A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején

2020. április 22., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Élelemhiánnyal küzdenek a menhelyek és állatvédő szervezetek országszerte. Nagy szüksége van most az árva állatoknak az állatbarátok segítségére! De hogyan és mivel segíthetünk – különösen a járvány miatt elrendelt intézkedéseket is szem előtt tartva? 

Korábbi figyelemfelhívó írásaink nyomán sok olyan üzenetet kaptunk, hogyan tudnátok segíteni az élelemhiánnyal küzdő menhelyeken, a bajba került állatvédő szervezeteken. Utánajártunk, kinek, hogyan és mivel tudunk a járvány ideje alatt segíteni. A pontos információk összeszedésében az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer (EVÁR) segített nekünk.

 

 

Mi is az az EVÁR?

Az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer március közepén alakult. Az állatvédő szervezetek összefogásával létrejött csoport a koronavírus járvány által érintett, bajba jutott gazdák és állatok segítését tűzte ki célul.

 

„A legfontosabb dolgunk most a tájékoztatás. Tudatosítani kell az emberekben, hogy mindenkinek rendelkeznie kell A, B, C tervvel, hogy ha esetleg valami történik vele, legyen valaki, akár barát, családtag, szomszéd, ismerős, aki legalább jelzi a megfelelő szervezetnél, vagy a település önkormányzatánál, hogy magára maradt egy állat. – mondta el kérdésünkre Schreiter Kata az EVÁR képviseletében. – A legjobb természetesen az, ha ilyen módon az állatunk elhelyezését is meg tudjuk oldani.”

 

Folyamatosan várják egyébként a honlapjukon az önkéntesek jelentkezését, akik segíteni tudnának akár kutyasétáltatásban, állatorvoshoz szállításában, vagy akár állat elhelyezésében. Az EVÁR ugyanis nem kizárólag a kutyákra fókuszál, hanem minden társállatra, hiszen nekik ugyanúgy elkélhet a bajban a segítség.

 

 

Minden menhelynek elkél a segítség, sok az éhes száj
Minden menhelynek elkél a segítség, sok az éhes száj
Fotó: flanderstoday.eu

 

 

Hogyan segíthetünk?

Nehéz lenne kiemelni egy-egy menhelyet, vagy szervezetet, hiszen szinte mindegyiküknek szüksége van a segítségre szerte az országban. De mégis, hogyan döntsük el, kinek van a legnagyobb szüksége a mi támogatásunkra? És az a kérdés is megmarad: hogyan segítsünk? Pénzadománnyal, kutyatáppal, vagy esetleg konzervvel?

 

 

Az egyik út a helyi menhely, szervezet segítése.

"Fő cél a lokálisan megtalálható civil szervezetek támogatása elsőként - emeli ki Kata. - Segítsük a helyi szervezeteket!"Helyben könnyebb a tárgyi adományok eljuttatását megoldani, a pénzadományok átutalásához pedig minden szervezet feltünteti honlapján, vagy közösségi oldalán az elérhetőségeit, számlaszámát.

 

Schreiter Kata azt tanácsolja, tárgyi adomány esetén vegyük fel a kapcsolatot telefonon, vagy üzenetben az adott menhellyel.  Egyrészt így megkérdezhetjük, mire van leginkább szükségük. Nem csak kutyatápot adományozhatunk: lehet, hogy épp kutyapelusra lenne nagy szükség, esetleg valamilyen gyógyszere, netán macskák számára konzervre. Egyeztethetjük velük azt is, hogy ha eledelt vinnénk, milyen is legyen. Konzerv, vagy száraztáp, esetleg allergiás kutyának lenne szüksége hipoallergén tápra.

Másrészt telefonon a tárgyadomány átadásának mikéntjét is egyeztessük: szinte minden menhely kapui zárva vannak a járvány miatt. Kérdezzük meg, mikor, hogyan tudjuk átadni az adományt!

Nem tudunk „mellélőni” a helyi szervezet segítésével, hiszen mondhatni, most mindenki bajban van. Mindenkinek jól jön a segítség.

 

 

Pénzadományok felajánlása

Ha nincs a közelünkben menhely, vagy egyszerűen csak úgy döntenénk, a leginkább rászoruló szervezethez szeretnénk felajánlásunkat eljuttatni, úgy választhatjuk az egy közvetítő szervezeten keresztül történő adományozást. A Hangya Közösség, szintén az EVÁR-ban résztvevő szervezet, folyamatosan fogadja egyik oldalról a felajánlásokat, pénz- és tárgyi adományokat, másik oldalról pedig érkeznek hozzájuk a segítségkérések az élelemhiánnyal küzdő menhelyek felől. Rálátásuk van tehát, melyik menhelynek mire van szüksége, és milyen mennyiségben. „Mindenki kap segítséget, aki jelzi, hogy bajba került.” – mondta Kata.

A Hangya Közösséghez több úton is eljuttathatjuk felajánlásunkat: utalással, Adhatvonal hívással, de emailben kérhetünk tőlük információt postai csekkel kapcsolatban is. (Elérhetőségeik, részletek ide kattintva találhatók.) 

 

 

Tárgyi- és pénzadománnyal is segíthetjük a menhelyeket
Tárgyi- és pénzadománnyal is segíthetjük a menhelyeket
Fotó: thedailybeast.com

 

 

+ 1 segítség: az 1%

Ne feledkezzünk meg adónk 1%-ának felajánlásáról! Szintén megadhatjuk a helyi, vagy szívünknek kedves menhely, szervezet adatait a felajánláshoz, de a Hangya Közösség is fogad 1%-ot.

 

 

Mennyit?

Nehéz kérdés, hogy mennyi t adományozzunk, akár tárgyi, akár pénzadományt szánnánk. „Nem lesz túl kevés?” „Nem ciki csak ennyit küldeni?” Nem. A legkisebb segítség is nagyon sokat számít! Pár száz forint akár több napi élelmét is jelentheti egy állatnak.

Segítségül a Hangya Közösség számait idézzük, mely jól szemlélteti, mennyire sokat számít az apró segítség is:

  • 1 kutya 1 napi élelme kb. 300 Ft
  • 1 kutya 1 heti élelem kb. 2.000 Ft
  • 1 kutya 2 heti élelme kb. 4.000 Ft
  • 1 kutya 1 havi élelme kb. 9.000 Ft

 

 

Kérjük, ha tehetitek, így vagy úgy, segítsetek az árva állatokon! Vigyázzunk egymásra, segítsük egymást! Együtt könnyebb!

 

 


 

Hasznos linkek:

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre
Jelenléte mosolyt csal az arcokra, kedvességért cserébe pedig rengeteg szeretetet kap az utcáról mentett 13 éves csivava.

Akár évekig magányosak a nagytestű kutyák a menhelyen: profi fotókkal és kozmetikussal kampányolnak Tatabányán Akár évekig magányosak a nagytestű kutyák a menhelyen: profi fotókkal és kozmetikussal kampányolnak Tatabányán
Nyár végével lassul az örökbefogadási kedv, ezért kezdett közös akcióba még most a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. a Tappancs Alapítvány és Őrszolgálat állatotthonával. A menhelyen a közepes és nagyobb testű kutyát kevesebben választanak, többségük csak évek múltán talál gazdára, de ez idő alatt is vezényszavakat tanulnak, képessé válnak pórázzal sétálni és szót fogadni. A szobakutyák jóval rövidebb idő alatt kerülnek ki a menhelyről, az ő betanításuk viszont a gazdira vár. A Bridgestone segítségével professzionális fotókat és hirdetéseket kaptak a kutyusok a tápon és az alapítvány autójára került gumiabroncs szetten kívül.

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust
Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!

Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására
Az osztrák hadsereg egyik kutyáját, egy belga juhászt képzik ki július végéig a koronavírus felismerésére. Egyelőre a kutya kiképzése zajlik, ezután következik a kísérleti jellegű projekt kiértékelése.

Fontosak számodra az állatok? Így segítheted a menhelyeken és gyeptelepeken várakozókat! Fontosak számodra az állatok? Így segítheted a menhelyeken és gyeptelepeken várakozókat!
A magyarországi állatvédelem szélmalomharcot vív. A járvány az eddigi kilátástalan helyzetet csak tetézte, még nagyobb terhet róva az állatmentő szervezetekre, köztük nehezítve a hosszú ideje telepeken várakozó kutyák és macskák gazdisítását. Az elmúlt hónapok bezártságát mi emberek sem viseltük jól, a négylábúak életében pedig számos kockázatot is hordoz a hosszú távú raboskodás. A Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvánnyal összegeztük nektek, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyeptelepeken és menhelyeken élő állatok a bezártság miatt, hogy civilként hogyan segíthetünk nekik, valamint az értük dolgozó állatmentő szervezeteknek ezekben a nehéz időkben.

Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba! Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba!
Könnyebben utazhatunk Horvátországba június 12-től: immár hazatérve nem kell két hetes házi karanténba vonulnunk, és kiutazáshoz sem kell különösebb papírozás, sem tesztelés. A Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazáshoz, és hogy milyen szabályokat kell szem előtt tartanunk a kint tartózkodás ideje alatt.

Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok! Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok!
Örömhírt tett közzé a MEOE Szövetség: ismét lehetővé vált a kiállítások rendezése, így meg is indult azok megszervezése.

Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját
A kórházi személyzet nem tudott mit kezdeni a kutyával, aki rendületlenül várta gazdija visszatértét: bármivel próbálkoztak, a kutya nem tágított.

Segíts a menhelyi állatokon: ne feledkezz el rendelkezni adód 1 százalékáról! Segíts a menhelyi állatokon: ne feledkezz el rendelkezni adód 1 százalékáról!
Vészesen közeledik az adóbevallás, ezzel együtt az szja 1+1 százalékáról való rendelkezés határideje. Szánjunk rá pár percet, hiszen ez a menhelyi állatoknak akár az életet jelenheti!

Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban
Kutyabarát munkahely kicsit másképp: a futárként dolgozó srác magával viszi két tacskóját a munkába. A munkaruhás kutyákat imádják a csomagokat váró címzettek – a négylábúak pedig élvezik, hogy gazdijukkal tölthetik a napot.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika Hírek - Címlapon
A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika
Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Hírek - Címlapon
Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet