A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet

2020. április 22., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!



Ha olyan négylábú társat keresünk, akivel hosszútávra is tervezhetünk, nemcsak az életévek számában, hanem a futás terén is, vagy inkább terepen próbálkoznánk, esetleg technikai sportban gondolkodunk, bizonyos fajták kiemelkednek a társaik közül. Az alábbi fajták természetesen rövidebb távokon is ügyesen teljesítenek, de a kiadós testmozgást is szeretik. Atlétikus testfelépítésüknek, szinte kimeríthetetlen energiáiknak hála jól bírják a terhelést, és igénylik is a rendszeres testmozgást. 

 

Mielőtt ismertetnénk őket, ajánljuk figyelmetekbe a cikkünk első részében található tippeket a kutyás futáshozKészítsünk egy tervet a közös edzéshez, letölthetünk egy többhetes tervet tartalmazó programot futás témájú oldalakról, melyet állatorvosunkkal és/vagy kutyakiképzőnkkel áttekintve személyre is szabhatunk kettősünk számára. A szükséges felszerelésről útikalauzunkban olvashattok bővebben

 

Mindig tartsuk szem előtt kutyánk egészségi állapotát, csak akkor vágjunk bele a futásba, ha fizikailag is érett és készen áll az edzésre! 

 
Kutyás futás - Fajták hosszútávhoz
Futás kutyával - a közös edzés remek kikapcsolódás
Fotó: tractive.com

 

Alaszkai malamut

 

Ideális: közepes és hosszú táv, egyenletes tempó; futás hidegben, terepfutás.

 

Szánhúzásra tenyésztették a messzi északon, nagy mérete és zömök testfelépítése erőteljes kutyára vall. Szíve azonban legalább akkora, mint termete: hűséges, ragaszkodó eb. Önállóságra is hajlamos, ezért fontos a következetes, de játékos, szeretetteljes nevelés. Igénylik a rendszeres testmozgást, imádnak a gazdival együtt kirándulni, túrázni. Vastag, többrétegű bundájának köszönhetően kifejezetten jól bírja a futást a hideg téli napokon is.

 

Kutyafajták futáshoz - Alaszkai malamut
Kutyafajták futáshoz - Alaszkai malamut
Fotó: medienbezirk.at

 

Ausztrál juhászkutya

 

Ideális: közepes, hosszú táv; akadályfutás.

 

Szeretetteljes, ragaszkodó, életvidám kutyák, lételemük a mozgás, de a pihenést sem vetik meg a gazdi oldalán. Terelésre tenyésztették, képesek huzamosabb ideig is tempósabb ügetésre, futásra, s ha mindezt kedvenc kétlábújukkal együtt tehetik, boldogságuk még teljesebb. Igénylik a szellemi lefárasztást is, okosak és tanulékonyak, így kutyás sportokban is megállják a helyüket. De a pajtásokkal való játék, szaladgálás is hozzájárul a lelki egyensúlyukhoz.  

 

Kutyafajták futáshoz - Ausztrál juhászkutya
Kutyafajták futáshoz - Ausztrál juhászkutya
Fotó: dogster.com

 

Ausztrál pásztorkutya

 

Ideális: közepes és hosszú táv, egyenletes tempó; terepfutás.

 

Atlétikus, agilis és szívós fajta, Ausztráliából származik, így a melegebb időjárást is jól viseli. Nagy munkabírású, rendkívüli állóképességű kutya, örömmel dolgozik, és igényli is a feladatot. Marhaterelésre tenyésztették, ennek megfelelően erőteljes jellemű, önállóságra is hajlamos, de következetes nevelés mellett egy határozott – és természetesen aktív – gazdi oldalán remek családtag.  

 

Kutyafajták futáshoz - Ausztrál pásztorkutya
Kutyafajták futáshoz - Ausztrál pásztorkutya
Fotó: Pinterest

 

Border collie

 

Ideális: közepes és hosszú táv; akadályfutás; futás hűvös időben.

 

Lenyűgöző atléták, hihetetlen energiákkal megáldva. Egy jól képzett, figyelmes border collie oldalán a futás is öröm, lelkesedése, ragaszkodása magával sodor. Dús bundájuknak hála hűvösebb őszi-téli napokon is szívesen csatlakoznak a gazdihoz egy kiadós mozgásra a friss levegőn. Ösztönös terelőkutya, az egyik legintelligensebbnek tartják a kutyafajták között. Szüksége van a mindennapos lemozgatásra és a feladatokra, szívesen tanul új trükköket. Találkozhatunk velük a kutyás sportok zöménél (agility, frizbi, engedelmességi, terelés, dog dancing, stb.), és a terápiás, segítő vonalon is.

 

Kutyafajták futáshoz - Border collie
Kutyafajták futáshoz - Border collie
Fotó: vetacuwellness.com

 

Dalmata

 

Ideális: hosszú táv, egyenletes tempó; terepfutás.

 

Hosszútávfutásra az egyik legalkalmasabb fajta. A 19. században kocsikísérő szerepét töltötte be, posta- és lovaskocsik, illetve tűzoltókocsik mellett futottak, őrizték azokat. Természetükből fakadóan imádnak száguldani, lételemük a mozgás. A mindennapos lefárasztás részeként rövidebb-hosszabb távokon is boldogan elkísérik a gazdit, ha kirándulásról, futásról van szó. Ragaszkodóak és szeretetteljesek, játékosak, de hajlamosak a saját fejük után menni, ezért kicsi kortól kezdve fontos a következetes nevelés, tekintettel érzékeny lelkükre. Ezt az egyensúlyt a futásnál is érdemes betartani, mielőtt túl hamar kifárasztaná magát.

 

Kutyafajták futáshoz - Dalmata
Kutyafajták futáshoz - Dalmata
Fotó: 10mosttoday.com

 

Dobermann

 

Ideális: közepes és hosszú táv, egyenletes tempó; terepfutás.

 

Élénk, nagy mozgásigényű kutya, hűséges, ragaszkodó társ. Szívesen elkísérik a gazdit egy kiadós futásra, a városi parkban és a terepen is; sokoldalúsága révén a kutyás sportokban is megállja a helyét. Munkakutya lévén igényli a szellemi lefárasztást is, engedelmességi feladatokat, az őrző-védő tevékenység és az agility, biciklizés is jó elfoglaltság számára a futás mellett.

 

Kutyafajták futáshoz - Dobermann
Kutyafajták futáshoz - Dobermann
Fotó: Twitter

 

Foxterrier

 

Ideális: közepes és hosszú táv, egyenletes tempó; futás melegebb időjárás esetén.

 

Közepes testű, életvidám, barátságos kutya, telis-tele energiával. Kicsi korától kezdve következetes nevelést igényel, hiszen erős a vadászösztöne, így kellő gyakorlással és odafigyeléssel a későbbiekben póráz nélkül is nyugodtan futhat majd a gazdi mellett erdőn-mezőn.

 

Kutyafajták futáshoz - Foxterrier
Kutyafajták futáshoz - Foxterrier
Fotó: blog.cae.ac.uk

 

Golden és Labrador Retriever

 

Ideális: rövid táv gyorsabb tempó; hosszú táv, egyenletes tempó, terepfutás.

 

Tény, hogy két külön fajtáról beszélünk, de futás szempontjából azért vettük őket egy kalap alá, mert nagyjából hasonlóak a képességeik. E barátságos, hűséges ebek rendszerint jól kijönnek másokkal, szeretnek ismerkedni, játszani, emellett nagy mozgásigénnyel bírnak. Méltó helyet foglalnak el a kutató-mentő, segítő- és terápiás kutyák között. Könnyen képezhetőek, kivételesen ragaszkodó jellemek és szinte bármilyen távon jó futópartnerekké válhatnak.

 

Kutyafajták futáshoz - Labrador retriever és Golden retriever
Kutyafajták futáshoz - Labrador retriever és Golden retriever
Fotó: Pinterest

 

Magyar vizsla

 

Ideális: hosszú, egyenletes futás; gyors tempó; futás meleg időjárás esetén; terepfutás.

 

Ha vizslát szeretnél, jobb, ha felkészülsz az aktív életmódra, ugyanis e fajta képviselői (rövid- és drótszőrű változata egyaránt) rendszerint majd kicsattannak az energiától. Igénylik a mindennapos lemozgatást, beleértve egy-egy kiadós szaladgálást, játékot a pajtásokkal. Szinte bármikor kaphatóak a futásra, bár hideg időben szívesebben kuckóznak be a gazdi mellé. Sokoldalúak, többféle kutyás sportra is alkalmasak, de testfelépítésüknek és hosszú lábaiknak hála nagyobb területet is átölelnek, futó üzemmódra váltva boldogan követik a gazdit a parkban és terepen is.

 

Kutyafajták futáshoz - Magyar vizsla
Kutyafajták futáshoz - Magyar vizsla
Fotó: Pinterest

 

Német juhászkutya

 

Ideális: közepes és hosszú táv, egyenletes tempó; futás hűvös, hideg időben.

 

Intelligens, nagy munkabírású kutyafajta, kifejezetten igényli a rendszeres testmozgást és a mentális stimulációt. Szinte bármilyen szabadtéri tevékenységre kapható, kirándulás, túrázás mellett a futásban is remek partner. Hűséges, szeretetteljes társ, de fontos, hogy a jellemének megfelelő foglalkozásban részesüljön, olyan feladatokat teljesíthessen, melyek megdolgoztatják elméjét is.

 
Kutyafajták futáshoz - Német juhászkutya
Kutyafajták futáshoz - Német juhászkutya
Fotó: Pinterest

 

Német vizsla

 

Ideális: hosszú táv, egyenletes futás; gyors tempó; terepfutás.

 

A közepes méretű vadászkutya éber, intelligens és magas energiaszintjének, kitartásának köszönhetően szinte bármilyen futásra alkalmas. Rövid- és drótszőrű változata is gyors, állhatatos, és akár kilométereken át is képesek jó tempóban, egyenletesen futni. Erőteljes vadászösztöne miatt érdemes kicsi korától kezdve dolgozni a kötődésen, játékos feladatok formájában, majd engedelmességi feladatokkal, hogy a természetbe érve is jól kézben tartható legyen. 

 

Kutyafajták futáshoz - Német vizsla
Kutyafajták futáshoz - Német vizsla
Fotó: Pinterest

 

Rhodesian ridgeback (afrikai oroszlánkutya)

 

Ideális: hosszú táv, egyenletes tempó; futás melegben, terepfutás.

 

Erőteljes felépítésű, izmos kutya, eredetileg oroszlánvadászatra tenyésztették, mely nagy állóképességet kívánt. Nyugodt, kiegyensúlyozott temperamentumának köszönhetően manapság kedvelt négylábú családtag. Afrikából származik, így melegebb időjárás esetén is jól bírja a futást. Az ügetés szinte természetes jármód számukra is, belső motoruk pedig hosszabb távon is szépen dolgozik.

 

Kutyafajták futáshoz - Rodéziai ridgeback
Kutyafajták futáshoz - Rodéziai ridgeback
Fotó: Flickr

 

Szibériai husky

 

Ideális: hosszú táv, egyenletes tempó; futás hidegben, terepfutás.

 

Az egyik legősibb kutyafajta örömét leli a futásban, főleg, ha családjával, falkatársaival együtt futhat. Atlétikus, izmos, mégis könnyed testfelépítésének hála hosszabb távokat is képes teljesíteni, szánhúzó lévén a téli napokon, havas tájon kivirul. Energikus, aktív kutyák, igénylik a mindennapos lemozgatást, különben hamar „feltalálják” magukat leleményességüknek hála.

 

Kutyafajták futáshoz - Szibériai husky
Kutyafajták futáshoz - Szibériai husky
Fotó: zoom.me

 

Uszkár

 

Ideális: közepes és hosszú táv, egyenletes tempó.

