A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Óvatosan a túrán: medvecsalád kóborol a Bükk és a Mátra területén

2020. április 23., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Bár a medvék általában elkerülik az embert, ők is kerülik a felesleges konfliktust, jobb ébernek lenni, hogy elkerüljük a bajt.



Egy webkamera által rögzített képről derült ki, hogy nem csak felnőtt medve, de egy egész medvecsalád van jelen a Bükkben. Az anyamedve két medvebocsot nevel, ők látszanak a Pásztó közeli Gortva Birtok Szabadidőközpont által közzétett fotón.

 

A medvék jelenlétét a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is megerősítette. Mint írják, az elmúlt időszakban több bejelentést is kaptak a barna medvék jelenlétének jeleiről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják, és szükség esetén értesítik a helyi lakosságot a teendőkről. A legtöbb esetben egyébként a nyomok nem támasztották alá medve jelenlétét, azonban kétségtelen, hogy a medvék itt vannak, ezért az Igazgatóság óvatosságra int mindenkit, hiszen pl. a legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van - írják

 

A medvék és farkasok megjelenése hazánkban a természetes élőhely- és élelemkeresésük eredménye, de elképzelhető az is, hogy erős zavarás, például hajtóvadászat, vagy intenzív erdőművelés tereli őket ebbe az irányba.

 

 

Óvatosan a túrán: medvecsalád kóborol a Bükk és a Mátra területén
Óvatosan a túrán: medvecsalád kóborol a Bükk és a Mátra területén
A kép illusztráció. Forrás: unsplash

 

 

Mit tegyél, ha kiránduláson, túrán medvével találkozol?

 

Kicsi az esélye, hogy szembetalálkozzunk medvével, hiszen ők kikerülnek minket, csak akkor mutathatnak támadó magatartást, ha „szorult” helyzetbe kerülnek.

 

Az alábbiakban olvashatók a Bükki Nemzeti Park tanácsai:

 

  • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
  • Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
  • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

 

Ha kutyánk is kiszúrná a medvét, azonnal hívjuk oda magunkhoz, tegyük pórázra, hogy véletlenül se érezze a medve a közeledő kutya által fenyegetve magát. Ne engedjük ugatni, csitítsuk, és a fentieket betartva kezdjünk el távolodni a mackótól.

 

 

 

Találkozás a medvével - plakát

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén
Túraútvonal-változásra kell számítania a túrázóknak a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Barangolás Noszvajon és környékén a kutyákkal Barangolás Noszvajon és környékén a kutyákkal
A Bükkalja festői fekvésű településeit fedeztük fel. Kirándultunk Cserépfalu környékén, majd az idilli hangulatú Noszvaj vendégszerető, hagyományait őrző látnivalóiban merültünk el, aminek a természeti környezete is felejthetetlen volt. Kutyabarát szállásunk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ottlétünk felejthetetlen maradjon.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyafélelmek – különös esetek Hírek - Címlapon
Kutyafélelmek – különös esetek
Nyári kutyabajok - így tehetsz ellenük! Hírek - Címlapon
Nyári kutyabajok - így tehetsz ellenük!