A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kezdődik a suli – Így készítsd fel kutyádat a változásra

2023. augusztus 30., 15:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Közeledik a szünidő vége, de mi lesz a kutyusunkkal?



 

Az iskolakezdés kedvenceinkre is hatással van, hiszen egy tartalmas nyár után jelentős változik következik be a kisgazdik életében. A kirándulások, túrák és vízparti kiruccanások ideje lecsökken, gyakran a hétvégékre korlátozódik a suli alatt. Lassacskán rövidülnek a nappalok, és egyre több időt töltünk bent, ahogy a nyár őszbe, majd az ősz télbe fordul.

 

Bár sok kutya jól alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz, néhányan viszont nagyon nehezen viselik. Számukra egyenesen ijesztő és frusztráló lehet, hogy a világ, ahogy az elmúlt hónapokban megszokták, másként kezd el festeni. Hogyan segíthetünk nekik a stesszmentes átálássban?

 

 

Elszigeteltség okozta stressz és szeparációs szorongás

 

A nyári szünidő rengeteg programot kínál a gyermekeknek, és ha a szülőknek lehetősége van rá, idejük java-részét családjukkal töltik. Ez legtöbbször a kutyáknak is jó hír, hiszen számos olyan tevékenység van, melyben ők is részt vehetnek. Látogatás egy kutyabarát étterembe, kikapcsolódás a vízparton, nyaralás egy kutyabarát szállóban, és még sorolhatnánk, de otthon is nagyobb a nyüzsi nyáron. Kutyusunk a megszokottnál kevesebbet van egyedül, és izgalmas kalandokra indulhat a gazdikkal.

 

 

Nyár, szünidő - Több időt töltünk kutyánkkal is ilyenkor
Nyár, szünidő - Több időt töltünk kutyánkkal is ilyenkor
Fotó: Unsplash/@heyalvin

 

 

Aztán eljön a szeptember, és minden megváltozik. Többet vannak egyedül, ami egyik-másik kutyusnál egyet jelenthet a pánikkal. A nyári szünet alatt felé irányuló figyelem és a foglalkozás mennyisége lecsökkenhet, amihez most újból hozzá kell szokni.

 

Az idősödő kutyusok számára pedig évről-évre ijesztőbb lehet ez az időszak, hiszen ők általában véve nehezebben viselik a változást. Félelem alakulhat ki a kutyában a magány hatására, és szeparációs szorongás léphet fel nála, melynek kezelését jobb szakavatott kutyatréner segítségére bízni. „A majd megszokja, hogy egyedül van” nem megoldás.

 

 

Hogyan készíthetjük fel kutyánkat?

 

A nyárból őszre való átálláshoz való hozzászoktatás folyamatában a legfontosabb, hogy tartsuk be a fokozatosság elvét! Először csak pár percre hagyjuk magára napközben, majd következő nap ugyanezt a pár percnyi időtartamot ismételhetjük egy, akár két alkalommal. Apránként növeljük távollétünk időtartamát, mígnem eljutunk 30 percre, majd pár nap múlva egy teljes órára, és így tovább.

 

Lépésről-lépésre érdemes haladni, mert ha kutyusunk megszokta, hogy a nap nagy részében vele vagyunk, aztán hirtelen eltűnünk 4-5 órára, akkor könnyen pánikba eshet. Nem fogja érteni, mi történik, miért hagyta magára a gazdi, és úgy egyáltalán, most mi lesz???

 

 

Iskolakezdés, ősz - Több időt tölthet egyedül a kutya
Iskolakezdés, ősz - Több időt tölthet egyedül a kutya
Fotó: Unsplash/@mabotofu

 

 

Szerencsés, ha már eddig is odafigyeltünk arra, hogy időnként magára hagyjuk otthon (mondjuk 2-3 órára bevásárlás vagy egy mozi erejéig), így a megszokott időtartamot növelhetjük kicsit. Itt is fontos, hogy fokozatosan tegyük mindezt. Ne úgy, hogy 2 óráról egyből ugrunk hatra vagy nyolcra. Hagyjunk elegendő időt kutyusunknak, hogy alkalmazkodni tudjon a változáshoz.

 

 

Hiperaktivitás vagy depresszió

 

Az iskolakezdés, visszatérés az egyetemre vagy munkába többféleképpen is lecsapódhat a kutyán. Több tennivalónk akad, otthon is besűrűsödhetnek a feladatok, így nem csoda, ha kevesebb idő jut a kutyára. És akkor még nem beszéltünk az őszi és téli időjárásról, amikor alapvetően több időt töltünk bent, így a séták és a szabadidős programok, kinti foglalkozások ideje is csökkenhet.

 

Egy magas energiaszintű kutya számára még nehezebb ez az átmeneti időszak. A felgyülemlett energiáknak így vagy úgy, de utat kell találniuk, ha ez nem sikerül megfelelően, akkor a frusztráció és az izgatottság miatt viselkedési gondokkal szembesülhetünk kutyánk részéről. Attól, hogy már nem leszünk otthon egész nap, ugyanúgy szüksége lesz az általa megszokott dolgokra, értjük ez alatt a rendszeres testmozgást és a mentális stimulációt is.

 

 

Közeledik az ősz - A kutyának ugyanúgy szüksége van a foglalkozásra, sétára, játékra, mint nyáron
Közeledik az ősz - A kutyának ugyanúgy szüksége van a foglalkozásra, sétára, játékra, mint nyáron
Fotó: Unsplash/@tadekl

 

 

Ha ezt nem kapja meg, hamar fel fogja találni magát: kertészkedéssel (ásás), házőrzéssel (ugatás, rohangálás), rágcsálással (pl. bútorok megrongálása), de ha lehetősége van rá, elindulhat felfedezni a világot (szökés), és így tovább. Amikor pedig végre eljutunk oda, hogy játszunk vele, már attól a mozdulattól beindul, ahogy a labdáért vagy köteles játékáért nyúlunk, hogy aztán még erősebben és durvábban vesse bele magát a buliba.

 

Az érem másik oldala az, amikor az egyedüllét és a magány unalmában egyszerűen rosszul érzi magát. Még ha elől is hagyunk neki játékokat otthon, feléjük sem néz, a rágcsálnivalók sem érdeklik, és amikor hazaérkezünk, egykedvűen üdvözöl. Úgy is érezheti, azért hagyják magára olyan sokat, mert már nem szeretik. Sajnos a depresszió kutyáknál is kialakulhat – figyeljünk az intő jelekre, és kérjünk segítséget, hogy megoldjuk a problémát!

 


 

Szerencsére manapság egyre több lehetőségünk van arra, hogy szebbé tegyük kutyánk egyedül töltött idejét. Ehhez alábbi cikkünkben ajánlunk hasznos tanácsokat:

 

Egyedül otthon - Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit

 


 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Unsplash/@kellysikkema
Cikk első megjelenése: 2023. augusztus 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók
A kutyás strandolás remek lehetőség arra, hogy kedvencünkkel együtt élvezzük a nyár örömeit. Azonban ahhoz, hogy a strandolás biztonságos és élvezetes legyen mindkettőtök számára, érdemes figyelembe venni néhány fontos állategészségügyi tudnivalót!

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A levélbedobón át kukucskál ki a kutya, hogy köszönhessen az embereknek Hírek - Címlapon
A levélbedobón át kukucskál ki a kutya, hogy köszönhessen az embereknek
A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra Hírek - Címlapon
A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra