A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fellélegezhetnek a kutyások: közeledik az ebzárlat vége

2020. április 24., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások is alaposan behatárolják lehetőségeinket a mindennapokban. A legjobb módja a távolságtartásnak, ha a természetbe indulunk kutyánkkal a napi sétára, ám a tavaszi ebzárlat most ezt is megnehezítette. Szerencsére már nem tart sokáig: egyes megyékben már hétvégén könnyül a helyzet!



 

A 2020 tavaszán elrendelt ebzárlat az ország keleti és deli megyéit érintette. Április első szombatjától kezdődött meg a rókák veszettség elleni vakcinás csalétkek kiszórása. Erre a veszettség megelőzése miatt van szükség: a betegség a vadon élő- és a háziállatokra egyaránt veszélyt jelent. Ezzel egyidőben elrendelésre kerül az ebzárlat is, melynek szabályai azt hivatottak biztosítani, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot.

 

Az ebzárlat tartama alatt az immunizálási területen a kutyákat, macskákat elzárva kell tartani, kutyát a tartási helyéről csak pórázon és szájkosárban lehet kivinni, hogy ne ehesse fel a csalétket. E két fő szabály, valljuk be, kényelmetlenné teszik a hétköznapokat, különösen most, a járvány idején. A COVID-19 koronavírus járvány miatt még inkább menedékünkké vált a természet, hiszen az erdei ösvényeken, réteken kisebb eséllyel találkozhatunk másokkal, mégis ki tudunk mozdulni kutyánkkal a négy fal közül.

 

 

Fellélegezhetnek a kutyások: közeledik az ebzárlat vége
Fellélegezhetnek a kutyások: közeledik az ebzárlat vége
Fotó: Unsplash - Nathan Anderson

 

 

A „kutyákra vonatkozó korlátozások” azonban szép lassan a végéhez érnek, néhány megyében a hétvégére már véget ér az ebzárlat. Vannak azonban olyan területek, ahol az elkövetkező hétvége még beleesik az ebzárlat időtartamába. Figyeljünk erre, legyünk türelemmel és kitartással, az utolsó napokban is tartsuk be a szabályokat!

(Fontos: az alábbiakban szereplő dátumok tájékoztató jellegűek, az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendelésének tényéről, valamint annak időtartamáról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok tudnak tájékoztatást adni. A teljes településlista és az ebzárlat szabályai részletesen előző cikkünkben, ide kattintva olvashatók.)

 

 

2020.04.24-ig, péntekig tart az ebzárlat az alábbi megyékben:

  • Bács-Kiskun megye
  • Békés megye
  • Csongrád megye

 

2020.04.25-ig, szombatig tart az ebzárlat az alábbi megyékben:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye

 

2020.04.27-ig, hétfőig tart az ebzárlat az alábbi megyékben:

  • Baranya megye
  • Hajdú-Bihar megye
  • Somogy megye
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • Tolna megye

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Nathan Anderson

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Beagle Club Online Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Veszélyesek a vaddisznók az ellési időszakban - vigyázni kell az erdei sétán! Hírek - Címlapon
Veszélyesek a vaddisznók az ellési időszakban - vigyázni kell az erdei sétán!
Óvatosan a túrán: medvecsalád kóborol a Bükk és a Mátra területén Hírek - Címlapon
Óvatosan a túrán: medvecsalád kóborol a Bükk és a Mátra területén