A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fussunk a kutyánkkal - kezdő szett

2020. február 28., 15:00


Szerző: Á.V.


Kategória: Jó tudni!




A kutyás futás mint sport, egyre nagyobb tömegeket vonz. Kedvencünkkel való időtöltés szempontjából is az egyik leghasznosabb, hiszen nem csak a kutya-ember kapcsolatot építi, hanem a szükséges napi testmozgást is biztosítja mindkét fél számára. De hogyan is kezdjük el? Milyen felszerelések szükségesek ahhoz, hogy ez a mozgásforma a kutyának és az embernek is biztonságos legyen?



 

Kutyás futás „útikalauz” kezdőknek:

 

 

1. Szerezzünk be mindent!

 

Ahhoz, hogy kényelmesen induljunk útnak, szükségünk lesz egy „beülőre” amely leginkább a hegymászó övekhez hasonlít. Kezdetben egy deréköv is megteszi, melyekből számos márka fellelhető a piacon, azonban ha a kutya ráérez a közös futás ízére és húzni fog, nem árt, ha beszerzünk egy canicross beülőt. Többféle futóöv és beülő közül válogathatunk, attól függően, hogy a kutya mekkora erőt fejt ki, illetve a futónak hogy kényelmesebb.

A másik kulcsfontosságú darab a húzóhám. Ebből is rendkívül sokféle típus van, a short (rövid) hámokon keresztül az X-back hámokig. Fontos, hogy mindenképpen olyan darabot válaszunk, amely nem korlátozza kedvencünket a mozgásban. Sajnos vannak olyan hámok, melyek például a vállak szabad mozgását gátolják, így mindenképpen alaposan tájékozódjunk vásárlás előtt! Nyakörvben semmiképp ne fussunk kutyával!

 

 

Fontos, hogy megfelelő felszerelésben fussunk kutyánkkal!
Fontos, hogy megfelelő felszerelésben fussunk kutyánkkal!
Fotó: BobiPhotoz

 

 

A közös futás harmadik legfontosabb felszerelése a rugalmas póráz. Amennyiben a későbbiekben hivatalos versenyeken is indulni szeretnénk, érdemes beruházni egy olyan hámra, mely megfelel a nemzetközi canicross szabályzatnak. Léteznek olyan gyártók, melyek akár egyedi igényeknek megfelelően is elkészítik ezeket a hámokat.

Magunknak célszerű egy terepfutó cipőt beszerezni, hiszen kutyával nem futunk betonon! Végezzünk talpdiagnosztikát az optimális futócipő megtalálása érdekében!

 

 

 

A jó futócipő elengedhetetlen!
A jó futócipő elengedhetetlen!
Fotó: Á.V.

 

 

2. Kutya baj? Avagy az ideális fajta…

 

A legtöbb fajta alkalmas a futásra, amely nem rendelkezik extrém, akár az állat egészségi állapotára is káros küllemi jegyekkel (egyes dizájner fajták). Mivel rengeteg kutyafajta létezik, lehetőségünk van válogatni akár annak megfelelően is, hogy az egyes távokra mely fajták a legalkalmasabbak. Mielőtt sportolni kezdünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünk teljesen egészséges!

 

 

 

Kezdetben szabadon futással, játékkal kezdjük a futáshoz való szoktatást
Kezdetben szabadon futással, játékkal kezdjük a futáshoz való szoktatást
Fotó: Á.V.

 

 

3.  Mikor? Hogyan?

 

Egy éves kor előtt ne terheljük a kutyát, a korának megfelelő feladatokat végezzünk vele, alapozzunk egy kis szabadon futással, játékkal. Mindig vegyük figyelembe a kutya egészségi állapotát, életkorát, futás közben figyeljük az esetleges fáradtság, vagy túlhevülés jeleit. Nagy nyári melegben, ha tehetjük a hajnali vagy esti órákban induljunk futni, vagy használjunk hűtőmellényt, vizezzük be a kutyát. Ne fussunk velük etetés után!

 

 

 

Nyári melegben ne feledkezzünk meg a hidratálásról és a kutya hűtéséről!
Nyári melegben ne feledkezzünk meg a hidratálásról és a kutya hűtéséről!
Fotó: Á.V.

 

 

 

4. Jobbra, vagy balra?

 

Tanítsunk irányokat, akár pórázon sétálás közben, akár szabadon sétálva. Ezt összeköthetjük a megállítással, a lassítással. Fontos, hogy mindig legyen a kutya számára pozitív a tanulási folyamat, ne frusztráljuk kedvencünket, különösen, ha később azt szeretnénk, hogy dolgozzon a hámban. Kezdetben akár dobhatunk neki labdát, jutalmazhatunk szóval, csak hogy érezze, a hámban kedvére mehet előre. Persze erős húzóösztönű kutyánál ez a lépés elhagyható. Nem baj, ha a mindennapokban más feladatokat is végzünk, később el fogja tudni különíteni a pórázfegyelmet a futástól.

 

 

 

A tanulási folyamat és maga a sportolás is legyen pozitív élmény a kutyának is!
A tanulási folyamat és maga a sportolás is legyen pozitív élmény a kutyának is!
Fotó: Á.V.

 

 

5. Építsük fel!

 

A siker érdekében sok gyakorlásra lesz szükség. Tűzzünk ki célokat, fussunk kutyával, kutya nélkül, végezzünk keresztedzést. Ha a kutyánk nagy erővel húz, érdemes a sérülések elkerülése miatt erősíteni a törzsünk izmait. Ahhoz, hogy jó érzéssel induljunk futni, és pozitívan zárjuk az edzést fontos odafigyelnünk a helyes táplálkozásra (miből, mikor mennyit), hiszen senki sem szeretne rosszul lenni futás közben.

 

 

6. Csapassuk csapatban!

 

A kutyás futás kiváló szociális sport, remek lehetőség, hogy összekovácsoljon egy kisebb csoportot. A kutyáknak is jót tesz a csapatban futás, emellett mi is gyorsabban fogunk fejlődni. 

 

 

Csapatban motiváltabbak vagyunk, és nagyobb élmény a kutyás futás is!
Csapatban motiváltabbak vagyunk, és nagyobb élmény a kutyás futás is!
Fotó: BobiPhotoz

 

 

 

7.  Járjunk versenyekre!

 

A versenyzéssel is további tapasztalatot szerezhetünk, beszélgethetünk rutinosabb sportolókkal és motivációt meríthetünk edzéseinkhez az elkövetkező időszakra.

 

 

 

A versenyek jó alkalmak, hogy célokat tűzzünk ki magunknak!
A versenyek jó alkalmak, hogy elérendő célokat tűzzünk ki magunknak!
Fotó: Á.V.

 

 

Ne feledjük! A közös futások által a fő cél, hogy a kutyánkkal a kapcsolatunk tovább erősödjön. A futás nem feltétlenül a versenyekre járásról, az érmek gyűjtéséről szól, fontos az ésszerűen felépített edzésterv, és a pozitív megerősítés a kutyának, hiszen mindig az ő mentális és fizikális állapota a legfontosabb!

 

 

A kutyás futás legfontosabb szempontja, hogy kutya és gazdi is jól érezze magát!
A kutyás futás legfontosabb szempontja, hogy kutya és gazdi is jól érezze magát!
Fotó: BobiPhotoz

 

 

 

 

Olvass további érdekességeket a kutyás futásról a Noir et feu Canicross blogján!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Miért fut álmában a kutyám? Miért fut álmában a kutyám?
Előfordult már, hogy kedvenced dünnyögött, morgott és mocorgott, miközben az igazak álmát aludta? Vajon hova szalad? Álmodik talán vagy valami komolyabb zajlik le a testében?

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Ha szeretsz futni, és megtapasztaltad már azt az euforikus boldogságot, ami egy-egy kiadósabb edzés után elöntheti az embert, talán nem ér váratlanul, ha azt állítjuk, hogy négylábú barátainknál sem ritka a jelenség. Mi okozza és mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt futnánk?

Hétköznapi hős: beugrott a jeges vízben rekedt kutya után, hogy megmentse életét Hétköznapi hős: beugrott a jeges vízben rekedt kutya után, hogy megmentse életét
Futás közben vette észre a férfi a rémülten kapálózó spánielt – gondolkodás nélkül a segítségére sietett.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Hírstart Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ébredj a téli álomból: 4+1 tavaszváró tipp kutyásoknak! Hírek - Címlapon
Ébredj a téli álomból: 4+1 tavaszváró tipp kutyásoknak!
Végleg betilthatják a kutyahúsevést egy kínai városban Hírek - Címlapon
Végleg betilthatják a kutyahúsevést egy kínai városban