A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején

2020. április 22., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Élelemhiánnyal küzdenek a menhelyek és állatvédő szervezetek országszerte. Nagy szüksége van most az árva állatoknak az állatbarátok segítségére! De hogyan és mivel segíthetünk – különösen a járvány miatt elrendelt intézkedéseket is szem előtt tartva? 

Korábbi figyelemfelhívó írásaink nyomán sok olyan üzenetet kaptunk, hogyan tudnátok segíteni az élelemhiánnyal küzdő menhelyeken, a bajba került állatvédő szervezeteken. Utánajártunk, kinek, hogyan és mivel tudunk a járvány ideje alatt segíteni. A pontos információk összeszedésében az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer (EVÁR) segített nekünk.

 

 

Mi is az az EVÁR?

Az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer március közepén alakult. Az állatvédő szervezetek összefogásával létrejött csoport a koronavírus járvány által érintett, bajba jutott gazdák és állatok segítését tűzte ki célul.

 

„A legfontosabb dolgunk most a tájékoztatás. Tudatosítani kell az emberekben, hogy mindenkinek rendelkeznie kell A, B, C tervvel, hogy ha esetleg valami történik vele, legyen valaki, akár barát, családtag, szomszéd, ismerős, aki legalább jelzi a megfelelő szervezetnél, vagy a település önkormányzatánál, hogy magára maradt egy állat. – mondta el kérdésünkre Schreiter Kata az EVÁR képviseletében. – A legjobb természetesen az, ha ilyen módon az állatunk elhelyezését is meg tudjuk oldani.”

 

Folyamatosan várják egyébként a honlapjukon az önkéntesek jelentkezését, akik segíteni tudnának akár kutyasétáltatásban, állatorvoshoz szállításában, vagy akár állat elhelyezésében. Az EVÁR ugyanis nem kizárólag a kutyákra fókuszál, hanem minden társállatra, hiszen nekik ugyanúgy elkélhet a bajban a segítség.

 

 

Minden menhelynek elkél a segítség, sok az éhes száj
Minden menhelynek elkél a segítség, sok az éhes száj
Fotó: flanderstoday.eu

 

 

Hogyan segíthetünk?

Nehéz lenne kiemelni egy-egy menhelyet, vagy szervezetet, hiszen szinte mindegyiküknek szüksége van a segítségre szerte az országban. De mégis, hogyan döntsük el, kinek van a legnagyobb szüksége a mi támogatásunkra? És az a kérdés is megmarad: hogyan segítsünk? Pénzadománnyal, kutyatáppal, vagy esetleg konzervvel?

 

 

Az egyik út a helyi menhely, szervezet segítése.

"Fő cél a lokálisan megtalálható civil szervezetek támogatása elsőként - emeli ki Kata. - Segítsük a helyi szervezeteket!"Helyben könnyebb a tárgyi adományok eljuttatását megoldani, a pénzadományok átutalásához pedig minden szervezet feltünteti honlapján, vagy közösségi oldalán az elérhetőségeit, számlaszámát.

 

Schreiter Kata azt tanácsolja, tárgyi adomány esetén vegyük fel a kapcsolatot telefonon, vagy üzenetben az adott menhellyel.  Egyrészt így megkérdezhetjük, mire van leginkább szükségük. Nem csak kutyatápot adományozhatunk: lehet, hogy épp kutyapelusra lenne nagy szükség, esetleg valamilyen gyógyszere, netán macskák számára konzervre. Egyeztethetjük velük azt is, hogy ha eledelt vinnénk, milyen is legyen. Konzerv, vagy száraztáp, esetleg allergiás kutyának lenne szüksége hipoallergén tápra.

Másrészt telefonon a tárgyadomány átadásának mikéntjét is egyeztessük: szinte minden menhely kapui zárva vannak a járvány miatt. Kérdezzük meg, mikor, hogyan tudjuk átadni az adományt!

Nem tudunk „mellélőni” a helyi szervezet segítésével, hiszen mondhatni, most mindenki bajban van. Mindenkinek jól jön a segítség.

 

 

Pénzadományok felajánlása

Ha nincs a közelünkben menhely, vagy egyszerűen csak úgy döntenénk, a leginkább rászoruló szervezethez szeretnénk felajánlásunkat eljuttatni, úgy választhatjuk az egy közvetítő szervezeten keresztül történő adományozást. A Hangya Közösség, szintén az EVÁR-ban résztvevő szervezet, folyamatosan fogadja egyik oldalról a felajánlásokat, pénz- és tárgyi adományokat, másik oldalról pedig érkeznek hozzájuk a segítségkérések az élelemhiánnyal küzdő menhelyek felől. Rálátásuk van tehát, melyik menhelynek mire van szüksége, és milyen mennyiségben. „Mindenki kap segítséget, aki jelzi, hogy bajba került.” – mondta Kata.

A Hangya Közösséghez több úton is eljuttathatjuk felajánlásunkat: utalással, Adhatvonal hívással, de emailben kérhetünk tőlük információt postai csekkel kapcsolatban is. (Elérhetőségeik, részletek ide kattintva találhatók.) 

 

 

Tárgyi- és pénzadománnyal is segíthetjük a menhelyeket
Tárgyi- és pénzadománnyal is segíthetjük a menhelyeket
Fotó: thedailybeast.com

 

 

+ 1 segítség: az 1%

Ne feledkezzünk meg adónk 1%-ának felajánlásáról! Szintén megadhatjuk a helyi, vagy szívünknek kedves menhely, szervezet adatait a felajánláshoz, de a Hangya Közösség is fogad 1%-ot.

 

 

Mennyit?

Nehéz kérdés, hogy mennyi t adományozzunk, akár tárgyi, akár pénzadományt szánnánk. „Nem lesz túl kevés?” „Nem ciki csak ennyit küldeni?” Nem. A legkisebb segítség is nagyon sokat számít! Pár száz forint akár több napi élelmét is jelentheti egy állatnak.

Segítségül a Hangya Közösség számait idézzük, mely jól szemlélteti, mennyire sokat számít az apró segítség is:

  • 1 kutya 1 napi élelme kb. 300 Ft
  • 1 kutya 1 heti élelem kb. 2.000 Ft
  • 1 kutya 2 heti élelme kb. 4.000 Ft
  • 1 kutya 1 havi élelme kb. 9.000 Ft

 

 

Kérjük, ha tehetitek, így vagy úgy, segítsetek az árva állatokon! Vigyázzunk egymásra, segítsük egymást! Együtt könnyebb!

 

 


 

Hasznos linkek:

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szomorúan nézte a kutya a kerítésen kipottyant játékát - egy autós mentette meg malackáját Szomorúan nézte a kutya a kerítésen kipottyant játékát - egy autós mentette meg malackáját
Piciny történet arról, hogy egy apró cselekedetünkkel is szebbé tehetjük a világot valaki számára.

Árva állatokon segítettek a szolnoki katonák Árva állatokon segítettek a szolnoki katonák
Idén is adományokkal támogatták a szolnoki katonák az árva állatokat: pokrócokat és eledelt kaptak tőlük a menhely lakói karácsonyra.

Kutya Picasso - Jótékony célokra gyűjt festményeivel a tehetséges ausztrál juhászkutya Kutya Picasso - Jótékony célokra gyűjt festményeivel a tehetséges ausztrál juhászkutya
Ki gondolta volna, hogy az ebek is tudnak festeni? Ivy, a mosolygós ausztrál juhászkutya éppen ezt teszi – egyedi alkotásainak hála pedig több ezer dollárt adományozhatott a rászorulóknak, két- és négylábúaknak egyaránt.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Tűz ütött ki a Budaörsi Állatmenhelyen Tűz ütött ki a Budaörsi Állatmenhelyen
A tüzet szerencsére sikerült eloltani, mielőtt tovább terjedhetett volna, több kutya azonban így is életét vesztette. A menhely mielőbb megkezdené a karanténépület újjáépítését, ehhez azonban segítségre van szükségük.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Brimo partysátor JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óvatosan a túrán: medvecsalád kóborol a Bükk és a Mátra területén Hírek - Címlapon
Óvatosan a túrán: medvecsalád kóborol a Bükk és a Mátra területén
Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Hírek - Címlapon
Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet