A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért

2024. január 28., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!



 

Csendben nekidől a lábunknak, és odadugja a fejét egy simire. Békésen pihen a fekhelyén. Elképesztően aranyosan játszik a labdájával, plüssével vagy legjobb barátaival. Mi pedig elmélyülten nézzük a varázslatot, és ha tehetnénk, minden pillanatot eltárolnánk emlékezetünkben. Bár ezt nehéz lenne kivitelezni, de éppen ebben segítenek a fényképek, melyekről újra és újra felidézhetjük a kedves emlékeinket. Mire figyeljünk, ha kutyánkról készítenénk fotókat?

 

 

1. Keltsd fel a figyelmét!

 

Ha szeretnéd megörökíteni, ahogy kedvenced aranyosan pózol a kamerának, talán az egyik legnagyobb kihívás rávenni arra, hogy egyenesen bele is nézzen. Ilyenkor beválhat, ha a nevén szólítod vagy fütyülsz, csicseregsz neki, de a hívó szó, hang hallatán megindulhat feléd. Vagy látványosan úgy tesz, mintha valami teljesen lekötné figyelmét – természetesen a másik irányból…

 

 

Tippek a kutya fotózásához - Keltsd fel a figyelmét
Tippek a kutya fotózásához - Keltsd fel a figyelmét
Fotó: 10wallpaper.com

 

 

Mintha meg se hallaná, mit kérünk tőle. Léteznek olyan ebek, akiket valamiért feszélyez az, hogy rájuk irányul a kamera, egy méretes objektív mögé bújik a gazdi, de már az is furcsán érintheti, ha okostelefonunkat birizgáljuk az orrunk előtt. Segíthet, ha kezünkbe veszünk egy jutalomfalatot vagy imádott játékát, amire egyből felfigyel. Még ha nem is néz közvetlenül a lencsébe, a kamerához közelítő kívánt tárggyal már majdnem olyan képet készíthetünk, mint belenézne.

 

 

2. Mosolyogni tessék!

 

Mégis hogyan? Azt ugyan nem magyarázhatjuk el kutyánknak, miképpen mosolyogjon szépen a kamerába, de ha sikerül elkapni azt a pillanatot, amikor szája enyhén nyitva van, nyelve kissé kilóg, épphogy csak a fogak hegyén pihen, esetleg még fülei is felénk irányulnak, vagy lazán tartja őket – na az az igazi főnyeremény! Ehhez gyakran nem kell más, mint egy jóleső séta vagy egy kis bolondozás kedvencünkkel, hogy picit elfáradjon, és leheveredjen egy szusszanásnyi időre. Ha ügyesek vagyunk, a jól elkapott fotókon „átjönnek” majd azok a békés, vidám energiák, melyeket kedvencünk a kellemes élmények hatására érez.

 

 

Tippek a kutya fotózásához - Egy kedves mosoly
Tippek a kutya fotózásához - Egy kedves mosoly
Fotó: Shutterstock

 

 

3. Felejtsd el a vakut!

 

Remek eszköz, de a használata kissé trükkösnek bizonyulhat kezdő és olykor még haladó fotósok számára is. És a kutyák sem igazán értékelik, ha egy közelihez belevakuzunk a szemükbe... Lehetőség szerint válasszunk inkább olyan helyet a fényképezéshez, ahol természetes fény mellett dolgozhatunk. Ha túl sok az extra fény, elmosódottá válhat a kép, ha viszont túl kevés, akkor a sötétebb árnyalatok között nehezebben kivehető lesz bundásunk.

 

Jó minőségű portrét készíteni egy fekete színű kutyáról például kihívásnak tűnhet, mert rosszabb fényviszonyok között - akár bent a szobában, akár kint a természetben - lehet, hogy végeredményben egy összekormolt maszatot kapunk a vágyott „cukifej” portré helyett. De semmi sem lehetetlen! Sok-sok gyakorlással túlléphetünk e bosszantó problémán. Segíthet, ha kora reggel vagy estefelé próbáljuk meg lefotózni kedvencünket kellemesen meleg, természetes fények mellett. Kifejezetten napfényes napokon barátunk lehet a szórt fényes környezet, például egy-egy árnyékkal kecsegtető fa.

 

 

Tippek a kutya fotózásához - A természetes fény jobban kiemelheti a vonásokat
Tippek a kutya fotózásához - A természetes fény jobban kiemelheti a vonásokat
Fotó: canna-pet.com

 

 

4. Játssz a perspektívával!

 

"Mit kell ezen annyit gondolkodni? Egyszerűen csak lenézek a kutyámra, és lefotózom. Vagy nem?" Bizony, így is lehet, de ha beleveszed a játékba a perspektívát, egészen megkapó képeket készíthetsz róla. Segíthet, ha leguggolsz vagy letérdelsz, leülsz a talajra, és egy magasságba kerülsz vele. Sokkal jobban megragadja majd a végeredmény kedvenced szépségét, játékosságát és összességében jellemét, ha „lealacsonyodsz” hozzá, vagyis az ő szintjén fotózod ahelyett, hogy felülről kattintgatnál. Bátran kísérletezz azzal, milyen szögből, milyen távolságból fényképezed! A földön fekve is szuper képek születhetnek, ahogy felfelé irányítod a kamerát, és kedvenced bájosan lenéz rád.

 

 

5. Sodródj az árral!

 

Ha valaha is próbáltunk már szép képeket készíteni kedvencünkről, tudjuk jól, hogy néha nem minden alakul az elképzeléseink szerint. Elég egy érdekes hang, egy elrepülő madár vagy hulló falevél, és máris elterelődik a figyelme, hiába is vágyunk arra a tökéletes erdei sétás fotóra. Vagy már megint elcsalta játszani egy pajtása a parkban? Netán lelkesen belerongyol a vízbe ahelyett, hogy nyugodtan álldogálna a tóparton a kék háttér előtt? Megesik, de sokszor éppen a félresikerült képek lesznek a legaranyosabbak, például, ahogy becuppantott szájjal nézelődik, kíváncsian oldalra dönti a fejét, vagy esetlenül igyekszik elkapni egy labdát.

 

 

Tippek a kutya fotózásához - Gyakran a félresikerült képek a legaranyosabbak
Tippek a kutya fotózásához - Gyakran a félresikerült képek a legaranyosabbak
Fotó: wagwalking.com

 

 

Minden kutya egyéniség, egyedi jellemvonásokkal, és azt, hogy éppen mennyire együttműködő a fotózáshoz, rengeteg tényező befolyásolhatja. Új vagy ismerős környezetben vagyunk? Kimozogta-e már magát, vagy még kell egy kis rohangászás, hogy nyugodtan üljön három másodpercig a fenekén? Éhes, szomjas, pisilnie kell vagy unja magát? Minél jobban ismerjük kedvencünket, annál tisztábban fogjuk látni rajta a jeleket. Szóval ne csüggedjünk, ha épp nem sikerül egy-egy kép! Lehet, hogy ötvenet kell kattintanunk 5 jó képért. De az az 5 egy életen át őrzi szeretetteljes, vidám emlékét!

 

A legcukibb troll - Lehetetlen jó képet készíteni a renitens shiba inuról - Kutyabarát helyek

Bármennyire is igyekszik gazdája és három négylábú barátja, a kis lázadónak hála hihetetlenül viccesre sikerül minden egyes családi fotó.

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: Shutterstock
Cikk első megjelenése: 2021. július 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért fut álmában a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért fut álmában a kutyám?
Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Hírek - Címlapon
Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?