométert tervezünk lefutni, érdemes megtanítani a kiegyensúlyozott energiafelhasználásra.  

 

Kutyafajták futáshoz - Amerikai Staffordshire Terrier
Kutyafajták futáshoz - Amerikai Staffordshire Terrier
Fotó: fajnyzwierzak.pl

 

Angol szetter és Ír szetter

 

Ideális: rövid táv, gyors tempó; közepes táv, egyenletes tempó.

 

Közepesen aktív fajta, az erő és kitartás, állhatatosság nagyjából egyformán ötvöződik jellemében. Szeretnek játszani, ragaszkodóak, és boldogan elkísérik a gazdikat kirándulásra, túrára és egy-egy kellemes futóedzésre is. Eredeti feladata madarak felkutatása és jelzése volt vadászat közben, mozgása csendes, nagyobb területet is felölel, szaglására erősen támaszkodik, ezért hajlamos lehet elindulni egy érdekes illat után. Kicsi korától fontos kellő hangsúlyt fektetni az engedelmességre és a kötődésre, így a későbbiekben a futás is élmény lesz.

 

Kutyafajták futáshoz - Angol szetter és Ír szetter
Kutyafajták futáshoz - Angol szetter és Ír szetter
Fotó: Pinterest

 

Beagle

 

Ideális: rövid táv, gyors tempó; közepes táv, egyenletes tempó.

 

Aktív, energikus ebek, akik imádják felfedezni a körülöttük lévő világot, és természetükből fakadóan hajlamosak a saját fejük után menni. Fürgék és sok mozgást igényelnek, nagyobb távokat is képesek bejárni egyenletes tempóban, így nemcsak kezdő, hanem gyakorlottabb futók számára is jó partner lehet. Erős vadászösztönük miatt fontos a következetes nevelés és nem árt, ha erdőn-mezőn egy hosszabb póráz is a táskánkban lapul szükség esetére.

 

Kutyafajták futáshoz - Beagle
Kutyafajták futáshoz - Beagle
Fotó: crushpixel.com

 

Belga juhászkutyák

 

Ideális: rövid, gyors tempó; közepes táv; akadályfutás.

 

Négy fajta tartozik ide, a Groenendael, Laekenois, Malinois és a Tervueren. Szőrzetük, méretük, jellemük is egyedi tulajdonságokat mutat, de alapvetően mozgékony, hihetetlenül aktív kutyák, akik a kutyás sportok szinte minden terén remekelnek, kezdve az engedelmes munkától, az őrző-védőn át a kereső-kutató és nyomkövető feladatokig. Terelésben is ösztönösen dolgoznak, és elképesztően intelligensek, ezért rövid, gyors futóedzések mellett, megfelelő képzéssel egyenletes tempójú, hosszabb távon, sőt még akadályfutásnál is jó partnerek lehetnek.

 

Kutyafajták futáshoz - Belga juhászkutya
Kutyafajták futáshoz - Belga Malinois
Fotó: themalinois.com

 

Entlebuchi és Appenzelli havasi kutya

 

Ideális: futás rövid távon; futás hidegben.

 

A svájci havasi kutyafajták közepes termetű képviselői szeretetteljesek és ragaszkodóak, nagyszerű családtagokká válhatnak, amennyiben mozgásigényüket kielégítik. Hegyi farmokon történő munkára, szarvasmarhák, valamint juhok terelésére, őrzésére tenyésztették őket, ezért önállóságra is hajlamosak. Tanulékonyak, figyelmesek, és kutyás sportok terén is megállják a helyüket. Hűvös napokon, hideg időjárás esetén sem mondanak le a mozgásról, egy rövidebb futás a gazdi oldalán őket is boldogsággal tölti el.

 

Kutyafajták futáshoz - Appenzelli havasi pásztorkutya és Entlebuchi havasi kutya
Kutyafajták futáshoz - Appenzelli havasi pásztorkutya és Entlebuchi havasi kutya
Fotó: Pinterest

 

Fáraókutya

 

Ideális: rövid táv, gyors vagy egyenletes tempó.

 

Vadászkutya lévén jó futók, figyelmüket nem kerülheti el semmi az úton, és ha apróvadat látnak, ösztönösen megindulhatnak utána. Egy határozott, tapasztalt és szeretetteljes gazdi mellett azonban nagyszerű családtaggá válhatnak a rendszeres testmozgás, közös tevékenységek mellett. Egyenletes tempóban is képesek közepesen hosszú távokat lefutni, de egy rövid, gyors sprint is nagyon jól tud nekik esni.

 

Kutyafajták futáshoz - Fáraókutya
Kutyafajták futáshoz - Fáraókutya
Fotó: wattpad.com

 

Jack Russell és Parson Russell Terrier

 

Ideális: rövid táv, gyors tempó; közepes táv, egyenletes tempó.

 

A kistestű terrierek kíváncsiak, játékosak és rettentően aktívak, ugyanakkor erőteljes vadászösztönnel is rendelkeznek. Következetes nevelés és a kutya számára is szórakoztató formában történő tanítás, sok-sok játék hozzájárul ahhoz is, hogyha futásra kerül a sor, kedvencünk erdőn-mezőn mellettünk maradjon, ahelyett, hogy egy esetleges préda reményében elkóricálna. Apró lábukkal hihetetlen sebességre képesek, így ideális rövid, tempós futáshoz, de egy-egy hosszabb táv sem kottyan meg nekik.

 

Kutyafajták futáshoz - Jack Russell és Parson Russell Terrier.jpg
Kutyafajták futáshoz - Jack Russell és Parson Russell Terrier.jpg
Fotó: Pinterest/caninecorral.com

 

+ 1: Keverék kutya

 

A menhelyek és állatmentő szervezetek gazdikeresői között is szép számmal találhatunk sportra, futásra alkalmas ebeket. Megjelenésük, jellemük, testfelépítésük, energiaszintjük és állóképességük széles skálán mozog. Szánj időt a keresgélésre, látogass el a gazdikeresőkhöz, beszélgess el gondozójukkal, hogy jobban megismerhesd kiszemelted tulajdonságait, viselkedését, amely személyiségedhez és életstílusodhoz is passzol. Vedd figyelembe a kutya igényeit, hogy az elkövetkezendő, együtt töltött évek mindkettőtök számára kölcsönösen boldogan telhessenek.

 

Kutyafajták futáshoz - Keverék kutya
Kutyafajták futáshoz - Keverék kutya
Fotó: petinsurance.com

 

Fontos tudnivalók:

  • ha fajtatiszta kutyát szeretnénk magunkhoz venni, ne feledjük, hogy a fajtán belül is változatosságot mutathat az egyedek mérete, energiaszintje, fizikai állóképessége, jelleme és egészségügyi állapota is.
  • ha kölyökkutyát keresünk, tájékozódjunk regisztrált tenyésztőknél, akik a törzskönyv mellé egészségügyi garanciát is adnak a kiskutyára 
  • ha fiatal vagy felnőtt kutya mellett döntenénk, érdeklődjünk a fajtamentő szervezeteknél, de a menhelyeken is előfordulnak fajtajellegű kutyák, akik már alig várják, hogy szerető gazdihoz költözhessenek.
  • bármilyen korú kutyát is választunk, gondoljuk át alaposan, hogy valóban megfelel-e személyiségünknek és életmódunknak, hiszen a döntés egy életre - akár 10-15 évre - szól!

Cikkünk folytatásában olyan fajtákat mutatunk be, melyek hosszú távon is kiváló futópartnerek lehetnek. Tarts velünk! 

 


A lista professzionális kutyakiképzők, kutyás futók, állatviselkedési szakértők, valamint az Amerikai Kennel Klub fajtaleírásai alapján készült, a runnersworld.com cikke alapján. 

Forrás: runnersworld.com
Indexkép forrás: thsprucepets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Széttrollkodta a kutya a tréfás karantén-videót Hírek - Címlapon
Széttrollkodta a kutya a tréfás karantén-videót
Szívszorító videóval üzeni a Magyar Turisztikai Ügynökség: Vigyázzunk egymásra, és sikerülni fog! Hírek - Címlapon
Szívszorító videóval üzeni a Magyar Turisztikai Ügynökség: Vigyázzunk egymásra, és sikerülni fog!