 

Játékos, barátságos jellemükkel, egyedi megjelenésükkel egy szempillantás alatt meghódítják a szíveket. Ha olyan futópartnerre vágyunk, akivel szórakoztató és vidámsággal teli a mozgás, a közepes és óriás uszkárban is megtalálhatjuk kedvencünket. Intelligens, tanulékony kutyák, igénylik is a feladatokat, szívesen tanulnak trükköket, és a fürgeségüknek hála a sportokban is remekelnek. Szőrzetük rendszeres ápolásra szorul.

 

Kutyafajták futáshoz - Uszkár
Kutyafajták futáshoz - Uszkár
Fotó: emborapets.com

 

Weimari vizsla

 

Ideális: közepes és hosszú táv, egyenletes futás; gyors tempó; terepfutás.

 

Mély mellkasa, izmos testfelépítése és kitartása nagyszerű futópartnerré teszi ezt az energikus kutyát. Rendkívül sok testmozgásra és mentális stimulációra van szükségük a jó közérzethez, és nagyon ragaszkodóak is, legszívesebben mindenhova követnék a gazdit.

 

Kutyafajták futáshoz - Weimari vizsla
Kutyafajták futáshoz - Weimari vizsla
Fotó: theactivetimes.com

 

+ 1: Keverék kutya

 

A menhelyek és állatmentő szervezetek gazdikeresői között is szép számmal találhatunk sportra, futásra alkalmas ebeket. Megjelenésük, jellemük, testfelépítésük, energiaszintjük és állóképességük széles skálán mozog.* Szánj időt a keresgélésre, látogass el a gazdikeresőkhöz, beszélgess el gondozójukkal, hogy jobban megismerhesd kiszemelted tulajdonságait, viselkedését, amely személyiségedhez és életstílusodhoz is passzol. Vedd figyelembe a kutya igényeit, hogy az elkövetkezendő, együtt töltött évek mindkettőtök számára kölcsönösen boldogan telhessenek

 

*Az alábbi képen Góbi, a kistestű keverék látható, aki egy ultramaraton futóhoz csatlakozott a Góbi-sivatagban megrendezett 250 km-es verseny folyamán, és közel 125 kilométert teljesített az oldalán. Kalandos történetükről könyv is született Találkozás Góbival címmel.   

 

Góbi, a keverék kutya, hosszú kilométereken át követte gazdáját a sivatagi ultramaraton versenyen
Góbi, a keverék kutya, hosszú kilométereken át követte gazdáját a sivatagi ultramaraton versenyen
Fotó: thesun.co.uk

 

Fontos tudnivalók:

  • ha fajtatiszta kutyát szeretnénk magunkhoz venni, ne feledjük, hogy a fajtán belül is változatosságot mutathat az egyedek mérete, energiaszintje, fizikai állóképessége, jelleme és egészségügyi állapota is.
  • ha kölyökkutyát keresünk, tájékozódjunk regisztrált tenyésztőknél, akik a törzskönyv mellé egészségügyi garanciát is adnak a kiskutyára 
  • ha fiatal vagy felnőtt kutya mellett döntenénk, érdeklődjünk a fajtamentő szervezeteknél, de a menhelyeken is előfordulnak fajtajellegű kutyák, akik már alig várják, hogy szerető gazdihoz költözhessenek.
  • bármilyen korú kutyát is választunk, gondoljuk át alaposan, hogy valóban megfelel-e személyiségünknek és életmódunknak, hiszen a döntés egy életre - akár 10-15 évre - szól!

A lista professzionális kutyakiképzők, kutyás futók, állatviselkedési szakértők, valamint az Amerikai Kennel Klub fajtaleírásai alapján készült, a runnersworld.com cikke alapján. 

Forrás: runnersworld.com
Indexkép forrás: tractive.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején Hírek - Címlapon
Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején
Állati kanapéhősök – cuki kihívás indult a home office-ban dolgozók között Hírek - Címlapon
Állati kanapéhősök – cuki kihívás indult a home office-ban dolgozók között