A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak

2022. május 01., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.



 

Legtöbbünk számára a kutya a feltétel nélküli szeretetet személyesíti meg: elég csak belenéznünk a szemébe és tudjuk: történjen bármi, ő velünk lesz és szeretni fog minket. Csodálatos állatok, hűségük szinte végtelen.

 

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a kutyák igen keményen és kitartóan képesek dolgozni, sőt: kifejezetten igénylik a munkát! Egy kutyának, főleg a munkára tenyésztett fajtáknak nagy szüksége van a fizikai és mentális feladatokra egyaránt. Nem egy probléma adódhat abból, ha kutyánkat nem fárasztjuk le kellően mindkét téren! Semmi nem tesz boldogabbá egy kutyát, mint az, ha teljesítheti gazdája kívánságát, és becsületesen, szorgalmasan elvégezheti a napi munkáját. Őket is elégedettséggel tölti el, ha munkája sikeres, főleg, ha annak végeztével begyűjtheti a dicséreteket is.

 

Nyolc kutya-foglalkozást mutatunk be az alábbiakban, melyek között találni olyat is, mely talán meglepő, vagy épp kevésbé ismert.

 

 

1.  A szánhúzók

A szánhúzás egy széles körben ismert és népszerű kutya-munka, mely ma már külön kutyás sportágként szerepel. A történelem során az egyik legkorábban kialakult kutya-munkáról van szó. A mai huskyk és malamutok ősei nagyon hasonlítottak farkas rokonaikra kinézetükben és igen keményen dolgoztak a havas, jeges terepeken a mai Oroszország, Mongólia és Grönland területén. A szánhúzás ma népszerű, bár költséges kutyás  sport.

 

 

Munkára termett szánhúzók
Munkára termett szánhúzók
Fotó: eaglesfieldpercheronsblog.blogspot.com

 

 

2.  A templomok őrzői

Első ránézésre a barátságos, bolyhos Lhasa Apsoról nem az jut eszünkbe, hogy egy őrző-fajtáról van szó. A tibeti “oroszlánkutyácskák” bátrak és éberek, így ház- vagyis templomőrző feladatot láttak el a buddhista templomok és kolostorok területén. Leginkább a templomok belső területeit vigyázták, míg nagytestű társaik, a tibeti masztiffok a külső tereket.

 

 

A dalai láma oroszlánkutyácskája
A dalai láma oroszlánkutyácskája
Fotó: davidmichie.com

 

 

3.  A bébiszitter

A legtöbb kutyás tisztában van azzal, hogy a pitbullok nem érdemlik meg azt a rossz hírnevet, amit a médiának köszönhetnek - de hogy milyen mértékben melegszívűek, azt sokan nem is gondolnák! A viktoriánus időkben nem más vigyázott a legkisebb családtagokra, mint a pitbullok! Hihetetlenül gyengédek, hatalmas szívük van és éberen vigyáznak szeretteikre - főleg a gyerekekre!

 

 

Pitbull mint bébiszitter - ez volt eredetileg a pitbullok feladata!
Pitbull mint bébiszitter - ez volt eredetileg a pitbullok feladata!
Fotó: adoptapet.com

 

 

4.  A hegyi mentők

A munkakutya szó hallatán a legtöbb embernek talán a bernáthegyi jut eszébe. Ezeket a svájci hegyi kutyákat általában egy kis hordóval a nyakukban ábrázolták. A hordók egy kis “lélekerősítőt” tartalmaztak, amikkel a hó fogságába rekedt, a kihűlés szélére került embereket tudták felmelegíteni, míg a segítség megérkezett.

 

 

Hegyi mentők: a bernáthegyik
Hegyi mentők: a bernáthegyik
Fotó: pilotguides.com

 

 

5.  A nyáj őrzői

Szintén a legősibb kutya-foglalkozások közé tartozik a nyáj terelése. Már az első, állatokat tartó embereknek is a legnagyobb segítségük ezek a kutyák voltak. Hihetetlen munkabírásúak, és igen intelligensek.

 

 

Lételeme a munka a terelő- és juhászkutyáknak
Lételeme a munka a terelő- és juhászkutyáknak
Fotó: belfasttelegraph.co.uk

 

 

6.  A törvény szolgái

Többek között a juhászkutya-fajták is kimagaslóan teljesítenek rendőri munkájukban. A juhok helyett ők most bűnözőket “terelnek”: követik a rosszfiúk nyomait, kiszagolják a bombákat és csempészárukat. Az életünket is rábízhatjuk ezekre a csodás kutyákra!

 

 

Munkában a rendőrkutya
Munkában a rendőrkutya
Fotó: petparent.me

 

 

7.  Az életmentő halász

Az óriás fekete mackók, az újfundlandi kutyák egyszerűen imádják a vizet! De azt is tudtátok, hogy eredendően a foglalkozásuk is nagymértékben vízhez kötött volt? Ezeket a kutyákat ugyanis a halászok használták segítőként: nagy, úszóhártyás mancsukkal könnyedén elhúzták a nagy hálókat is. Emellett a telepesek vízi mentésre is használták - köszönhetően a remek úszó-tudásának.

 

 

Rábízhatod az életed a vízben az újfundlandi kutyára
Rábízhatod az életed a vízben az újfundlandi kutyára
Fotó: newfinmysoup.blogspot.com

 

 

8.  A konyhai segítő

Nem titok, hogy a kutyáknak sokkal jobb a szaglásuk a miénknél, de hogy ezt a képességet ötcsillagos éttermek is használják? Pedig így van: az olasz fajtát, a Lagotto Romagnolo-t a gombakeresésre specializálták: remek orrával könnyedén rábukkan a séfek által hőn áhított szarvasgombákra, melyet aztán borsos áron eladhat gazdája az éttermeknek.

 

 

A Lagotto Romagnolo-t a gombakeresésre specializálták
A Lagotto Romagnolo-t a gombakeresésre specializálták
Fotó: lagottok.hu

 

 

Forrás: littlethings.com
Indexkép forrás: francobilli.it
Cikk első megjelenése: 2016. május 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás barangolások: a Csókakői vár kutyával Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások: a Csókakői vár kutyával
Most Te is beleszólhatsz a Nemzeti Állatvédelmi Programba! Hírek - Címlapon
Most Te is beleszólhatsz a Nemzeti Állatvédelmi Programba!