A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ébredj a téli álomból: 4+1 tavaszváró tipp kutyásoknak!

2020. február 29., 08:45


Szerző: (X)


Kategória: Ajánló




Hamarosan vége a reggeltől estig tartó szürkeségnek, ködnek és a vacogtató hidegnek. A tavasz egyik napról a másikra kirobbanhat, és mi már alig győzzük kivárni!



 

Vége a téli borongós hangulatnak, minden porcikánkban érezzük a közelgő tavaszt, és naponta lessük az előrejelzéseket, mikor válnak végre véglegessé a plusz 10-15 fokok. Kutyánk is érzi a tavasz közeledtét, és ezt nem csak az egyre több szőrcsomó jelezheti a lakásunk különböző pontjain: pörgősebb, vidámabb lesz, és már ő sem marad szívesen a négy fal között. 

 

Ideje hát felébredni a téli álomból, kimászni a takaró alól! Vár a napsütés, a természet,  a kirándulások és a túrák! Tippjeink segítségével startra készen várhatod kedvenceddel a tavaszt!

 

 

 

A hosszú tél után minden két- és négylábú vágyik ki a természetbe
A hosszú tél után minden két- és négylábú vágyik ki a természetbe

 

 

 

1. Megfelelő táplálás

A megfelelő, minden fontos tápanyagot (pl. vitaminok, esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok stb.) tartalmazó eledel nagyban hozzájárul a kutya szervezetének védekezőképességének erősítéséhez

 

Különösen fontos ez az idős, valamint a kölyökkutyák esetében. A nagyon fiatal ebek (azaz kb. 3-4 hónapos kor alatt) immunrendszere még sokkal fejletlenebb felnőtt társaiénál, ezáltal érzékenyebbek is. Válasszunk kifejezetten a számukra készült eledeleket!

 

 

2. Allergia

A tavasz kellemetlen velejárója a sokféle pollen megjelenése, mely sajnos kutyáinkat is érinti, az arra hajlamos kutyák esetében komoly problémákat okozhatnak a bőrpírtól a vakaródzáson át a szőrhullásig és külső hallójárat gyulladásig. Séták, kirándulások közben lehetőleg kerüljük el a magas fűvel benőtt vagy nagyon gyomos területeket!

Hazaérve nedves törölközővel, vagy kendővel töröljük át a kutya mancsait, bundáját, ezzel minimálisra csökkentve a házba, lakásba behozott allergének mennyiségét. Ne hanyagoljuk el a tüneteket, kérjük ki állatorvosunk tanácsát a kezelési lehetőségekről!

 

 

 

A kölyökkutyák immunrendszerének erősítése is fontos
A kölyökkutyák immunrendszerének erősítése is fontos

 

 

 

3. Megfelelő kondi

Az erős immunrendszer mellett a megfelelő erőnlét is segít az egészség fenntartásában. 

A tavasz beálltával szinte vágyakozunk, hogy minél többet legyünk a szabadban, számtalan tervet kovácsolunk, merre fogunk kirándulni, túrázni kedvencünkkel. Fontos azonban, hogy fokozatosan induljunk neki, különösen, ha télen kevesebbet, kisebb intenzitással mozogtunk kedvencünkkel. 

 

A hirtelen sok intenzív  mozgás, meredek emelkedőn való kaptatók nem csak nálunk, de kutyánknál is sérüléshez vezethetnek, ha nem vagyunk edzésben. Tervezzünk először könnyebb terepen való túrát, majd fokozatosan növeljük a távokat, és a terep nehézségét! Kutyánk fajtája is erősen befolyásolja, milyen távra és milyen nehézségű terepre tervezhetjük a kirándulást: legyünk tekintettel kedvencünkre, ne kérjünk tőle túl sokat! Vannak olyan kutyafajták, amelyek nem  célszerű hosszú távon, megerőltető terepen mozgatni. (Tudj meg többet a kutyafajtákról ide kattintva!)

 

Figyeljünk oda rövid arcorri résszel rendelkező (ún. brachycephal) kutyusunkra főleg, ha már az idő egyre melegebbé válik!  Rövid lábú, hosszú gerincű kutyánkkal ne tervezzünk komoly sziklás hegymászást! Ugyanígy legyünk tekintettel négylábú barátunk korára is!

 

Ne felejtsük el, hogy a több mozgás több energiát is igényel: olyan minőségi eledelt válasszunk kutyánknak, mely megfelelő mennyiségű energiával látja el! A kutyánk életkorához, testméretéhez és kívánt aktivitási szintjéhez legjobban passzoló eledel kiválasztásával megelőzhetjük az elhízást, mely egészségügyi problémákhoz is vezethet.  A télen esetleg felszaladt felesleget pedig megfelelően megválasztott alacsonyabb kalóriatartalmú eledellel, szükség esetén akár fogyókúrás táppal állatorvosi javaslatra próbáljuk meg „eltüntetni” kedvencünkről.

 

 

 

A tavasz beköszöntével eljött a nagy kirándulások és túrák ideje
A tavasz beköszöntével eljött a nagy kirándulások és túrák ideje

 

 

 

4. Örök harc a kullancsok ellen

Az enyhe teleknek -  bár jót tesznek a fűtésszámlánknak - megvan a böjtje: a kullancsok köszönik szépen, épen, egészségesen túlélték a hűvös hónapokat. A kemény fagyok az egyik legnagyobb ellensége a vérszívóknak, ám mivel ez elmaradt, még több kullanccsal kell számolnunk a melegebb hónapokban. A legfontosabb a megelőzés: lássuk el kedvencünket kullancsriasztó védelemmel. Legyen az nyakörv, spot-on, spray vagy tabletta, a lényeg, hogy védjük négylábú barátunkat az akár halálos kórt is terjesztő élősködők ellen! A természetbe indulva természetesen saját magunk védelméről se feledkezzünk meg!

 

 

Kicsi vagy nagy: a kullancsok elleni védekezésre egyformán oda kell figyelni minden kutyánál
Kicsi vagy nagy: a kullancsok elleni védekezésre egyformán oda kell figyelni minden kutyánál

 

 

 

5. Jó idő - rossz idő és a megfázás

Tavasszal még igen változékony az idő, nem árt, ha felkészülünk egy-egy esőre, vagy épp a sárra, pocsolyákra. Ha kicsit borúsabb az idő, a saját esőkabátunk mellé készítsünk be kutyánknak is egyet, ezzel megvédve őt a bőrigázástól, ha netán elered és amennyiben fajtája és szőrzete miatt szükség van rá!

 

Jó, ha bekészítünk néhány kutya-törölközőt az autóba, hogy a kirándulás végén megtörölhessük vele kedvencünket nem csak az autó összekoszolását, de szőrzetének tartós átázását és szervezetének lehűlését megelőzendő. 

 

 

 

+1 Az útvonal kiválasztása kiránduláshoz, túrához

Tavasszal is találkozhatunk erdei utak lezárásával, korlátozásokkal. Március - április magasságában kerül sor a tavaszi ebzárlatra, melyet a rókák veszettség elleni immunizálása miatt rendelnek el, ez nagyban befolyásolhatja az útvonalunkat. Tájékozódjunk előre, így nem érhet minket meglepetés! Ne feledjük, a póráz használata kötelező, tartózkodjunk attól, hogy erdőben, vadászterületeken póráz nélkül szaladgáljon kutyánk!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2020. február 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online Irodakutya.com MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabaráttá váltak a Telekom üzletei Hírek - Címlapon
Kutyabaráttá váltak a Telekom üzletei
Fussunk a kutyánkkal - kezdő szett Hírek - Címlapon
Fussunk a kutyánkkal - kezdő szett