A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fussunk a kutyánkkal - kezdő szett

2020. február 28., 15:00


Szerző: Á.V.


Kategória: Jó tudni!
A kutyás futás mint sport, egyre nagyobb tömegeket vonz. Kedvencünkkel való időtöltés szempontjából is az egyik leghasznosabb, hiszen nem csak a kutya-ember kapcsolatot építi, hanem a szükséges napi testmozgást is biztosítja mindkét fél számára. De hogyan is kezdjük el? Milyen felszerelések szükségesek ahhoz, hogy ez a mozgásforma a kutyának és az embernek is biztonságos legyen? 

Kutyás futás „útikalauz” kezdőknek:

 

 

1. Szerezzünk be mindent!

 

Ahhoz, hogy kényelmesen induljunk útnak, szükségünk lesz egy „beülőre” amely leginkább a hegymászó övekhez hasonlít. Kezdetben egy deréköv is megteszi, melyekből számos márka fellelhető a piacon, azonban ha a kutya ráérez a közös futás ízére és húzni fog, nem árt, ha beszerzünk egy canicross beülőt. Többféle futóöv és beülő közül válogathatunk, attól függően, hogy a kutya mekkora erőt fejt ki, illetve a futónak hogy kényelmesebb.

A másik kulcsfontosságú darab a húzóhám. Ebből is rendkívül sokféle típus van, a short (rövid) hámokon keresztül az X-back hámokig. Fontos, hogy mindenképpen olyan darabot válaszunk, amely nem korlátozza kedvencünket a mozgásban. Sajnos vannak olyan hámok, melyek például a vállak szabad mozgását gátolják, így mindenképpen alaposan tájékozódjunk vásárlás előtt! Nyakörvben semmiképp ne fussunk kutyával!

 

 

Fontos, hogy megfelelő felszerelésben fussunk kutyánkkal!
Fontos, hogy megfelelő felszerelésben fussunk kutyánkkal!
Fotó: BobiPhotoz

 

 

A közös futás harmadik legfontosabb felszerelése a rugalmas póráz. Amennyiben a későbbiekben hivatalos versenyeken is indulni szeretnénk, érdemes beruházni egy olyan hámra, mely megfelel a nemzetközi canicross szabályzatnak. Léteznek olyan gyártók, melyek akár egyedi igényeknek megfelelően is elkészítik ezeket a hámokat.

Magunknak célszerű egy terepfutó cipőt beszerezni, hiszen kutyával nem futunk betonon! Végezzünk talpdiagnosztikát az optimális futócipő megtalálása érdekében!

 

 

 

A jó futócipő elengedhetetlen!
A jó futócipő elengedhetetlen!
Fotó: Á.V.

 

 

2. Kutya baj? Avagy az ideális fajta…

 

A legtöbb fajta alkalmas a futásra, amely nem rendelkezik extrém, akár az állat egészségi állapotára is káros küllemi jegyekkel (egyes dizájner fajták). Mivel rengeteg kutyafajta létezik, lehetőségünk van válogatni akár annak megfelelően is, hogy az egyes távokra mely fajták a legalkalmasabbak. Mielőtt sportolni kezdünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünk teljesen egészséges!

 

 

 

Kezdetben szabadon futással, játékkal kezdjük a futáshoz való szoktatást
Kezdetben szabadon futással, játékkal kezdjük a futáshoz való szoktatást
Fotó: Á.V.

 

 

3.  Mikor? Hogyan?

 

Egy éves kor előtt ne terheljük a kutyát, a korának megfelelő feladatokat végezzünk vele, alapozzunk egy kis szabadon futással, játékkal. Mindig vegyük figyelembe a kutya egészségi állapotát, életkorát, futás közben figyeljük az esetleges fáradtság, vagy túlhevülés jeleit. Nagy nyári melegben, ha tehetjük a hajnali vagy esti órákban induljunk futni, vagy használjunk hűtőmellényt, vizezzük be a kutyát. Ne fussunk velük etetés után!

 

 

 

Nyári melegben ne feledkezzünk meg a hidratálásról és a kutya hűtéséről!
Nyári melegben ne feledkezzünk meg a hidratálásról és a kutya hűtéséről!
Fotó: Á.V.

 

 

 

4. Jobbra, vagy balra?

 

Tanítsunk irányokat, akár pórázon sétálás közben, akár szabadon sétálva. Ezt összeköthetjük a megállítással, a lassítással. Fontos, hogy mindig legyen a kutya számára pozitív a tanulási folyamat, ne frusztráljuk kedvencünket, különösen, ha később azt szeretnénk, hogy dolgozzon a hámban. Kezdetben akár dobhatunk neki labdát, jutalmazhatunk szóval, csak hogy érezze, a hámban kedvére mehet előre. Persze erős húzóösztönű kutyánál ez a lépés elhagyható. Nem baj, ha a mindennapokban más feladatokat is végzünk, később el fogja tudni különíteni a pórázfegyelmet a futástól.

 

 

 

A tanulási folyamat és maga a sportolás is legyen pozitív élmény a kutyának is!
A tanulási folyamat és maga a sportolás is legyen pozitív élmény a kutyának is!
Fotó: Á.V.

 

 

5. Építsük fel!

 

A siker érdekében sok gyakorlásra lesz szükség. Tűzzünk ki célokat, fussunk kutyával, kutya nélkül, végezzünk keresztedzést. Ha a kutyánk nagy erővel húz, érdemes a sérülések elkerülése miatt erősíteni a törzsünk izmait. Ahhoz, hogy jó érzéssel induljunk futni, és pozitívan zárjuk az edzést fontos odafigyelnünk a helyes táplálkozásra (miből, mikor mennyit), hiszen senki sem szeretne rosszul lenni futás közben.

 

 

6. Csapassuk csapatban!

 

A kutyás futás kiváló szociális sport, remek lehetőség, hogy összekovácsoljon egy kisebb csoportot. A kutyáknak is jót tesz a csapatban futás, emellett mi is gyorsabban fogunk fejlődni. 

 

 

Csapatban motiváltabbak vagyunk, és nagyobb élmény a kutyás futás is!
Csapatban motiváltabbak vagyunk, és nagyobb élmény a kutyás futás is!
Fotó: BobiPhotoz

 

 

 

7.  Járjunk versenyekre!

 

A versenyzéssel is további tapasztalatot szerezhetünk, beszélgethetünk rutinosabb sportolókkal és motivációt meríthetünk edzéseinkhez az elkövetkező időszakra.

 

 

 

A versenyek jó alkalmak, hogy célokat tűzzünk ki magunknak!
A versenyek jó alkalmak, hogy elérendő célokat tűzzünk ki magunknak!
Fotó: Á.V.

 

 

Ne feledjük! A közös futások által a fő cél, hogy a kutyánkkal a kapcsolatunk tovább erősödjön. A futás nem feltétlenül a versenyekre járásról, az érmek gyűjtéséről szól, fontos az ésszerűen felépített edzésterv, és a pozitív megerősítés a kutyának, hiszen mindig az ő mentális és fizikális állapota a legfontosabb!

 

 

A kutyás futás legfontosabb szempontja, hogy kutya és gazdi is jól érezze magát!
A kutyás futás legfontosabb szempontja, hogy kutya és gazdi is jól érezze magát!
Fotó: BobiPhotoz

 

 

 

 

Olvass további érdekességeket a kutyás futásról a Noir et feu Canicross blogján!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

„Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál? „Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál?
Körbe-körbe rohangál, szemei kikerekednek, füleit hátracsapja és fikarcnyit sem törődik azzal, kit vagy mit borít fel a féktelen tombolásban... Ismerős?

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen! Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen!
Sár, homok, víz, izgalmas akadályok - idén is megrendezésre kerül a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó verseny! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ráadásul kibővített létszámhatárral várja a kutyás nevezőket a verseny.

Kutyák száguldoztak az arborétumban Kutyák száguldoztak az arborétumban
Kutyás edzés volt az ismét tavasziasra fordult időben a kaposvári Kalanderdőben. A festői szépségű Deseda-tó partján sportoltak a gazdik kedvenceikkel.

Európa legjobb szánhúzó kutyái érkeznek Magyarországra Európa legjobb szánhúzó kutyái érkeznek Magyarországra
A szánhúzó kutyák legjobbjai érkeznek hazánkba, hogy összemérjék tudásukat a különböző kutyás sportokban a FISTC Európa - bajnokságon. A látványos és izgalmas versenyre minden érdeklődőt várnak, a belépés ingyenes!

A nyers erő versenye - Küzdj le minden akadályt kutyáddal! A nyers erő versenye - Küzdj le minden akadályt kutyáddal!
Nincs annál jobb élmény, mint amikor átléped a saját korlátaidat, erőn felül teljesítesz és célba érsz. Ez a nyers erő versenye!

Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont
Történelmet írt a vak férfi, aki kutyái segítségével válhatott az első olyan vak emberré, aki vakvezető kutyákkal teljesítette a New York-i félmaratont.

Maraton közben talált kóbor kölyökkutyával a karjában futotta le a távot a sportoló Maraton közben talált kóbor kölyökkutyával a karjában futotta le a távot a sportoló
A maradék távot, azaz 30 kilométert tett meg a futó karjában tartva a megmentett kölyökkutyát. A dobogós mellett ő az abszolút nyertese a maratonnak!

Kutyás sportok: Puller – a lila karika Kutyás sportok: Puller – a lila karika
Egyre több gazdi és körülöttük ugrándozó kutyus bukkan fel a parkokban két darab furcsa, agyonrágcsált lila karikát lóbálva, röptetve és lelkesen cipelve. A számtalan fognyomot őrző szerkezet neve: Puller.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ébredj a téli álomból: 4+1 tavaszváró tipp kutyásoknak! Hírek - Címlapon
Ébredj a téli álomból: 4+1 tavaszváró tipp kutyásoknak!
Végleg betilthatják a kutyahúsevést egy kínai városban Hírek - Címlapon
Végleg betilthatják a kutyahúsevést egy kínai városban